Albercik pisze:
ale coraz częściej stwierdzam ,że po prostu piszesz to co uważasz za słuszne , dokładniej : tak jak powinno bć w teorii nie biorąc pod uwagę tego co często od niej odbiega , mianowicie praktyki .
Co prawda znam teorie, ale wszystko co pisze, wynika z doswiadczenia. Mam pod soba kilka sieci, opartych o roznego rodzaju Linuksy, jak np. PLD, mam tez routery sprzetowe, mamy w sieciach ponad 150 klientow i z kazdym dniem coraz wiecej.
Albercik pisze:
Wracając do tematu : czy ktoś sprawdzał taką sytuację : APclient maskuje MAC'i , ale w pliku ethers wpisane zostały prawidłowe MAC'i kart za maskującym je APclientem . Jest ciekawy efekt ..... Adrian , co byś powiedział na temat takiej sytuacji ?? Ja już znam odpowiedź ...

Ja tez znam odpowiedz, poniewaz mam taka sytuacje w wielu segmentach moich sieci. Po prostu, gdy sie do ethers wpisze MACi komputerow, to komputery nie beda mialy dostepu ani do Internetu, ani do serwera. Sprawdzilem to praktycznie.
Jesli u Ciebie jest inaczej, to znaczy, ze nie dziala u Ciebie tablica ethers.
Zreszta nie zdziwilbym sie, gdybys mial u siebie cos zle skonfigurowane, bo w watku obok pisales, ze polecenie arp -a zwraca Ci tylko aktywnych uzytkownikow. Wybacz, ale mam kilka sieci, na roznych routerach, bo jest to i PLD i NND i nigdzie tak to nie dziala. Po prostu wydaje mi sie, ze cos zle pokonfigurowales w pliku /etc/ethers, ewentualnie nie uruchamia Ci sie arp -f przy starcie systemu. Wybacz, ale naprawde sprawdzam co pisze tu na forum.