Jakub już sobie poradziłem. Jeśli chodzi o kompilacje to chodziło mi o wszystkie parametry nie tylko ten jeden. Poradziłem sobie ściągając PKGBUILD z wersji testowej i kompilowałem tymi parametrami. Chodziło o to żeby nie okazało się że jakiegoś parametru brakuje.
Ściągnąłem najnowsze biniarki php (5.2.6) zainstalowałem wszystkie brakujące elementy potrzebne do kompilacji i poszło bez problemu (apache nie ruszałem - mam nadal wersje stabilną)
Jak narazie zadziałała sama strona, nie testowałem jeszcze tych funkcji. Różnica jest taka że wcześniej strona wogóle nie działała

więc nie wiem co się tam stało w tej wersji z repo testowego.
Jeśli chodzi o problemy to najnowszy PHP "zwrócił mi uwagę" że niektóre parametry nie zostały rozpoznane coś tam z meilem i jeszcze chyba 4. Rzeczywiście w helpie sprawdziłem pierwszy z brzegu i go nie było w ./config --help
Mogę tylko dodać ze najnowsze Imagemagic też skompilowało się bez problemu na dniach będziemy testować czy to wszystko działa jak powinno.
Jeśli chodzi o Apache to wprowadza on jakieś rewolucje w najnowszej wersji? Najbardziej zależy mi na ew przetwarzaniu dużych plików. Wdrażamy właśnie system do zamawiania odbitek przez internet i będą latały na łączach pliki średnio 3MB. Jeśli interes się rozkręci mam obawy czy bez jakiejś mocnej kompresji łącze 3/3MB wytrzyma takie obciążenie.