Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 18 czerwca 2025, 10:56

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Witam!

Korzystając z faktu, że routerem w naszej sieci jest dystrybucja NND zamierzam udostępnić wychowankom prywatną przestrzeń dyskową (każdy będzie miał własne konto FTP). Chcę również utworzyć jedno konto wspólne, gdzie będą przechowywane dane wspólne - np. chronologicznie poukładane zdjęcia z aparatów cyfrowych - taka nasza kronika.

Zastanawiam się nad tym, czy powinienem utworzyć właśnie jedno konto wspólne (każdy będzie korzystał z tego samego loginu i hasła), czy też może jest to lamerskie rozwiązanie i powinienem zorganizować system w taki sposób, aby każda realna osoba posiada tylko jedno konto FTP, ale po zalogowaniu wyświetlały się jej odpowiednie katalogi, np.

- Wspólny
- Mariusz

?

Czekam na podpowiedzi i pozdrawiam
Mariusz

Tytuł:
MODERATOR

mozna zrobic to tak:
tworzysz userow:
user1
user2
user3
masz ich w systemie odpowiedniow w:
/home/user1
/home/user2
/home/user3
tworzysz sobie katalog
/home/smietnik
i teraz robisz tak:
One can also mount an already visible directory tree elsewhere:
mount --bind olddir newdir
czyli:
mount --bind /home/smietnik /home/user1/kontener
itd...

trzeba pamietac o poprawnych prawach dla katalogow.
Ja znam takie rozwiazanie moze ktos zna lepsze.
A IMO lepiej zamiast kont systemowych uzyc kont w bazie mysql ale to jeszcze niedostepne dla administratorow NND.

Tytuł:
Użytkownik

IMHO lepiej zorganizować to w ten sposób że każdy ma swoje indywidualne konto i swoje hasło gdzie może robic wszystko
Natomiast mozna stworzyć przy pomocy symbolicznych dowiązań i praw dostępu podkatalogi gdzei każdy będzie mógł odczytywać ale nic nie zmieni.
Można dodac również dodać katalog "upload" gdzie wszsyscy mogą ładować pliki ale kasowanć ani zmieniać nikt.

Oczywiście oprócz roota.

Konta indywidualne mają ten plus że gdyby ktoś chcial cos nabroić to łatwiej wyłuskać takiego orzeszka :D

Tytuł:
Użytkownik

pectosol pisze:
IMHO lepiej zorganizować to w ten sposób że każdy ma swoje indywidualne konto i swoje hasło gdzie może robic wszystko
Natomiast mozna stworzyć przy pomocy symbolicznych dowiązań i praw dostępu podkatalogi gdzei każdy będzie mógł odczytywać ale nic nie zmieni.
Można dodac również dodać katalog "upload" gdzie wszsyscy mogą ładować pliki ale kasowanć ani zmieniać nikt.

Oczywiście oprócz roota.

Bardzo podoba mi się taka opcja, tylko byłbym wdzięczny za coś więcej na temat owych symbolicznych dowiązań, bo niestety do zaawansowania to mi jeszcze daleko (bliżej do początkującego), a chciałbym wcielić to w życie.

pectosol pisze:
Konta indywidualne mają ten plus że gdyby ktoś chcial cos nabroić to łatwiej wyłuskać takiego orzeszka :D

Zgadza się.

A czy byłaby taka możliwość konfiguracji, że do takiego ogólnego katalogu będą mogli zapisywać pliki i tworzyć nowe katalogi wszyscy, ale nadpisywać i usuwać będzie mógł tylko root ?

Tytuł:
Honorowy Admin

Rozumiem, że chodzi o użytkowników w sieci lokalnej. W tym układzie znacznie lepiej byłoby użyć samby.

Tytuł:
MODERATOR

pectosol pisze:

Testowales dowiazania symboliczne przy ftp i przy sampie?? Bo chyba nie :P

Tytuł:
Użytkownik

Maciek pisze:
Rozumiem, że chodzi o użytkowników w sieci lokalnej. W tym układzie znacznie lepiej byłoby użyć samby.

Oprócz wychowanków są jeszcze wychowawcy, którym chciałbym dać takie same narzędzia, żeby na przykład mieli wygodne miejsce do składowania takich rzeczy jak grafiki dyżurów i tym podobne. A żeby do takich danych mieli też wejście poza pracą (z własnych domów) to już musimy wyjść poza LAN (po WAN-ie), więc FTP wydaje się najbardziej strawny. Również chciałbym dać możliwość takiej przestrzeni dyskowej np. wolontariuszom, aby mogli umieszczać jakieś dane ogólnego, a jednak wewnętrznego przeznaczenia, np. zdjęcia z wycieczek, imprez itp. Wtedy nie będzie szukania zdjęć po ludziach, kombinowania z nagrywaniem i wymianą płyt, przesyłania plików mailami, tylko wszystko będzie w jednym miejscu na FTP-ie.

A wracając do samby, to zainstalowałem już ją niby na NND sobie, ale ja w ogóle doświadczenia z sambą nie mam żadnego, z tego co się zdążyłem zorientować, do samby trzeba też odpowiednio przystosować komputery pracujące z Windows (logowanie do domeny itp.) i na razie utknąłem. Ale do wyjścia na świat, to i tak samba chyba nie wystarczy i pozostaje FTP. Z resztą do takich zastosowań chyba idealny.

Tytuł:
Użytkownik

czerwo pisze:
Testowales dowiazania symboliczne przy ftp i przy sampie?? Bo chyba nie :P

no przyznam sie szczerze że nie testowałem...
więc sprawdzę...
a BTW może pochwal sie co może mnie zaskoczyc?

Tytuł:
MODERATOR

nie zadziała bo w dowiązanie nie działa tak jak myślisz :)

Tytuł:
Użytkownik

rzeczywiście nie działa.
więc zostaje twoje rozwiązanie

Tytuł:
MODERATOR

trzeba by poszukać czy proftpd nie daje jakiś możliwości, szczerze mówiąc to jeszcze nie widziałem takich opcji ale może są.

Tytuł:
Użytkownik

ale zaraz zaraz
przeciez nie trzeba robic symlinków wystarczy jednemu userowi udostępnic kilka katalogów
np
/home/ftp - tylko odczyt
/home/ftp/user1 -jako pełny dostęp dla tylko usera1 a inni nawet nie mogą przeglądac zawartosci
//home/ftp/upload - dostęp dla wszystkich ale tylko zapis

i wszystko będzie grało bez symlinkow

===edit===
testowałem natomiast rozwiąznie symlinków w sambie - działa
z zachowaniem praw itd

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.