Kilka słów od totalnego "newbie"!
Historia zaczyna się kilka tygodni temu, wpadłem na pomysł postawienia domowego serwera

Skompletowałem co potrzeba.
Przyszedł upragniony dzień wolny, Sobota, wcześniej
zaciągnąwszy języka i tak oto trafiłem w odpowiednie miejsce sciągnąłem co trzeba. Posiadając zerową wiedzę na temat poruszania się w konsoli Linuxa zacząłem instalację ładnie płytka wystartowała instalacja się rozpoczeła aż tu nagle pyta o login i hasło, jak gdzie skąd ????
I tak po kilkunastu nie udanych próbach zalogowania się, nie zrażony (jeszcze) wracam na forum i znów szukam i
znalazłem - banał powiecie - jednak gdyby to było w FAQ.... mniejsza z tym zainstalowało się już ładnie ładnie net_conf - wszystko ładnie skonfigurował i reboot.......
I myslałem ze wyjdę z Siebie... nie działa ale nic to wracamy na forum i no
miałem szczęście udało mi się za pierwszym razem

Przyokazji dowiedziałem się co to i "mount" oraz "MC" tak ale brakowało mi jeszcze kilka podstawowych komend no to znów wracam do ukochanej wyszukiwarki i szukam.... i trafiam na to co akurat
mi potrzebne.
I jest po zamontowaniu użądzenia FD0 innymi słowy fdd i skopiowaniu i uaktualnieniu pakietu eagle-usb... i odpaleniu nowego net_confa - reboot - i wszytsko działa
Jeeeea wszystko razem trwało ze 4~5 godzin od totalnego newbie do poczatkującego usera [tak myslę

], teraz w wolnej chwili przyjdzie czas na squida oraz niceshipera tak już wiem do czego to służy choć martwi mnie to iz tak nie wiele informacji konfiguracyjnych zawierają

Napisałem to wszystko tylko dlatego by pokazać iż jesli się chce to naprawde mozna mimo faktycznie skromnych informacji konfiguracyjnych.
Jednak a własciwie to inną sprawę mam martwią mnie dwie rzeczy to że przez NND nie moge połączyc z :
www.chip.pl
http://www.microsoft.com/security/bulle ... fault.mspx
oraz pobierać plików z:
ftp://download.nvidia.com/Windows/nForc ... tional.exe
dodam jeszcze iz postęp połączenia ze wskazanymi witrynami do chodzi do 38% i tak trwa w nieskończoność, natomiast flashget łaczy sie z ftp'em dzieli plik, zestawia kolejne połączenia lecz nie pobiera danych, poczym wypisuje zbyt długi czas oczekiwania, podobnie jest z TOTAL Comanderem i każdym innym programem.
I tu moje pytanie co jest grane - po podłączeniu modemu do kompa jest okey i łączę się i ściągam wszystko, a pracuję na (win Xp pro SP2).
pingowanie wspomnianych hostów prez NND daje wynik utraty 100% pakietów (nie zamieszczam utworzonych plików z wynikami bo po skopiowaniu ich na dyskietkę winda mi ich nie czyta

zapewne rozpie* filesystem) przy kopiowaniu na /dev/fd0)
Pozdrawiam
_________
prośba do adminów proszę o zmiane mojego nickname/loginu z
netvalker@wp.pl na netvalker zapedziłem się przy rejestracji