Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 22 czerwca 2025, 10:44

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
MODERATOR

mam pytanie z drogiej strony nie sciagalem i nie instalowalem twojego panelu poniewaz jak zobaczyle ze nie obsluguje flasha to sobie odpuscilem bo moja opera pod MDK nie obsluguje flasha. Ale mam inny cel tej wypowiedzi. Czy teraz ten panel potrzebuje do dzialania apacha?? Czy starczy mu zwykly thttpd?? Jezeli calosc ma chodzic na php to napenow jest potrzebny apach. A ja nie jestem zwolennikiem instalowania dodatkowych aplikacji na serwerze dodatkowo takich ktore zrzeraja zasoby, thttpd jest jednak mniej wymagajacy niz apache

Tytuł:
Użytkownik

czerwo pisze:
mam pytanie z drogiej strony nie sciagalem i nie instalowalem twojego panelu poniewaz jak zobaczyle ze nie obsluguje flasha to sobie odpuscilem bo moja opera pod MDK nie obsluguje flasha. Ale mam inny cel tej wypowiedzi. Czy teraz ten panel potrzebuje do dzialania apacha?? Czy starczy mu zwykly thttpd?? Jezeli calosc ma chodzic na php to napenow jest potrzebny apach. A ja nie jestem zwolennikiem instalowania dodatkowych aplikacji na serwerze dodatkowo takich ktore zrzeraja zasoby, thttpd jest jednak mniej wymagajacy niz apache

ehhhh na czyms jednak musi to chodzić :>
z pustego nawet salomon nie naleje.
panel jest pod nowe NND tam jest apach.
na samym HTML'u nie jest sie wstanie wykonać chyba zadnej funcji systemowej, wiec co byście chcieli jeszcze uzywać.
ewentualnie mozna uzywać cgi zamiast php ale na cgi sie jeszcze nie znam.

Tytuł:
MODERATOR

d_oli pisze:
ehhhh na czyms jednak musi to chodzić :>

Standardowo w NND jest instalowany thttpd, a jak już zauważył Czerwo - nie każdy chce instalować Apache. Myślę, że powinieneś to wziąć pod uwagę. Co nie znaczy, że musisz użyć jako serwera thttpd. Po prostu wydaje mi się, że funkcjonalność panelu będzie większa jeśli użyjesz zestawu "Minimum" czyli tego co każdy w NND ma...

Tytuł:
Użytkownik

Mis dziekuje przedewszystkim za pierwszy hmm motywujący post.

Mis' pisze:
d_oli pisze:
szkoda tylko ze nie okazaliscie tyle zainteresowanie Sro Lis 24, 2004 11:59 am kiedy napisałem pierwszego posta..

nie pisałeś wtedy czego masz zamiar użyć...

d_oli pisze:
[...]a moze poprostu nie da sie tego zrobic w PHP (chcialem uzywac PHP, flash, xml)

Mis' pisze:
Co do testów to nie obawiaj się - testerzy się znajdą.

czekam na ochotników którzy mają nowe nnd apacha i PHP

teraz odnosnie thttpd jezeli nie mozna na nim PHP zainstalowac to odpada, przynajmniej narazie. Coś za coś niestety...

Tytuł:
Użytkownik

hmm... tak sobie czytam ten wątek, no i dochodzę do wniosku: 'po co komu ten panel' i tak większość adminów będzie robiła wszystko z pod konsoli.
Jeden nie chce tego, inny tamtego...
Więc czego właściwie chcecie :?: co :?:
Jak to już ktoś na tym Forum napisał: 'nikt nikogo do niczego nie zmusza'.
Zasada jest prosta: jak chcesz używać 'panelu' instaluj apache i kropka.
Co do bezpieczeństwa, to wystarczy poczytać posty, a widać jak większość "domorosłych adminów" (bez urazy, też jestem domorosły :D admin) do niego podchodzi (absolutne minimum).

Mam propozycję, dajmy chłopakowi jasne wytyczne co ma być, a czego ma nie być.

założenia:
1) zgodność z przeglądarkami textowymi
2) skoro d_oil nie zna się na 'cgi' to niech będzie w 'php'
3) nie dołączać do distro, ale zrobić paczkę do samodzielnej instalacji

P.S. odczuwam lekki dyskomfort na myśl o tym pierwszym starcie, tych userach którzy nie są userami itp. itd.

Tytuł:
MODERATOR

nufel pisze:
hmm... tak sobie czytam ten wątek, no i dochodzę do wniosku: 'po co komu ten panel' i tak większość adminów będzie robiła wszystko z pod konsoli.
Jeden nie chce tego, inny tamtego...

Dam Ci przykład z mojego własnego podwórka, gzdie panel admiistarcyjny jest wygodniejszy od konsoli:

mam printserwer z podpiętą drukarką. Czasem jak ktoś zapomni sprawdzić czy jest paier w drukarce i wyśle zadanie do rukowania to wszystko głupieje. Po włożeniu papieru drukarka zaczyna wypluwać dziesiątki storn z "krzaczkami"... jedynym rozwiązaniem jest skillować proces drukarki, ale problem polega na tym, ze w spoolu już siedzi sobie przetworzonych kilka stron. Więc proces kilowania trzeba powtórzyć kilkakrotnie. Można to zrobić poprzez kill -9 nr-procesu jednak znalezienie odpowiedniego numeru, wpisanie go na konsoli i naciśnięcie enter chwilę trwa. Do tego procesy tworzą się dla każdej strony wysłanej do drukarki, nigdy nie wiesz ile ich będzie, tym bardziej nie znasz ich numerów. Dużo łatwiej jest użyć panelu sterowania (ja używam Webmina) wyświetlającego wszystkie procesy i po kliknięciu na dany proces (to jest link) kliknąć "kill process", strona się automatycznie odświerza i widzisz czy masz następny proces do skillowania czy nie. Próbowalem kiedyś zrobić to samo z konsoli - łącznie trwało to ok 5 min, używając Webmina zazwyczaj trwa to ok 30 sek. a i naklepać w klawiaturę trzeba się mniej. Dodatkowo jeśli jesteś przy drukarce to można ją wyłączyć na chwilę, ale jeśli jesteś daleko? tylko makulaturę produkujesz...
Osobiście raczej używam konsoli i ssh, jednak czasem taki panel jest bardziej funkcjonalny...

Tytuł:
Użytkownik

Z całym szacunkiem dla Ciebie Mis', jak i dla reszty szanownego grona, nie neguję przydatności 'panelu'. Proszę jedynie o jasne postawienie wytycznych, co do wymogów. D_oil podjął się zrobienia tegoż panelu, przekonaliście go, że ma być zgodny z przeglądarkami textowymi - OK
teraz któryś wyskakuje że jemu się Apache nie podoba...
Przyznasz chyba, że nie bardzo dopinguje to do dalszej pracy.
Sam wiesz że nie da się wszystkich zadowolić.

Tytuł:
Użytkownik

tylko teraz pytanie ma to być panel dla adminów czy userów?
spróbuje zawrzeć w tym to wszystko żeby było przydatne dla jednych i drugich. ale za skomplikowane tez nie może być żeby zwykły użytkownik mający neo i podłączone 3-4 kompy nie zgłupiał.
w propozycjach dałem osobny topic żeby ludzie wpisywali co chcieli by widzieć ale odzew był raczej skromny.
wiec może jeszcze raz?
Napiszcie w czym by wam pomógł taki panel na codzień.

Na razie zrobiłem takie założenia:
1. ze będzie się z niego korzystało w domu gdzie ma się kompa wyposażonego w graficzną przeglądarkę, system LINUX bądź WINDOWS (ew. MAC)
(błędne założenie jak się okazało)
2.zeby był zabezpieczony w taki sposób ze ktoś nie znając hasla użytkownika systemu nie mógł niczego wykonać. ale żeby nie było to hasło roota a można było wykonać większość poleceń. Hasło tez nie może być nigdzie zapisywane. (tylko przez system)

uwzględniłem następujące opcje:
1. wyświetlanie ARP (czyli użytkowników lub tablicy).
2. Restart serwera (w przyszłości również wyłączenie, jak będzie się poprawnie wykonywało)
3. wyświetlenie spisu demonów (u mnie to się nazywa usługi, ale można zmienić)
4. start,restart,stop wpisanego demona (można przekopiować z listy)
w przyszłości przewijana lista demonów.
5. niceshaper - wyświetlenie aktywnych użytkowników
6 niceshaper start, stop, restart nieceshapera (nie używa demona nicehapera)
7. wyświetlanie plików: konfiguracyjnego i użytkowników (w przyszłości możliwość ich zapisu)

(właśnie podłączam te opcje- dzisiaj umieszczę nowy Panel)
8. pacman - wyświetlanie listy pakietów
9. wyświetlenie opisu wpisanego pakietu (można przekopiować z listy)
10. instalacje, aktualizacja, pakietu.
11. aktualizacja wszystkich pakietów.
12. sprawdzanie MAC adresu podanego usera ( na podstawie ARP)

(TO_DO)
13. wyświetlanie logów lub ściągniecie spakowanych logów, wyświetlenie wielkości danych logów.
14.utworzenie, spakowanie i przygotowanie do ściągnięcia logów iptaf (będzie trzeba określić czego mają dotyczyć i do kiedy maja być robione)
13.baza danych użytkowników sieci z możliwością edytowania.
opcje np. blokowania danego użytkownika, lub wyświetlenie powiadomienia zamiast strony (oczywiście imię, nazwisko, mail , max prędkości wysyłania i odbierania do niceshapera)
przeglądanie tych użytkowników ze wsparciem dla wykresów mrtg.
14. ustawienia (np. jakich pakietów chcemy używać)
15. po wejściu użytkownika sieci na panel pokazuje się informacja o użytkowniku + jego wykresy mrtg.

15. killowanie procesu o podanej nazwie lub PID, wyświetlenie wszystkich procesów.

tak będzie wyglądała wersja 1.00 alpha. (choć nie jestem pewien czy z zdarzę z cała baza danych użytkowników)

proszę o propozycje co jeszcze widzielibyście w takim panelu.
Konfigurowanie opcji firewall'a np.? (tylko przy tym potrzebował bym pomocy od strony skryptów)

P.S wiem wiem. przeniosę na wersje bez Flasha i będziecie mogli w przeglądarkach tekstowych tez wszystko robić.

P.S. nufel dziekuje za zrozumienie i wsparcie. :)

Tytuł:
MODERATOR

odpowiem hurtem:
Nufel - źle cię zrozumiałem, myslałem, że poważasz sens istnienia panelu sterującego,
Oli - panel ma być dla admina, userzy mogą (jeśli admin pozwoli) mieć tylko dostęp do zmiany hasła, ewentualnie do edycji plików we własnym katalogu domowym.
Co do tego co ma być w panelu to nie szarp się ze wszystkim - i tak od razu wszystkiego nie zrobisz. Jak każdy projekt programistyczny będzie to ewoluowac więc lepiej zrobić mniej, a lepiej niż dużo a po lebkach... To co włączysz to będzie działać...

Tytuł:
Użytkownik

dobra :)
chodzilo mi o to ze userami nazwałem adminów którzy maja mniejsza wiedze .. i czesto gesto pytaja sie jak co zrobic....
nacisną na panelu i maja spokuj.
co do roboty. to idzie to szybko.. tylko czasami pojawi sie jakis jeden problem ktory sie troche wałkuje.

P.S moze tak admini NND i uzytkownicy NND :P

Ostatnio zmieniony czwartek, 30 grudnia 2004, 22:57 przez d_oli, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
MODERATOR

Ja nie mowilem ze mi sie apach nie podoba, mowilem tylko zeby to zrobic w taki sposob zeby serwer mial jak najmniej do roboty oraz bałwan jestem ktory to bedzie stawiac nie musial przesiedziec nad tym 24 godzin. Ja osobiscie nic do apacha nie mam wiec jak poprostu ktos nie umi w cgi ja tez nie umiem nawet nie wiem czy to jest wykonalne to trzeba to zrobic tak jak kto umie puki ma wogole checi do roboty. Bo do gadania ludzi zawsze jest duzo gorzej z wykonaniem. Ja sie bardzo ciesze ze ktos sie wogole takim czyms zainteresowal i wziol sie za wykonanie.
A co do panelu przydaloby sie zrobic panel ktory po uwzglednieniu loginu i hasla byl w roznych stopniach dostepny tzn. jezeli zaloguje sie admin to ma dostep w 100% a jezeli sie zaloguje kto inny to np. ma dostep do restartu lub jeszcze jakiejs funkcji. Chodzi mi o nieobecnosc admin np. pojechal na sylwestar :) i ktos ma pilnowac serwer i mowi mu sie za jakbyco to ma wejsc i nacisnac restart ale znowu zeby nie mail dostepu do wszystkiego bo rozni ludzie sa i niektorym sie mocno nudzi ale niekoniecznie nam. Moze to co napisalem to jest spiewka na przyszlosc ale warto by sie bylo tez tym zainteresowac. Nie wiem czy to by bylo wykonalne np. ze bylby skrypt php i jezeli w lini 8, 10 i 15 wstawimy # to wylaczamy w panelu opcje restartu, restartu firewallu i jeszcze czegos.

Z niecierpliwoscia czekam na wyniki pracy.

A co by sie przydalo:
1. zmiany pliku dhcpd.conf
2. restart dhcp
3. jakis skrypcik ktorym moglibysmy wznowic polaczenie chodzi mi tu o uzytkownikow neo (niektorym sie rozlacza neostrada)
4. kawalek statystyk takich jak wolne miejsce na dysku
5. edytowanie tablicy arp no i restartowanie go
6. podglad logow to mysle nie jest trudne do wykonania

Tytuł:
Użytkownik

czerwo pisze:
A co do panelu przydaloby sie zrobic panel ktory po uwzglednieniu loginu i hasla byl w roznych stopniach dostepny tzn. jezeli zaloguje sie admin to ma dostep w 100% a jezeli sie zaloguje kto inny to np. ma dostep do restartu lub jeszcze jakiejs funkcji. Chodzi mi o nieobecnosc admin np. pojechal na sylwestar :) i ktos ma pilnowac serwer i mowi mu sie za jakbyco to ma wejsc i nacisnac restart

ma dokladnie takie cos byc.
tylko jezeli bedzie to jakas 3 osoba bedziesz musial na ten okres zmienic haslo uzytkownika www. bo samo user i haslo w panelu nie wystarczy do wykonania czegokolwiek. wzgledy bezpieczenstwa.
czerwo pisze:
Z niecierpliwoscia czekam na wyniki pracy.

A co by sie przydalo:
1. zmiany pliku dhcpd.conf
2. restart dhcp
3. jakis skrypcik ktorym moglibysmy wznowic polaczenie chodzi mi tu o uzytkownikow neo (niektorym sie rozlacza neostrada)
4. kawalek statystyk takich jak wolne miejsce na dysku
5. edytowanie tablicy arp no i restartowanie go
6. podglad logow to mysle nie jest trudne do wykonania

1. oki.
2. jest w restarcie demonów.
3. nie mam neo. zrobisz skrypcik ktory to wykonuje a ja go podepne (albo KTOS kto ma neo zrobi). co ty na to?
4. jakies szczegóły, co by było przydane?(tylko tak zeby nie zasmiecało, bedą logi w końcu) moge to nawet włozyć jako pierwszą strone.... nie powinno byc z tym duzo roboty.
5. restartowanie ARP ??? arp -f wystarczy? zapisywanie bedzie... ale nie wiem czy w wersji 1 alpha.
6.jest, tzn bedzie - musze podepnąć.

P.S. prosze przeczytac co napisałem odnosnie tego co juz jest i bedzie :) i czy taki sposób obsługiwania tego odpowiada.

Tytuł:
MODERATOR

Zapomnialem o jednym wlasnie to co Mis` napisal czyli wyswietlanie listy procesow czyli moglo to by byc wynik polecenia top albo ps -x z mozliwoscia zabijania. Tak narazie wszystko mi sie podoba. Chcialbym tez zobacyc jakby to wygladalo graficznie ale to naszczescie juz idzic zmieniac i sie bawic na koncu.

Tytuł:
Użytkownik

to jesli juz sie wypowiadamy to ja tez cos dodam :D
nie kazdy user chce aby inni wiedzieli ile on sciaga itp, wiec mozna zrobic panel dla userow w ktorym moze ogladac swojej statystyki, ale rowniez wyslac wiadomosc do admina ze cos jest nie tak (tutaj trzebaby bylo wybrac sposob powiadamiania admina o takiej wiadomosci, bo jak polaczenie z netem padnie to ani GG ani mail ani sms nie dziala. przydaloby sie tez operowanie na plikach, ktore sa na serwerze w katalogu danego usera. zdarza sie tak, ze admin blokuje FTP poza swoja siecia, a czasem bedac poza domem trzeba cos wiekszego przeslac na FTP - tu z pomocna reka przychodzi panel. jak juz jedziemy dalej to staty HTB ktore sa ale raczej niedzialaja pod nowy NND (chyba ze slabo czytam forum). nie chodzi mi o to, zeby tworzyc paczke od nowa, a jedynie uproscic jej instalacje (choc moze to robota dla developerow i pacmana). ale wyniki tych statystyk mozna byloby umiescic w panelu, a tam juz ustalac czy sa na haslo dostepne i komu. mam jeszcze cos na koncu jezyka, ale nie moge sobie przypomniec.
ale zeby dogodzic jak najwiekszej liczbie osob, przydaloby sie poszczegolne moduly zrobic w osobnych paczuszkach, cos na styl pluginow, aby nie tworzyc portalu w ktorym wszytsko jest, a nie jest wykorzystywane nawet w 10%. kazdy instalowalby to co mu jest potrzebne. wybor paczek bylby mozliwy przy instalacji i potem, juz z panelu po zainstalowaniu.
to chyba tyle :wink:

EDIT
mozna tez dac jakis prosta sztke graficzna, aby serwer na p166 nie myslal nad tym zbyt dlugo :P
jak ktos tu juz napisal, nie instalowac zbednych aplikacji, ale mysle ze ladnie by to chodzilo na bazach mysql :d tyle ze to dodatkowe obciazenie systemu :/

Ostatnio zmieniony czwartek, 30 grudnia 2004, 23:26 przez Ravel, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
MODERATOR

Ja proponuje tak zobaczymy co mr d_oli wyplodzi i bedziemy dodawac poprawiac usuwac :) tylko prosze o wersje pod przegladarke tekstowa :)

Tytuł:
Użytkownik

czerwo pisze:
Ja proponuje tak zobaczymy co mr d_oli wyplodzi i bedziemy dodawac poprawiac usuwac :) tylko prosze o wersje pod przegladarke tekstowa :)

masz racje, ale damy liste co chcemy, a potem bedzie tworzone co najbardziej potrzebne w kolejnych wersjach
PS przydalby sie system latwego aktualizowania skryptu, ale nie pobierac cala nowa paczke tylko te pliczki spakowane gdzie zaszly zmiany

Tytuł:
MODERATOR

czerwo pisze:

wystarczy wykonać polecenie:
/etc/rc.d/internet restart

Tytuł:
Użytkownik

MAC!EK pisze:
czerwo pisze:

wystarczy wykonać polecenie:
/etc/rc.d/internet restart

to to juz jest :p

P.S moge zrobic jednak specjalny guzik dla uzytkowników neo.. zeby sie nie trudzili :p

Ostatnio zmieniony piątek, 31 grudnia 2004, 01:06 przez d_oli, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Użytkownik

Ravel pisze:
to jesli juz sie wypowiadamy to ja tez cos dodam :D
nie kazdy user chce aby inni wiedzieli ile on sciaga itp, wiec mozna zrobic panel dla userow w ktorym moze ogladac swojej statystyki, ale rowniez wyslac wiadomosc do admina ze cos jest nie tak (tutaj trzebaby bylo wybrac sposob powiadamiania admina o takiej wiadomosci, bo jak polaczenie z netem padnie to ani GG ani mail ani sms nie dziala. przydaloby sie tez operowanie na plikach, ktore sa na serwerze w katalogu danego usera. zdarza sie tak, ze admin blokuje FTP poza swoja siecia, a czasem bedac poza domem trzeba cos wiekszego przeslac na FTP - tu z pomocna reka przychodzi panel. jak juz jedziemy dalej to staty HTB ktore sa ale raczej niedzialaja pod nowy NND (chyba ze slabo czytam forum). nie chodzi mi o to, zeby tworzyc paczke od nowa, a jedynie uproscic jej instalacje (choc moze to robota dla developerow i pacmana). ale wyniki tych statystyk mozna byloby umiescic w panelu, a tam juz ustalac czy sa na haslo dostepne i komu. mam jeszcze cos na koncu jezyka, ale nie moge sobie przypomniec.
ale zeby dogodzic jak najwiekszej liczbie osob, przydaloby sie poszczegolne moduly zrobic w osobnych paczuszkach, cos na styl pluginow, aby nie tworzyc portalu w ktorym wszytsko jest, a nie jest wykorzystywane nawet w 10%. kazdy instalowalby to co mu jest potrzebne. wybor paczek bylby mozliwy przy instalacji i potem, juz z panelu po zainstalowaniu.
to chyba tyle :wink:

EDIT
mozna tez dac jakis prosta sztke graficzna, aby serwer na p166 nie myslal nad tym zbyt dlugo :P
jak ktos tu juz napisal, nie instalowac zbednych aplikacji, ale mysle ze ladnie by to chodzilo na bazach mysql :d tyle ze to dodatkowe obciazenie systemu :/

ehhh rozmazyles sie :)
ja zreszta tez :)
teraz wrocmy na ziemie i moe troche bardziej realne zyczenia?
(nie mowie ze to nierealne tylko to juz w zaawansowanej wersji)

co do tego zeby wszystkiego nie zmieniac.. to pliki konfiguracyjne nie beda zmieniane.. a przy panelu wielkosci 100kb nie ma sensu jakis specjalnych pluginów po za ustwieniami w ktorych wyłaczysz co niepotrzebne badz ustawisz.

tekstowa bedzie... na pewno
ale cos mi sie nie chce wiezyc ze nikt nie ma windowsa albo mozilli zeby zainstalowac flasha 7 (jak juz go nie ma) i zobaczyc przynajmniej to co juz jest.
im wiecej bledów sie teraz wyłapie tym lepiej. bo pliki wykonywalne bedą takie same.

a co do pomocy.
to problem mam z kolorami przy operacjach na demonach (start, stop, restart)
wychodzi cos takiego
NND: Stopping ProFTPd Server [-13G [Trwa....] [-13G [Wykonane]
NND: Starting ProFTPd Server [-13G [Trwa....] [-13G [Wykonane]
mozna to jakos zmienic zeby nie bylo kolorow dla danego usera?
lub moze ktos wie jakie to kodowanie to moze zmusze do prawidlowego wyswietlania... tekstowej na pewno nie ale przynajmniej flasha.

Tytuł:
Użytkownik

d_oli: cos ty sie uparl tego flasha :? chodzi o lekkosc kodu i oto, aby procek na serwreku nie musial sie namaczyc zbytnio.
BTW wlasnie czytam w Webadminie i myslalem zeby pozyczyc troche od tego panelu ale on jest w cgi :/

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.