Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 19 czerwca 2025, 00:56

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
MODERATOR

Cytuj:
Spróbuj użyć OutlokExpressa np. na ostatnich postach daNuty to zauważysz że jeżeli post zaczyna się od begin to jest on traktowany jako załącznik, ale nie da się go poprawnie odczytać. Jedyna metoda to właściwości - pokaż źródło.

po begin muszą być jeszcze *dwie* spacje, inaczej to nie działa....

Tytuł:
MODERATOR

JamesB0T pisze:
W mc standardowo jest dostępna opcja obsługi rpm-ów, w tym bezpośredniego wypakowywania pojedyńczych plików. Do tego służa jakieś dołączone do niego skrypty. Niestety nie udało mi się ich wypakować.

napisz do mnie na priv o jakie skrypty chodzi... mam w tej chwili 4 różne linuksy na dwóch komputerach może coś mi się uda wyciągnąć...

Cytuj:
A chodzi o nie o przystosowanie samego freesco do obsługi rpm-ów tylko umożliwienie dostępu do już gotowych pakietów. Jak wiadomo większość programów ze slacka działa prawidłowo na freesco, po ewentualnych modyfikacjach. Zazwyczaj wystarczy pare symlinków czy poprawa konfiguracji.. Dlatego oceniłem tę opcję podwójnie - 3 dla zwykłych userów którzy sobie czasem jakiegoś mana wyciągną z innych dystrybucji, i 8 dla zainteresowanych poważniejszymi modyfikacjami rojterka

ale pakiety dla slacka to zwykłe gzipowane tary... a rpm o ile wiem korzysta z innych sposobów archiwizacji... uwaga - nie sprawdzałem tego więc mogę się mylić...

Cytuj:
ad.1 Możliwe... Jednak porównując pine i slrn ten drugi wypada znacznie korzystniej... Jest niewielki i ma wbudowany cache wiadomości.

kompletnie nie znam slrn-a... mogę skompilować ale spakować i bawić się z konfiguracją to nie mam czasu...
Cytuj:
ad.2 Może jestem pojedyńczym przypadkiem ale oprócz Freesco (którego jestem jedynym użytkownikiem shellowym) w firmie mam same komputery Windowsowe, a oglądanie wiadomości news w źródle (bo ktoś nie lubi OE 5.0 i pisze begin na starcie) nie należy do najszybszych metod...

chciałoby się powiedzieć tak jak na pl.news.czytniki: zmień czytnik... ale o ile wiem to przy pomocy OE Firewall i OE Quote Fix (koniecznie obu) da się naprawić wszystkie bolączki OE...

Cytuj:

Taaa.. freeskoś korzysta z NTP, ale udostępnia czas we własny formacie. Może marudzę ale sądzę że taka zabaweczka by się zdała... Znalazłem winshitową wersję ntpdate (http://dopey.at.northwestern.edu/kclnt32-plt.zip) ale niestety strasznie długo synchronizuje się z odległym serwerem...

nie zgłębiałem tematu, u mnie wbudowane we Freesco mechanizmy się sprawdzały... trzeba było tylko synctime (czy jak to się tam nazywa) wrzucić do crona - bo domyślnie synchronizacja przebiega podczas startu systemu, w windowsach do startup wrzuciłem batche synchronizujące czas z Freesco...

Cytuj:
Aha - zapomniał bym : dosemu by się zdało czasami - dla mnie przydatność 7 dla innych raczej mała...

no to ci się udało mnie powalić... wine też chcesz? a emulator makówy? atarynki?

pozdrawiam...

Tytuł:
MODERATOR

Maciek pisze:
A co do potrzeb - dla mnie numer 1 - w skali od 1 do 10 oceniam na 100 - linuxowy skandisk do partycji fat...

nawet nie wiem czy takowy istnieje... na Freshmeat.net na hasło scandisk nie ma żadnej odpowiedzi... paczkę z narzędziami dyskowymi zrobił Dingetje, ale nie jestem pewien czy fat też można naprawiać...

Maciek pisze:
Poza tym ciągle marzę o dyskietce ratunkowej...

to sobie zrób... ;-) a co chciałbyś tam mieć?

Maciek pisze:
No i na koniec nadal marzę o narzędziu do backupu...

i to jest prawidłowa odpowiedź... imho to jest największa bolączka Freesco - brak narzędzia do backupu i odzyskania systemu... kombinuję od jakiegoś czasu, ale na razie nic nie mam na oku (no może poza dd - w ciągu ostatnich trzech dni odzyskiwałem tak zipslacka 3 razy). przydałaby się obsługa nfs, a z tym może być ciężko... znowu korzystanie z protokołu samby, czyli instalacja samby dla backupu to chyba nie najlepszy pomysł...

pozdrawiam

Tytuł:

Mis' pisze:
ale pakiety dla slacka to zwykłe gzipowane tary... a rpm o ile wiem korzysta z innych sposobów archiwizacji... uwaga - nie sprawdzałem tego więc mogę się mylić...

mea culpa - miałem na myśli stare susły i redhaty :)
Mis' pisze:
kompletnie nie znam slrn-a... mogę skompilować ale spakować i bawić się z konfiguracją to nie mam czasu...

To i tak więcej niż można było się spodziewać
Mis' pisze:
Cytuj:
Aha - zapomniał bym : dosemu by się zdało czasami - dla mnie przydatność 7 dla innych raczej mała...

no to ci się udało mnie powalić... wine też chcesz? a emulator makówy? atarynki?

To tylko taka sugestia - jeżeli zadziałają rpm-y to mam nadzieję że sam wyprodukuję sobie ten pakiecik - jeden konkretny programik chce uruchomić na nim...

Tytuł:
/dev/hdc i /dev/hdd
przydatnosc: 10

Tytuł:

RoBoS pisze:
/dev/hdc i /dev/hdd

http://www.lanana.org/docs/device-list/index.html - tam jest lista parametrów urządzeń w linuksie - wystarczy użyć mknod i działa - u mnie widzi hdc,hdd,sda i jeszcze pare innych. Miłej zabawy.

Tytuł:
MODERATOR

RoBoS pisze:
/dev/hdc i /dev/hdd

są już gotowe ramdyski z obsługą dodatkowych urządzeń blokowych... albo tak jak napisał JamesBot - mknod...

Tytuł:
Tak se palnolem... :P

Tytuł:
Honorowy Admin

RoBoS pisze:
/dev/hdc i /dev/hdd

http://miniwebportal.and.pl/download.php - ramdisk z obsługą hda, hdb, hdc, hdd od 1 do 9 - istnieje już dość dawno :)

Tytuł:
Honorowy Admin

[quote="JamesB0Thttp://www.lanana.org/docs/device-list/index.html - tam jest lista parametrów urządzeń w linuksie - wystarczy użyć mknod i działa - u mnie widzi hdc,hdd,sda i jeszcze pare innych. Miłej zabawy.[/quote]

kurde a ja się z tym męczyłem :-) kombinowałem ale też sie udało :-) ale nie pytaj jak :-?

Tytuł:

morpheus pisze:
kurde a ja się z tym męczyłem :-) kombinowałem ale też sie udało :-) ale nie pytaj jak :-?
Hmmm - a ja zapytałem na pl.comp.os.linux - odpowiedź otrzymałem w ciągu 15 minut.

Tytuł:
Honorowy Admin

heh, niom ja niestety ich nieczytuję, zapytam o coś co było milijon razy i mnie zrbukają ... e wole pytać WAS. HEHE

Tytuł:
MODERATOR

lamer pisze:
ponieważ freesco potrafi udawać printserwer mam taką potrzebę - po wysłaniu wydruku na serwer freesco otrzymujemy... plik pdf z zawartością wydruku. Znam instalację, która robi coś takiego i w dodatku wynik wysyła e-mailem.

jak się to cudo nazywa i gdzie to znaleźć?

Tytuł:
MODERATOR

viruszg pisze:
Moja propozycja to IRSSI, klient IRC'a.

znajdę go na freshmeat.net? jeśli nie to daj adres do strony gdzie są źródła. Ale ostrzegam ja się na irc nie znam, więc tylko to skompiluję... z całą resztą zabay niech się kto inny mota...

Tytuł:
MODERATOR

Mis' pisze:
daj adres do strony gdzie są źródła. Ale ostrzegam ja się na irc nie znam, więc tylko to skompiluję...

http://www.irssi.org/?page=download
Z góry dziękuję

Pozdrawiam

Tytuł:
MODERATOR

viruszg pisze:

niestety na razie nic z tego... po ponad ghodzinie ściągania i instalowania dodatkowych programów i bibliotek mam już dość... tym razem dowiedziałem się, że jakieś funkcje są niezaimplementowane w jakichś tam bibliotekach... podejrzewam, że być może potrzebny jest glibc2, a tego póki co dla Freesco nie ma (gdzie indziej na tym forum pisałem o kompilacji glibca2 dla zipslacka 3.9)... nawet jeśli uda mi się to w końcu skompilować to zapewne ogon dodatkowych bibliotek będzie tak wielki, że cała paczka będzie ważyć kilka MB. Imho to się mija z celem...

sorry Winnetou, ale na razie się poddaję, może wróce do tematu za jakiś czas...

Pozdrawiam

Tytuł:
MODERATOR

[quote="JamesB0T]
slrn-pl (czytnik newsów wersja PL) 4/10
[/quote]

skompilowane slrn poszło do Maćka... :-)

Tytuł: Date
Czy dałoby się skompilować polecenie "date" żeby działało tak jak tu jest napisane:

http://www.freesco.arx.pl/forum/viewtopic.php?t=270

:?:

Tytuł: Re: Date
MODERATOR

TJM pisze:
Czy dałoby się skompilować polecenie "date" żeby działało tak jak tu jest napisane:

http://www.freesco.arx.pl/forum/viewtopic.php?t=270

:?:

http://www.hustons.homechoice.co.uk/date.gz

to jest plik z zipslacka 3.9, powinien bez problemów pójść na Freesco. Sprawdź i daj znać czy wciąż są problemy z czasem w CG.

Tytuł: Re: Date
Mis' pisze:
http://www.hustons.homechoice.co.uk/date.gz

to jest plik z zipslacka 3.9, powinien bez problemów pójść na Freesco. Sprawdź i daj znać czy wciąż są problemy z czasem w CG.

Nie mogę ugryźć tego pliku. Gzip twierdzi że:

gzip: /server/www/pakiety_inne/date.gz: not in gzip format

tak samo WinRar nie może dać sobie rady mimo że większość rozpakowuje.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.