JamesB0T pisze:
W mc standardowo jest dostępna opcja obsługi rpm-ów, w tym bezpośredniego wypakowywania pojedyńczych plików. Do tego służa jakieś dołączone do niego skrypty. Niestety nie udało mi się ich wypakować.
napisz do mnie na priv o jakie skrypty chodzi... mam w tej chwili 4 różne linuksy na dwóch komputerach może coś mi się uda wyciągnąć...
Cytuj:
A chodzi o nie o przystosowanie samego freesco do obsługi rpm-ów tylko umożliwienie dostępu do już gotowych pakietów. Jak wiadomo większość programów ze slacka działa prawidłowo na freesco, po ewentualnych modyfikacjach. Zazwyczaj wystarczy pare symlinków czy poprawa konfiguracji.. Dlatego oceniłem tę opcję podwójnie - 3 dla zwykłych userów którzy sobie czasem jakiegoś mana wyciągną z innych dystrybucji, i 8 dla zainteresowanych poważniejszymi modyfikacjami rojterka
ale pakiety dla slacka to zwykłe gzipowane tary... a rpm o ile wiem korzysta z innych sposobów archiwizacji... uwaga - nie sprawdzałem tego więc mogę się mylić...
Cytuj:
ad.1 Możliwe... Jednak porównując pine i slrn ten drugi wypada znacznie korzystniej... Jest niewielki i ma wbudowany cache wiadomości.
kompletnie nie znam slrn-a... mogę skompilować ale spakować i bawić się z konfiguracją to nie mam czasu...
Cytuj:
ad.2 Może jestem pojedyńczym przypadkiem ale oprócz Freesco (którego jestem jedynym użytkownikiem shellowym) w firmie mam same komputery Windowsowe, a oglądanie wiadomości news w źródle (bo ktoś nie lubi OE 5.0 i pisze begin na starcie) nie należy do najszybszych metod...
chciałoby się powiedzieć tak jak na pl.news.czytniki: zmień czytnik... ale o ile wiem to przy pomocy OE Firewall i OE Quote Fix (koniecznie obu) da się naprawić wszystkie bolączki OE...
Cytuj:
Taaa.. freeskoś korzysta z NTP, ale udostępnia czas we własny formacie. Może marudzę ale sądzę że taka zabaweczka by się zdała... Znalazłem winshitową wersję ntpdate (
http://dopey.at.northwestern.edu/kclnt32-plt.zip) ale niestety strasznie długo synchronizuje się z odległym serwerem...
nie zgłębiałem tematu, u mnie wbudowane we Freesco mechanizmy się sprawdzały... trzeba było tylko synctime (czy jak to się tam nazywa) wrzucić do crona - bo domyślnie synchronizacja przebiega podczas startu systemu, w windowsach do startup wrzuciłem batche synchronizujące czas z Freesco...
Cytuj:
Aha - zapomniał bym : dosemu by się zdało czasami - dla mnie przydatność 7 dla innych raczej mała...
no to ci się udało mnie powalić... wine też chcesz? a emulator makówy? atarynki?
pozdrawiam...