Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 19 czerwca 2025, 13:20

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość

NND oferuje sporą gamę języków skryptowych. Postanowiłem zrobił mały test i porównać wyniki: http://orion.isx.pl/testy/bench.html

Tytuł:
MODERATOR

Po ppierwsze primo - awk nie jest częścią basha więc użycie go nie jest na miejscu. Fałszuje wynik (nie ważne w która stronę).
Po drugie primo - nie rozumiem sensu takiego testu. Czemu to niby miało służyć?
Po trzecie primo - te scripty to oderwane od rzeczywistości działanie - pokaż porównanie różnych języków ale w konkretnym administracyjnym działaniu np. generowanie statystyk, przeszukiwanie dużego fragmentu tekstu, czy to co admin robi codziennie i co jest nudne jak flaki z olejem że trzeba sobie to zautomatyzować
Po czwarte primo - ten test dotyczy tylko jednego zakresu działań. O ogólnej wydajności poszczególnych języków nic, niestety, nie mówi...

Mnie by było szkoda czasu na takie nic nie mówiące testy.

Sorry Winnetou za kubełek wody, ale metodologię testu też trzeba przemyśleć... chyba ze już przed testem znamy jego wyniki, a sam test ma tylko potwierdzić to co chcemy udowodnić. ;-)

Tytuł:
Honorowy Admin

Nie jestem fachowcem, więc nie oceniam procedury testowej aż tak wnikliwie. Jednak pomimo jej nidoskonałości na pewno potwierdzić można, że bash jako metoda robienia różnych rzeczy jest prosty, ale też dość wolny. Z rozmaitych fachowych opinii i częściowo własnych doświadczeń wiem, że języki wysokiego poziomu są najczęściej wolniejsze i bardziej pochłaniają zasoby systemowe. Wydaje mi się, że orion chciał zwrócić uwagę w ten sposób na lua. Sporo czytałem na temat tego języka w Linux Magazine i były to z reguły bardzo pozytywne recenzje. Zaletą jest między innymi możliwość przygotowywania plików binarnych. Wydaje mi się, że pod tym kątem warto na sprawę spojrzeć.

Tytuł:
MODERATOR

A ja nadal twierdzę, że taki test niewiele daje. Każdy z tych języków ma swoje zastosowania i tam jest najlepszy. Wyobrażasz sobie na przykład mieć konto na serwerze gdzie shellem jest python czy perl? Ja nie bardzo... Z drugiej strony w pythonie pisze się całkiem zaawansowane aplikacje z gui i tam nikt normalny nie użyje (ba|c|k)sh.
A porównanie wydajności w wykonywaniu iteracji to jeszcze nic o języku jako takim nie mówi.
Jeśli Andrzej chciał zwrócic uwagę na Lua to może lepiej było opisać w skrócie sam język, jego składnię, zastosowania, dać jakiś prosty przykład, choćby "hello world". Bo powyższe wcale nie zwróciło mojej uwagi na Lua, a raczej na fatalne wyniki basha...
A jakby się chcieć dalej czepiać to dlaczego w porównaniu nie ma np. Ruby? Zresztą języków scriptowych jest sporo i jak nikt do wbijania gwoździ nie użyje balonu tak nikt zaawansowanego programowania nie będzie próbował w bashu. Jest w czym wybierać.

Tytuł:

Mis' pisze:
Po ppierwsze primo - awk nie jest częścią basha więc użycie go nie jest na miejscu. Fałszuje wynik (nie ważne w która stronę).

Tak jak operacje plastyczne są wbrew dziełu stworzenia a jednak je się robi. Jeśli podpowiedz mi jak zrealizować arytmetykę zmiennoprzecinkową w samym Bashu to zmodyfikuję skrypt, zrobię pomiary jeszcze raz i zaktualizuję wyniki.
Mis' pisze:

Tak to już misie mają...
Mis' pisze:
Po trzecie primo - te scripty to oderwane od rzeczywistości działanie - pokaż porównanie różnych języków ale w konkretnym administracyjnym działaniu np. generowanie statystyk, przeszukiwanie dużego fragmentu tekstu, czy to co admin robi codziennie i co jest nudne jak flaki z olejem że trzeba sobie to zautomatyzować

Z tym się częściowo zgadzam. Skrypty są bardzo proste, ale i tak robią więcej niż test wydajności procesora z kernela. Podawana wartość BogoMIPS jest niczym innym jak liczbą milionów instrukcji pustych wykonywanych przez procesor w czasie jednej sekundy. Żaden test nie jest miarodajny w 100% bo musiałby obejmować każdy aspekt tematu. Z Twoim podejściem truł byś ludziom, który podając wydajność kompa wypisują wynik testu z 3D Marka. Nie ja wymyśliłem test, ja tylko przeportowałem go na kilka języków, które były pod ręką w NND. Zadanie admina NIE polega tylko na automatyzowaniu codziennych zadań. Admin to nie jest goścu, który pracuje u providera. Ktoś na forum pisał, że w PHP zrobił program do przetwarzania plików w formacie dBase i odpalał go z linii poleceń. Mi kazano zrobić program do wyciągania rekordów z bazy jednego z DOSowych programów WA-PRO. Kto wg. Ciebie ma zajmować się takimi rzeczami jak nie admin, w firmie gdzie jest jedna, dwie osoby znające się na komputerach ?
Jeśli zniżasz język skryptowy do poziomu pierdułki "przeszukującej duży fragment tekstu" to jakakolwiek dyskusja w Twoją osobą jest bezcelowa. Ogromne kobyły-programy w Perlu jak "POPfile", "Spam Assassin" - kobyły w Pythonie takie jak "faces", czy nawet "Python Desktop Server" realizują skomplikowane zadania, o PHP nawet nie muszę wspominać.

Mis' pisze:
Po czwarte primo - ten test dotyczy tylko jednego zakresu działań. O ogólnej wydajności poszczególnych języków nic, niestety, nie mówi...

O ogólnej wydajności nie mówi. Nigdzie nie napisałem, że to miarodajny test, a nawet więcej - przegapiłeś również słowa wstępu będące cytatem pewnego brytyjskiego polityka.
Zdaje sobie sprawę, że gdyby wziąć dużą aplikację w języku skryptowym i przepisać kod na inne języki skryptowe, a potem zrobić pomiary to rezultaty były by bardziej wiarygodne. Ale nie znam na tyle wszystkich języków skryptowych żeby porywać się z motyką na słońce.
Wiem, że szkoda by Ci było czasu na takie testy... Wiesz dlaczego ?!
Dlatego, że dużo łatwiej jest siedzieć na tyłku i krytykować innych niż zrobić coś samemu. Pochwal się własnym rozwiązaniem, a jak będzie lepsze, to pochylę przed Tobą czoła. To nie pierwszy raz, kiedy Miś czepia się forumowiczów. Gość kiedyś użył konstrukcji "cat plik.txt | grep pattern" i już Miś nawraca, że to źle. Inny wkleił swój skrypt z elseifami i znów odezwały się nożyce, że jest "case". Na szczęście nie każdy jest taki i ludziom z pl.comp.lang.python, i nie chodzi mi tu o pomysłodawcę testu, to nie przeszkadzało.
"Ty Kaźmierz czep się lepiej swojej baby" - i czekam na lepszy test w czyimś wykonaniu

Tytuł:
Honorowy Admin

Nie zgadzam się. Nie sądzę, by Mis' krytykował tak sobie, ani by to robił ad personam, ani tez by siedział na tyłku i nic nie robił.
Nie zgadzam się z tym,że ten test jest zupełnie bez sensu i jego sens właśnie widzę w zwróceniu uwagi na lua. Jednak, przydatność tego będzie można potwierdzić w sytuacji, gdy zastąpimy jakieś znane nam niewydolne rozwiązania na nowe.
A w ogóle to sugeruję takie dyskusje zostawić na zjazd i tam popróbować to praktycznie... :P

Tytuł:

Mis' pisze:
Jeśli Andrzej chciał zwrócic uwagę na Lua to może lepiej było opisać w skrócie sam język, jego składnię, zastosowania, dać jakiś prosty przykład, choćby "hello world".

Heh, leniłeś się kliknąć w podany na stronie link do interpretera z interface'em WWW i obejrzeć przykłady prostych programów, łacznie z "hello world". Brawo. Lepiej obesrać kogoś na forum...

Mis' pisze:
Bo powyższe wcale nie zwróciło mojej uwagi na Lua, a raczej na fatalne wyniki basha...

Bash jest przez sentyment. Oczywiście na drugie miejsce Basha pod względem pamięciożerności już nie zwróciłeś uwagi. Moją uwagę zwróciło kilka spraw, np. zdziwiłem się pamięciożernością. To prosty microbench, a co będzie przy naprawdę sporych programach ?! Moją uwagę zwrócił też news, że Google odchodzi od Perla. Teraz mogę próbować to jakoś tłumaczyć. Czy jak usunę Basha z porównania toprzestaniesz się czepiać ?

Mis' pisze:
A jakby się chcieć dalej czepiać to dlaczego w porównaniu nie ma np. Ruby?

W czepianiu się to akurat jesteś wyśmienity. Zamiast dziamgotać na forum , zrób paczkę z Ruby do NND to włączę go do testów. Ja paczki do Lua zrobiłem, a jak naczalstwo pozwoli to może znajdą się w oficjalnych repoztyoriach. Narazie PKGBUILDy ma Maciek.
Trochę czasu zajęło mi przygotowanie tego wszystkiego. Absolutnie nie dziwie się, że niektórym nie chce się nic robić. Wiedząc jak się to skończy wolałbym pograć sobie online. I nerwów mniej i człowiek jakby bardziej zadowolony z sytuacji.

Tytuł:

Maciek pisze:
A w ogóle to sugeruję takie dyskusje zostawić na zjazd i tam popróbować to praktycznie... :P

A ja w ogóle proponuje skasować wątek, umieścić paczki z Lua w repozytorium (o ile głównodowodzący pozwoli) i nie dyskutować już o tym nigdy. Jak ktoś będzie chciał to sam "odkryje" taki temat.
W Bashu piszę od czasów Freesco. Przed powstaniem NND zrobiłem dużych projektów (np. panel WWW do zarządzania dystrybucją LEAF Bering, który razem z całym systemem mieścił się na jednej dyskietce 1.68MB - 38kB kodu skryptów). Powinienem przecież usunąć Basha z porównania, żeby nie zepsuło mi to szczęścia. Dla niezorientowanych: analogia do programistów C, którzy spędzili x lat życia na babraniu się w tym i atakują wszelkie nowości mogące sprawić, że ich przydatność zmaleje.

Tytuł:
MODERATOR

orion pisze:
Jeśli podpowiedz mi jak zrealizować arytmetykę zmiennoprzecinkową w samym Bashu to zmodyfikuję skrypt, zrobię pomiary jeszcze raz i zaktualizuję wyniki.

hm... czyli wiedząc że jeden z uczestników testu z założenia NIE POTRAFI wykonać jednej z operacji testu nadal decydujesz się na umieszczenie go w stawce... tak jakbyś malucha postawił w konkurencji dźwigów doczepiając mu korbową wyciągarkę...

orion pisze:
Mis' pisze:

Tak to już misie mają...

Znam Cię dość długo i miałem za osobę, która stac na jakieś argumenty. Dyskusja ad personam mnie nie interesuje.

orion pisze:
Ktoś na forum pisał, że w PHP zrobił program do przetwarzania plików w formacie dBase i odpalał go z linii poleceń. Mi kazano zrobić program do wyciągania rekordów z bazy jednego z DOSowych programów WA-PRO.

tak... widziałem fachowców wbijających gwoździe kluczem płaskim... widziałem też efekty tego działania...

orion pisze:
Kto wg. Ciebie ma zajmować się takimi rzeczami jak nie admin, w firmie gdzie jest jedna, dwie osoby znające się na komputerach ?

admin ma zajmować się tym za co mu płacą - administrowaniem siecią. Jeśli ma w zakresie obowiązków programowanie to nie ma sprawy. jeśli nie to bierze za telefon woła fachowca.

orion pisze:
Jeśli zniżasz język skryptowy do poziomu pierdułki "przeszukującej duży fragment tekstu" to jakakolwiek dyskusja w Twoją osobą jest bezcelowa.

Jeśli tak uważasz, to po co dyskutujesz?

orion pisze:
Mis' pisze:

O ogólnej wydajności nie mówi. Nigdzie nie napisałem, że to miarodajny test, a nawet więcej - przegapiłeś również słowa wstępu będące cytatem pewnego brytyjskiego polityka.

Cytuj:
NND oferuje sporą gamę języków skryptowych. Postanowiłem zrobił mały test i porównać wyniki: http://orion.isx.pl/testy/bench.html

To cytat z Twojego postu, gdzie tu słowa polityka? Jeśli zaś mówisz o tym co napisałeś na stronie z wynikami testu to nie czytałem - interesowały mnie wyniki, a nie Twoja interpretacja.

orion pisze:
Wiem, że szkoda by Ci było czasu na takie testy... Wiesz dlaczego ?!
Dlatego, że dużo łatwiej jest siedzieć na tyłku i krytykować innych niż zrobić coś samemu.

Jesli pozwolisz to pozostawię to bez komentarza.

orion pisze:
Pochwal się własnym rozwiązaniem, a jak będzie lepsze, to pochylę przed Tobą czoła.

masz moje rozwiązanie - nie robić bezsensownych testów, które nikomu nic nie mówią. Oszczędzisz czas, który będziesz mógł wykorzystać na coś bardziej wartościowego.

orion pisze:
To nie pierwszy raz, kiedy Miś czepia się forumowiczów. Gość kiedyś użył konstrukcji "cat plik.txt | grep pattern" i już Miś nawraca, że to źle.

Nie mam zamiaru ci się tłumaczyć ale puść to w pętli x razy, a potem to samo bez cat... porównaj wyniki i zobaczysz dlaczego to ma znaczenie.

orion pisze:
Inny wkleił swój skrypt z elseifami i znów odezwały się nożyce, że jest "case".

a nie było to przypadkiem tak, ze napisałem iż nie lubię i dlatego zastosowałem case? Nie było tam żadnej krytyki... i autor jakby nie miał nic przeciwko... nie naciągasz faktów do założonej teori przypadkiem?

orion pisze:
i czekam na lepszy test w czyimś wykonaniu

w każdej dziedzinie jest tak, ze ktoś musi coś udowodnić testem... i niestety zazwyczaj wartość tych testów jest taka jak i Twojego. Czyli zadna. Bo porównujesz rzeczy nieporównywalne w dodatku dopuszczając zawodnika, który w określonycm zakresie nie działa...

Wiesz... można porównać owies i jeczmien. W końcu oba to zboża. Tylko z jęczmienia mamy whisky i piwo, a z owsa obrok i, co najwyżej, owsiankę...

Dla mnie EOT.

Ostatnio zmieniony niedziela, 13 lipca 2008, 20:08 przez Mis', łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:

Mis' pisze:
hm... czyli wiedząc że jeden z uczestników testu z założenia [n]NIE POTRAFI[/b] wykonać jednej z operacji testu nadal decydujesz się na umieszczenie go w stawce... tak jakbyś malucha postawił w konkurencji

Ponowię pytanie. Czy jak usunę z porównania Basha to dasz mi spokój ?

Mis' pisze:
tak... widziałem fachowców wbijających gwoździe kluczem płaskim... widziałem też efekty tego działania...

Dobry fachowiec powinien sobie poradzić nawet kiedy trzeba wbić gwóźdź a pod ręką nie ma młotka

Mis' pisze:
orion pisze:
Jeśli zniżasz język skryptowy do poziomu pierdułki "przeszukującej duży fragment tekstu" to jakakolwiek dyskusja w Twoją osobą jest bezcelowa.

Jeśli tak uważasz, to po co dyskutujesz?

Postaram się aby to była ostatnia moja wypowiedź w tym wątku.

Mis' pisze:
orion pisze:

To cytat z Twojego postu, gdzie tu słowa polityka? Jeśli zaś mówisz o tym co napisałeś na stronie z wynikami testu to nie czytałem - interesowały mnie wyniki, a nie Twoja interpretacja.

A dlaczego nie czytałeś co było napisane na stronie ?! A jak bym podał przepis na potrawę a w opisie dodał, że ma się po tym rozwolnienie, to byś coś takiego przyrządził i zjadł a potem miał pretensje ?

Mis' pisze:
masz moje rozwiązanie - nie robić bezsensownych testów, które nikomu nic nie mówią. Oszczędzisz czas, który będziesz mógł wykorzystać na coś bardziej wartościowego.

Artysta śpiewał: "Cała jego ciężka praca, wszystko było ch**a warte Gdyby leżał całe życie, mniejszą czyniłby on stratę". Dawaj wszystkim takie rady a za kilka lat, nikt nie będzie słyszał o NND bo nikomu się nie będzie niczego chciało. Nie podoba ci się Lua ?! Trudno, uznaj to za próbę zwrócenia uwagi na nowe paczki.

Mis' pisze:
Nie mam zamiaru ci się tłumaczyć ale puść to w pętli x razy, a potem to samo bez cat... porównaj wyniki i zobaczysz dlaczego to ma znaczenie.

Gość chciał coś na szybkiego z pliku wyizolować z linii poleceń... optymalizowanie w skrypcie to co innego. Zresztą tak czy owak nawet optymalizowanie nie pomoże w niektórych tematach

Mis' pisze:
w każdej dziedzinie jest tak, ze ktoś musi coś udowodnić testem... i niestety zazwyczaj wartość tych testów jest taka jak i Twojego. Czyli zadna. Bo porównujesz rzeczy nieporównywalne w dodatku dopuszczając zawodnika, który w określonycm zakresie nie działa...

Ponawiam po raz kolejny pytanie z początku tej odpowiedzi...

Tytuł:
MODERATOR

orion pisze:
Ponawiam po raz kolejny pytanie z początku tej odpowiedzi...

Napisałem już EOT. Ponieważ jednak domagasz się odpowiedzi więc wysłałem ją na priv.

Tytuł:
MODERATOR

Test właściwie dobry, ale nie napisałeś w jaki sposób mieżyłeś czasy i pamięć.

EDIT:

pomyłka :)

Tytuł:

MAC!EK pisze:
Test właściwie dobry, ale nie napisałeś w jaki sposób mieżyłeś czasy i pamięć.

Racja. Ale miałem się nie udzielać w tym wątku. Wysłałem Ci dokładną odpowiedź na priv.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.