Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 22 czerwca 2025, 07:20

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Użytkownik

Cytuj:
a co do panelu to ja uważam, że nie powinny być to Demony ze zmiennej DAEMONS ale pliki z /etc/rc.d/ bo jeżeli ktoś chce uruchamiać ręcznie serwer WWW a nie zawsze przy starcie NND ?

ehh zrobie tak ze wszystkie bedą z /etc/rc.d/ tylko wtedy jest informacja czy operacja zostala wykonana z powodzeniem czy nie (oprócz httpd :P:P), ale moze jeszcze coś dorzuce.
bo nie zawsze pokazują sie błedy przy takim uruchamianiu.
hehehee Przeglądanie logów :P

P.S. tak sobie przypomniałem ze własciwie to mozna demona wpisać w wykrzyknikiem na początku, wtedy nie powinien być automatycznie uruchamiany. (nie testowałem tego :p )

Tytuł:
Czy pomysl umarl smiercia naturalna ?? Czy moze to juz jakos finkcjonuje albo gdzie mozna sie temu przyjzec ??

Tytuł:
Użytkownik

dzisiaj mialem cos wypuscic, ale juz nie mam siły ide spac jutro dokończe. wlasnie przerabiam action script zeby zabezpieczenia poprawic..

zostanie jeszcze instrukcja "instalacji" do napisania, ale z Bozą pomocą powinienem jutro to wszystko dokończyć.

Tytuł:
A gdzie to bedziem ozna zobaczyc lub poczytac sobie o tym wiecej ??

Użytkownik

PROSZE BARDZO
hehehe :)
stronke o tym moze zrobie troche pozniej, zalezne jest to glownie od tego jak sie to bedzie wam podobało :p
a poniewaz to jest dopiero co wyjete z pieca wiec najwiezej poczytasz tutaj :)
instrukcje sa w czytaj_to.txt

no tak zapomniał bym linku :P

http://www.new.serwer.us/panel/panelv0_006.rar

nie biore odpowiedzialnosci itd.....
jest to wersja alpha.

P.S.
w czytaj_to.txt zapomniałem dodać ze na pierwszej stronie jest haslo i uzytkownik panelu a dalej trzeba podac haslo uzytkownika servera www(po nacisnieciu OK pokazą sie guziki)
jak haslo uzytkownika servera www bedzie zle to pokaza sie guziki ale nic sie nie bedzie wyswietlało.

Tytuł:
Honorowy Admin

Przykro mi, że wylewam kubeł zimnej wody, ale jak dla mnie to bezużyteczne. Sadzę, że nie będę odosobniony. W takiej postaci ten panel nie ma szans znaleźć się w dystrybucji. A dlaczego? Bo to jest Windows and IE only.
Wywal tego flasza, to wtedy można potestować.

Tytuł:
Użytkownik

hmmm..........
przecież nie tylko dla windowsa i IE jest plugin do flasha :>
powinien na wszystkich innych przeglądarkach z pluginem flasha tez działać. Przecież flash jest teraz na większości PC'ów i nie tylko.. na MAC tez.
ale niech będzie jak trochę dokończę tą wersje to przeniosę to na samo PHP i html jako wersja druga.

Ale prosił bym również o wypowiedz innych osób, czy Maciek reprezentuje stanowisko jakiejś większej grupu ludzi, którzy sądzą ze to minus?

P.S. Maciek szkoda ze nie wypowiedziałes takich słów na początku jak zaczynałem robić ten panel :p moze by sie jakaś dyskusja na ten temat wywiązała.

Tytuł:
MODERATOR

d_oli pisze:
hmmm..........
przecież nie tylko dla windowsa i IE jest plugin do flasha :>
powinien na wszystkich innych przeglądarkach z pluginem flasha tez działać. Przecież flash jest teraz na większości PC'ów i nie tylko.. na MAC tez.
ale niech będzie jak trochę dokończę tą wersje to przeniosę to na samo PHP i html jako wersja druga.
Ale prosił bym również o wypowiedz innych osób, czy Maciek reprezentuje stanowisko jakiejś większej grupu ludzi, którzy sądzą ze to minus?

Panel sterowania MUSI działać na przeglądarkach tekstowych. Bez takiej funkcji cała zabawa jest tylko ćwiczeniem umiejętności kodowania.

Tytuł:
Użytkownik

Mis' pisze:
Bez takiej funkcji cała zabawa jest tylko ćwiczeniem umiejętności kodowania.

co masz na myśli?

dobra zrobie drugą wersje na samym PHP i html'u (pewnie nie bedzie miała niektórych funkcji, np. bazy danych uzytkowników, ale reszte powinna mieć)
PHP + html obsłuży przeglądarka tekstowa?

Tytuł:
MODERATOR

d_oli pisze:
Mis' pisze:
Bez takiej funkcji cała zabawa jest tylko ćwiczeniem umiejętności kodowania.

co masz na myśli?

Mam na myśli, że przeglądarki tekstowe są jednym z narzędzi administratora. Zdaję sobie sprawę jak często niedocenianym. Panel sterowania z poziomu www musi być do obslugi takich przeglądarek dostosowany. Jak długo bedę miał coś do powiedzenia w sprawach NND tak długo bedę przeciw włączeniu do dystrybucji panelu nieobsługiwalnego z poziomu przeglądarek tekstowych.

d_oli pisze:
dobra zrobie drugą wersje na samym PHP i html'u (pewnie nie bedzie miała niektórych funkcji, np. bazy danych uzytkowników, ale reszte powinna mieć)
PHP + html obsłuży przeglądarka tekstowa?

nie wiem czy obsłuży, nie znam się na tym - nie piszę stron www tylko z nich korzystam. Jeśli chcesz i masz czas na analizy to polecam zobaczenie jak działa panel sterowania stosowany w ClarkConnect - a działa zarówno z przegląddarkami graficznymi jak i tekstowymi.

Tytuł:
Użytkownik

dobra. a co powiecie na 2 wersje?
jedna bedzie specjalna dla przegladarek tekstowych a druga z flash'em ?
bedzie mialo to taki plus ze postaram sie ta tekstowa specjalnie przytosowac do przegladarki tekstowej.
a graficzna bedzie miała to co tekstowa miec nie moze.

Tytuł:
Użytkownik

sorki, w tamtym archiwum umiescilem zły plik panel.swf który zawierał jeszcze jeden bład. (nie przyjmowało hasła uzytkownika)
własnie poprawiłem swój bład.
poprzednią wersje kasuje.
Przepraszam
http://www.new.serwer.us/panel/panelv0_007.rar

Tytuł:
Honorowy Admin

Cały problem polega na tym, że flash jest u ciebie aplikacją wykonującą operacje. Pomijając już to, że w mojej przegladarce ma mikroskopijne rozmiary i brak jest napisów na przyciskach, to nie jest zbyt bezpieczne, nikt nie zna źródeł aplikacji i nie może dokładnie prześledzić jej działania. Spróbuj to zresztą odpalic używając jakiejkolwiek przegladarki w linuksie.
Poza tym cały sens panelu dla mnie jest taki, że mogę go użyć w rozmaitych nieprzewidzianych sytuacjach, np z kafejki internetowej, lub jakiegoś starego rzęcha z Windowsem 95 i IE 4.0. Tutaj mamy flasha 7.0, który jak na razie dostępny jest tylko dla Windows oraz IE 6.
Ponadto nie jestem pewny czy robisz to za pomocą legalnego oprogramowania, które zezwala na programowanie takich właśnie aplikacji? W sytuacji dystrybucji linuksowej na GPL ma to, wbrew pozorom, pierwszoplanowe znaczenie.
PS. Gdyby moje zdanie było tu bez znaczenia, nie wypowiadałbym się.

Tytuł:
Użytkownik

Cytuj:
Cały problem polega na tym, że flash jest u ciebie aplikacją wykonującą operacje

własciwie to wykonuje operacji php, flash tylko pośredniczy. sam flash nie może wykonać żadnej powaznejoperacji na serwerze.
mogę udostępnić również plik *.fla
Cytuj:
w mojej przegladarce ma mikroskopijne rozmiary i brak jest napisów na przyciskach

to wersja alpha. jak jest problem z wielkością to proszę na razie uruchamiać zamiast panel.html -> panel.swf
Cytuj:
Spróbuj to zresztą odpalic używając jakiejkolwiek przegladarki w linuksie.
właśnie testuje, tez miałem problem z wielkością i znalazłem powyższy błąd. (zła wersja pliku)
Cytuj:
Poza tym cały sens panelu dla mnie jest taki, że mogę go użyć w rozmaitych nieprzewidzianych sytuacjach, np z kafejki internetowej, lub jakiegoś starego rzęcha z Windowsem 95 i IE 4.0

dlatego, stwierdziłem ze macie racje i zobowiązałem się ze będzie wersja dla przeglądarek tekstowych które uruchomią się na wszystkim. (o czym napisałem wcześniej)
Cytuj:
Tutaj mamy flasha 7.0, który jak na razie dostępny jest tylko dla Windows oraz IE 6.
http://www.macromedia.com/shockwave/dow ... wnload.cgi?
P1_Prod_Version=ShockwaveFlash&P2_Platform=Linux&P3_Browser_Version=Netscape4

Cytuj:
Ponadto nie jestem pewny czy robisz to za pomocą legalnego oprogramowania, które zezwala na programowanie takich właśnie aplikacji

swego czasu dorobiłem się własnego Flasha i sadze ze nie bedzie z tym problemu.
jednak jezeli chcecie standardowo może być tylko wersja bez flasha a plik .swf ściągnąć ktoś może sobie jak będzie miął ochotę korzystać.

Cytuj:
PS. Gdyby moje zdanie było tu bez znaczenia, nie wypowiadałbym się.

zastanawiałem się po prostu czy to tylko twoja opinia ale twój tok rozumowania i innych wytłumaczył mi Mis'

po za tym nie chciałbym się z nikim tutaj spierać tylko pomóc i proszę również o pomoc uwagi, błędy i propozycji. Pracuje nad tym i potrzebuje raczej motywacji niż kłótni.

P.S.
troche odnośnie bezpieczenstwa.
zeby uruchomic jakakolwiek funkcje potrzebne jest haslo uzytkownika które nie jest nigdzie zapisywane a przesyłane na server za pomocą metody POST, wiec połaczenie jest za pomocą HTTPS to sądze ze jest to dość duze bezpieczeństwo. w przyszlosci dostep do panela bedzie logowany.

Ostatnio zmieniony środa, 29 grudnia 2004, 23:57 przez d_oli, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
Użytkownik

Tym dlugim linkiem rozwaliles wyglad strony, tak ze nie da sie jej teraz wygodnie czytac.

A co do formatu, popieram ze Flash to zly pomysl. Przede wszystkim dlatego, ze nalezalo wybrac standard otwary, jak np. php.

Tytuł:
MODERATOR

Po pierwsze nie było tu żadnej kłótni, rzeczowa dyskusja i tyle.
Po drugie może warto by zacząć od drugiej strony - tzn, nie jak ale czym. Porównać funkcjonalność i przede wszystkim bezpieczeństwo różnych metod, a dopiero potem wybrać tę najlepszą. Osobiście kosztem funkcjonalności wolałbym wyższy poziom bezpieczeństwa. Nawet za cenę rezygnacji z niektórych funkcji.
Jedyne czego będę się trzymał to obsługa wszystkich (większości) dostępnych przeglądarek - tak jak napisał Maciek, taki panel ma służyć w każdej sytuacji i warunkach. I dlatego nie może być żadnych ograniczeń po stronie przeglądarki.
Ideę dwóch różnych paneli bym odrzucił na wstępie - każda aplikacja działająca na serwerze to potencjalna dziura w systemie, Po co je mnożyć?

Tytuł:
Użytkownik

Cytuj:
dobra. a co powiecie na 2 wersje?
jedna bedzie specjalna dla przegladarek tekstowych a druga z flash'em ?
bedzie mialo to taki plus ze postaram sie ta tekstowa specjalnie przytosowac do przegladarki tekstowej.
a graficzna bedzie miała to co tekstowa miec nie moze.

nie otrzymałem na to odpowiedzi.....
bo ze flash jest ble to juz wiem :P
odpowiada wam taki kompromis? po za tym ze bede mial wiecej roboty to chyba zadowala to wszystkich???

lub jezeli sądzicie ze to w ogóle nie to to przestane tutaj pisać, zrobie panel dla siebie i na zaliczenie projektu i bedzie spokój.
a jezeli sadzicie ze to ma sens to moze ktos pomoze mi to testowac.

P.S własnie testowałem na knoppixie, zainstalowałem tylko flasha ze strony macromedi i w mozzili wszystko działało z pliku panel.swf z panel.html wszystko było małe. (do poprawienia)

:):) juz dostałem odpowiedz :P

Tytuł:
Użytkownik

Tak jak pisal Mis'. Zrob jedna wersje, ale do porzadku. Od razu odpusc sobie dalszy rozwoj flasha.
Moge potestowac to co uda Ci sie stworzyc, tyle ze nie uzywam NND, ale na moim routerku wiele plikow ma podobna strukture, jak zreszta w prawie kazdym Linuksie, np. /etc/dhcpd.conf /etc/ethers /etc/hosts itp.

Tytuł:
Użytkownik

Mis' pisze:
Po drugie może warto by zacząć od drugiej strony - tzn, nie jak ale czym. Porównać funkcjonalność i przede wszystkim bezpieczeństwo różnych metod, a dopiero potem wybrać tę najlepszą. Osobiście kosztem funkcjonalności wolałbym wyższy poziom bezpieczeństwa. Nawet za cenę rezygnacji z niektórych funkcji.
Jedyne czego będę się trzymał to obsługa wszystkich (większości) dostępnych przeglądarek - tak jak napisał Maciek, taki panel ma służyć w każdej sytuacji i warunkach. I dlatego nie może być żadnych ograniczeń po stronie przeglądarki.
Ideę dwóch różnych paneli bym odrzucił na wstępie - każda aplikacja działająca na serwerze to potencjalna dziura w systemie, Po co je mnożyć?

szkoda tylko ze nie okazaliscie tyle zainteresowanie Sro Lis 24, 2004 11:59 am kiedy napisałem pierwszego posta..
narazie kontynuje prace z wersja Flashową i ją ukończe poniewaz musze oddać na czas projekt programistyczny a nie zdarze likwidując flasha.

w ciągu 10 dni powinienem ją ukończyc ewentualnie nastepne 7 na poprawki.
potem zrobie wersje php html ( i chyba to wystarczy).
wersja php html bedzie uzywała tych samych plików php ale nie bedzie wymagała flasha do istnienia wiec poprostu flasha moze nie być

co do dziur to po stronie serwera nie przychodzi zadna wiecej aplikacja
flash jest odpalany na komputerze uzytkownika PHP jest aplikacją pracującym na serwerze.

Tytuł:
MODERATOR

d_oli pisze:
szkoda tylko ze nie okazaliscie tyle zainteresowanie Sro Lis 24, 2004 11:59 am kiedy napisałem pierwszego posta..

nie pisałeś wtedy czego masz zamiar użyć...

d_oli pisze:
narazie kontynuje prace z wersja Flashową i ją ukończe poniewaz musze oddać na czas projekt programistyczny a nie zdarze likwidując flasha.
w ciągu 10 dni powinienem ją ukończyc ewentualnie nastepne 7 na poprawki.
potem zrobie wersje php html ( i chyba to wystarczy).

czas poświęcony na pisanie wersji z flashem nie będize stracony. Mozesz być pewien - raz że zaliczysz projekt, dwa, że nabierzesz doświadczeń...

d_oli pisze:
wersja php html bedzie uzywała tych samych plików php ale nie bedzie wymagała flasha do istnienia wiec poprostu flasha moze nie być

nie mam zamiaru cię pouczać - jak pisałem nie znam się na tworzeniu stron www - ale spróbuj podejść do tego od strony użytkownika: nie wiesz czego użyje, nie wiesz o nim przktycznie nic. Wiesz tylko, że masz mu zapewnić maksymalnie wysoki poziom bezpieczeństwa... czy użyjesz tych samych plików czy nie to ma drugorzedne znaczenie.

d_oli pisze:
co do dziur to po stronie serwera nie przychodzi zadna wiecej aplikacja
flash jest odpalany na komputerze uzytkownika PHP jest aplikacją pracującym na serwerze.

oczywiście... chodzi mi o to aby nie było sytuacji w której mam na serwerku <upraszczam> dwie różne wersje, dwa katalogi z hasłami ip</upraszczam>. Może po prostu sprawdzaj rodzaj/wersję/whatever przeglądarki i na tej podstawie dopiero decyduj co i jak pokazać.
I jeszcze co do flasha - Jak Maciek zwrócił uwagę - jest to oprogramowanie o kodzie zamkniętym... nikt z nas nie wie tak naprawdę co tam siedzi. Już samo to (aczkolwiek nie podejrzewam Macromedii o podsłuchiwanie) powinno zadecydować o odrzuceniu tej metody.

Co do testów to nie obawiaj się - testerzy się znajdą.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.