Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 19 czerwca 2025, 17:16

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: php i mbstring
Użytkownik

Witam, potrzebuje wersji php skompilowanego z mbstring wiem że w repo testing jest taka wersja ale wywala mi błąd w logach

Premature end of script headers : php

Skrypty wykonywane są jako CGI

jeśli ktoś mógł by mi powiedzieć z jakimi parametrami skompilować sobie php mogę spróbować to zrobić samemu.

z innej beczki po instalacji php5 są złe ścieżki do plików w tym miejscu > coś tam z no-debgug itd w kazdym razie data się nie zgadza. ja przeniosłem pliki tutaj i zmieniłem configa na takiego

; Directory in which the loadable extensions (modules) reside.
extension_dir = "/usr/local/php5/lib/php/extensions/"

Tytuł:
PGF

opcja to --with-mbstring , co do wyskakującego błędu... Zainstaluj też nowe apache, zwróć szczególną uwagę na zmiany w pliku php.conf

Pozdrawiam

Tytuł:
Użytkownik

Jakub już sobie poradziłem. Jeśli chodzi o kompilacje to chodziło mi o wszystkie parametry nie tylko ten jeden. Poradziłem sobie ściągając PKGBUILD z wersji testowej i kompilowałem tymi parametrami. Chodziło o to żeby nie okazało się że jakiegoś parametru brakuje.

Ściągnąłem najnowsze biniarki php (5.2.6) zainstalowałem wszystkie brakujące elementy potrzebne do kompilacji i poszło bez problemu (apache nie ruszałem - mam nadal wersje stabilną)

Jak narazie zadziałała sama strona, nie testowałem jeszcze tych funkcji. Różnica jest taka że wcześniej strona wogóle nie działała ;) więc nie wiem co się tam stało w tej wersji z repo testowego.

Jeśli chodzi o problemy to najnowszy PHP "zwrócił mi uwagę" że niektóre parametry nie zostały rozpoznane coś tam z meilem i jeszcze chyba 4. Rzeczywiście w helpie sprawdziłem pierwszy z brzegu i go nie było w ./config --help

Mogę tylko dodać ze najnowsze Imagemagic też skompilowało się bez problemu na dniach będziemy testować czy to wszystko działa jak powinno.

Jeśli chodzi o Apache to wprowadza on jakieś rewolucje w najnowszej wersji? Najbardziej zależy mi na ew przetwarzaniu dużych plików. Wdrażamy właśnie system do zamawiania odbitek przez internet i będą latały na łączach pliki średnio 3MB. Jeśli interes się rozkręci mam obawy czy bez jakiejś mocnej kompresji łącze 3/3MB wytrzyma takie obciążenie.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.