lkolasze pisze:
Uruchamiam net_conf i nic. Mam sieciówke REALTEK 8029AS, troche to leciwe ale w zupełności powinno wystarczyć, tylko jak to cudo zainstalować????? W net_confie nie ma takiej opcji jak Realtek 8029 są inne, podobne(8139xx) ale nie działają - sprawdzałem.
Przepraszamy... odpowiedni moduł zostanie dodany wkrótce.
lkolasze pisze:
Na stronie realteka sciągnąlem odpowiednie drivery ale nie wiem co z nimi zrobić, czy ktoś mógłby mi pomóc?
Jeśli nie wiesz, to lepiej poczekaj, a tymczasem wykorzystaj Freesco, choćby z dyskietki. Nowa wersja powinna już wkrótce się pojawić.
lkolasze pisze:
1. Jeśli zrobię sobie sieć to jak mam poprzydzielać adresy IP? I jak to skonfigurować, w NND i na innych komuterach w sieci?
Domyślnie w NND jest uruchamiany serwer DHCP, on zajmie się podawaniem klientom wszystkich potrzebnych danych.
lkolasze pisze:
2.Jak mogę się zalogować zdalnie - wiem że np. putty ale chodzi mi o szczegóły techniczne(adres, konto itd.)
Podczas instalacji założysz dwa konta - roota (administratora) i zwykłego usera. Domyślnie NND nie pozwoli się zalogować rootowi, musisz zalogować się jako user i dopiero potem użyć polecenia "su -" (bez cudzysłowów) i podać hasło roota. Podobnie będzie z logowaniem zdalnym - najpierw user a potem root. Adres będzie taki jaki podasz podczas konfiguracji.
lkolasze pisze:
Pozatym to myślę że cały pomysł stworzenia systemmu pod router jest bardzo słuszna i godna uwagi. Mimo wszystko jest jedna wada która stanowi dość poważna barierę - BRAK PODSTAWOWEGO "MANUALA"(HELPA).
NND jest dystrybucją Linuksa. I w związku z tym obsługiwana jest tak jak każdy inny Linux. To co w NND jest inne zostało opisane w obu miejscach, które już jak widzę, znasz. Niestety nie mamy możliwości napisania podręcznika obsługi systemów uniksowych - zresztą w sieci jest takich podręczników sporo... poszukaj, ściągnij, przeczytaj. Poza tym nowe NND ma domyślnie instalowany program do czytania manuali, wystarczy pamiętać aby przy instalacji dowolnego pakietu instalować również pakiet-man. To naprawdę pomaga. No i oczywiście zawsze możesz zapytać tutaj...
Co do uwagi, że podręcznik ograniczyłby liczbę banalnych pytań, to przyznam, że mnie rozbawiłeś tym zdaniem. Na nnd.freesco.pl są podane podstawowe polecenia pacmana (managera pakietów), a na forum wciąż pojawiają się pytania "jak zainstalować? jak wylistować?" i temu podobne... powiedz sam - czy wobec tego warto pisać taki poręcznik?