Valium pisze:
Ale przybyły nowe problemy: zdarza się że nie moge wysłac maila z Thunderbirda (mam konto na o2 i przez www idzie w tym samym czasie wysłać bez problemu - wiec serwer o2 jest wtedy ok), nie moge sie połączyć z niektórymi serwerami eDonkey'a (min. z moim ulubionym Razorback'iem z którym się łączyłem na starym nnd bez najmniejszego problemu) i od czasu do czasu trafia sie witryna której nie idzie otworzyć (np. wikipedia) nie ma zadnego komunikatu o bledzie (cały czas jest stan 'waiting...' - co też sie nie zdarzało na staryn nnd - jeżeli ktoś ma jakieś sugestie w zakresie rozwiązania tych problemów to bardzo prosze o pomoc
Problem prawdopodobnie leży w ustawieniach MTU. Możesz to zmienić edytując plik startowy /etc/network/external/rc.neothomson lub/i zmieniając wartość MTU na końcówkach podłączonych do NND.
Valium pisze:
p.s. Jeżeli to nikomu nie sprawi kłopotu to prosiłbym o podanie linków lub wyjaśnienie jak na nowym nnd zainstalować lynx'a i skonfigurować htb(tata gra często na kurniku i sie wścieka jak moj eDonkey mu przyblokowywuje transfer) lub inny program tego typu ktory pomoże rozwiązać problem.
o sposobach instalacji pakieŧów napisano na
http://nnd.freesco.plHTB dla nowego NND jeszcze nie ma w pakiecie.
Valium pisze:
p.p.s. w logach często znajduje wpisy z zewnątrz mówiące o tym że ktoś sie próbował zalogowac na nieistniejące loginy albo na roota głównie z ip 210.219.250.239 w jaki sposób zablokować dostęp dla tego konkretnego ip albo jak zablokować dostęp do ssh dla wszystkich 'z zewnątrz' (sprawa była już chyba poruszana ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania)
dostęp do ssh z zewnątrz możesz zablokować, zmieniając wartość zmiennej SSH z 1 (jeden) na 0 (zero) w pliku rc.conf i restartujac iptables poleceniem:
/etc/rc.d/iptables restart