JamesB0T pisze:
Po długim zastanowieniu doszedłem że mogę pomarzyć jeszcze o paru rzeczach...
lsof (List of open files) - bardzo fajne narzędzie dla adminów (7)
już mam źródła, pokombinuję...
JamesB0T pisze:
mc (ten nowy po polsku) - podświetlanie składni w wielu plikach (3)
to zostawiam Maćkowi, z tym, że wydaje mi się że mój mc podświetla... ale nie jestem pewien w której dystrybucji
JamesB0T pisze:
zmodularyzowane jądro+moduły (10)
przecież Freesco korzysta z modułowego kernela, masz na myśli dostępność innych modułów? myślałem już o tym aby skompilować wszystko co się da jako moduł, tak żeby były gdzieś dostępne do ściągnięcia - pewnie to kiedyś zrobię.
JamesB0T pisze:
sh-utils+textutils+diff - ekstra sprawa dla skrypciarzy (10)
ściągnąłem źródła, część poleceń jest już wbudowana we Freesco, trzeba by dokładnie się zastanowić co zostawić a co podmienić... z tym że do tego by chyba trzeba zmienić ramdysk, albo podmieniać tuż po starcie... trochę nieeleganckie rozwiązanie... zobaczymy...
JamesB0T pisze:
zoneinfo - będą prawidłowo działały wszelkie serwery poczty (4)
a skąd to wziąć? jak nauczyć Freesco korzystania z zoneinfo? w konfigu kernela nie znalazłem zadnej opcji na ten temat, freshmeat.net też nic nie pokazał... szczerze się przyznam - nie wiem nawet jak to ugryźć...
JamesB0T pisze:
quota (5)
zmiana kernela? choć można chyba jako moduł - nie mam doświadczenia z używaniem quoty więc nie wiem czy lepiej wkompilować czy jako moduł...
JamesB0T pisze:
Hmmm..... A teraz to by się złota rybka przydała.....
wiesz, mam kartę kredytową pod nazwą Złota Rybka, chcesz? bardzo by mi pasowało, bo właśnie za parę dni mija termin spłaty...