JamesB0T pisze:
Cytuj:
... Może założenie że w podstawowej wersji będzie wbudowany webmin rozwiązałoby choć trochę ten problem...
Zgadzam się - wiem ile czau poświęciłem na zrobienie głupiego skryptu firewla przez WWW. Zanim pokazałem go publicznie powstało koło 10 wersji, a samych poprawek na podstawie uwag Maćka była podobna ilość. [...] Jako ułatwienie można potraktować fakt istnienia wielkiej ilości już działających skryptów, z których większość można w prosty sposób zaadaptować.Przykładowo można zrobić skrypt o nazwie ipfwadm który będzie tłumaczył składnię na postać zrozumiałą dla ipchains i wywoływał go. W ten sposób większość aplikacji startujących firewalla będzie działało jak dotychczas.
Cytuj:
tyle że z wersją dyskietkową należałoby się pożegnać już na starcie...
Niekoniecznie. Nawet jeżeli w wersji standrdowej (1,44 MB) odpalał by się tylko router i firewall, bez http i innych serwisów, jest to idealna opcja edukacyjna. Poza tym odciąć się od korzeni...
chyba nie zrozumiałeś mnie... napisałem, że zastosowanie webmina ułtwiłoby proces administracji, ale jednocześnie uniemożliwiłoby wykonanie wersji dyskietkowej -> hint: webmin zajmuje ponad 5MB.
JamesB0T pisze:
Cytuj:
jeśli zdecydowalibyśmy się budować coś swojego to na początku należałoby się zastanowić czy wychodzimy z jakiejś działającej dystrybucji i dodajemy wszystko o czym dusza zamarzy czy budujemy wszystko od zera... obie drogi mają swoje "zady i walety" - sam nie wiem co jest łatwiejsze...
Nie ma łatwiejszej drogi w budowaniu - są one jedynie inne... Wersja "samoróbka" jest dużo elastyczniejsza i można ją ugniatać do woli, natomiast wykorzystanie istniejącej dystrybucji zapewnia łatwą dostępność oprogramowania. Jeżeli o mnie chodzi to głosował bym za wersją opartą na slacku.
jak piszesz samoróbka daje większą elastyczność, i to imho powinno zadecydować... w projekcie "linux from scratch" jest chyba wszystko czego potrzeba. I dla mnie ma jedną zasadniczą zaletę nad każdą slackopodobną dystrybucją - rpm sprawdza zależności pomiędzy pakietami, oczywiście da się to osiągnąć i na slacku (a przynajmniej tak mi się wydaje) ale kosztem duuużej ilości dodatkowej pracy... czyli postulowałbym jednak coś oparte na systemie pakietów stosowanym w RedHat i podobnych (Mandrake, PLD, SuSE...) albo na systemie pakietów Debiana.
JamesB0T pisze:
Cytuj:
afaik nie tylko firewall trzeba by napisać od nowa... większość scryptów startowych wymagałoby dopasowania, szczególnie jeśli mówimy o rezygnacji z ramdysku...
Sądzę że ramdysk powinien pozostać. Jako ułatwienie można by dodać prosty skrypt aktualizujący ramdysk - ale to uwaga tylko dla deweloperów, ponieważ standardowy operator NND (Naszej Nowej Dystrybucji) nie będzie potrzebował do niego dostępu. Poza tym takie odcięcie było by sympatyczne ze względów bezpieczeństwa..
sorry, nie rozumiem. o jakim odcięciu mówisz?
JamesB0T pisze:
Jest jeszcze jeden "drobny" problem - należy wymyślić jakąś metodę żeby nad tym wszystkim zapanować.
o tym przypomniałem sobie już w łóżku i nie chciało mi się wstawać...

jest system cvs (czy jakoś tak) który właśnie do opanowania takich projektów służy... ale najpierw trzeba by opanować system opanowywania projektów... kiedyś spróbowałem coś z tego zrozumieć... przyznam że wyniki były mniejsze niż zero....
JamesB0T pisze:
1. Komunikacja - połączenie Grupy Dyskusyjnej, IRC-a i GG
[...]
komunikacja powinna być rozwiązana poprzez listę dyskusyjną... i ewentualnie forum takie jak to. grupa dyskusyjna to imho nienajlepsze rozwiązanie - posty na serwerze czasem expirują i wtedy tzw d*** blada...
a poza tym znajdź szybki, ogólniedostępny serwer którego admin założy grupę dla kilku/kilkunastu osób... optymista

JamesB0T pisze:
2. Kompilacja - we własnym zakresie lub dedykowany "NDD Kompilator".
- we własnym zakresie wymaga zsynchronizowania środowiska - trudne do zrobienia
- Serwer kompilujący - ktoś musiał by udostępnić maszynkę do tego celu - też trudne
chyba jednak pierwsze rozwiązanie jest łatwiejsze (drugie natomaist jest lepsze - wszystko jest kompilowane w tym samym środowisku...), do dedykowanego serwera mogą się tworzyć kolejki... i oczywiście jeszcze pozostaje problem szybkości/zapchania łącza, a jeśli każdy by zainstalował tę samą dystrybucję to potem tylko byśmy dodawali pakiety z ewentualnymi dodatkami potrzebnymi do kompilacji kolejnych elementów...
JamesB0T pisze:
3. Skryptowanie - najlepiej wykorzystać istniejące skrypty,
w projekcie linux from scratch wszystkie podstawowe scripty są... dodatkowe potrzebne można znaleźć na świerzym mięsku (freshmeat.net) i innych fajnych "sajtach". do napisania w zasadzie pozostałyby tylko scripty "własne" czyli coś tak jak setup z Freesco...
JamesB0T pisze:
4. Paczkowanie - najlepsi byli by do tego dotychczasowi twórcy paczek - mają największe doświadczenie
ale jeśli można by uniknąć paczkowania to czemu tego nie zrobić? pakiety debiana lub rpm-y są powszechnie dostępne i nie ograniczają całego projektu do niestandarowego paczkowania a co za tym idzie do małej ilości dostępnego oprogramowania.
JamesB0T pisze:
Innych problemów nie wymyśliłem jeszcze (ale spokojnie - wymyślę)

same się pojawią, nie martw się, jeszcze będziesż ich miał powyżej uszu...
JamesB0T pisze:
Cytuj:
niemniej jednak chyba jestem zainteresowany...

Tak trzymać... Ja też jestem.
to już jest nas dwóch, jeszcze dwóch i będziemy mogli pograć w brydża...
JamesB0T pisze:
BTW: Ale trzeba od czegoś zacząć - zalecam kolejność Nazwa,Logo,Dystrybucja

drobiazgowy jesteś... jeszcze dystrybucję chcesz dodawać, jakby mało było roboty z wyborem logo i nazwy... zapewniam cię że jak dobrze rozreklamujesz to sprzeda sie i bez dołączonej dystrybucji...
pozdrawiam...