Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 9 lipca 2025, 17:39

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Użytkownik

MAC!EK pisze:
dla dupereli nie warto robić ISO 50MB i na nowo ściagać, wystarczy że sobie zrobisz update pacman -Suy i juz masz system zgodny z najnowszą wersją
Jak się nazbiera poprawek to na pewn wyjdzie nowe ISO

Dokladnie :D Pakiety z zaleznosciami i mozliwoscia ich latwej aktualizacji to moim zdaniem najwieksza zaleta nowego NND, zapomnialem o tym wspomniec na poczatku ;)

Tytuł:
Użytkownik

Ravel pisze:

2. chcialem narazie skonfigurowac routera na sucho bez podpinania neo i podczas konfiguracji zaraz po zainstalowaniu wyskoczyl mi blad, ze nie moze zainstalowac modemu(thomson). moze byc to spowodowane brakiem podlaczonego modemu?? komunikat kazal po resecie zajrzec gdzies, tylko nie zapisalem gdzie, ale bede robil jeszcze raz install to na pewno zapisze.

hm. ja podałem w konfiguracji modem sagem800 i wyskoczyła podobna informacja .( chodzi tu o plik /tmp/install ;) .

mam nadzieję że to dla tego że robimy to na sucho :P

pozdrawiam

Tytuł:
MAC!EK pisze:
cli3nt pisze:
Hmmm nie wiem dlaczego, ale wszystkie programy ktore mi się uruchamiają na nowym NND są czarnobiałe (tak jakbym uruchomił je w screenie na starym NND) :?, poza tym irssi (z download-old/pakiety) wogole mi się nie włącza :?

TERM=xterm-color
a co do irssi to po co je ściagnąłeś? Nie przeczytałeś na WWW co i jak się instaluje i teraz wychodzi. To jest do starego NND! więc go nie dotykaj
wpisz pacman -S irssi albo nnd_pkg

Hmm masz racje nie przeczytalem i przepraszam za to ;).

Tytuł:
MODERATOR

Ravel pisze:
MAC!EK pisze:
dla dupereli nie warto robić ISO 50MB i na nowo ściagać, wystarczy że sobie zrobisz update pacman -Suy i juz masz system zgodny z najnowszą wersją
Jak się nazbiera poprawek to na pewn wyjdzie nowe ISO

ale w przypadku braku polaczenia ciezko cos zaaktualozowac. wtedy trzeba pobrac wszystkie nowe pliki na dysk i tez pacmanem aktualizowac.

hmm to po co ci zaktualizowany serwer bez netu?

Tytuł:
: [/] [] ()
[root@chlebak etc]# pacman -S irssi
error: could not open sync database: reszta
       have you used --refresh yet?

Na wstępie informuje, że wykonuje to zdalnie, a na routerze nie mam CD-ROM tak więc nie ma CD w stacji ;).

Tytuł:
MODERATOR

cli3nt pisze:
[root@chlebak etc]# pacman -S irssi
error: could not open sync database: reszta
       have you used --refresh yet?

Na wstępie informuje, że wykonuje to zdalnie, a na routerze nie mam CD-ROM tak więc nie ma CD w stacji ;).

Nasz błąd... po skonfigurowaniu sieci niezbędne jest pobranie bazy danych pakietów. Robi się to poleceniem

pacman -Suy

potem juz powinno wszystko działać bez problemów.
Przepraszam za niedopatrzenie. Zaraz podam odpowiednią informację na www.

Tytuł:
Użytkownik

Ja mam problem z apachem na nowym NND uruchamiam go i wywala mi
Cytuj:
httpd: error while loading shared libraries: libdb.so.2: cannot open shared object file: No such file or directory

Podejżewam że czegoś mu brakuje tylko skąd to zassać i jak.

Pozdrawiaa
pele

Tytuł:
Pele pisze:
Ja mam problem z apachem na nowym NND uruchamiam go i wywala mi
Cytuj:
httpd: error while loading shared libraries: libdb.so.2: cannot open shared object file: No such file or directory

Podejżewam że czegoś mu brakuje tylko skąd to zassać i jak.

Pozdrawiaa
pele

A jak instalowałeś tego Apache? ze starych paczek? bo ja jak instalowalem ze staych to mialem ten problem 1h temu, a teraz instaluje wszystko od nowa z nowymi paczkami i ciekawi mnie czy blad nadal bedzie.

Ostatnio zmieniony sobota, 13 listopada 2004, 01:02 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Użytkownik

zainstalowałem go z http://nnd.freesco.pl/download-old/pakiety/
apache-full.tgz

Tytuł:
Pele pisze:
zainstalowałem go z http://nnd.freesco.pl/download-old/pakiety/
apache-full.tgz

No tak wiec stare pakiety zostaw dla starego NND ;). A dla nowego NND instaluj nowe pakiety. Opisane w tym topicu jak to robić.

Tytuł:
[root@chlebak /]# pacman -S quota
quota: not found in sync db

[root@chlebak /]# pacman -S ekg
ekg: not found in sync db

Gdzie znajde spis tego co jest?

p.s. sory za dwa posty pod rzad ale sa na rozne tematy dlatego dalem 2.
p.s. "TERM=xterm-color" gdzie mam to wrzucic/wpisac abym miał kolorowe programy np. irssi?

Ostatnio zmieniony sobota, 13 listopada 2004, 01:09 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Użytkownik

Cytuj:
A dla nowego NND instaluj nowe pakiety. Opisane w tym topicu jak to robić.

Można trochę jaśniej skąd wziąć te nowe pakiety....

Tytuł:
Pele pisze:
Cytuj:
A dla nowego NND instaluj nowe pakiety. Opisane w tym topicu jak to robić.

Można trochę jaśniej skąd wziąć te nowe pakiety....

Człowieku czytaj posty z góry!!

Tytuł:
MODERATOR

cli3nt pisze:
[root@chlebak /]# pacman -S quota
quota: not found in sync db

[root@chlebak /]# pacman -S ekg
ekg: not found in sync db

Gdzie znajde spis tego co jest?

Najprościej byłoby zrobić:

pacman -Ss quota
pacman -Ss ekg

parametr -Ss to jest wyszukiwanie danego słowa. W odpowiedzi dostajesz informacje zawarte w nazwach lub opisach pakietów.

Wylistowanie wszystkich pakietów można uzyskać poleceniem:

pacman -Sl

a w ogóle to man pacmana jako jedyny jest domyślnie instalowany w systemie. Polecam :-)
Ewentualnie możesz użyć nndpkg - semi graficznego narzędzia, ale ono póki co potrafi robić tylko najprostrze rzeczy

Tytuł:
Chłopaki, nowe NND dało ciała, po pierwszym resecie się wysypało i wstać nie może, nie chce mi się już podpinać monitora i klawiatury do servera dzisiaj tak więc zrobie to jutro ale net nie chodzi, zalogować się nie można a czekałem 10min (normalnie odpala się w niecałe 2), coś padło w NND... hyh szkoda.

Tytuł:
Użytkownik

No dobra a powie mi ktos jak przydzielic jednej sieciowce kilka IP ??

Tytuł:
Użytkownik

MAC!EK pisze:
Woser pisze:
Wszystko byloby ok tylko zachodze w glowe czemu nie chce sie zaladowac mi druga karta ISA dodam ze normalnie dziala na ne io=0x300 irq=5 bo tak ja ustawilem ale po wybraniu dwoch modolow wlasnie jednego ne i drugiego do Realteka na PCI 100MBits po starcie systemu jedynie co startuje to wlasnie tylko PCI a ISA nie ma dopiero po recznym insmod ne z parametre io=0x300 modul jest ladowany i moge recznie odpalic karte moze ktos mnie oswiecic i powiedziec gdzie znalesc jakies pliki konfiguracyjne aby zautomatyzowac ten proces z gory dzieki za informacje. Pozdrawiam Woser

hmm przy insmodowaniu musisz podać io=300 tak? bez tego nie pójdzie?
plik konfiguracyjny to /etc/rc.conf i jest opisany na stronie. Nie przeczytałeś?

a błąd o którym napisał Czerwo nie jest błędem :P to po prostu sposób instalacji pakietu, pokaże się Mis to wam wytłumaczy :)

Jade w tej chwili spowrotem na starym nnd nie moge teraz sprawdzic bo nie chce mi sie isc przelozyc dysku na to nowe ( dodam jeszczeze kilka rzeczy mi sie nie podoba i miedzy innymi chyba bedzie problem z sagemem tzn. mala niedogodnosc ale musze to jeszcze sprawdzic moze sie myle i mam taka nadzieje bo w innym wypadku czeka mnie zaglebianie sie w budowe nowego nnd i male modyfikacje o ile bedzie to blad to zamieszcze rozwiazanie na forum lub w Mantisie) a wracajac do sprawy to oczywiscie budowe pliku /etc/rc.conf przeanalizowalem i tam cos takiego wpisywalem obok ne dopisalem io=0x300 to nic nie pomoglo jezeli to ten plik gdzie u dolu sa zdefiniowane moduly ktore maja byc zaladowane bo juz nie pamietam wczoraj juz mi sie nie chcialo walczyc z tym ale jestem dobrej mysli i dzisiaj powalcze 8)

Tytuł:
MODERATOR

Woser pisze:
MAC!EK pisze:
Woser pisze:
Wszystko byloby ok tylko zachodze w glowe czemu nie chce sie zaladowac mi druga karta ISA dodam ze normalnie dziala na ne io=0x300 irq=5 bo tak ja ustawilem ale po wybraniu dwoch modolow wlasnie jednego ne i drugiego do Realteka na PCI 100MBits po starcie systemu jedynie co startuje to wlasnie tylko PCI a ISA nie ma dopiero po recznym insmod ne z parametre io=0x300 modul jest ladowany i moge recznie odpalic karte moze ktos mnie oswiecic i powiedziec gdzie znalesc jakies pliki konfiguracyjne aby zautomatyzowac ten proces z gory dzieki za informacje. Pozdrawiam Woser

hmm przy insmodowaniu musisz podać io=300 tak? bez tego nie pójdzie?
plik konfiguracyjny to /etc/rc.conf i jest opisany na stronie. Nie przeczytałeś?

a błąd o którym napisał Czerwo nie jest błędem :P to po prostu sposób instalacji pakietu, pokaże się Mis to wam wytłumaczy :)

Jade w tej chwili spowrotem na starym nnd nie moge teraz sprawdzic bo nie chce mi sie isc przelozyc dysku na to nowe ( dodam jeszczeze kilka rzeczy mi sie nie podoba i miedzy innymi chyba bedzie problem z sagemem tzn. mala niedogodnosc ale musze to jeszcze sprawdzic moze sie myle i mam taka nadzieje bo w innym wypadku czeka mnie zaglebianie sie w budowe nowego nnd i male modyfikacje o ile bedzie to blad to zamieszcze rozwiazanie na forum lub w Mantisie) a wracajac do sprawy to oczywiscie budowe pliku /etc/rc.conf przeanalizowalem i tam cos takiego wpisywalem obok ne dopisalem io=0x300 to nic nie pomoglo jezeli to ten plik gdzie u dolu sa zdefiniowane moduly ktore maja byc zaladowane bo juz nie pamietam wczoraj juz mi sie nie chcialo walczyc z tym ale jestem dobrej mysli i dzisiaj powalcze 8)

Spróbuję odpowiedzieć hurtem.
Co do komunikatu - nie mówi on nic innego niż to że instalacja potrzebnych pakietów jest niemożliwa/nie powiodła się i że należy zainstalować je ręcznie.
To rozwiązanie jest najprostsze z możliwych. Będziemy jednak chcieli zautomatyzować.

Co do ładowania modułów z parametrami to niestety zmienna MODULES w rc.conf tego nie przewiduje. Jedyne co mogę poradzić to dopisać

mdoprobe moduł parametry

na końcu pliku /etc/rc.d/rc.modules. W przyszłości (jeśli problem okaże się być popularny) dodamy odpowiednie funkcje.

Co do problemów z USB to bardzo proszę o podawanie wyniku polecenia:

lspci -v | grep USB

Tytuł:
Użytkownik

Czyli reczna robota mnie czeka no ale nic trzeba sie do tego przyzwyczaic :) poleci do rc.modules a testy z modemem USB i tego co mi sie wydaje ze jest zle pozostawie narazie sobie bo nie jestem pewny swojej teorii ale dzisiaj wszystko sie wyda :)

Jeszcze jedno pytanie przy okazji co z forwardem portow jak to bedzie wygladalo w nowym nnd ( jesli gdzies bylo prosze nie bic nie zaglebialem sie jeszcze i nie szukalem )

Tytuł:
MODERATOR

Woser pisze:
Czyli reczna robota mnie czeka no ale nic trzeba sie do tego przyzwyczaic :) poleci do rc.modules

a tam zaraz ręczna robota... :-) parę literek wklepać. Swoją drogą zastanawia mnie czemu system sobie nie radzi z podniesieniem dwóch sieciówek. Próbowałeś tę na pci przenieść do innego slotu?

Woser pisze:
Jeszcze jedno pytanie przy okazji co z forwardem portow jak to bedzie wygladalo w nowym nnd ( jesli gdzies bylo prosze nie bic nie zaglebialem sie jeszcze i nie szukalem )

Wbudowany firewall nie jest przystosowany do niczego poza zabezpieczeniem sieci i udostępnieniem usług wymienionych w rc.conf. Można dodać regułke forwardującą port do pliku rc.local, lub zainstalować jeden z dodatkowych firewalli z możliwościami konfiguracji niemal wszystkiego. Te pakiety już wkrótce zostaną dodane do repozytorium - o ile wiem to Maciek właśnie kończy nad nimi prace.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.