Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 26 czerwca 2025, 12:14

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Użytkownik

Ja też muszę przyznać że informacje dotyczące konfiguracji NND po jej zainstalowaniu są bardzo cząstkowe ( podkreślam że jestem osobą mało kumatą w linuxie ale z freesco od początku do końca sobie radziłem)
Na stronie brakuje m.innymi chociażby drobnej listy z poleceniami dostępnymi po instalacji oraz i krótkiego opisu; nie wiem czemu ale po instalacji i zalogowaniu się jako zwykły użytkownik nie wchodzi mi polecenie net_config - czy może trzeba coś wcześniej zrobić????? Chodzi mi dokładnie o krótką instrukcję typu a.b.c.d....... tak jak to było przy freesco - pełny opis konfiguracji. Bo co z tego że wiem net_config ale krótko co tam powinno się znaleźć.
Ogólnie brakuje zwartej,krótkiej instrukcji jak skonfigurować system po instalacji i jak się po nim poruczać ( czytam wejdź w MC - pytanie laika a co to do cholery jest a później się denerwujecie że ludzie zakladają podobne topiki - skoro podstawowe bałwan jestem porozwalane są po całym forum i to w półsłówkach to sory)\
No chyba że instalacja NND i proste zarządzanie ją nie jest dla ludzi którzy "mało kumają" ale myślę że wynika to z punktu siedzenia - moderatorzu po tylu latach pracy uważają że przeciętny szarak powinien to i tamto wiedzieć.
Myślę że gdyby takowa instrukcja się znalazła to byłoby mniej głupich pytać na tym forum !!!!!!

Tytuł:
MODERATOR

polecenie net_conf, a faktycznie brakuje takich informacji sa one porozrzucane

Tytuł:
MODERATOR

czerwo pisze:
polecenie net_conf, a faktycznie brakuje takich informacji sa one porozrzucane

Ciekawym jak to sobie wyobrażacie... mam pod ręką książkę (Linux in a nutshell, wyd. O'REILLY) z podstawowymi poleceniami systemowymi Linuksa wraz dostępnymi opcjami... bagatelka 400 stron formatu B5. A są to naprawdę podstawowe polecenia... Mamy to przepisać na stronę www?
ROTFL

Na nnd.freesco.pl zgromadziliśmy PODSTAWOWE informacje, dotyczące systemu. Naszego systemu czyli NND. Sądząc po pytaniach na tym forum część i tego nie przeczytała.
A przecież mówimy o ADMINISTROWANIU systemem. Do tego niestety nie wystarczy zainstalować system i zapomnieć. Czynności administarcyjne to trochę więcej niż włożenie płytki do czytnika, odpowiedzenie na kilka pytań i od czasu do czasu zalogowanie się na konto ROOTA.

Naszym celem było i jest przygotować system łatwy w instalacji i konfiguracji, ale nie zwalniający użytkownika od myślenia i uczenia się.
Nigdy zaś nie było naszym celem stworzenie systemu, który działa ZAMIAST admina. Nie było również celem przygotowanie podręcznika do Linuksa.
Wybaczcie panowie ADMINI, jesli Google i tony informacji w internecie przysparzają Wam problemów, to rzekłbym że Linux nie jest dla Was... szczególnie Linux działający jako serwer.

Tytuł:
MODERATOR

Mowimy o podstawowych paru poleceniach typu:
net_conf
htb_conf
mc
chmod

A w mc to chyba F4 i F9 no i chown i F10 :)
To sie chyba najczesciej uzywa przynajmniej jak ktos nie grzebie to wiecej komend nie potrzebuje

No jeszcze jedna reboot :)

Tytuł:
MODERATOR

podstawową żeby co kolwiek ustawić na serwerze jest
su -

Tytuł:
MODERATOR

czerwo pisze:
Mowimy o podstawowych paru poleceniach typu:
net_conf
htb_conf
mc
chmod
A w mc to chyba F4 i F9 no i chown i F10 :)
To sie chyba najczesciej uzywa przynajmniej jak ktos nie grzebie to wiecej komend nie potrzebuje
No jeszcze jedna reboot :)

1. net_conf prowadzi użytkownika za rękę. Osobiście nie widzę potrzeby opisywania tego co i tak trzeba przeczytać podczas działania programu, żeby odpowiedzieć na pytanie...
2. htb_conf póki co w nowym NND jeszcze nie ma. Pozostałe uwagi jak wyżej...
3. nie widziałem wielu managerów plików, które by nie obsługiwały klawiszologi Norton Commandera. Od lat jest to pewnego rodzaju standardem. Midnight Commander (czyli mc) nie odbiega od tego. Czyli jeśli ktoś widział i używał czegokolwiek innego niż Windows Explorer to z mc sobie poradzi. Jeśli nie używał... cóż, jak napisałem poprzednio - taka osoba raczej na administratora sieci się nie nadaje...
4. Jeśli mówimy o podstawowych poleceniach dotyczących plików to mc w zupełnoiści wystarczy. Dalej patrz pkt 3.
5. zapewniam cię że potrzebuje....

Tytuł:
MODERATOR

no i juz nasz kolega tabaza ma zainstalowane nnd laczy sie z netem i jak ma stare nnd to ma htb skonfigurowane i wie ze jak wpisze mc to ma jakby nc :)

Tytuł:
MODERATOR

czerwo pisze:
no i juz nasz kolega tabaza ma zainstalowane nnd laczy sie z netem i jak ma stare nnd to ma htb skonfigurowane i wie ze jak wpisze mc to ma jakby nc :)

Nasz kolega Tabaza (i wszyscy inni także) powinien przede wszystkim skorzystać z Twojej sygnaturki :-)

A poważnie mówiąc - to naprawdę aby administrować najmniejszym choćby serwerem, ba nawet w przypadku sprzętowych routerów jest to konieczne, trzeba wiedzieć cokolwiek więcej niż tylko jak zrobić dwumlask na ikonce...
Co do dokumentacji NND - jakiś czas temu, zapowiadając nowe NND, poprosiłem o pomoc w tłumaczeniu dwóch manuali, łącznie kilka stron druku. I wyobraźcie sobie nikt się nie zgłosił... Na stronie nnd.freesco.pl jest tekst jak można nam pomóc. I, surprise!, surprise!, znów zero ofert od użytkowników... a nie prosimy chyba o wiele. Do zrobienia jest jeszcze dużo, nikt lepiej od nas tego nie wie.
Obecnie nad NND aktywnie pracują 3 osoby i żadna z nich etatowo...

Ostatnio zmieniony poniedziałek, 22 listopada 2004, 00:07 przez Mis', łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
MODERATOR

Moze by dopisac ze przed wyslaniem jakiegos postu wyskakiwalo by powiadomienie "Czy zajzales na GOOGLE??"

Tytuł:
Użytkownik

No i właśnie - podstawową wiedzę to chyba mam bo jakoś udalo mi się samemu bez jakichkolwiek pytań na tym forum skonfigurować firewalla na freesco i wogole postawić freesco. potem miałem neta przez routerek sprzętow i też sobie poradziłem.
Powiem wiecej że kiedyś posadziłem stare NND i po instalatorze miałem net na kompach ale po zainstalowaniu nowej NND już nie.
Loguję się jako zwykłu użytkownik wpisyję dokładnie polecenie htb_conf czy net_conf a system mówi że nie ma takiego polecenia (inne są i dzialają np mc). O ile pamiętam to we wcześniejszej wersji konfigurowałem to podczas instalatora a teraz tego nie było.
Czy takich powiedzmy 10 podstawowych czynności konfiguracyjnych nie można ująć w jakimś krótkim manualu - Panowie bez przesady to może byś jakieś 2 strony A4 a nie zaraz 400 !!!!!!!!!!!!!!!!

Tytuł:
MODERATOR

ale to cos dziwne masz to nowe nnd ze cie sie nie spytalo czy chcesz uruchomic net_conf bo normalnie sie pyta. A jak sie zalogujesz jako zwykly uzytkownik to musisz sie jeszcze zalogowac jako root poleceniem su root

Tytuł:
Użytkownik

a no widzisz a tego nie wiedziałem a chyba to jest bardzo podstawowa informacja i chba szkoda miejsca na tym forum żeby o to pytać i o tym pisać - jak już sobie zainstaluję nowe NND to stworzę taką 10 pkt litanię do Matki NND z podstawowymi problemami konfiguracyjnymi choć mi już one pewnie się nie przydadzą ale może w końcu powstanie mini-ściągawka

su root - może bym gdzieś to znalazł ale na takie podstawy powtarzam - szkoda miejsca na forum i zawracania glowy moderatorom !!!!!!

Tytuł:
MODERATOR

http://nnd.freesco.pl/news.php?detail=n1100299361.news

CZYTAJ!! CZYTAJ!! CZYTAJ!! CZYTAJ!!

Tytuł:
Użytkownik

No tak a tam jest napiasne polecenie "su -" kiedy ty piszesz że "su root"
Czy oba są poprawne czy może mam dalej szukać na forum dokladnego i poprawnego polecenia /jak zalogować się po instalce na router z uprawnieniami roota/ ???? to bez sensu - ale wielkie dzięki za pomoc i cierpliwość !!!!!

Tytuł:
MODERATOR

tabaza pisze:
No tak a tam jest napiasne polecenie "su -" kiedy ty piszesz że "su root"
Czy oba są poprawne czy może mam dalej szukać na forum dokladnego i poprawnego polecenia /jak zalogować się po instalce na router z uprawnieniami roota/ ???? to bez sensu - ale wielkie dzięki za pomoc i cierpliwość !!!!!

Różnica pomiędzy nimi nie ma dla ciebie żadnego znaczenia.

A co do informacji, to podczas instalacji, jesteś informowany o konieczności logowania się jako zwykły user a dopiero potem jako root.
O tym że do administarcji systemem musisz być rootem przecież wiedziałeś - miałeś (wg. Twoich słów) samodzielnie zainstalowane stare NND.

A w ogóle to mam propozycję dla Ciebie - opisuj swoje doświadczenia w konfiguracji NND. Rób opisy poszczególnych pakietów z punktu widzenia kogoś kto ma małe doświadczenie z systemami linuksowymi... Jeśli potrafisz pisać i Twoje opisy będą merytorycznie w porządku to je będziemy publikować... Co ty na to?
W razie czego pisz na priv.

Ostatnio zmieniony wtorek, 23 listopada 2004, 00:32 przez Mis', łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Użytkownik

Dzięki ja jestem raczej biernym użytkownikiem tego forum a nie czynnym z prostego powodu - brak czasu. Jak będę miał go trochę więcej to napewno zaglębię się w jakąś linuxową literaturę i oczywiście więcej będę przeglądał to forum.
Nie mniej dzięki za propozycje !!!
Pozdro.....

Tytuł:

ja natomiast z checia zostane aktywnym czlonkiem tego forum.
jak do tej pory tylko czytalem posty, szukalem info na goglach itp...
w swojej historii admjnistratora postawilem kilkanascie serwerow freesco, kilka slack'ow i troche bawilem sie normalnym LINUX typu mądrejk :) "czerwona czapeczka" oraz zabaweczkami typu "klopsik"...
moge byc pomocny w "tlumaczeniu" lub "przekladzie z polskiego na nasze :)" manuali itp.
modlitewnik do MAtki NND tyz mogie wspoltworzyc...
polecam sie.........

Tytuł:

no jeśli juz temat został odswiezony to powiem krótko - stworzenie jakiejkolwiek litanii jest zasadne, ale i tak będa pojawiały sie pytania na forum typu"mam problem z instalacja" itp. Wg mnie najwazniejsza jest wymiana informacji pomiedzy uzytkownikami NND oraz jej Twórcami czyli PGF. PAmietajcie - wymieniajcie sie informacjami a nie odsyłajcie tylko i wyłacznie do google (co jest coraz czesciej praktykowane przez kilka osób-chyba tylko w celu nabijaniu postów)

Pozdrawiam

Tytuł:
Kilka słów od totalnego "newbie"!

Historia zaczyna się kilka tygodni temu, wpadłem na pomysł postawienia domowego serwera :P Skompletowałem co potrzeba.
Przyszedł upragniony dzień wolny, Sobota, wcześniej zaciągnąwszy języka i tak oto trafiłem w odpowiednie miejsce sciągnąłem co trzeba. Posiadając zerową wiedzę na temat poruszania się w konsoli Linuxa zacząłem instalację ładnie płytka wystartowała instalacja się rozpoczeła aż tu nagle pyta o login i hasło, jak gdzie skąd ????
I tak po kilkunastu nie udanych próbach zalogowania się, nie zrażony (jeszcze) wracam na forum i znów szukam i znalazłem - banał powiecie - jednak gdyby to było w FAQ.... mniejsza z tym zainstalowało się już ładnie ładnie net_conf - wszystko ładnie skonfigurował i reboot.......

I myslałem ze wyjdę z Siebie... nie działa ale nic to wracamy na forum i no miałem szczęście udało mi się za pierwszym razem :lol: Przyokazji dowiedziałem się co to i "mount" oraz "MC" tak ale brakowało mi jeszcze kilka podstawowych komend no to znów wracam do ukochanej wyszukiwarki i szukam.... i trafiam na to co akurat mi potrzebne.
I jest po zamontowaniu użądzenia FD0 innymi słowy fdd i skopiowaniu i uaktualnieniu pakietu eagle-usb... i odpaleniu nowego net_confa - reboot - i wszytsko działa 8)

Jeeeea wszystko razem trwało ze 4~5 godzin od totalnego newbie do poczatkującego usera [tak myslę :roll: ], teraz w wolnej chwili przyjdzie czas na squida oraz niceshipera tak już wiem do czego to służy choć martwi mnie to iz tak nie wiele informacji konfiguracyjnych zawierają :( Napisałem to wszystko tylko dlatego by pokazać iż jesli się chce to naprawde mozna mimo faktycznie skromnych informacji konfiguracyjnych.

Jednak a własciwie to inną sprawę mam martwią mnie dwie rzeczy to że przez NND nie moge połączyc z :

www.chip.pl
http://www.microsoft.com/security/bulle ... fault.mspx
oraz pobierać plików z:
ftp://download.nvidia.com/Windows/nForc ... tional.exe

dodam jeszcze iz postęp połączenia ze wskazanymi witrynami do chodzi do 38% i tak trwa w nieskończoność, natomiast flashget łaczy sie z ftp'em dzieli plik, zestawia kolejne połączenia lecz nie pobiera danych, poczym wypisuje zbyt długi czas oczekiwania, podobnie jest z TOTAL Comanderem i każdym innym programem.

I tu moje pytanie co jest grane - po podłączeniu modemu do kompa jest okey i łączę się i ściągam wszystko, a pracuję na (win Xp pro SP2).
pingowanie wspomnianych hostów prez NND daje wynik utraty 100% pakietów (nie zamieszczam utworzonych plików z wynikami bo po skopiowaniu ich na dyskietkę winda mi ich nie czyta :oops: zapewne rozpie* filesystem) przy kopiowaniu na /dev/fd0)

Pozdrawiam

_________
prośba do adminów proszę o zmiane mojego nickname/loginu z netvalker@wp.pl na netvalker zapedziłem się przy rejestracji :oops:

Tytuł:
MODERATOR

zle mtu poszukaj na forum tez bylo :) nie otwieraja sie strony idea.pl hotmail.com :)
Ale mimo skromnych informacji idzei sobie poradzic wystarczu troche checi i troszke myslec.
Pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.