w umsdos, a co ? pewnie zaproponujesz mi ext2 ? tak, problem w tym źe ja tą partycję zakładałem jak byłem początkującym z freesco i nie umiałem jeszcze zakładać ext2, poza tym chciałem mieć fat żeby w razie czego podłączyć do zwykłego kompa z Windows i przerzucić dane. Jeszcze nie miałem takiego zaufania do linuksów. Poza tym skąd mogłem wiedzieć że partycja w UMSDOS się mi posypie - tzn zgubiłem synchronizację i teraz jak zapisuję na tę partycję jakiś folder z plikami to po prostu zapisuje się pusty folder (bez plików w środku)- miejsce na dysku jednak się zmniejsza, trzeba robić różne kobminacje żeby skasować ten folder bo normalnie się nie da przez rmdir (robię to przez Udosctl), i potem musze robić scandisk pod windowsem żeby odzyskać to stracone miejsce a i tak po jakimś czasie się znowu desynchronizuje, dlatego też zapełniłem ten dysk na maxa i teraz jest tylko do odczytu.
Mam też drugi taki sam dysk tylko że na VFAT - i on się nie sypie - ale za to nie ma praw dostępu

Obecnie planuje podłączyć trzeci dysk tym razem na ext2 i potestuję jak chodzi ten system plików, i chyba przy nim już zostanę. Może ten umsdos przekowertuję (bedę musiał zrobić kopiowanie po sieci z kompa na komp 80 GB - masakra)