Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 7 lipca 2025, 19:30

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Honorowy Admin

skoro mamy zmieniać we freesco wszystko to zbudujmy je od nowa z jądrem powiedzmy 2.2.20? według was ciężko byłoby przenieść elementy z Freesco na to jądro (część wymagałby wymiany:-0

Tytuł:
A może od razu wszyscy na trzy-cztery przesiądziemy się na duże linuksy :?: :wink:

Tytuł:
MODERATOR

morpheus pisze:
skoro mamy zmieniać we freesco wszystko to zbudujmy je od nowa z jądrem powiedzmy 2.2.20? według was ciężko byłoby przenieść elementy z Freesco na to jądro (część wymagałby wymiany:-0

niedawno czytałem na forum Freesco post cjr w którym pisał, że przymierza sie do zrobienia Freesco z nowym kernelem, z tym że według jego słów to trochę potrwa.

a co do budowy nowego Freesco to proponuję zapoznać się z www.linuxfromscratch.org ... poza tym jest kilka innych miejsc opisujących budowę linuksa od zera. Może warto by się tym bliżej zainteresować? kiedyś miałem takie plany, ale jakoś tak się rozmyło...

Tytuł:
Honorowy Admin

wiesz, mi to tak jakoś przyszło do głowy po przeczytaniu Bootdisk-HOWTO i Kernel-HOWTO no i tak sobie myślę czemu ciągle mamy się bawić w półśrodki. Może spróbowalibyśmy zrobić powiedzmy 2 dyskietkową wersję freesco z jądrem 2.2 i np. CBQ heh. :-) generalnie kernel 2.2 z tą całą otoczka jaką ma freesco :-) wiem, wiem wszystkiego nie da sie przenieść trzeba budować firewall i takie tam ale czemu nie spróbujemy, dla mnie to super sposób na poznanie linuxa.

Tytuł:
Ja bym proponował nie bawić się w dyskietki. Ktoś może powiedzieć że to oszczędność, bo nie trzeba mieć HDD, ale według mnie tak nie jest. Stacja kosztuje około 50-60zł a za tą cenę to można kupić dysk gdzieś 500M.
Moje zdanie jest takie, że jeżeli ma już być coś nowego to najlepiej zrobić jakiegoś 'normalnego' małego linuksa (coś jak zipslack tylko na nowszym jądrze), z 'normalną' strukturą katalogów. Porzuciłbym także "technologię" ramdysku, ponieważ jest ona niepotrzebnym źródłem problemów.
Powinna natomiast pozostać wstępna konfiguracja, tak aby podstawowe uruchomienie wymagało minimum zmian + jakiś setup + panel administracyjny, tak aby połączyć możliwości dużego linuksa z łatwością instalacji i konfiguracji freesco.

Tytuł:
Honorowy Admin

zgadzam się z tobą, ale nie przedstawiłem całej koncepcji. wiec postaram się napisać wmiare krótko:

1. wersja dyskietkowa jest potrzebna bo jest ona dobrym startem dla każdego, a dla nas stworzenie takiej wersji byłoby dobrym startem dla stworzenia większej (mniejszej - to o czym mówiłeś) dystrybucji,

2. na dyskietce proponowałbym zamieśćic skrypt który po wydaniu polecenia coś ala move2hdd pobrałby aktualny skrypt instal z serwera, narzędzia do tworzenia partycji ext2 i tak dalej, sformatował dysk, stworzył strukture katalogów, przeniusł pliki konfiguracyjne, ściągnął juz na dysk dodatkowe pakiety, rozpakował bezpośrednioo na dysku (nie w ramdysku - głowny system plików musi być na dysku bo ramdysk to błąd) - zrobił dowiązania i co tam trzeba zrebotował serwer.

3. freesco uruchamia sie z dysku (z taką samą wersją jądra, ale byćmoże z większą ilośćią modułów+te potrrzebne do obsługi dysku, możnaby myśleć w przypadku 2.4 o iptables, iproute2, i innych nierozwiązanych problemach jak cbq) przy tym jestem za pozostawieniem sposobu konfiguracji jaki znamy z freesco, ew. nowe zasady budowy pakietów, mam jeszcze kupe pomysłów :-0

Tytuł:
morpheus pisze:
1. wersja dyskietkowa jest potrzebna bo jest ona dobrym startem dla każdego, a dla nas stworzenie takiej wersji byłoby dobrym startem dla stworzenia większej (mniejszej - to o czym mówiłeś) dystrybucji,

Rzeczywiście, dobrze by było gdyby podstawy instalator był mały i pozwalał na uruchomienie samego systemu jako routera, a cała reszta doinstalowywana byłaby prosto z netu (coś jak installpkg). Poza tym jako system plików znacznie lepszy jest EXT3. Ja mam nieustannie kłopoty z EXT2 wynikające z nagłych zaników zasilania podczas gdy otwartych jest dużo plików. W EXT3 czegoś takiego nie ma - uzytkuję w domu na codzień dużego linuksa i jeszcze się nie spotkałem z tym żeby np. po gwałtownym zaniku prąda znikł mi jakiś ostatnio zapisywany plik; na freesco + EXT2 jest to prawie pewne.

Tytuł:
MODERATOR

morpheus pisze:
wiesz, mi to tak jakoś przyszło do głowy po przeczytaniu Bootdisk-HOWTO i Kernel-HOWTO no i tak sobie myślę czemu ciągle mamy się bawić w półśrodki. Może spróbowalibyśmy zrobić powiedzmy 2 dyskietkową wersję freesco z jądrem 2.2 i np. CBQ heh. :-) generalnie kernel 2.2 z tą całą otoczka jaką ma freesco :-) wiem, wiem wszystkiego nie da sie przenieść trzeba budować firewall i takie tam ale czemu nie spróbujemy, dla mnie to super sposób na poznanie linuxa.

1. ideę budowania własnego routera już kiedyś próbowałem chyba promować, wydawało mi się to łatwe, teraz sądzę, że pracy jest więcej niż mi się początkowo wydawało... największym problemem będzie nie złożenie do kupy wszystkich programów i uzyskanie działającego routera, ale "oskryptowanie" go aby uzyskać taką łatwą konfigurację jak we Freesco. Może założenie że w podstawowej wersji będzie wbudowany webmin rozwiązałoby choć trochę ten problem... tyle, że z wersją dyskietkową należałoby się pożegnać już na starcie...

2. generalnie ramdysk wcale nie jest takim złym rozwiązaniem... jest bezpieczne. jest wiele dystrybucji bazujących na ramdysku, z dyskietki/dysku jest wczytywana tylko konfiguracja, po starcie nośnik jest odmontowywany i żaden chakier nie namiesza, po reboocie wszystko wraca do poprzednich ustawień. mnie takie rozwiązanie się podoba... ma oczywiście pewne ograniczenia, ale coś za coś... mam rację?

3. jeśli zdecydowalibyśmy się budować coś swojego to na początku należałoby się zastanowić czy wychodzimy z jakiejś działającej dystrybucji i dodajemy wszystko o czym dusza zamarzy czy budujemy wszystko od zera... obie drogi mają swoje "zady i walety" - sam nie wiem co jest łatwiejsze...

4. afaik nie tylko firewall trzeba by napisać od nowa... większość scryptów startowych wymagałoby dopasowania, szczególnie jeśli mówimy o rezygnacji z ramdysku...

5. nie jestem pewien czy, przy naszych (przepraszam jeśli ktoś czuje inaczej) umiejętnościach, nie byłaby to praca na lata...

niemniej jednak chyba jestem zainteresowany... ;-)

Tytuł:
Trzymam kciuki, ale to już nie będzie stare, dobre freesco. Jak już popracujecie nocami przez kilka lat, spakujecie wszystko na 1GB dysku, przybędzie wam siwych włosów, założycie okulary, przyjdzie z awanturą żona i z kochankem, który wyrzuci komputer za okno, pozbieracie resztki, włożycie dyskietkę ze starym freesco i powiecie: małe jest piękne :D

Ostatnio zmieniony poniedziałek, 9 września 2002, 16:47 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:

Cytuj:
... największym problemem będzie nie złożenie do kupy wszystkich programów i uzyskanie działającego routera, ale "oskryptowanie" go aby uzyskać taką łatwą konfigurację jak we Freesco. Może założenie że w podstawowej wersji będzie wbudowany webmin rozwiązałoby choć trochę ten problem...

Zgadzam się - wiem ile czau poświęciłem na zrobienie głupiego skryptu firewla przez WWW. Zanim pokazałem go publicznie powstało koło 10 wersji, a samych poprawek na podstawie uwag Maćka była podobna ilość. Do tego na tapecie mam projekt "setupPL" - czyli ustawienia po naszemu. Zastanawiam się ila czasu było trzeba żeby sam ten setup (w wersji orginalnej - ja tylko tłumaczę komunikaty) napisać. Jako ułatwienie można potraktować fakt istnienia wielkiej ilości już działających skryptów, z których większość można w prosty sposób zaadaptować.Przykładowo można zrobić skrypt o nazwie ipfwadm który będzie tłumaczył składnię na postać zrozumiałą dla ipchains i wywoływał go. W ten sposób większość aplikacji startujących firewalla będzie działało jak dotychczas.
Cytuj:
tyle że z wersją dyskietkową należałoby się pożegnać już na starcie...

Niekoniecznie. Nawet jeżeli w wersji standrdowej (1,44 MB) odpalał by się tylko router i firewall, bez http i innych serwisów, jest to idealna opcja edukacyjna. Poza tym odciąć się od korzeni...
Cytuj:
jeśli zdecydowalibyśmy się budować coś swojego to na początku należałoby się zastanowić czy wychodzimy z jakiejś działającej dystrybucji i dodajemy wszystko o czym dusza zamarzy czy budujemy wszystko od zera... obie drogi mają swoje "zady i walety" - sam nie wiem co jest łatwiejsze...

Nie ma łatwiejszej drogi w budowaniu - są one jedynie inne... Wersja "samoróbka" jest dużo elastyczniejsza i można ją ugniatać do woli, natomiast wykorzystanie istniejącej dystrybucji zapewnia łatwą dostępność oprogramowania. Jeżeli o mnie chodzi to głosował bym za wersją opartą na slacku.
Cytuj:
afaik nie tylko firewall trzeba by napisać od nowa... większość scryptów startowych wymagałoby dopasowania, szczególnie jeśli mówimy o rezygnacji z ramdysku...

Sądzę że ramdysk powinien pozostać. Jako ułatwienie można by dodać prosty skrypt aktualizujący ramdysk - ale to uwaga tylko dla deweloperów, ponieważ standardowy operator NND (Naszej Nowej Dystrybucji) nie będzie potrzebował do niego dostępu. Poza tym takie odcięcie było by sympatyczne ze względów bezpieczeństwa..
Cytuj:
nie jestem pewien czy, przy naszych (przepraszam jeśli ktoś czuje inaczej) umiejętnościach, nie byłaby to praca na lata...

TAAAAK czas - to jest problem - obecnie mam masę czasu bo nie ma klientów, natomiast w okresie jesienno - zimowym będę miał dość mało czasu, i sądzę że u innych też taki problem występuje. Jeżeli chodzi o umiejętności - to rzecz nabyta, a praca nad NND powinna podnieść kwalifikacjie wszystkim zainteresowanym.

Jest jeszcze jeden "drobny" problem - należy wymyślić jakąś metodę żeby nad tym wszystkim zapanować. Taka dystrybucja to jednak dość duża akcja, i trzeba by pracę nad nią podzielić pomiędzy wiele osób. I tutaj pojawia się pytanie - jak to zrobić żeby sobie na wzajem nie przeszkadzać i nie robić tego samego wielokrotnie. Mój pomysł na realizację tego:

1. Komunikacja - połączenie Grupy Dyskusyjnej, IRC-a i GG
- Podstawowa synchronizacja następowała by na grupie dyskusyjnej lub forum, ważne jednakże było by ich zsynchronizowanie, aby
- IRC pozwalał by na ustalanie szczegółów na bierząco, ewentualnie bot mógł by niektóre wieści wrzucać na GG wybranych użytkowników (ponieważ wiele osób ma GG odpalone non-stop a IRC niestety to pożeracz czasu). Ewentualnie można by wnioski z dyskusji na IRC wrzucać na grupę.

2. Kompilacja - we własnym zakresie lub dedykowany "NDD Kompilator".
- we własnym zakresie wymaga zsynchronizowania środowiska - trudne do zrobienia
- Serwer kompilujący - ktoś musiał by udostępnić maszynkę do tego celu - też trudne

3. Skryptowanie - najlepiej wykorzystać istniejące skrypty, a do tego przydali by się zawodowcy (a nie takie lamy jak ja na przykład)

4. Paczkowanie - najlepsi byli by do tego dotychczasowi twórcy paczek - mają największe doświadczenie

Innych problemów nie wymyśliłem jeszcze (ale spokojnie - wymyślę) ;)

Cytuj:

Tak trzymać... Ja też jestem.

BTW: Ale trzeba od czegoś zacząć - zalecam kolejność Nazwa,Logo,Dystrybucja :lol:

Tytuł:
MODERATOR

JamesB0T zostaje od dzisiaj głównym specjalistą od formułowania problemów! Tak osoba jest jak najbardziej potrzebna!
Pomysł stworzenia nowego freesco jest jak najbardziej słuszny i popieram go. Ciekawe, czy uda się to doprowadzić do końca...
Ale w końcu "nie takie rzeczy ze szwagrem w garażu po pijaku robiliśmy" :D
W miarę możliwości (niestety czasu u mnie coraz mniej - dopiero zimą się coś zmieni) deklaruję swój udział w pracach!

Tytuł:
MODERATOR

JamesB0T pisze:
Cytuj:
... Może założenie że w podstawowej wersji będzie wbudowany webmin rozwiązałoby choć trochę ten problem...

Zgadzam się - wiem ile czau poświęciłem na zrobienie głupiego skryptu firewla przez WWW. Zanim pokazałem go publicznie powstało koło 10 wersji, a samych poprawek na podstawie uwag Maćka była podobna ilość. [...] Jako ułatwienie można potraktować fakt istnienia wielkiej ilości już działających skryptów, z których większość można w prosty sposób zaadaptować.Przykładowo można zrobić skrypt o nazwie ipfwadm który będzie tłumaczył składnię na postać zrozumiałą dla ipchains i wywoływał go. W ten sposób większość aplikacji startujących firewalla będzie działało jak dotychczas.
Cytuj:
tyle że z wersją dyskietkową należałoby się pożegnać już na starcie...

Niekoniecznie. Nawet jeżeli w wersji standrdowej (1,44 MB) odpalał by się tylko router i firewall, bez http i innych serwisów, jest to idealna opcja edukacyjna. Poza tym odciąć się od korzeni...

chyba nie zrozumiałeś mnie... napisałem, że zastosowanie webmina ułtwiłoby proces administracji, ale jednocześnie uniemożliwiłoby wykonanie wersji dyskietkowej -> hint: webmin zajmuje ponad 5MB.
JamesB0T pisze:
Cytuj:
jeśli zdecydowalibyśmy się budować coś swojego to na początku należałoby się zastanowić czy wychodzimy z jakiejś działającej dystrybucji i dodajemy wszystko o czym dusza zamarzy czy budujemy wszystko od zera... obie drogi mają swoje "zady i walety" - sam nie wiem co jest łatwiejsze...

Nie ma łatwiejszej drogi w budowaniu - są one jedynie inne... Wersja "samoróbka" jest dużo elastyczniejsza i można ją ugniatać do woli, natomiast wykorzystanie istniejącej dystrybucji zapewnia łatwą dostępność oprogramowania. Jeżeli o mnie chodzi to głosował bym za wersją opartą na slacku.

jak piszesz samoróbka daje większą elastyczność, i to imho powinno zadecydować... w projekcie "linux from scratch" jest chyba wszystko czego potrzeba. I dla mnie ma jedną zasadniczą zaletę nad każdą slackopodobną dystrybucją - rpm sprawdza zależności pomiędzy pakietami, oczywiście da się to osiągnąć i na slacku (a przynajmniej tak mi się wydaje) ale kosztem duuużej ilości dodatkowej pracy... czyli postulowałbym jednak coś oparte na systemie pakietów stosowanym w RedHat i podobnych (Mandrake, PLD, SuSE...) albo na systemie pakietów Debiana.
JamesB0T pisze:
Cytuj:
afaik nie tylko firewall trzeba by napisać od nowa... większość scryptów startowych wymagałoby dopasowania, szczególnie jeśli mówimy o rezygnacji z ramdysku...

Sądzę że ramdysk powinien pozostać. Jako ułatwienie można by dodać prosty skrypt aktualizujący ramdysk - ale to uwaga tylko dla deweloperów, ponieważ standardowy operator NND (Naszej Nowej Dystrybucji) nie będzie potrzebował do niego dostępu. Poza tym takie odcięcie było by sympatyczne ze względów bezpieczeństwa..

sorry, nie rozumiem. o jakim odcięciu mówisz?
JamesB0T pisze:
Jest jeszcze jeden "drobny" problem - należy wymyślić jakąś metodę żeby nad tym wszystkim zapanować.

o tym przypomniałem sobie już w łóżku i nie chciało mi się wstawać... :-)
jest system cvs (czy jakoś tak) który właśnie do opanowania takich projektów służy... ale najpierw trzeba by opanować system opanowywania projektów... kiedyś spróbowałem coś z tego zrozumieć... przyznam że wyniki były mniejsze niż zero....

JamesB0T pisze:
1. Komunikacja - połączenie Grupy Dyskusyjnej, IRC-a i GG
[...]

komunikacja powinna być rozwiązana poprzez listę dyskusyjną... i ewentualnie forum takie jak to. grupa dyskusyjna to imho nienajlepsze rozwiązanie - posty na serwerze czasem expirują i wtedy tzw d*** blada...
a poza tym znajdź szybki, ogólniedostępny serwer którego admin założy grupę dla kilku/kilkunastu osób... optymista :-)

JamesB0T pisze:
2. Kompilacja - we własnym zakresie lub dedykowany "NDD Kompilator".
- we własnym zakresie wymaga zsynchronizowania środowiska - trudne do zrobienia
- Serwer kompilujący - ktoś musiał by udostępnić maszynkę do tego celu - też trudne

chyba jednak pierwsze rozwiązanie jest łatwiejsze (drugie natomaist jest lepsze - wszystko jest kompilowane w tym samym środowisku...), do dedykowanego serwera mogą się tworzyć kolejki... i oczywiście jeszcze pozostaje problem szybkości/zapchania łącza, a jeśli każdy by zainstalował tę samą dystrybucję to potem tylko byśmy dodawali pakiety z ewentualnymi dodatkami potrzebnymi do kompilacji kolejnych elementów...

JamesB0T pisze:
3. Skryptowanie - najlepiej wykorzystać istniejące skrypty,

w projekcie linux from scratch wszystkie podstawowe scripty są... dodatkowe potrzebne można znaleźć na świerzym mięsku (freshmeat.net) i innych fajnych "sajtach". do napisania w zasadzie pozostałyby tylko scripty "własne" czyli coś tak jak setup z Freesco...

JamesB0T pisze:
4. Paczkowanie - najlepsi byli by do tego dotychczasowi twórcy paczek - mają największe doświadczenie

ale jeśli można by uniknąć paczkowania to czemu tego nie zrobić? pakiety debiana lub rpm-y są powszechnie dostępne i nie ograniczają całego projektu do niestandarowego paczkowania a co za tym idzie do małej ilości dostępnego oprogramowania.

JamesB0T pisze:
Innych problemów nie wymyśliłem jeszcze (ale spokojnie - wymyślę) ;)

same się pojawią, nie martw się, jeszcze będziesż ich miał powyżej uszu...

JamesB0T pisze:
Cytuj:

Tak trzymać... Ja też jestem.

to już jest nas dwóch, jeszcze dwóch i będziemy mogli pograć w brydża...

JamesB0T pisze:
BTW: Ale trzeba od czegoś zacząć - zalecam kolejność Nazwa,Logo,Dystrybucja :lol:

drobiazgowy jesteś... jeszcze dystrybucję chcesz dodawać, jakby mało było roboty z wyborem logo i nazwy... zapewniam cię że jak dobrze rozreklamujesz to sprzeda sie i bez dołączonej dystrybucji...

pozdrawiam...

Tytuł:
Honorowy Admin

co do forum to mogę zrobić specjalne forum na tym forum (dla projektu) i np. podfora wersja dyskietkowa, Wersja HDD, pakiety, Błędy Support,etc.

co do ramdysku to na dyskietce tak juak najbardziej nie widze innej drogi, ale na dysku to juz tylko jak ktoś tu pisał ext3

co do pakietów, to ja to widze tak, pakiet to zwykły .tgz tylko może inne rozszerzenie i w środku plik który byłby przetwarzany przez instalator pakietów a w nim jakie paczki jeszcze pobrać, jaka wersja jaki autor, kto pakował, etc, możnaby napisać fajny instalator na bazie powiedzmy muless

Tytuł:
MODERATOR

kilka linków dla zainteresowanych...

http://www.fast-pitch-project.com/
http://www.linuxfromscratch.org/
http://siag.nu/urck/
http://peeweelinux.org/
http://webfish-linux.sourceforge.net/cgi-bin/index.cgi
http://www.devil-linux.org/
http://www.byolinux.org - nie działa w tej chwili
http://freshmeat.net/projects/byolinux/
http://coredistro.sourceforge.net/
http://www.linuxview.com.br/lesp/index.html

Tytuł:
Honorowy Admin

heh, jedyny problem jest z mim angielskim, ale conieco z tych stron rozumiem. nie wiem tylko jak co z tym zrobimy. Może zrobimy etap 'projektowanie dystr.' i określimy załozenia.

Może jakiś oddzeielny watek, czy nawet forum???
Może zapodać nagrupę???

Maciek a co ty o tym wszystkim sądzisz?

Tytuł:
MODERATOR

morpheus pisze:
[...]
Może zrobimy etap 'projektowanie dystr.' i określimy załozenia.
Może jakiś oddzeielny watek, czy nawet forum???

sądzę, że na razie nowy wątek wystarczy. w końcu nie wiadomo jeszcze czy coś z tego wyjdzie...
tylko w którym forum?

morpheus pisze:
Może zapodać nagrupę???

chyba nawet by należało

Tytuł:
Honorowy Admin

jak możesz to na grupę zapodaj ty, ok? masz tam 'lepszą reputację'.

Tytuł:
MODERATOR

morpheus pisze:
jak możesz to na grupę zapodaj ty, ok?

w porządku, napiszę coś dziś w nocy, jutro wyjeżdżam na tydzień więc trochę dziś posiedzę...

morpheus pisze:
masz tam 'lepszą reputację'.

:-) waćpan raczysz żartować....

Tytuł:

morpheus pisze:
Może zrobimy etap 'projektowanie dystr.' i określimy załozenia.

To podstawa - jakieś ustalenia dotyczące wersji jądra, systemu plików itp...
Trzeba pamiętać że nowe jądra sa bardziej wypasione lecz większe. A w przypadku decyzji że robimy wersję dyskietkową to ma pewne znaczenie. Poza tym jeżeli chcemy się pchać w tak wysokie jądra to może prostsze i szybsze było by dorobienie przejrzystego frontendu do PLD ???

Tytuł:
Honorowy Admin

To fajnie - jakis poważniejszy wyjazd (tydzień) hoho, szkoda będzie cię niee czytać przez ten czas.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.