Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 18:15

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: 2.4GHz
ktos juz bawil sie urzadzeniami na 2.4GHz ?
zamierzam tak polaczyc dwa bloki

Tytuł:
MODERATOR

Nie wiem czy to najlepszy pomysł, podobno same problemy, a tylko jedno ułatwienie, że nie trzeba ciągnąć kabla. Dostępne są urządzenie firmy planet po ok 1000 zeta jedno (trzeba dwa) co po zwykłej skrętce telefonicznej nadawają 10Mbps na odległość do 1,2 km
Przy tej cenie jest to jakaś alternatywa, tyle że kabel trzeba położyć.
Osobiście nie mam doświadczeń z urządzeniami o których wspomniałeś, ale moje kilkakrotne przymiarki zawsze napotykały na jakiś opór i w efekcie kończyło się na innych rozwiązaniach.

Obrazek Kipa
http://www.FreeSCO.w.pl

Tytuł:
niestety radio to jedyna alternatywa w mojej sytuacji :(
bloki stoja jakies 20-30m od siebie, administracja sie nie zgadza na przewieszke, tpsa na kable, spec nic nie kopie w okolicy... na dziko nie chce robic...
zastanawia mnie tylko czy nie ma ograniczen w tych urzadzeniach - w kazdym z blokow bedzie ok 40-50 komputerow.
Czy moze wtedy byc to jedna siec?
mam nadzieje ze nie bede musial robic dodatkowej maskarady, ze te urzadzenia maja opcje bridgea, itp...

Tytuł:
Polecam: http://www.tomshardware.pl/network/01q3 ... index.html
Przy takiej ilości komputerów może być "dyskomfort", zważywszy na to, że nominalna prędkość 11 Mbit/s możliwa jest na odległości około 30m (wg producentów - czyli w praktyce trzeba to podzielić przez 2). Kolejne prędkości są skokowe (5.5 , itd). Raczej polecałbym coś droższego, ale szybszego, czyli około 5 GHz -owe Access Pointy pracujące z szyb. 22 Mbity. Ewentualnie laserowe połączenie LaserBit (ale tym się już mniej interesowałem) http://www.siecibezprzewodowe.a.pl

Info dodatkowe: 6 sierpnia 2002r Minister Infrastruktury podpisał rozporządzenie, które legalizuje użytkowanie częstotliwości 2,4 GHz. To była druga - po obniżce akcyzy na alkohol - pożyteczna decyzja tego rządu ;))

P.S. Również interesuję się tematem WLAN i wszelkie dodatkowe informacje i spostrzeżenia chętnie przeczytam.

pzdr

Tytuł:
i jeszcze jedno: oba access pointy (AP) zdecydowanie POWINNY byc takie same, tej samej firmy, gdyż standard IEEE 802.11b nie opisuje komunikacji pomiędzy AP !! Połączenia: AP-klient natomiast są zdefiniowane, co oznacza, że karty sieciowe (ISA, PCI, USB, PCMCIA) można mieć różnych firm.

Tytuł:
MODERATOR

Jakoś uparcie zapytam, czy te bloki nie mają wspólnego centralnego ogrzewania, zasilania czy telefonów? Może jednak jest jakiś kanał (nie koniecznie burzowy) pomiędzy nimi.

A co do urządzeń laserowych przy tak małej odległości byłyby odpowiednie, jeżeli cena jest odpowiednia. Kilka lat temu właśnie cena sprawiła, że się kompletnie przestałem nimi interesować :)

Obrazek Kipa
http://www.FreeSCO.w.pl

Tytuł:
Witam!

Może ktoś ma już bezprzewodową sieć? Bardzo mnie interesuje ten temat. Mógłby się podzielić wrażeniami na forum. :) (jakie są różnice miedy rzeczywistością, a tym co podają producenci)

Czytałem test na www.tomshardware.pl, który podał Hans; za dobrze to nie wygląda :(

Pozdrawiam

Tytuł:
Użytkownik

Z moich doswiadczen to wiem ze taniej wychodzi nawet bez zezwolenia poscic niz radiowo 100 metrow skretki to 70 zl najwyzej utna ,a zezwolenia to tez mozna zalatwic probowales starego polskiego sposobu "w lape " :) heh tez taniej wyjdzie .A co do radiowek to 1 bardzo drogie moze ktos ukrasc 2 w tak duzej sieci bedzie to lipnie dzialac te uzadzenia najtansze tzn 1000 zl to ledwie 20 osob obsluguja zakladalem takie cos na 20 osobowy lan i cienko bylo z tym ze to rok temu bylo ale znacznie mysle sie to nie poprawilo. Po drugie jak oba nie beda mialy pomiedzy soba pustej przestrzeni to musisz stosowac anteny a w anteny wala pioruny i po antenie a czasem nawet po urzadzeniu za 1000 zl zostaje proch .
Wiec jeszcze pomysl o nieoficjalnych sposobach np powiesic kabel pomiedzy oknami dwoch domow a nie po dachu i jak ktos to utnie ???
Albo metoda czego oczy nie widza tego sercu nie zal zrobic przekop plytki jak nikt nie widzi np od 4 do 6 albo w nocy co jest mozliwe przy 30 metrach i urzyciu narzedzi rolniczych np plug do zrobienia plytkiego rowka a zakopujesz recznie lopatami oczywiscie jesli pomiedzy jest ulica to trzeba sie bardziej postarac chociaz u mnie wynajeci zule za jabola poradzili sobie z tym ,a tak wogole to juz mi nie raz pomagali z wielkim poswieceniem i narazeniem zdrowia i zycia bez sprzetu problemy rozwiazuja :)
Administracja na pewno chce kasy po prostu a najpewniej nie administracja tylko jakis pierdziel co to zalatwia .

Ps mozesz powiedziec jak sie legalnie zalatwia takie pozwolenie bo zawsze robilem troche na skroty albo bez pozwolenia .:)

Tytuł:
Cześć. Pracuję w firmie która zajmuje się dostawą netu drogą radiową (2,4 ghz) Większość połączeń między blokami robimy właśnie radiówkami. Jeśli jest opcja na przekop to kopiemy. Z doświadczenia wiem że antena 2,4 11mbs nigdy nie osiągnie takiej prędkości. Największą szybkością jaką widziałem (2 notebooki, anteny w odległości 1 metra od siebie) to 3,5 mbs. Sprawdzałem to podłączając 2 kompy, z jednego zasysałem plik 700 mb i w tym samym czasie uploadowałem plik 700mb. 3,5 to max. Oczywiście upload 3,5 i download 3,5 w tym samym czasie.
Jeśli chcesz połączyć sieć 40 kompów z inną siecią radiem 2,4 ghz to będzie masakra. 30 metrów to nie dużo, można wykopać, przewiercić się przez fundamenty w piwnicy i już. Teraz nie trzeba żadnych zezwoleń na przekop.
Radia 2,4 nadają się jedynie do internetu, lan chodzi kulawo.
Pozdr

Tytuł:
Użytkownik

Jam pisze:
... Teraz nie trzeba żadnych zezwoleń na przekop...

Jak to rozumiesz? i na czym opierasz tę informację?
Tak się składa że jestem żywo zainteresowany tą sprawą.

Pozdrawiam

Tytuł:
MODERATOR

Cytuj:
Radia 2,4 nadają się jedynie do internetu, lan chodzi kulawo.

Przecież można radiem "puścić" tylko inet to primo po pierwsze... Primo po drugie, to ja na linku około 800m mam realny transfer 700 kilobajtów na sekundę, czyli jakieś 6Mbit... Primo po trzecie, to nowe urządzenia usostępniają tryb x2 a nawet x4 w trybie AC (44Mbit)! I promo po czwarte - przy odległości 30m to nawet anten zewnętrznych nie trzeba tylko 2szt. jakiś tanich AC po około 550zł...

Tytuł:
witam
właśnie niedawno robiliśmy test:
2x karta PLANET WL-8305 + 2x antena PLANET PARABOLIC maxi
na odcinku ok 60m sygnał 100%
co ciekawsze przez kilka drzew :)
byliśmy w szoku

Tytuł:
MODERATOR

A co w tym dziwnego? Jak dałeś "parabole" na 60m to tak jak byś się dziwił, że strzełem z armaty z 50m zabiłeś wróbla :lol:
Na dobrych parabolkach to się stawia linki po kilkanaście kilometrów!!!

Tytuł:
ehhh
no oczywiście wiem :)
ale robilismy test przez drzewa z 4 piętra na parter po przeciwnej stronie ulicy, a wszędzie opisywali że przez przeszkody to nie idzie albo połączenie mizerne

w takim miasteczku blisko mnie koleś zrobił sieć z bloku na blok (przez pół miasta :lol: ) na zwykłych szczelinowych antenach i chodzi średnio,
czasami w deszczu albo zimą jest mizernie :)

Tytuł:
MODERATOR

Cytuj:
wszędzie opisywali że przez przeszkody to nie idzie albo połączenie mizerne

To nie do końca tak... Przecież te urządzenia zostały pierwotnie zaprojektowane do tworzenia sieci lokalnych. Co trawda ze względu na częstotliwość (2,4GHz) fale są silnie tłumione co jednak nie oznacza, że nie przenikają przez przeszkody! Przecież np. w biurach przez ściany sygnał przechodzi, tyle, że zasięg spada. Nic więc dziwnego, że przy antenach o dużym zysku nawet bez "widoczności" działa!

Tytuł:
a więc jaki wniosek :?:
ludzie nie oszczędzajcie na sprzęcie :!: :!:
ja wole wydać więcej na antenę i mieć pewność że będzie działać

Tytuł:
MODERATOR

Tak ale trzeba mieć "umiar"!!! Daj żyć także innym! Jak przesadzisz z anteną, to okaże się, że zajmiesz kanał nie tylko w swojej miescowości a także w kolejnej, oddalonej o 20km :lol: Po prostu trzeba trochę myśleć co się robi i dobierać sprzęt do potrzeb!

Tytuł:
Użytkownik

W acces pointach dlinka w modelu D-Link Access Point DWL-900AP+ mozna upgradowac bios ze strony dlinka i wtedy mamy 44Mbps a kosztuja u mnie 500 zl sztuka . CZyli chyba najtansze , normalnie osiaga 22Mbps . CZyli tyle co ACCES POINT PLANET WAP-1965 22MBPS ktory kosztuje okolo 30 zl mniej . Tak ze polecam Dlinka .

Tytuł:
Użytkownik

Uzyj dwoch AP nawet planeta bo teraz juz obsluguje tryb 4X
oraz najlepiej anten panelowych za 60 zl jesli link jest slaby a jesli nie ma widocznosci optycznej to sie pomysli nad rozwiazaniem .

Tytuł:
witam

jestem krotkofalowcem i troche sie lapie w temacie!!tylko antena paraboliczna !!!najlepiej po srodku bloku skierowane na siebie.w tym momencie blok wytlumi wiazke i nie bedziecie smiecic eteru!!!tylko blagam -najpierw pruby czy wiazka nie a fe czerwo :P urzadzen w bloku na przeciwko.a takprzy okazji robilem pruby z "breloczkami"pod usb z wyprowadonym kablem do paraboli 1,5 metra i.........2,4Ghz poszedl w 100% na 23 km!!!powodzenia!!!!! he he he :mrgreen:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.