Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 18 czerwca 2025, 17:12

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Date
MODERATOR

TJM pisze:
Mis' pisze:
http://www.hustons.homechoice.co.uk/date.gz

to jest plik z zipslacka 3.9, powinien bez problemów pójść na Freesco. Sprawdź i daj znać czy wciąż są problemy z czasem w CG.

Nie mogę ugryźć tego pliku. Gzip twierdzi że:

gzip: /server/www/pakiety_inne/date.gz: not in gzip format

tak samo WinRar nie może dać sobie rady mimo że większość rozpakowuje.

mój winrar sobie radzi bez kłopotu... mam 3.0
pod tym samym adresem jest date.zip, jest to niekompresowany plik, tak więc po ściągnięciu usuń mu rozszerzenie i dzialaj... dodałem.zip żeby serwer się nie pultał, on ma czasem różne odchyłki...

Tytuł:
MODERATOR

Mis' pisze:
lamer pisze:
ponieważ freesco potrafi udawać printserwer mam taką potrzebę - po wysłaniu wydruku na serwer freesco otrzymujemy... plik pdf z zawartością wydruku. Znam instalację, która robi coś takiego i w dodatku wynik wysyła e-mailem.

jak się to cudo nazywa i gdzie to znaleźć?

Pisząc znam taką instalację miałem na myśli, że ktoś takie coś ma zrobione - działa to w pewnej firmie, ale nie na freesco, tylko innym linuxie.
To jest link http://www.cs.wisc.edu/~ghost/ do ghostscripta. Jeżeli dobrze zrozumiałem jak to zrobili tamtejsi informatycy, to działa to tak, że wydruk idzie "niby" na drukarkę postcriptową, linux prechwytuje plik, konwertuje go ghostscriptem do pdf-u i wysyła e-maila do adresata!
Spróbuję wyciągnąć od gościa co to zrobił trochę więcej informacji i dam wam znać!

Tytuł: Re: Date
Mis' pisze:
mój winrar sobie radzi bez kłopotu... mam 3.0
pod tym samym adresem jest date.zip, jest to niekompresowany plik, tak więc po ściągnięciu usuń mu rozszerzenie i dzialaj... dodałem.zip żeby serwer się nie pultał, on ma czasem różne odchyłki...

No ja też mam 3.0 i nie radził sobie. Ściągałem plik dwa razy i nic. Ani Gzip ani WinRar go nie tykały. Uruchomiłem kompa ponownie pod Mandrake i atakowałem Arkiem i też to samo.

Spróbuję tej nieskompresowanej.

Tytuł: El Wiruso
hehe hehehehehehe teraz to nawet nie moge pod windą ściągnąć znowu muszę restarta robić i pod mandrake się ewakuować
-> http://area57.one.pl/untitled.png

Tytuł: Re: El Wiruso
MODERATOR

TJM pisze:
hehe hehehehehehe teraz to nawet nie moge pod windą ściągnąć znowu muszę restarta robić i pod mandrake się ewakuować
-> http://area57.one.pl/untitled.png

poszło na priv... a co to za martwy link?

To nie martwy link, tylko dobry ale się na końcu jakieś <td> dodaje. To jest screenshot na którym widać dlaczego nie mogłem ściągnąć.
Zresztą ściągłem pod linuksem, sprawdzałem i nie działa - jak czas się kwasił tak się kwasi. Zaraz na chamiszcza wezmę date z Mandrake 8.2

Po długim zastanowieniu doszedłem że mogę pomarzyć jeszcze o paru rzeczach...
lsof (List of open files) - bardzo fajne narzędzie dla adminów (7)
mc (ten nowy po polsku) - podświetlanie składni w wielu plikach (3)
zmodularyzowane jądro+moduły (10)
sh-utils+textutils+diff - ekstra sprawa dla skrypciarzy (10)
zoneinfo - będą prawidłowo działały wszelkie serwery poczty (4)
quota (5)

Hmmm..... A teraz to by się złota rybka przydała.....

MODERATOR

JamesB0T pisze:
Po długim zastanowieniu doszedłem że mogę pomarzyć jeszcze o paru rzeczach...
lsof (List of open files) - bardzo fajne narzędzie dla adminów (7)

już mam źródła, pokombinuję...

JamesB0T pisze:
mc (ten nowy po polsku) - podświetlanie składni w wielu plikach (3)

to zostawiam Maćkowi, z tym, że wydaje mi się że mój mc podświetla... ale nie jestem pewien w której dystrybucji

JamesB0T pisze:

przecież Freesco korzysta z modułowego kernela, masz na myśli dostępność innych modułów? myślałem już o tym aby skompilować wszystko co się da jako moduł, tak żeby były gdzieś dostępne do ściągnięcia - pewnie to kiedyś zrobię.

JamesB0T pisze:

ściągnąłem źródła, część poleceń jest już wbudowana we Freesco, trzeba by dokładnie się zastanowić co zostawić a co podmienić... z tym że do tego by chyba trzeba zmienić ramdysk, albo podmieniać tuż po starcie... trochę nieeleganckie rozwiązanie... zobaczymy...

JamesB0T pisze:

a skąd to wziąć? jak nauczyć Freesco korzystania z zoneinfo? w konfigu kernela nie znalazłem zadnej opcji na ten temat, freshmeat.net też nic nie pokazał... szczerze się przyznam - nie wiem nawet jak to ugryźć...

JamesB0T pisze:
quota (5)

zmiana kernela? choć można chyba jako moduł - nie mam doświadczenia z używaniem quoty więc nie wiem czy lepiej wkompilować czy jako moduł...

JamesB0T pisze:
Hmmm..... A teraz to by się złota rybka przydała.....

wiesz, mam kartę kredytową pod nazwą Złota Rybka, chcesz? bardzo by mi pasowało, bo właśnie za parę dni mija termin spłaty... :-)

Mis' pisze:
JamesB0T pisze:
przecież Freesco korzysta z modułowego kernela, masz na myśli dostępność innych modułów? myślałem już o tym aby skompilować wszystko co się da jako moduł, tak żeby były gdzieś dostępne do ściągnięcia - pewnie to kiedyś zrobię
Dokładnie o to mi biega. Gdy będziesz miał "trochę" czasu pokombinujemy jak mojego AMD 450MHz zamienić w maszynkę do kompilacji(niestety tylko w późnych godzinach wieczornych i całą noc). Gdy zajdzie taka potrzeba mailuj do mnie...
Cytuj:
JamesB0T pisze:
ściągnąłem źródła, część poleceń jest już wbudowana we Freesco, trzeba by dokładnie się zastanowić co zostawić a co podmienić... z tym że do tego by chyba trzeba zmienić ramdysk, albo podmieniać tuż po starcie... trochę nieeleganckie rozwiązanie... zobaczymy...
myslę że te obecne powinny zostać a jedynie pozostałe trzeba zlinkować...
Cytuj:
JamesB0T pisze:
a skąd to wziąć? jak nauczyć Freesco korzystania z zoneinfo? w konfigu kernela nie znalazłem zadnej opcji na ten temat, freshmeat.net też nic nie pokazał... szczerze się przyznam - nie wiem nawet jak to ugryźć...
Jest taka paczka w slackware 3.9 - sądzę że wystarczy ją dopasować do potrzeb freesco + doprawić konfigi
Cytuj:
JamesB0T pisze:
quota (5)
zmiana kernela? choć można chyba jako moduł - nie mam doświadczenia z używaniem quoty więc nie wiem czy lepiej wkompilować czy jako moduł...
Stanowczo jako moduł (o ile się da)

Honorowy Admin

Cytuj:
przecież Freesco korzysta z modułowego kernela, masz na myśli dostępność innych modułów? myślałem już o tym aby skompilować wszystko co się da jako moduł, tak żeby były gdzieś dostępne do ściągnięcia - pewnie to kiedyś zrobię.

mam troche modułów do 2.0.36 i chodzą z Freesco wrzuce je gdzieś :-)

morpheus pisze:
mam troche modułów do 2.0.36 i chodzą z Freesco wrzuce je gdzieś :-)
Fakt - ja używałem niektórych z 2.0.37, ale jądro nie obsługiwało np SCSI i same modułu nic nie dawały. Jeżeli chodzi o kompilację jądra - jestem zwolennikiem całkowitego zmodularyzowania, nawet ppp i reszty. Zaoszczędzone w ten sposób niejsce można będzie przeznaczyć na SCSi i inne zbytki. Modułu zaś mogły by być dostępne w kilku różnych wersjach - dla sdi,modemu,isdn,Neo+ i innych + paczki tematyczne (SCSI,SMBFS...). Co wy na taką opcję rozwoju ??? Kiedy obaj będziemu na to gotowi, udostępnię mis'-iowi maszynkę do kompilacji.

Tytuł:
MODERATOR

posty dotyczące Naszej Nowej Dystrybucji zostały przeniesione do forum Dyskusje Ogólne, wątek Nasza Nowa Dystrybucja. Dalszą dyskusję na ten temat proponuję tam prowadzić... w tym wątku nadal oczekuję na propozycje programów dla Freesco...

pozdrawiam

Tytuł: Powersoft
No to mi tego brakuje:

http://www.area57.one.pl/pakiety_inne/p ... .1b.tar.gz

jest to soft do obsługi UPSów Evera (chyba, przynajmniej ściągłem to z ich strony).

Przydatność - dla osób mających UPSy evera pewnie 10, dla innych 0.

Tytuł: Sync
Jakie są szanse na komendę "sync" dla freesco? Na dużym linuksie mam coś takiego - komenda powoduje zapisanie wszystkich buforów zapisu na dysk. We freesco tego nie ma. Może jak by było to dopisałbym sobie do crona na wykonywanie co 5 minut i skończyły by się moje odwieczne problemy z EXT2 (ostatnio minimalne ale czasami się jeszcze zdarzają).

Ściągłem sobie archiwum z zipslackiem i tam znalazłem komendę sync. Wygląda na to że działa, ale czy na pewno można jej pod freesco używać (pytam żeby czasami mi się filesystemy nie pokwasiły przez jakąś niekompatybilność).

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+2godz.