Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 12 lipca 2025, 04:02

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

Witam
Postawiłem sobie ambitny pomysł rozdzielenia neostrady za pomocą NND.
Sciągnąlem z netu co trzeba, zainstalowałem na docelowym "routerze" i...
No własnie tutaj wszystko sie zatrzymało zuepłnie nie wiem co dalej. Uruchamiam net_conf i nic. Mam sieciówke REALTEK 8029AS, troche to leciwe ale w zupełności powinno wystarczyć, tylko jak to cudo zainstalować????? W net_confie nie ma takiej opcji jak Realtek 8029 są inne, podobne(8139xx) ale nie działają - sprawdzałem. Na stronie realteka sciągnąlem odpowiednie drivery ale nie wiem co z nimi zrobić, czy ktoś mógłby mi pomóc? Pozatym mam jeszcze kilka innych pytań:
1. Jeśli zrobię sobie sieć to jak mam poprzydzielać adresy IP? I jak to skonfigurować, w NND i na innych komuterach w sieci?
2.Jak mogę się zalogować zdalnie - wiem że np. putty ale chodzi mi o szczegóły techniczne(adres, konto itd.)

Reszta pytań pojawi się gdy uporam się z tymi. Pozatym to myślę że cały pomysł stworzenia systemmu pod router jest bardzo słuszna i godna uwagi. Mimo wszystko jest jedna wada która stanowi dość poważna barierę - BRAK PODSTAWOWEGO "MANUALA"(HELPA). Wiem że zaraz zostanę odesłany na -> nnd.freesco.pl albo do opcji "szukaj" na forum. Jednak mimo wszystko uważam że krótki "Podręcznik użytkownika" byłby bardzo,bardzo pomocnym narzędziem dla wielu ludzi i zaoszczędziłby wielu "głupawych" i "nudnych" pytań na tym forum. Pozdrawiam Wszytkich i zgóry dziękuję za pomoc.

MODERATOR

lkolasze pisze:
Uruchamiam net_conf i nic. Mam sieciówke REALTEK 8029AS, troche to leciwe ale w zupełności powinno wystarczyć, tylko jak to cudo zainstalować????? W net_confie nie ma takiej opcji jak Realtek 8029 są inne, podobne(8139xx) ale nie działają - sprawdzałem.

Przepraszamy... odpowiedni moduł zostanie dodany wkrótce.

lkolasze pisze:
Na stronie realteka sciągnąlem odpowiednie drivery ale nie wiem co z nimi zrobić, czy ktoś mógłby mi pomóc?

Jeśli nie wiesz, to lepiej poczekaj, a tymczasem wykorzystaj Freesco, choćby z dyskietki. Nowa wersja powinna już wkrótce się pojawić.

lkolasze pisze:
1. Jeśli zrobię sobie sieć to jak mam poprzydzielać adresy IP? I jak to skonfigurować, w NND i na innych komuterach w sieci?

Domyślnie w NND jest uruchamiany serwer DHCP, on zajmie się podawaniem klientom wszystkich potrzebnych danych.

lkolasze pisze:
2.Jak mogę się zalogować zdalnie - wiem że np. putty ale chodzi mi o szczegóły techniczne(adres, konto itd.)

Podczas instalacji założysz dwa konta - roota (administratora) i zwykłego usera. Domyślnie NND nie pozwoli się zalogować rootowi, musisz zalogować się jako user i dopiero potem użyć polecenia "su -" (bez cudzysłowów) i podać hasło roota. Podobnie będzie z logowaniem zdalnym - najpierw user a potem root. Adres będzie taki jaki podasz podczas konfiguracji.

lkolasze pisze:
Pozatym to myślę że cały pomysł stworzenia systemmu pod router jest bardzo słuszna i godna uwagi. Mimo wszystko jest jedna wada która stanowi dość poważna barierę - BRAK PODSTAWOWEGO "MANUALA"(HELPA).

NND jest dystrybucją Linuksa. I w związku z tym obsługiwana jest tak jak każdy inny Linux. To co w NND jest inne zostało opisane w obu miejscach, które już jak widzę, znasz. Niestety nie mamy możliwości napisania podręcznika obsługi systemów uniksowych - zresztą w sieci jest takich podręczników sporo... poszukaj, ściągnij, przeczytaj. Poza tym nowe NND ma domyślnie instalowany program do czytania manuali, wystarczy pamiętać aby przy instalacji dowolnego pakietu instalować również pakiet-man. To naprawdę pomaga. No i oczywiście zawsze możesz zapytać tutaj...

Co do uwagi, że podręcznik ograniczyłby liczbę banalnych pytań, to przyznam, że mnie rozbawiłeś tym zdaniem. Na nnd.freesco.pl są podane podstawowe polecenia pacmana (managera pakietów), a na forum wciąż pojawiają się pytania "jak zainstalować? jak wylistować?" i temu podobne... powiedz sam - czy wobec tego warto pisać taki poręcznik?

Tytuł:

Witam
Po dłuższym wgłebienu się w temat moje prace posunęły się naprzód. Najważniejsze - odnośnie sieciówki to to że: REALTEK 8029AS działa bez problemów na "driverze" ne2k_pci!!! Zabawę z Putty'm również opanowałem:). Zgodnie z zapowiedziami mam nowe pytania:
1. Jak zrobic zdalny reset(Ctrl+Alt+Del) np. przez putty. Czy jest do tego jakieś polecenie?
2. Router oprócz hdd ma jeszcz flopa i cd-roma, jak sie dostać do tych pozostałych nośników, czy to wogóle możliwe?
3. Odnośnie statystyk to wiem że jest pakiet mrtg? Zainstalowałem go poleceniem pacman -s mrtg i co dalej? Jak się "dostać" do tych statystyk, jak uruchomic ten porgram?

A odnośnie wspomnianego "Manuala" to wiem że NND to linux i jest obsługiwany jak każdy inny linux. Oczywiście nie ma sensu przepisywać całej instrukcji i dokumentacji do linuxa. Chodzi mi tylko o omówienie podstawowych poleceń oraz podstawowych funkcji NND(instalacja konfiguracja). Pmysł z FAQ-iem na nnd.freesco.pl to również bardzo dobry pomysł tylko stanowczo za mało obszerny. Myślę że taka jednorazowa praca włożóna w napisanie "Manuala" przyniosła by bardzo dużo pożytku i wiele oszczędności. Pozdrawiam

Tytuł:
MODERATOR

lkolasze pisze:

1. Jak zrobic zdalny reset(Ctrl+Alt+Del) np. przez putty. Czy jest do tego jakieś polecenie?

shutdown -r now

lkolasze pisze:
2. Router oprócz hdd ma jeszcz flopa i cd-roma, jak sie dostać do tych pozostałych nośników, czy to wogóle możliwe?

Musisz zamontować dany nośnik w jakimś katalogu. Domyslnie podczas instalacji tworzone są katalogi dla każdego cdromu i każdego flopa. Znajdziesz je w katalogu /mnt. Aby zamontować CD lub dyskietkę musi ona być w napędzie. Montujesz np takim poleceniem:

mount -t iso9660 /dev/cdrom /mnt/cdrom

albo dla dyskietki:

mount -t vfat /dev/fd0 /mnt/fd0

ogólna składnia jest taka:

mount -t rodzaj_systemu_plików urządzenie katalog_montowania

więcej informacji znajdziesz w man mount.

lkolasze pisze:
3. Odnośnie statystyk to wiem że jest pakiet mrtg? Zainstalowałem go poleceniem pacman -s mrtg i co dalej? Jak się "dostać" do tych statystyk, jak uruchomic ten porgram?

Tu musisz śledzić dyskusje na tym forum. Na razie pakiet jest bardzo "surowy" i wkrótce musi zostać poprawiony.

lkolasze pisze:
A odnośnie wspomnianego "Manuala" to wiem że NND to linux i jest obsługiwany jak każdy inny linux. Oczywiście nie ma sensu przepisywać całej instrukcji i dokumentacji do linuxa. Chodzi mi tylko o omówienie podstawowych poleceń oraz podstawowych funkcji NND(instalacja konfiguracja). Pmysł z FAQ-iem na nnd.freesco.pl to również bardzo dobry pomysł tylko stanowczo za mało obszerny. Myślę że taka jednorazowa praca włożóna w napisanie "Manuala" przyniosła by bardzo dużo pożytku i wiele oszczędności.

Jak napisałem wcześniej - to co w NND jest innaczej zrealizowane niż w innych dystrybucjach zostało w zasadzie opisane. Z konieczności dość fragmentarycznie, ale zawsze ze wskazaniem na źródła dodatkowych informacji.
Opisanie podsatwowych poleceń to nic innego jak przepisywanie manuali... prawie każde polecenie ma wiele opcji wywołania, wymaga dodatkowych parametrów itp... itd... wszystko to zostalo już wielokrotnie opisane i powtarzanie nie ma imho sensu. Nawet gdyby było komu to zrobić.
Co do opisu instalacji i konfiguracji to zarówno instalator jak i net_conf prowadzą za rękę i jeśli tylko będziesz czytał ich komunikaty to przy minimalnej wiedzy o sieciach i Linuksie poradzisz sobie bez problemu. Zwróć jednak uwagę na dwie rzeczy - minimalna wymagana wiedza - instalując NND MUSISZ wiedzieć co to jest partycja, adres IP, maska podsieci i tym podobne rzeczy. Bez tego instalowanie dowolnego systemu operacyjnego nie ma żadnego sensu. Szcególnie zaś systemu mającego służyć więcej niż jednej osobie... A uczenie tego to już nie jest nasze zadanie. Drugim ważnym elementem jest umiejętność czytania. A może nawet nie umiejętność, a nawyk czytania wyświetlanych podczas instalacji komunikatów. Niestety często złe nawyki klikania OK lub NEXT przenoszone są na NND... na tym forum często pojawiają się pytania sugerujące, że ktoś nie czytał tego co miał na ekranie. A jeśli czytał i nie zrozumiał to IMHO powinien jeszcze trochę wstrzymać się z instalacją.

Tytuł:

Dzieki za pomoc, wszytko wydaje się robić jasniejsze:)
1. Jak mozna sprawdzic obciążenie procesora przez jakiś proces? Czy może 'ps' z jakimś parametrem?
2. Zależy mi na tym żeby router pracował maksymalnie cicho, udaje mi się to zrobic w momencie gdy wyłączam dysk - ustawiam w BIOS-ie żeby mi "gasł" po 10 min i jest wszystko ok. Wszystko działa poprawnie, komp startuje, ładuje co trzeba i po 10min, jest cichutko jak makiem zasiał. Ale chciałbym jednocześnie użyć NiceShaper-a, tylko że ten co jakieś 20 sekund czyta albo zapisuje(tego nie wiem dokładnie) na dysk. Zastanawia mnie po co? Czy on jakieś logi zapisuje w ten sposób czy co? Da się to jakoś wyłączyć?
3. Jak zrobić żeby router sam nawiązywał utracone połączenie z internetem(neo)? Chodzi mi o to, że gdy z jakiegoś powodu net padnie to żeby router to wykrył i automatycznie sam się połączył ponownie. Jak to zrobić? Czy może taka funkcja już jest wbudowana?

Tytuł:
MODERATOR

1. polecenie top wypisuje zuzycie przez procesy pewninie jest jeszcze jakies inne
a co do wznawiania polaczenia jest pare postow wyzej albo nizej

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.