morpheus pisze:
wg. mnie pakiety mogły by być budowane na dotychczasowych zasadach, ale z pewnymi modyfikacjami, możnaby zgudować coś podobnego do rpm-a :-0
Zgadzam się - sądzę że pakiety mogły by mieć format tgz, lecz wewnątrz parę dodatkowych plików.
Chodzi mi o informacje typu - autor, wersja, adres serwera źródłowego. Do tego konfiguracja powinna być w oddzielnym katalogu, aby istniała możliwość wykonania komendy "UPGRADE" dla każdego z tych pakietów. Wtedy na serwerze znalazła by się lista zmian (plik tgz - w katalogu info), z informacjami jakie potrzebne są dodatkowe ustawienia dla danej wersji.
Mój projekt pakietu: 1 plik : tgz - 4 podkatalogi (info, konfig, aplikacja, instalacja).
Proces instalacyjny : ściągnąć do /tmp, rozpakować, uruchomić skrypt instalacyjny (rozpakowany), wyczyścić /tmp.
morpheus pisze:
dyskietkowa wersja chyba jednak odpada próbowałem odpalić na 2 dyskietkach jadro i główny system plików i po kompresji główny system plików z podstawowymi tylko dla działania systemu plikami i bibliotekami ledwo zmieścił sie na dyskietce (jakieś 5MB) no może z 500KB jeszcze by upchnął sporo zajmuje już samo glibc2 ok. 1MB
Tak, ale to prawdopodobnie brane z gotowego systemu, natomiast przy NND się go troszkę zmodyfikuje. Skoro duże dystrybucje botują sie z dyskietki, to czemu NND miało by nie dać rady? Podstawą będzie odpowiednie skompilowanie jądra - bez żadnych dodatków, w pełni modułowe. Natomiast jak już kiedyś stwierdziłem moduły powinny być w paczkach tematycznych (IDE,SCSI,SDI,Neo+,ISDN).
Podejrzewam że prace powinniśmy zacząć od doboru jądra - im mniejsze tym lepiej, dlatego jestem zwolennikiem serii 2.2.x - jeżeli się mylę niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu (od dawna nie śledziłem zmian)...