Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 21 czerwca 2025, 06:14

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Użytkownik

Witam all
Dzis zainstalowalem Freesco NND, choc pierwszy raz je widze na oczy. mialem coprawda male problemy ale poradzilem sobie... zainstalowalem niceshapera odpowiednio skonfigurowalem oraz takie tam wazniejsze i latwiejsze pakiety...

teraz nadszedl czas na sambe, apache oraz mysql i fajne bo juz zainstalowalem ale niestety juz nie poradzilem sobie w konfiguracji nawet tej podstawowej... mam nadzieje ze mnie zrozumiecie ze dopiero zaczynam i bardzo bardzo malo jeszcze wiem i pomozecie...

wiec tak potrzebuje dokladne info jak skonfigurowac sambe aby 2 serwery byly widoczne w otoczeniu sieciowym ale jeden z nich zabezpiezony haslem - ja niestety nie mam pojecia jak to skonfigurowac wiec bardzo prosze o dokladne info (przyklad poprawnej konfiguracji - np. jak by ktos wyciol swoja konfiguracja) poniewarz przestudiowalem ksiege samby i nie czaje o co tam chodzi....oraz jak ja uruchomic ten pierwszy raz i co zrobic aby po kazdym resie serwa sama sie wlaczala....

nastepnie zainstalowalem apache wg instrukcji ktora znalazlem i jest tam napisane zeby dopisac jego uruchamianie do rc.conf (gdzie i jak to ma wygladac) oraz jak uruchomic recznie - prosze o dokladne info poniewaz przypominam ze jestem zielony (a nie wszystkie instrukcje sa jasne - prosze o przyklady i wyjasnienie)... PS. instalujac apache wyskoczyl komunikat ze trzeba usunac thttpd (bo byl jakis konflikt) i teraz podczas uruchamiania wyskakuje komunikat: /etc/rc.d/rc.M: line 20: /etc/rc.d/thttpd: no such file or directory - jak sie tego pozbyc czy naprawic????

zainstalowalem takze MYSQL - i takze w instrukcji jest napisane aby pierwszy raz uruchomic samemu i tez nie wiem jak...

mam tez juz squida i tak jak jets napisane w instrukcji dopisalem w pliku squid.conf w lini 2036 "visible_hostname ...." itd. ale nie wiem co mam zrobic z takim czyms jak: "chown proxy.proxy /var/log squid czy tez dopisac czy nie bo w instrukcji nie ma zeby wpisac do tego pliku i juz nie wiem co mam robic.... oraz czy jak bałwan jestem korzystac z proxy to czy tez musze ustawic to w przegladarne pod winda czy to juz samo korzysta z proxy serwera oraz gdzie zapisuja sie wszystkie pliki na serwie (w jakim katalogu)

Bardzo prosil bym o info poniewaz duzo zeczy jest dla mnie jeszcze nie jasnych i nie moge sam sobie wytlumaczyc :D a bardzo bym chcial sie dowiedziec.... ooo wlasnie przypomnialo mi sie cos.... czy jest jakis program czy cos zebym mogl wysylac wiadomosci w postaci wyswietlania strony www np. jak ktos nie zaplacil za neta to zeby mu go wylaczyc i przy kazdej probie polaczenia zamiast neta ladowala sie moja www z informacja i przypomnieniem o nieoplaconym abonamencie....oraz jedno razowa wiadomosc np. cos waznego zeby sie pokazywalo tez jako www ale tylko przy pierwszym uruchomieniu przegladarki... jesli jest to prosze o jakies informacje gdzie moge cos takiego znalesc oraz jak z tego korzystac...

PS. jak skonfigurowac Puttego abym mogl np. w notatniku w windowsie pisac to co mi potrzebne a pozniej skopiowac i moc wkleic to do pliku na serwie przez puttego????

i czy jest mozliwosc zainstalowania jakiegos fajnego zestawienia ktore bedzie sie wyswietlalo jako www i informowala mnie kto ile sciagnol danych danego dnia oraz zestawienie tygodniowe jak i misieczne oraz roczne i takie tam... podobne kiedys bylo na freesco 0.27 - ktore bardzo mi sie podobalo....oraz czy jest tez cos takiego co bedzie mi pokazywalo kto co aktualnie robi (na jakich siedzi stronach www)

Prosze o odpowiedzi na wszystkie nurtujace mnie pytanka - wiem ze ejst tego strasznie duzo ale ja musze wiedziec.....

Tytuł:
MODERATOR

1. zacznij od przeczytania wszystkiego na nnd.freesco.pl
2. jeśli czegoś nie zrozumiałeś to przeczytaj jeszcze raz.
3. jeśli coś instalujesz, to ogranicz się do jednego pakietu na raz. I postaraj się zrozumieć na czym polega działanie programu, który instalujesz - wtedy konfiguracja jest o wiele prostsza. Następny pakiet instaluj dopiero wtedy, jak poprzedni będzie już działał tak, jak tego oczekujesz.
4. Pytając tutaj, podawaj zawsze wszelkie potrzebne informacje o swoim sprzęcie, zainstalowanych pakietach, ich wersjach, łączu internetowym i konfiguracji sieci wewnętrznej. W razie potrzeby przytaczaj logi lub pliki konfiguracyjne. Pamiętaj jednak, że to forum nie jest z gumy i nie należy wrzucać tu ton niepotrzebnego tekstu. Z logów wybieraj tylko to co jest z twoim problemem związane. Jeśli musisz pokazać jakiś długi log czy konfig to wystaw go na www a tutaj daj tylko link.
5. Z tego co piszesz wynika, że masz małe pojęcie o systemach nie-Windowsowych. Ucz się, czytaj - w sieci jest mnóstwo informacji o administracji i konfiguracji Linuksa. Na tym forum również znajdziesz wiele rzeczy, które niejednokrotnie ci się przydadzą. W związku z tym nie bój się używać wyszukiwarki... to naprawdę przydatne narzędzie.
6. większość pakietów ma odpowiadający sobie pakiet z manualem (nazwa_pakietu-man), proponuję je zawsze instalować i co ważniejsze czytać.
7. z tego co napisałeś widzę, że masz nawyki z windows - nie czytasz komuniaktów systemu (vide komunikat pacmana o konflikcie pomiędzy apache i thttpd). Oducz się tego jak najszybciej...

Zdaję sobie sprawę, że nie odpowiedziałem wprost na żadne z twoich pytań. Jednak wiele odpowiedzi znajdziesz na wwd.freesco.pl. Co do reszty to patrz pkt. 3 tego elaboratu...

Tytuł:
Użytkownik

Mis' pisze:
1. zacznij od przeczytania wszystkiego na nnd.freesco.pl
2. jeśli czegoś nie zrozumiałeś to przeczytaj jeszcze raz.
3. jeśli coś instalujesz, to ogranicz się do jednego pakietu na raz. I postaraj się zrozumieć na czym polega działanie programu, który instalujesz - wtedy konfiguracja jest o wiele prostsza. Następny pakiet instaluj dopiero wtedy, jak poprzedni będzie już działał tak, jak tego oczekujesz.
(...)
Zdaję sobie sprawę, że nie odpowiedziałem wprost na żadne z twoich pytań. Jednak wiele odpowiedzi znajdziesz na wwd.freesco.pl. Co do reszty to patrz pkt. 3 tego elaboratu...

:lol: Mis', ale mu dałeś. :lol:
Najwyraźniej kolega Szpakos, ma problemy z czytaniem. 8O :lol:
Oczywiście zaraz będzie, że jesteśmy mało przyjaźni dla usera, toż to 8O :lol:

Do kolegi Szpakos-a
Wiedzą zawartą na tym Forum, zapełniłbyś nie jedną książkę, ale przedewszystkim, czytając trzeba myśleć, myśląc czytać, czytając analizować, analizując wyłapać to co jest 'napisane między wierszami'.
Temu kto szuka, z pomocą przychodzi opcja Szukaj. Życzę samych sukcesów i miłej lektury :)

Tytuł:
Użytkownik

juz mam wszystko z freewsconnd. - nawet sobie wydrukowalem ale jestduzo niejasnosci ktorych szukalem tutaj na forum i koledzy uzywajac opcji szukaj i wielkie "G" znalazlem, nigdy nie pracowalem na linuxie wiec nie wiem jakie sa komedy do uruchamiania i co wpisac zeby po resie samo startowalo a w instrukcjinie ma.
widze ze faktycznie niepotrzebcie sie zwrocilem tutaj o pomoc no to trudno nie bedzie serwa... wielkie THX jestescie bardzo pomocni....

PS. temat mozna usunac.

Tytuł:
Honorowy Admin

Z daty widzę, że zarejestrowałeś sie na forum półtora roku temu. Zapewne jakiś w tym cel miałeś. Skoro po póltora roku nadal zachowujesz się jak zagubione dziecko we mgle, to wybacz...
Nie oczekuj, że ktoś tu zrobi wszystko za ciebie, a przynajmniej nie za darmo. Natomiast bedziesz mógl otrzymac pomoc, jeśli faktycznie zadasz jakieś pytania, a nie wynurzysz się jak lewiatan z głębi oceanu ze swoimi żalami i pretensjami do świata...

Tytuł:
Użytkownik

no walsnie jestem zagubionym dzieckiem we mgle... poltora roku temu bo kiedys bawilem sie freesco i bylo fajnie bo tam bylo wszystko jasno opisane i nie mialem wiekszych problemow jedynie wieszal sie...jedynym problemem bylo to ze nie mailem serwera i bawilem sie na moim kompie i wkoncu uzbieralem kase (i walsnie tyle mi to zajelo i kupilem)....

i ja nie oczekuje ze ktos zrobi cos za mnie bo np zeby napisac co musze wpisac rd.conf zeby samba sie uruchamiala to sa zapewne ze 3 linijki a wy robicie z tego niewiadomo co i mam przeszukac setki tysiecy infroamacji i przestudiowac zeby skonfigurowac serwa ktory nie bedzie ruszany przez nastepne kilka lat - no i po co mi to??? staram sie i staram nigdy nie widzialem wczesniej linuxa i nie siedze w nim latami wiec nie wiem a dla was to nie cale 2min pisania, moze i nawet mniej jak teraz sie wypowiadacie gdzie i tak nic nowego nie wnosicie....mam dosyc pokazny zbior ksiazek na temat linuxa (cala 700 nagrana) i powoli czytam ale jest tam odgroma informacji ktore nigdy mi sie nie przydadza a szukam jednej komendy ktora uruchomi sambe i mysql i takie tam podobne....

i nie mam pretensi do nikogo tylko po co wypisywac cala strone informacji zebym czytal i czytal jak ja to czytam i tam nie ma wszystkiego, to przecierz niewidzialnego nie zobacze....

i zobacz ile juz odpowiedzi zostalo napisanych i pozniej bedzie ktos czegos podobnego szukal i nie znajdzie bo same jechanki - tematow na ten temat jest duzo na forum ale wiekszos zbednych i nie potrzebnych wypowiedzi... pisza przeczytaj to pozniej tamto i jeszcze tamto sprawdz tak i pozniej tak...i jak ktos pozniej czegos szuka i tak nic nei znajdzie i zaklada nowy temat i pozniej to samo - i tak sie wlasnie zasmieca forum.... naprawde ja nie szukam zaczepki tylko bałwan jestem sie nauczyc...

z samba np ktos by wyciol swoj fragment konfiguracji i juz bym wiedzial jak bo bym przestufioal i wszystko bylo by jasne tak jak z konfigiem niceshapra byl podany opprawny przyklad zrobilem po swojemu i jest zajebicho....

Tytuł:
Użytkownik

Szpakos pisze:
no walsnie jestem zagubionym dzieckiem we mgle... poltora roku temu bo kiedys bawilem sie freesco i bylo fajnie bo tam bylo wszystko jasno opisane i nie mialem wiekszych problemow jedynie wieszal sie...jedynym problemem bylo to ze nie mailem serwera i bawilem sie na moim kompie i wkoncu uzbieralem kase (i walsnie tyle mi to zajelo i kupilem)....
A niżej piszesz, że nigdy wcześniej nie widziałeś Linuxa.
Szpakos pisze:
i ja nie oczekuje ze ktos zrobi cos za mnie bo np zeby napisac co musze wpisac rd.conf zeby samba sie uruchamiala to sa zapewne ze 3 linijki a wy robicie z tego niewiadomo co
i tu się mylisz, nie są to trzy linijki, a jeden wyraz
Szpakos pisze:
i mam przeszukac setki tysiecy infroamacji i przestudiowac zeby skonfigurowac serwa
przesadzasz, wpisując (w szukaj) 'samba' i zaznaczając 'NND' wywali Ci tylko około 99 tematów
Szpakos pisze:
staram sie i staram nigdy nie widzialem wczesniej linuxa i nie siedze w nim latami wiec nie wiem a dla was to nie cale 2min pisania
Nam ta wiedza nie jest potrzebna, my ją mamy. To Ty szukasz wiedzy. Więc przestań zachowywać się jak rozkapryszone dziecko, a jak chcesz żeby Ci ktoś pomógł, to zadaj pytanie, ale nie oto na co odpowiedź leży kilka postów niżej.
Szpakos pisze:
mam dosyc pokazny zbior ksiazek na temat linuxa (cala 700 nagrana) i powoli czytam ale jest tam odgroma informacji ktore nigdy mi sie nie przydadza a szukam jednej komendy ktora uruchomi sambe i mysql i takie tam podobne....
śmieszny jesteś, piszesz że instrukcje są pokrętne i nie zrozumiałe. Czytałeś je chociarz? mam wątpliwości, gdybyś czytał nie było by tego pytania
Szpakos pisze:
nie mam pretensi do nikogo

tere-fere-kuku :lol:
Szpakos pisze:
naprawde ja nie szukam zaczepki tylko bałwan jestem sie nauczyc...
to się ucz, a nie czekasz aż podadzą Ci na srebrnej tacy
Szpakos pisze:
z samba np ktos by wyciol swoj fragment konfiguracji i juz bym wiedzial jak bo bym przestufioal
Leń jesteś. Tak... wierzę Ci :wink:

Tytuł:
Użytkownik

piszac instrukcje sa niejasne mialem na mysli instrukcje ze stronki nnd.freesco.pl - squida jest opisane jak uruchomic i tak robie, ale jak zrobic aby sam sie caly czas uruchamial przy starcie nie ma tam i znalesc nie moge....

piszac ze nigdy niewidzialem linuxa mialem na mysli jakas prawdziwa przygode a nie 3 dniowa zabawe bo tyle kiedys sie bawilem....

komenda do uruchomienia apache i mysql juz nie dziala tak jak do samba i squid i juz nie wiem jak to uruchomic...

mysle ze odpuscmy sobie juz zbedne wypowiedzi bo tylko zasmiecamy forum a przeciez tego nie chcemy :)

Szpakos pisze:
z samba np ktos by wyciol swoj fragment konfiguracji i juz bym wiedzial jak bo bym przestufioal
nufel pisze:
Leń jesteś. Tak... wierzę Ci :wink:

nie len tylko nie wiedzialem ze samba pod nnd dziala na standardowej konfiguracji.. ze nalerzy zmienic podstawowe opcje i wsio... pod freesco mialem przeboje bo trzabyla ja strasznie przerobic zeby zadzialala a tu prawie mnic nie trzeba robic...tylko nadal nie wiem jak dodawac aby pakiety uruchamialy sie podczas startu systemu i chyba nigdy sie nei dowem...heh

i sluchaj to ty jestes smieszy, a po drugie ja nie mam czasu zeby siedziec tygodniami przed kompem tak ja wy, gdzie pewnie z tego zyjecie a mnie to wykancza...

Tytuł:
Honorowy Admin

Cytuj:
a po drugie ja nie mam czasu zeby siedziec tygodniami przed kompem tak ja wy, gdzie pewnie z tego zyjecie a mnie to wykancza...

To forum jest własnie dla takich, którzy chcą sami coś zrobić, nauczyć się przy tym czegoś. Ci najlepsi byćmoże i żyją w jakimś sensie z komputerów, ale tu udzielają się społecznie. Jeśli chcesz po prostu szybko i bez wysiłku mieć serwer, to krótka piłka. Wiadomość na priv, dogadujemy się co do ceny i w ci ągu dwóch dni masz, co chcesz...

Tytuł:
Użytkownik

Maciek pisze:
Cytuj:
a po drugie ja nie mam czasu zeby siedziec tygodniami przed kompem tak ja wy, gdzie pewnie z tego zyjecie a mnie to wykancza...

To forum jest własnie dla takich, którzy chcą sami coś zrobić, nauczyć się przy tym czegoś. Ci najlepsi byćmoże i żyją w jakimś sensie z komputerów, ale tu udzielają się społecznie. Jeśli chcesz po prostu szybko i bez wysiłku mieć serwer, to krótka piłka. Wiadomość na priv, dogadujemy się co do ceny i w ci ągu dwóch dni masz, co chcesz...

tak ale ja bałwan jestem sie nauczyc bałwan jestem zrobic wkoncu uruchamianie tego wszystkiego znalesc nie mgoe i jak mam sie nauczc i dlatego zwrocilem sie do was na forum...ale widze ze sie mylilem licza na pomoc.
dzieki za szerek zbednych informacji.

PS. nie wyrzucajcie tematu niech inni nowi ktorzy beda szukac pomocy przeczytaja to i dowiedza sie jak naprawde tu sie pomaga.

Tytuł:
Honorowy Admin

Cytuj:
a mi sie wydawalo ze forum jest dla ludzi ktorzy potrzebuja pomocy i chca sami sie czegos nuczyc...

i drugi cytat
Cytuj:

Nie zauważyłeś delikatnie mówiąc, że sam sobie zaprzeczasz? Ty nie chcesz sie uczyć, bo nie chcesz korzystać z już istniejących informacji, chcesz,żeby te akurat zindywidualizowane ktoś dla ciebie specjalnie napisał, choćiaż być może już są... ty jednak nie masz na to czasu... ale dlaczego my mamy mieć, żeby twoją pracę domową za darmo odrabiać?
Temat zostawię, aby inni mogli się przyjrzeć, ale zamykam, bo już nic do tego dodać ani ująć.

Tytuł:
MODERATOR

Nufel: Nic nikomu nie dawałem! Mój post był tylko próbą wskazania pewnego wzorca postępowania. Nie było w nim nic co mogłoby być poczytane jako personalna wycieczka pod adresem pytającego.
Dodatkowo, potraktowałem ten post jako swego rodzaju sprawdzian - przed zaproponowaniem RaaDaaRowi włączenia tego do FAQ (po niewielkich zmianach).

Maciek: Sorry, uważam, że musiałem odpowiedzieć.

Szpakos: Odpowiedzi na większość twoich pytań znajdują się na stronie nnd.freesco.pl i w tym forum. Jeszcze raz powtarzam - w żaden sposób nie chciałem ci nic "dawać". Administracja siecią niestety nie kończy się na zainstalowaniu i skonfigurowaniu Linuksa wg. konfigów pozbieranych po sieci. Póki nie zrozumiesz jak to wszystko działa i dlaczego "tak a nie inaczej" to nie zyskujesz w zasadzie nic i twoja sieć może działać w oparciu o Windows Internet Sharing. Fałszywe przeświadczenie o bezpieczeństwie (Linux) jest gorszą sytuacją niż świadomość istniejących zagrożeń (Windows).
Goraco namawiam do włożenia odrobiny wysiłku w twoją sieć - to owocuje w przyszłości. I nauczenie się czegoś nowego daje sporą satysfakcję. Przynamniej mnie.

Tytuł:
Użytkownik

wiecie co wam powiem... sklamalem piszac iz wasze wypowiedzi nic nie wnosza do postu a jednak... po tym co napisaliscie faktycznie wysililem sie i duzo odnioslem sukcesow :)

udalo mi sie uruchomic sambe dobrze skonfigurowac min apache takze jak i php i msql :)

wiec znazazlem duzo odpwiedzi w moejj glowie :) nawet nie wiezialem o tym hehehe

- ale zawsze cos musi niegrac... np. instaluja pakiety komenda pacman -S nazwa_pakietu - ladnie sie one instaluja i po pierwszym uruchomieniu powinny zostac dodane do /rc.d/local zeby startowaly razem z systemem a jednak nic nie dodalo.... musze sam je uruchamiac... dlaczego?

- mam problem z uruchamianiem stron www z serwera... gdzie trzeba zmienic aby byly otwierane nie tylko pliki index.html ale takze index.htm oraz index.php itp.... oraz w czym zmienic ustawienia zeby byly polskie znaki -zagladalem do php.ini ale niestety nie znalazlem wiec zle szukalem.... tego juz w mojej glowie nie znajde :) poki co szukam na forum tym i innych ale jakos znalesc nie moge :(

- zainstalowałem Apache, mySQL i php. W apache usunołem # z lini 262, następnie dodałem do rc.config (httpd, mysqld). Apache prawdopodobnie dziala jak nalerzy...nastepnie MSQL zainstalowalny, jak i uruchomiony pierwsze wpisy zostaly dodane pozniej dodalem uzytkownika dodalem haslo, nastepnie wzocilem na serwa phpMyAdmin -skonfigurowalem plik config.inc.php - wszystko wg instrukcji i neistety nie moge sie polaczyc wyskakuje komunikat iz serwer odzucil polaczenie - probowalem skorygowac co moglem zle zrobic -wprowadzilem poprawki i dalej cos nie gra... czy orintuje sie moze ktos co zle zrobilem???

Tytuł:
PGF

Cytuj:
- ale zawsze cos musi niegrac... np. instaluja pakiety komenda pacman -S nazwa_pakietu - ladnie sie one instaluja i po pierwszym uruchomieniu powinny zostac dodane do /rc.d/local zeby startowaly razem z systemem a jednak nic nie dodalo.... musze sam je uruchamiac... dlaczego?

Gdzieś Ty wyczytał takie banialuki ?? Sama to się nawet woda nie zagotuje :wink: .

Cytuj:
DirectoryIndex index.php index.html index.htm index.php3

Z tego co wyczytałem to masz apache'a więc powyższą linię edytujesz w httpd.conf

Cytuj:
W apache usunołem # z lini 262

to fajnie - ja usunąłem z 516 , 1021 1022 i 2245 ..... i kto mi pomoże :lol: ?? Napisz jaką linię i jaki to dokładnie problem - komunikat , błąd itp

Tytuł:
Użytkownik

oki to moze zaczne od nowa w jakiejs kolejnosci oraz od najwazniejszych moich problemow...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

jak moge zainstalowac apache obok thttpd na nowym nnd... kombinowalem na rozne sposoby i zawsze wyskakiwal komunikat ze najpierw trzeba usunac apache (szukalem na necie ale nie potrafilem znalesc)...czy wie ktos jak mozna to zrobic????

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

gdzie trzeba dodac wpis w thttpb zeby mozna bylo otwierac strony php (php oczywiscie zainstalowane) takze szukalem w plikach konfiguranyjnych i nic nie znalalzem szukalem tez na necie i bez skutku....

chcac zabezpieczyc phpMyAdmin w apache stworzylem pliki .htpasswd oraz .htaccess

w tym pierwszym stworzylem konto admina z haslem a w tym drugim mam cos takiego:

Deny from All
AuthType Basic
AuthUserFile /scieżka do katalogu zabezpieczanego/.htpasswd
AuthName "Logowanie"
Require user pierwsze_konto drugie_konto sprawdzalem tez na valid-user

nastepnie w pliku php.ini dodalem:

<Files ~ "^.ht">
Order allow,deny
Deny from all
</Files>

i dalej phpMyAdmin jest ogolnie dostepny... co robie zle???

dodajac dyrektywe w httpd.conf AllowOverRide All w lini 331 - tak jak jest opisane na miniworld nie chce dzialac (apache nie da sie juz wlaczyc)... dodalem natomiast w innym miejscu w lini 364 miedzy <directory> a </directory> i nie pomoglo.... a w thttpb dziala bardzo dobrze bez najmniejszych problemow....

Tytuł:
MODERATOR

Szpakos pisze:
jak moge zainstalowac apache obok thttpd na nowym nnd... kombinowalem na rozne sposoby i zawsze wyskakiwal komunikat ze najpierw trzeba usunac apache (szukalem na necie ale nie potrafilem znalesc)...czy wie ktos jak mozna to zrobic????

też byś wiedział gdybyś przeczytał man pacman - proponowałem ci to już w pierwszym moim poście w tym watku.
rozwiazanie:
pacman -d apache

Szpakos pisze:
gdzie trzeba dodac wpis w thttpb zeby mozna bylo otwierac strony php (php oczywiscie zainstalowane) takze szukalem w plikach konfiguranyjnych i nic nie znalalzem szukalem tez na necie i bez skutku....

Nie znam odpowiedzi na to pytanie, ale pozwolę sobie zapytać: manual do thttpd czytałeś?

Tytuł:
Użytkownik

Mis' pisze:
też byś wiedział gdybyś przeczytał man pacman - proponowałem ci to już w pierwszym moim poście w tym watku.
rozwiazanie:
pacman -d apache

czytalem i sprawdzalem i nie dziala tez chce usuwac....

Mis pisze:
Nie znam odpowiedzi na to pytanie, ale pozwolę sobie zapytać: manual do thttpd czytałeś?

wlasnie czytam i tez nie ma tam nic takiego wyjatkowego to co znalazlem juz robilem... hmmm

a wiesz cos moze na temat zabezpieczenia tego folderu na apache???
i czy jest mozliwosc np. korzystania z MYSQL-a z thttpd portu 82 a forum i stron z apache i portu 80???? nie sprawdzalem bo nie amm jak a walsnie nasunela mi sie taka mysl podczas pisania tego postu....

Tytuł:
MODERATOR

Szpakos pisze:
Mis' pisze:
rozwiazanie:
pacman -d apache

czytalem i sprawdzalem i nie dziala tez chce usuwac....

nie ma prawa działać, podałem Ci złe polecenie...
a Ty gdybyś czytał manual wyłapałbyś to od razu - prawidłowe polecenie wygląda tak:

pacman -Sd apache

albo tak:

pacman -Ud apache-wersja-pkg.tar.gz

Tytuł:
Użytkownik

dalej nie chce sie zainstalwac, jakis konflikt plikow *htpasswd w /usr/sbin/....sprawdzalem usuwalem i wgrywalem (i po instalacji httpd nie chce sie uruchomic) nie wiem czemu chyba przez thttpd (thttpd mam oczywiscie na 82 porcie)... wiec alebo sie nei da albo nie na moja glowe....albo nadal cos zle robie...

interesuje mnie bardzo jak wlaczyc obsluge php w thttpd poniewaz niechce mi przegladac stronek php...

Tytuł:
Honorowy Admin

Na pewno nie można uruchomić thttpd i apache jednocześnie na tym samym porcie.
Można thttpd nie instalować tylko ręcznie rozpakować.
Jeśli chcesz zrobić coś w rozdzaju przekierowania np. dla nie płacących.. to jest jeszcze miniserv.
Szukaj rozwiązań najprostszych...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.