Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 27 czerwca 2025, 13:24

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Sprawa wyglada tak:

aktualnie mam lacze 128kbps z firmy, ktora nie udostepnia nic wiecej poza samym internetem (poblokowane porty itd.). Firma ta delikatnie mowiac "olewa" sobie sprawe - pingi sa duze, czasami NIE MA odpowiedzi, a mu tu neta potrzebujemy - ludzie do pracy, nauki itd. ja sam musze wysylac duze pliki na serwer (po ok. 30MB, calosc do 1GB)
Z tego co wiem DSL od TPSA dziala w miare stabilnie i szybko.. noi tu pojawil sie pomysl a raczej powstal juz dawno temu a ja go troche "dopiescilem"...

Mam tez siec lokalna (osiedle) ktora powstala pierwotnie wlasnie na potrzeby DSL/NEO.. ale skusilismy sie na dostawce ktory sie tu zareklamowal. Bylo dobrze. Do czasu.. teraz sie tlumacza ze konkurencja im wlazla na kanal (mam internet przez radiowke, oczywiscie schemat tej sieci wyglada tak: moj komp [LAN na skretce od dostawcy] > serwer na klatce > antena na dachu > antena pare km. dalej itd.) i ze maja teraz duze pingi.. no to ok. to im powiemy NARA

A pomysl jest taki.. napisze poprostu czego potrzebuje:

1.router > ma za zadanie udostepniac interne na 3 sieciowki - dwie zwykle 100mbit (u mnie w domu - szkoda mi kasy na router ;P) a trzecia WI-FI (standard b lub b+, jeszcze jej nie kupilem ;) ) dla innych osob (nie wiem ile ich bedzie, do 8), przydzial dynamiczny predkosci (jakbym chcial limity np. w dzien moze byc limit, w nocy bez limitow - to ewentualnie jak sie to ustawia???) no i oczywiscie otwarte porty (gry :D)

2. SAMBE i udostepnianie plikow dla Windows - i tu uwaga bo kat. /home planuje umiescic na RAID0.. (kupic 2 dyski) i chcialbym najlepiej ODRAZU zainstalowac linuxa na RAID0... poeniwaz bedzie z niego korzystac duzo osob jednoczesnie i bedzie mial wieksza wydajnosc przy zapisie (wazne!), prawdopodobnie postawie tez serwer FTP dla tej sieci
aha - jak przydzielic miejsce na hdd dla uzytokwnikow Windowsow? pozostala czesc systemu na RAID1 (skoro i tak bede mial 2 dyski nawet jak /home padnie nic sie nie stanie.. chodzi o czesta wymiane danych)

3. w jaki sposob z tego serwera ustawic system informowania uzytokwnikow?? nie mail, www - ale tylko lokalnie? jak to zrobic?? np. oni sobie w przegladarce wpisza adres ip serwera i im wyskocza statystyki miesieczne samby, internetu oraz info dla nich.. (planuje siec rozbudowac)

4. co jeszcze? hmm.. przykladowo chce sciagnac obraz ISO z HTTP albo FTP lub inny duzy plik pobierany z HTTP/FTP -> co mam zrobic zeby serwer przejal to zadanie i zapisal na swoim dysku a ja rano to odbiore? (chce poprostu tylko odebrac ten plik po zalogowaniu sie na swoj login na serwerze) - czy da sie tak zrobic? czy musialbym to robic recznie??

5. prywatne konta uzytkownikow (hasla, przydzialy miejsca w /home)

6. Aha to co mam w tej chwili to (obrazy lub juz ponagrywane) :

Red Hat 7.0 i 7.2
Mandrake 8.1
Debian 3.x (nie pamietam dokladnie ale staroc)
Fedora Core 3
NND wlasnie sie sciagnal nowy i OpenBSD (iso)

oraz pare dystrybucji typu Live! jak Knoppix 3.4 i jednodyskietkowych (Freesco) - ale to sa wszystko starocie i raczej mi sie to nie przyda... musze zaczac od nowa..

Sprzet ktory chec wykorzystac to Celeron 333 + 128MB SDRAM + plyta na BXie noi sieciowki standardowe 100mbit + jakas (jeszcze nie kupiona - bo nie wiem ktora bedzie najlepsza...) dla radiowki - standard b lub b+) + 2 x 20GB prawdopodobnie Seagate

ps. skad moge obrac CD4 Mandrake 10.0 ?? linki ktore sa na forach sa "martwe".... ;(

Tytuł:
co jest?? boicie sie zakladac RAID'a???

Jest to 3 (slownie: TRZECIE) forum na ktorym daje tego posta... i nic... nie mowcie ze tak trudno to wytlumaczyc! Dajcie mi lokalizacje tylko (DOKUMENTACJE ale po POLSKU!) to sam sobie znajde jak to ustawic...

a pozatym nikt nigdy nie myslal zeby sobie /home zrobic na 2 dyskach? szybciej i wiecej uzytkownikow mogloby wysylac pliki na serw.

ehh ludzie.. a reszta to tylko router + statystyki... czy ja tak duzo wymagam? moze tylko tyle ze na 2 sieci rodzielony net.. no ale przeciez mozna zmostkowac WiFi + lan zwykly i szafa gra.. powiedzcie tylko krok po kroku zebym niczego nie pominal.. narazie nie moge experymentowac bo nie mam hdd. wlasnie czekam na niego ;) kurde to jest 4um wiec byscie odpisali...

Tytuł:
MODERATOR

uzyj szukaj na forum, przeczytaj wszytsko co jest na http://nnd.freesco.pl i bedziesz mial odpowiedz na sambe, ftp, informowanie uzytkownikow, podzial pasma, serwer www

a co do raida to odsylam na www.google.pl :) podejzewam ze trzeba jadro przekompilowac bo on chyba nie obsluguje raida. A po co raid do dyskow. NIe lepiej podzielic te dyski tzn czesc userow na pierwszym dysku czesc na drugim co za problem, pozatym z ftp nie wyciagniesz tyle zeby zablokowac dysk, jedynie z sieci mozesz ale wydajnosc sieciowki 10MB/s a dysku dostaniesz kolo 14MB wiec pierwsza sie zatka siec a dysk spokojnie

Tytuł:
to musze sobie zeszyt zalozyc i to wszystko zapisywac ;)))

ok.. ale mi sie zdarzaja sytuacje ze 3-4 uzytkownikow zapisuje lub odczytuje naraz a przypominam ze w ta plyte wbudowany jest jeszcze kontroler ATA33 (chipset BX440) a ja nie chce wydawac kasy ani na nowy kontroler, ani na plyte.. chce wyokrzystac to co mam (2 x hdd skombinuje za niska cene ;) ) Nawet w Win XP transfer wynosi na hdd jakies 6000kB/s MAX, ale zwykle zapycha sie i spada do 2500.. dla JEDNEGO usera, co bedzie dla wiecej? w 98 jeszcze gorzej. Pod linuxem nie bylo wcale lepiej.. wiec 2 dyski = 2 x wiekszy transfer = 2 x krotszy czas przerzucania danych. Poprostu sie uparlem i tyle ;)

Przekompilowac jadro.. dopiero po instalce :P ok dzieki ze WRESZCIE sie ktos odezwal..

czy moge do utworzenia macierzy uzyc jakiegos programu do partycjonowania?? jaki mi polecicie (przy zalozeniu ze juz mam przekompilowane jadro) zeby utworzyl macierz?? i jak potem przypisac dane urzadzenie ( /dev/md0 itd. ) dla danego katalogu (w tym przypadku /home ) ????

Tytuł:
MODERATOR

anjlepiej by bylo zrobic raid sprzetowy nie programowy zazwyczaj to biosy umozliwialy tylko nie wiem jak to nnd zbierze on wgrywa jakby swoj bios

Tytuł:
tzn. mi wystarczy softwarowy, procek 333 Mhz powinien z tym wyrobic.. a dyski mozna podlaczyc jeden na Primary Master a drugi Secondary Master i powinna macierz dzieki temu uzyskac 100% wydajnosci plyty BX'owej ;) Statystyki to tam duzo nie zabiora.. oj bede sie bawic jak bede miec sprzet :P bo w tej chwile siedze wlasnie na tym Cel333 + 128MB ram bo czekam na Cel 2,4 + 2 x 256 dual + 120GB Seagate na SATA no tylko hajsu jeszcze mi brakuje :)

Wlasnie lece do pracy ;) narazie..

ps. uparlem sie na raida, jest to wyzwanie i udowodnie ze nawet takie widzimisie da sie spelnic :P

Tytuł:
MODERATOR

ja zawsze mowie ze zrobic da sie wszystko tylko jakim kosztem i nakladem pracy :)

Pomecz sie moze kiedys komus sie przyda :)

Tytuł:
zamowilem na allegro HDD po 1GB do experymentow :P + moj 3,2 GB SEAGATE.. zobaczymy co z tego wyjdzie :D czekam az przyjdzie paczka.

oczywiscie na NND ;) zdam relacje jak skoncze :D mowie to tylko bo nie zamierzam zostawic tematu bez rozwiazania.. jak juz zaczalem to skoncze ;)

jeszcze mam inne pytanko odnosnie hdd:

czy da sie w linuxie sprawdzac dwa DYSKI (nie partycje) JEDNOCZESNIE? chodzi o test powierzchni na bad sectory.. zeby skrocic czas czekania na zbadanie dyskow.

jesli tak to jaka komenda dokladnie?

pozdroo dla 4umowiczow :D zagladam tu czasem i czytam co piszczecie :P

Odpowiedz na pytanie dotyczace sprawdzania 2 lub wiecej dyskow jednoczesnie (niemozliwe do wykonania w Windows :twisted: ) :

nalezy wydac nastepujace polecenia:

fsck.ext2 -c /dev/hda1 na pierwszej konsoli
fsck.ext2 -c /dev/hdb1 na drugiej konsoli

itd.

Ten test jedynie sprawdza powierzchnie dysku, nie naprawia jej. W ten sposob sprawdzilem czy oba przyslane mi dyski sa dobre.

Na pierwszym dysku dostalem nastepujacy komunikat:

"hda: lost interrupt"

Mozliwe przyczyny:

- za slaby zasilacz AT/ATX (wyczytalem gdzies na forum zagranicznym)
- "noapi" czasami nie skutkuje - jak napisane jest gdzies na newbie.linux.pl
- brak obslugi DMA (ja mialem to nawet po wylaczeniu DMA)
- wadliwa elektronika dysku

Po kolejnym restarcie, utworzeniu partycji i formacie - zero bledow. Nie wiem oco chodzilo. Kontroler mam sprawny.

EDIT:
okazalo sie ze to kieszen na hdd mam niesprawna. Moj 30GB Seagate zaczal swirowac po kilku wyjeciach i wlozeniach mniejszego dysku do kieszeni.. wiec sprawdzac trzeba wszystko :) zwlaszcza Linux jest wrazliwy na bledy..

Natomiast zastosowanie RAID0 - oto jak ja to widzę:

Chcę zmostkowac dwie sieci lub wiecej (100Mbit kazda) - i tu mam pytanie - czy np. 4-ch userow podlaczonych przez jedna sieciowke wykorzysta CAŁE pasmo (zmostkowanego polaczenia) czy tylko przepustowosc tej jednej sieciowki?

Jesli nie wykorzysta calego polaczenia zmostkowanego wtedy: ilosc sieciowek razy okolo 10 MB/s. Pozatym userzy kopiuja zwykle z roznych miejsc na dysku na serwerze ;) dlatego chce zastosowac RAID - przyspieszy to ogolne dzialanie serwera. Bede eksperymentowal na NND - gdy juz zainstaluje caly system. Wtedy sproboje dac /home na macierzy - kolejne pytanko: jak zmienic odwolanie do katalogu /home zeby zamiast z przykladowo /dev/hda3 bylo /dev/md0 ? Ktory plik musze edytowac?

Tytuł:
Użytkownik

jak chcesz tak bradzo przyspieszac to pusc ze 2 lub 3 karty sieciowe na siec wewnetrzba kazda bedzie max 8mb wiec troche bedzie mial komputer do pracy, ale wtedy to niemiadomo czy szyna wyrobi
kolega ma 3 dyski na laczna poje 200gb i mowi ze szyna wisi ale to na 1 sieciowce wew gdyby to byly ze 3 to pewnie troche by pomoglo wiecej ale na szynie jest na okolo 33MB(dokladnie nie pamietam ale to teoretyczna czyli praktyczna max 18-25) wiec i tak zabardzo nieposzalejesz
to ograniczenia sprzetowe jak bys chcial mies przepustowosc te 30mb zapisu na dysk to tylko serwery ale te firmowe z PCI 64bit lub PC-E
ale to juz wielkie pieniadze czyli - wniosek z tego ze jak duza przepustowosc to i pieniadze wydale na sprzet
pozd

Tytuł: BACK!!!
I znow jestem online.. ehh te maturki przez to nawet czasu nie mialem :) ale powiedzialem ze dokoncze temat wiec dokoncze..

w tej chwili siedze na.. Mandrake 10 Official (Download) :oops: i ucze sie wszystkiego od podstaw.. net juz dziala, wlasnie experymentuje z konfiguracja CRONa, SAMBY i takichtam :)

pozniej przejde na NND..

Konfig compa:

Celeron 333, 128 MB RAM, GeeForce 2 MX 400, 2 x Seagate 1,2 GB, CD-RW 52X LG, SB Live!

ps. squid cachuje www zeby byl szybszy dostep ale czy cos jeszcze?
ps2. bałwan jestem IPTABLES do mostkowania 2 sieci i jak rozdzielic net z jednej sieciowki na inna..
ps3. dystrybucja chodzi na RAID0 tak jak chcialem :) zreszta co to jest wydac 10zl x 2 za dwa dyski..

a poniewaz wlasnie dlatego zalozylem ten topic oto /proc/mdstat :

Personalities : [raid0] [raid1]
md1 : active raid0 hda5[0] hdb5[1]
2250624 blocks 4k chunks

md2 : active raid0 hda6[0] hdb6[1]
128256 blocks 4k chunks

md0 : active raid1 hda1[0] hdb1[1]
60352 blocks [2/2] [UU]

unused devices: <none>

wiecej info na http://www.ibiblio.org/pub/Linux/docs/H ... HOWTO.html
najlepiej sciagnac cos w stylu CFDISKa + RAIDTOOLS i mysle ze bezpolesnie sie tez zainstaluje na NND.. polookam pozniej narazie ucze sie ogolnie i patrze co w konfigach kreatory mieszaja ;)

pozdroo
ps. sorka jesli te posty zasmiecaja 4um.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.