Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 6 lipca 2025, 20:26

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość

Jeszcze przed wakacjami zainstalowałem stare nnd na kompie p133 64mb ram. Niedawno nabyłem pII 350 64mb ram i zainstalowałem na nim nowe nnd ze względu na problemy ze starym (niekończące się zrywanie połączenia i dość wolne ładowanie sie wszystkiego). Jeżeli chodzi o połączenie to jest bardzo ładne (już nie zrywa) mam dziwne wrazenie ze nawet nieraz jest lepszy transfer. Ale przybyły nowe problemy: zdarza się że nie moge wysłac maila z Thunderbirda (mam konto na o2 i przez www idzie w tym samym czasie wysłać bez problemu - wiec serwer o2 jest wtedy ok), nie moge sie połączyć z niektórymi serwerami eDonkey'a (min. z moim ulubionym Razorback'iem z którym się łączyłem na starym nnd bez najmniejszego problemu) i od czasu do czasu trafia sie witryna której nie idzie otworzyć (np. wikipedia) nie ma zadnego komunikatu o bledzie (cały czas jest stan 'waiting...' - co też sie nie zdarzało na staryn nnd - jeżeli ktoś ma jakieś sugestie w zakresie rozwiązania tych problemów to bardzo prosze o pomoc
Jeżeli to jest istotne to jestem posiadaczem modemu Thomsona - łącze Neostrada 128 - w porywach do 4 komputerów - przeważnie 2 + router_nnd.

p.s. Jeżeli to nikomu nie sprawi kłopotu to prosiłbym o podanie linków lub wyjaśnienie jak na nowym nnd zainstalować lynx'a i skonfigurować htb(tata gra często na kurniku i sie wścieka jak moj eDonkey mu przyblokowywuje transfer) lub inny program tego typu ktory pomoże rozwiązać problem.
p.p.s. w logach często znajduje wpisy z zewnątrz mówiące o tym że ktoś sie próbował zalogowac na nieistniejące loginy albo na roota głównie z ip 210.219.250.239 w jaki sposób zablokować dostęp dla tego konkretnego ip albo jak zablokować dostęp do ssh dla wszystkich 'z zewnątrz' (sprawa była już chyba poruszana ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania)

MODERATOR

Valium pisze:
Ale przybyły nowe problemy: zdarza się że nie moge wysłac maila z Thunderbirda (mam konto na o2 i przez www idzie w tym samym czasie wysłać bez problemu - wiec serwer o2 jest wtedy ok), nie moge sie połączyć z niektórymi serwerami eDonkey'a (min. z moim ulubionym Razorback'iem z którym się łączyłem na starym nnd bez najmniejszego problemu) i od czasu do czasu trafia sie witryna której nie idzie otworzyć (np. wikipedia) nie ma zadnego komunikatu o bledzie (cały czas jest stan 'waiting...' - co też sie nie zdarzało na staryn nnd - jeżeli ktoś ma jakieś sugestie w zakresie rozwiązania tych problemów to bardzo prosze o pomoc

Problem prawdopodobnie leży w ustawieniach MTU. Możesz to zmienić edytując plik startowy /etc/network/external/rc.neothomson lub/i zmieniając wartość MTU na końcówkach podłączonych do NND.

Valium pisze:
p.s. Jeżeli to nikomu nie sprawi kłopotu to prosiłbym o podanie linków lub wyjaśnienie jak na nowym nnd zainstalować lynx'a i skonfigurować htb(tata gra często na kurniku i sie wścieka jak moj eDonkey mu przyblokowywuje transfer) lub inny program tego typu ktory pomoże rozwiązać problem.

o sposobach instalacji pakieŧów napisano na http://nnd.freesco.pl
HTB dla nowego NND jeszcze nie ma w pakiecie.

Valium pisze:
p.p.s. w logach często znajduje wpisy z zewnątrz mówiące o tym że ktoś sie próbował zalogowac na nieistniejące loginy albo na roota głównie z ip 210.219.250.239 w jaki sposób zablokować dostęp dla tego konkretnego ip albo jak zablokować dostęp do ssh dla wszystkich 'z zewnątrz' (sprawa była już chyba poruszana ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania)

dostęp do ssh z zewnątrz możesz zablokować, zmieniając wartość zmiennej SSH z 1 (jeden) na 0 (zero) w pliku rc.conf i restartujac iptables poleceniem:

/etc/rc.d/iptables restart

Dziękuje za szybką odpowiedź. Niestety nie bardzo wiem/rozumiem co to jest MTU i 'końcówki podłączone do nnd'. Nie bardzo wiem także co powinienem zmienić w pliku rc.thomson.

MODERATOR

Valium pisze:
Dziękuje za szybką odpowiedź. Niestety nie bardzo wiem/rozumiem co to jest MTU i 'końcówki podłączone do nnd'. Nie bardzo wiem także co powinienem zmienić w pliku rc.thomson.

Końcówki podłączone do nnd to po prostu komputery Twoich użytkowników. To było proste, prawda :-) Na drugie pytanie odpowiedź nie jest już taka prosta... Proponuję Ci poczytać, informacji o MTU znajdziesz w sieci sporo. MTU to skrót od Maximum Transfer Units.
Co do edycji scriptu rc.thomson to może jednak nie próbuj tego robić (na razie). Najpierw przetestuj zmianę MTU na komputerach-klientach. O ile pracują pod kontrolą Windows to w sieci jest dostępny programik służący do zmiany tego parametru. Niestety nie pamiętam jego nazwy, ale na tym forum pojawiała się ona wielokrotnie. Znajdziesz bez kłopotu.

P.S. MTU należy ZMNIEJSZAĆ, aż do chwili gdy wszystko zacznie działać... kłopotliwe to trochę bo po każdej zmianie musisz restartować Windows. Wskazane jest jednak aby wartość tego parametru była jak najwyższa (ale nie większa niż 1500).

Tytuł:

Znalzłem już pare informacji na temat tego tajemniczego mtu :D próbowałem wysyłać pingi bez fragmentacji o określonej wielkości i wychodzi na to że od wartości 1464 zaczynają przechodzić(dla google i kilku innych stron) ale niezawsze z odpowiedziami a od 1462/1460 przechodzą i otrzymują odpowiedzi. Dla adresu wikipedia.pl przechodzi od 1432. W pliku /etc/ppp/peers/neostrada znalazłem coś co sie nazywa mtu(domyślnie ustawione na 1492) i zmieniłem jego wartość na 1432 pozniej ./internet restart i w sumie to dalej wikipedia nie działa i razorback sie nie pozwala się połączyć. zaraz obok znajduje sie opcja 'mru' czy tu nalezy zmienic wartosc na taka sama jak w 'mtu' ? czy jeszcze gdzies znajduje sie ten parametr i czy powinienem go zmienic?
p.s. na starym nnd wszystko ladnie dzialalo, jedyna rzecza ktora zmienilem byl serwer - komp z windowsem nie byl ruszany wiec wydaje mi sie ze nie musze tu nic grzebać - myle sie? (btw. ten program dla windowsxp do ustawiania mtu nosi nazwe 'CableNUT MTU Tool')

To już pisze troche później: w nnd ustawiłem spowrotem domyślne wartości a w/w programem zmieniłem mtu w windows - wikipedia działa! razorback w dalszym ciągu nie...

Tytuł:
MODERATOR

Valium pisze:
To już pisze troche później: w nnd ustawiłem spowrotem domyślne wartości a w/w programem zmieniłem mtu w windows - wikipedia działa! razorback w dalszym ciągu nie...

jak widzisz trzeba trochę kombinować...

Tytuł:
Użytkownik

I ja dodam swoje 3 grosze jeżeli chodzi o ten kurnik. Jest na winde taki program "NetLimiter" Zainstaluj go i przydzielisz sobie transfer dl/up dla każdego programu. W sieci dostępny jest trial 30 dniowy, ale można pewnie znaleźć cracka, czego nie polecam bo to nielegal :D :D ale jak kto woli.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.