ad Koriolan:
Zdaje się, że niewiele zrozumiałeś z mojej wypowiedzi. Zapewne moja wina - jako polonista powinienem się widać wypowiadać dokładniej. Zatem teraz postaram się poprawić niedostatki mojego poprzedniego postu. Najpierw jednak polemika...
Cytuj:
Rozumiem, że masz przykre doświadczenia z PLD
Błąd - nie mam żadnych, To był tylko przykład, tego, co się dzieje w zakresie NND.
Cytuj:
plakietka PGF służy niektórym z WAS do wywyższania się nad głupimi adminami oraz naśmiewania się z innych
PGF jest niczym innym jak zupełnie nieformalną grupą ludzi, którzy zjednoczyli się, między innymi po to, żeby utrzymywać to forum, dając z reguły pełną swobodę wypowiedzi. Żeby utrzymywać domenę freesco.pl. Żeby wreszcie pomagać tym, którzy chcą używać Freesco i oczekują porad. Niejeden raz spotkałem się ze strony różnych osób, z zarzutami zmierzającymi to postawienia sprawy tak... jak by to był mój (czy innych) zasr.. obowiązek zajmować się tym i tylko tym. Więc następny raz zanim ktoś obrzuci mnie czy innych błotem to niech wie, że nie jesteśmy rządową agencją z listą płac, na byciu PGF nie zarobiłem jeszcze ani złotówki, za to sporo złotówek straciłem.
Cytuj:
Zgubiłeś ideę Linuksa, Open Source itd. proponując nam w zamian drugiego linuksdowsa
Totalna bzdura. czy zastanowiłeś się choć raz nad tym dlaczego Freesco stało się tak popularne? Na dziś jest około 800 zarejestrowanych użytkowników w Polsce, wg moich szacunków można liczyć, że jest około 2000 serwerków na Freesco.. Samo Freesco easy zostało pobrane około 1500 razy. Co spowodowało taką popularność? Czy może to, że każdy może sobie sam skompilować własne programy? Całkowita kompatibilność z inną dystrybucją? A może niczym nie ograniczona liczba developerów? Freesco nie zawiera żadnej z tych cech.
W czym tkwi siła Freesco? Ano w tym, że użytkownik dostaje gotowy do zainstalowania prosty router do połączenia internetowego, a jak jego apetyt wzrośnie, dostaje paczki umożliwiające rozbudowanie serwera. Jeśli potrzebuje czegoś jeszcze, szuka wsród developerów kogoś, kto skompiluje program X, ewentualnie powie mu zdecydowanie - nie da się na tym jądrze.
Zauważ też, że od pewnego czasu rozwój Freesco u nas, różni się nieco od tego co się robi na Freescosofcie, bo zdecydowaliśmy się pozostac na naszym podwórku, i robić rzeczy bardziej dotyczące naszych użytkowników i naszych typów łącz.
Dlatego też powstał pomysł NND - dystrybucji, która przede wszystkim maiłaby być łatwa do zainstalowania i konfiguracji w podstawowej wersji. Niestety jak powiedział MAC!EK, zbyt szybko to zostało upublicznione - w fazie nawet nie beta ale wczesnego prealfa.. co rozbudziło nadmierne nadzieje. Na dodatek zaczęlosię to rozwijać w stronę pełnej dystrybucji zamiast skupić się na instalatorach ( także z mojej winy, bo to ja popełniłem większość istniejących "paczek").
Nikomu nie zabraniam, nigdy to nie było moim zamiarem, rozwijania isteniejącej bazy po swojemu, istotą GPL jest taka możliwość, ale to nie będzie już NND... przynajmniej nie to z założeń początkowych.
Cytuj:
każdy z Was (członkowie PGF) wypowiadają się we własnym interesie
No to do licha jeszcze pokaż mi gdzie tkwi w tym mój interes, może wreszcie zacznę korzystać (sława, pieniądze, kobiety?).
Powiem tyle na koniec. Każdy może sobie rozwijać to co chce na bazie dotychczas opublikowanych elementów NND, jeśli Mis' opublikuje swoje dokonania, także. Nie ma żadnych zakazów.
Jednak to czy i jak NND będzie się rozwijać zależy także od tych, którzy tę zabawę zaczęli. Być może wkrótce to bedzie jeszcze jeden osierocony projekt. Zbudować dystrybucję nie jest bowiem tak łatwo. Już dziś zauważyłem wady tego projektu i poważne niedociągnięcia, które być może wkrótce zaowocują komuś totalnym padem systemu. Na forum nie było jeszcze o tym mowy, bo nikt nie używa tego systemu od początku w jednej postaci. Dlatego lepiej byłoby powstrzymać emocje i zaczekać, tym bardziej, że kilku spośród PGF jest naprawdę dobrymi fachowcami (nie mówię o sobie).
Ale to już nie mój cyrk i nie moje małpy.