Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 8 lipca 2025, 17:50

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

Witam,
Pytanie jak w temacie.
Mam klienta ktory stoi za AP. Jak sprawdzic jego adres MAC. Arp pokazuje mi adres MAC AccessPointa :(
Czy jest jakis sposob na to ?
Z gory wielkie dzieki

Użytkownik

milupo pisze:
Mam klienta ktory stoi za AP. Jak sprawdzic jego adres MAC. Arp pokazuje mi adres MAC AccessPointa :(
Czy jest jakis sposob na to ?
Z gory wielkie dzieki

Niestety - bedzie problem, poniewaz - jak sam zauwazyles - w pakietach wysylanych przez komputer sprzetowy MAC adres jest zamieniany przez AP na wlasny. Wina nalezy IMHO obarczyc blad w oprogramowaniu wewnetrznym AP, mozna firmware zaktualizowac - ale to moze pomoc, nie musi.

Choc istnieje pewien sposob, by sprawdzic jaki MAC adres ma stacja za AP. Warunkiem jest, ze komputer jest skonfigurowany do pobierania adresu IP przez DHCP. Wowczas wysyla do serwera pakiet z prosba o przyznanie numeru ip/maski/gatewaya itp. W tym pakiecie bedzie oryginalny MAC adres komputera. Informacje o tym mozna wyczytac w logach serwera DHCP, albo tez w pliku dhcdp.conf przypisac na stale IP do MAC adresu.

Tytuł:
Użytkownik

przeciez w wiekszosci AP jest mozliwosc sparwdzenia MAC i IP kompow do niego podlaczonych, np tani d-link dwl-700ap

Tytuł:
Użytkownik

Witam ...

A jaki to sprzęt masz .

Ja mam SYFSKą planete4000 ( choć jako jedyny łączy się na 54mb na ta odległość )

i jest OKI a po za tym w LOGACH AP co ci pokazuje :?

Bo rozumiem że jako AP to masz na myśli ( jako jeden sprzęt ) jakiś SPRZET typu WPA . A nie z NND zrobiony , bo jeśli z NND to masz problem ( a już myślałem że się tym pobawię : ( ), ja to miałem tylko że na BRIDGU i system XP i zrezygnowałem z tego ( choć ZAJEBISCIE SIE SPISYWALO 54mb i 255 useruw 3000 p/s ponad [miazga] OBSLURZY ale MAKa pokazuje karty WIFI :( )

dZIEKi...

Tytuł:

WItam AP to glownie Planety ktore nie maja mozliwosci sprawdzenia adresow MAC podpietych do AP... natomiast z logami samego AP sprawa wyglada tak, ze jak chce przegladnac logi to na 10 prob 8 koncza sie zwisem AP i trzeba recznie resetowac :(

Tytuł:
Użytkownik

milupo pisze:
WItam AP to glownie Planety ktore nie maja mozliwosci sprawdzenia adresow MAC podpietych do AP... natomiast z logami samego AP sprawa wyglada tak, ze jak chce przegladnac logi to na 10 prob 8 koncza sie zwisem AP i trzeba recznie resetowac :(

To oznacza, ze masz przeciazone albo wadliwe AP. Tez w kilku segmentach sieci uzywam urzadzen Planeta (glownie jako APc) i nie stwierdzilem podobnych problemow.

Chyba nie doczytales watku, radzilem bys zajrzal do logow serwera dhcp, tam zobaczysz mac adresy kompow za AP. No i nie wymaga to wchodzenia na AP. Wiec w czym problem ?

Tytuł:

mam wylaczone dhcp .... wiec logow pewnie tez nie ma ... w tym problem :)

Tytuł:
MODERATOR

a po co ci ten mac chcesz stosowac jakas filtracie na serwerze czy tylko po to zeby nie chodzic po ludziach??

Tytuł:

Sporo klientow mam porozrzucanych i niektorzy sa za 4-ma AP'kami.
Nie chce jezdzic po ludziach i spisywac adresy
Najwygodniej bylo by gdyby z serwera mozna bylo sobie poprostu sprawdzac IP i MAC ( z tym pierwszym nie ma problemu :) ) a z tym drugim...no wlasnie... dlatego ten watek na forum :)
Pozdrawiam

Tytuł:
MODERATOR

a moze pod windowsa programik??
Mam taki do sprawdzania maca zdalnie. W sieci buja ok. On skanuje siec po ip wypisuje hosty i sciagasz sobie mac adrres.

Tytuł:

hmmm wolal bym cos pod konsole... aje jesli nic nie ma to pod windowsa w ostatecznosci moze byc. Jaki to programik ?

Tytuł:
MODERATOR

http://www.radmin.com/download/

Sciagnij sobie
Advanced Port Scanner v1.2
Advanced IP Scanner v1.4
Advanced LAN Scanner v1.0 beta 1

Bardzo fajne programiki sa on bardzo zblizone funkcjonalnie do sibie ale przydatne tak czy inczej.

Pozdrawiam

Tytuł:
Użytkownik

Czerwo: przeciez to wszystko nie zadziala, bo AP zamienia w pakietach MAC adresy komputera na wlasny.

Mysle ze nie ma rady na to, by odczytac ten numer, bo po prostu w przesylanych pakietach go nie ma.
Pozostaje wlaczenie protokolu dhcp, bo wtedy jest przesylany faktyczny MAC komputera. Moze jest jeszcze jakis inny protokol, ktory wykorzystuje adres MAC w polu innym niz zrodlowy adres MAC protokolu TCP/IP

Tytuł:
MODERATOR

Probowales czy stwierdziles??

Tytuł:
Użytkownik

czerwo pisze:

Probowalem kilku programow, ale jesli komus chce sie przeprowadzic doglebniejsze testy - to niech sie tu na forum podzieli.

Ale adresy MAC zamieniane sa w pakietach, dlatego nie sadze, by oryginalne dalo sie jakos inaczej odczytac.

Tytuł:
PGF

Cytuj:

czerwo uderzyłeś w dzwon :D . Faktycznie , Adrian , chylę czoła przed Twą wiedzą , ale coraz częściej stwierdzam ,że po prostu piszesz to co uważasz za słuszne , dokładniej : tak jak powinno bć w teorii nie biorąc pod uwagę tego co często od niej odbiega , mianowicie praktyki . Często piszesz ,że coś tak jest i koniec , a prawda jest taka ,że czasami nie jest tak , jak mówisz bo pewne warunki są inne i działanie danej aplikacji się zmienia . Może zamotałem ,ale po prostu zanim napiszesz twierdząco to sprawdź to .

Wracając do tematu : czy ktoś sprawdzał taką sytuację : APclient maskuje MAC'i , ale w pliku ethers wpisane zostały prawidłowe MAC'i kart za maskującym je APclientem . Jest ciekawy efekt ..... Adrian , co byś powiedział na temat takiej sytuacji ?? Ja już znam odpowiedź ... :)

Tytuł:
Witam moze nie na temat ale .. Jakie to Planety i czy mają SNMP jesli tak to jestes w domku :)

Tytuł:
MODERATOR

W/g mnie jedyne rozwiązanie to :
- Sprawdzanie logów lub podglądanie kto jest podłączony do AP
- wymiana AP na coś lepszego.

Ja powymieniałem już wszystkie Planety ( zostały mi do sprzedania

x2 sztuki AP-4000 MOŻE KTOŚ CHCE TANIO KUPIĆ :?: )

Kupuję AP na Atmel'u nieźle się sprawują do 25 ludzi i NIE maskują MACów.
Dlatego mam prawo mówić, że PLANET to g...o.

Tytuł:
MODERATOR

Koriolan pisze:
W/g mnie jedyne rozwiązanie to :
- Sprawdzanie logów lub podglądanie kto jest podłączony do AP
- wymiana AP na coś lepszego.

Ja powymieniałem już wszystkie Planety ( zostały mi do sprzedania

x2 sztuki AP-4000 MOŻE KTOŚ CHCE TANIO KUPIĆ :?: )

Kupuję AP na Atmel'u nieźle się sprawują do 25 ludzi i NIE maskują MACów
i nie dają DUPx ! ( nie mają DUP!likatów ).
Dlatego mam prawo mówić, że PLANET to g...o.

Tytuł:
Użytkownik

Albercik pisze:
ale coraz częściej stwierdzam ,że po prostu piszesz to co uważasz za słuszne , dokładniej : tak jak powinno bć w teorii nie biorąc pod uwagę tego co często od niej odbiega , mianowicie praktyki .

Co prawda znam teorie, ale wszystko co pisze, wynika z doswiadczenia. Mam pod soba kilka sieci, opartych o roznego rodzaju Linuksy, jak np. PLD, mam tez routery sprzetowe, mamy w sieciach ponad 150 klientow i z kazdym dniem coraz wiecej.

Albercik pisze:
Wracając do tematu : czy ktoś sprawdzał taką sytuację : APclient maskuje MAC'i , ale w pliku ethers wpisane zostały prawidłowe MAC'i kart za maskującym je APclientem . Jest ciekawy efekt ..... Adrian , co byś powiedział na temat takiej sytuacji ?? Ja już znam odpowiedź ... :)

Ja tez znam odpowiedz, poniewaz mam taka sytuacje w wielu segmentach moich sieci. Po prostu, gdy sie do ethers wpisze MACi komputerow, to komputery nie beda mialy dostepu ani do Internetu, ani do serwera. Sprawdzilem to praktycznie.
Jesli u Ciebie jest inaczej, to znaczy, ze nie dziala u Ciebie tablica ethers.
Zreszta nie zdziwilbym sie, gdybys mial u siebie cos zle skonfigurowane, bo w watku obok pisales, ze polecenie arp -a zwraca Ci tylko aktywnych uzytkownikow. Wybacz, ale mam kilka sieci, na roznych routerach, bo jest to i PLD i NND i nigdzie tak to nie dziala. Po prostu wydaje mi sie, ze cos zle pokonfigurowales w pliku /etc/ethers, ewentualnie nie uruchamia Ci sie arp -f przy starcie systemu. Wybacz, ale naprawde sprawdzam co pisze tu na forum.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.