Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 21 czerwca 2025, 20:45

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Jest mozliwe zrobienie scandisku z poziomu freesco ? Chodzi o to ze nie moge rebotnac freesco z dyskietki poniewaz jest to stary (bardzo) komp gdzie stacje dyskietek dopinalo sie tasma a na chwile obecna proby wystartowania kompa z fdd koncza sie nieczym a samo freesco z hdd strtuje. A chcialem zrobic scandisk bo mam problem z systemem plikow (read-only) ;( Moze jest jakis sposob, zeby zrobic scandisk ? Niestey nie moge nic dointalowac ani zapisac zmian wiec licze na wasza pomyslowosc.

Tytuł:
MODERATOR

1. sciagasz fat-tools.tgz z http://miniwebportal.and.pl/download/fat-tools.tgz do /tmp snarfem albo wgetem
2. rozpakowujesz zcat <fat-tools.tgz|star
3. uruchamiasz dosfsck -afltvw /dev/hda1

wiecej znajdziesz tutaj
http://www.miniwebportal.and.pl/news.ph ... 03341.news

Tytuł:
Użytkownik

fajnie by było żeby to jeszcze działało jako tako, może i przeskanuje dysk z samym freesco, ale mojego drugiego dysku 80 GB za chiny nie chce przeskanować wyskakuje jakiś błąd Malloc - i jakby za mało miał pamięci :-(

Tytuł:
MODERATOR

No a w jakim systemie plików masz ten dysk 80G? Chyba nie w FAT???

Tytuł:
Użytkownik

w umsdos, a co ? pewnie zaproponujesz mi ext2 ? tak, problem w tym źe ja tą partycję zakładałem jak byłem początkującym z freesco i nie umiałem jeszcze zakładać ext2, poza tym chciałem mieć fat żeby w razie czego podłączyć do zwykłego kompa z Windows i przerzucić dane. Jeszcze nie miałem takiego zaufania do linuksów. Poza tym skąd mogłem wiedzieć że partycja w UMSDOS się mi posypie - tzn zgubiłem synchronizację i teraz jak zapisuję na tę partycję jakiś folder z plikami to po prostu zapisuje się pusty folder (bez plików w środku)- miejsce na dysku jednak się zmniejsza, trzeba robić różne kobminacje żeby skasować ten folder bo normalnie się nie da przez rmdir (robię to przez Udosctl), i potem musze robić scandisk pod windowsem żeby odzyskać to stracone miejsce a i tak po jakimś czasie się znowu desynchronizuje, dlatego też zapełniłem ten dysk na maxa i teraz jest tylko do odczytu.
Mam też drugi taki sam dysk tylko że na VFAT - i on się nie sypie - ale za to nie ma praw dostępu :-( Obecnie planuje podłączyć trzeci dysk tym razem na ext2 i potestuję jak chodzi ten system plików, i chyba przy nim już zostanę. Może ten umsdos przekowertuję (bedę musiał zrobić kopiowanie po sieci z kompa na komp 80 GB - masakra)

Tytuł:
PGF

mat1l9s pisze:
w umsdos, a co ?

Pierwszy raz słyszę o takim systemie plików. WKBR z 80 GB w FAT IMHO sam prosisz się o kłopoty.

Tytuł:
Użytkownik

RaaDaaR pisze:
mat1l9s pisze:
w umsdos, a co ?

Pierwszy raz słyszę o takim systemie plików. WKBR z 80 GB w FAT IMHO sam prosisz się o kłopoty.

no ten UMSDOS to wiadomo - jest na FAT'cie, ale dlaczego niby od razu kłopoty na VFAT te dyski działają w porządku, a zawsze w razie jakieś awarii to większość programów do odzyskiwania dysków pracuje raczej na FATach - dawniej dawniej taki był mój tok myślenia
teraz go trochę zmieniłem, al jeszcze musze potestować ten ext2 - szczególnie sytuacje awaryjne

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.