tylko teraz pytanie ma to być panel dla adminów czy userów?
spróbuje zawrzeć w tym to wszystko żeby było przydatne dla jednych i drugich. ale za skomplikowane tez nie może być żeby zwykły użytkownik mający neo i podłączone 3-4 kompy nie zgłupiał.
w propozycjach dałem osobny topic żeby ludzie wpisywali co chcieli by widzieć ale odzew był raczej skromny.
wiec może jeszcze raz?
Napiszcie w czym by wam pomógł taki panel na codzień.
Na razie zrobiłem takie założenia:
1. ze będzie się z niego korzystało w domu gdzie ma się kompa wyposażonego w graficzną przeglądarkę, system LINUX bądź WINDOWS (ew. MAC)
(błędne założenie jak się okazało)
2.zeby był zabezpieczony w taki sposób ze ktoś nie znając hasla użytkownika systemu nie mógł niczego wykonać. ale żeby nie było to hasło roota a można było wykonać większość poleceń. Hasło tez nie może być nigdzie zapisywane. (tylko przez system)
uwzględniłem następujące opcje:
1. wyświetlanie ARP (czyli użytkowników lub tablicy).
2. Restart serwera (w przyszłości również wyłączenie, jak będzie się poprawnie wykonywało)
3. wyświetlenie spisu demonów (u mnie to się nazywa usługi, ale można zmienić)
4. start,restart,stop wpisanego demona (można przekopiować z listy)
w przyszłości przewijana lista demonów.
5. niceshaper - wyświetlenie aktywnych użytkowników
6 niceshaper start, stop, restart nieceshapera (nie używa demona nicehapera)
7. wyświetlanie plików: konfiguracyjnego i użytkowników (w przyszłości możliwość ich zapisu)
(właśnie podłączam te opcje- dzisiaj umieszczę nowy Panel)
8. pacman - wyświetlanie listy pakietów
9. wyświetlenie opisu wpisanego pakietu (można przekopiować z listy)
10. instalacje, aktualizacja, pakietu.
11. aktualizacja wszystkich pakietów.
12. sprawdzanie MAC adresu podanego usera ( na podstawie ARP)
(TO_DO)
13. wyświetlanie logów lub ściągniecie spakowanych logów, wyświetlenie wielkości danych logów.
14.utworzenie, spakowanie i przygotowanie do ściągnięcia logów iptaf (będzie trzeba określić czego mają dotyczyć i do kiedy maja być robione)
13.baza danych użytkowników sieci z możliwością edytowania.
opcje np. blokowania danego użytkownika, lub wyświetlenie powiadomienia zamiast strony (oczywiście imię, nazwisko, mail , max prędkości wysyłania i odbierania do niceshapera)
przeglądanie tych użytkowników ze wsparciem dla wykresów mrtg.
14. ustawienia (np. jakich pakietów chcemy używać)
15. po wejściu użytkownika sieci na panel pokazuje się informacja o użytkowniku + jego wykresy mrtg.
15. killowanie procesu o podanej nazwie lub PID, wyświetlenie wszystkich procesów.
tak będzie wyglądała wersja 1.00 alpha. (choć nie jestem pewien czy z zdarzę z cała baza danych użytkowników)
proszę o propozycje co jeszcze widzielibyście w takim panelu.
Konfigurowanie opcji firewall'a np.? (tylko przy tym potrzebował bym pomocy od strony skryptów)
P.S wiem wiem. przeniosę na wersje bez Flasha i będziecie mogli w przeglądarkach tekstowych tez wszystko robić.
P.S. nufel dziekuje za zrozumienie i wsparcie.