Maciek pisze:
Rozumiem, że chodzi o użytkowników w sieci lokalnej. W tym układzie znacznie lepiej byłoby użyć samby.
Oprócz wychowanków są jeszcze wychowawcy, którym chciałbym dać takie same narzędzia, żeby na przykład mieli wygodne miejsce do składowania takich rzeczy jak grafiki dyżurów i tym podobne. A żeby do takich danych mieli też wejście poza pracą (z własnych domów) to już musimy wyjść poza LAN (po WAN-ie), więc FTP wydaje się najbardziej strawny. Również chciałbym dać możliwość takiej przestrzeni dyskowej np. wolontariuszom, aby mogli umieszczać jakieś dane ogólnego, a jednak wewnętrznego przeznaczenia, np. zdjęcia z wycieczek, imprez itp. Wtedy nie będzie szukania zdjęć po ludziach, kombinowania z nagrywaniem i wymianą płyt, przesyłania plików mailami, tylko wszystko będzie w jednym miejscu na FTP-ie.
A wracając do samby, to zainstalowałem już ją niby na NND sobie, ale ja w ogóle doświadczenia z sambą nie mam żadnego, z tego co się zdążyłem zorientować, do samby trzeba też odpowiednio przystosować komputery pracujące z Windows (logowanie do domeny itp.) i na razie utknąłem. Ale do wyjścia na świat, to i tak samba chyba nie wystarczy i pozostaje FTP. Z resztą do takich zastosowań chyba idealny.