Sprawa wyglada tak:
aktualnie mam lacze 128kbps z firmy, ktora nie udostepnia nic wiecej poza samym internetem (poblokowane porty itd.). Firma ta delikatnie mowiac "olewa" sobie sprawe - pingi sa duze, czasami NIE MA odpowiedzi, a mu tu neta potrzebujemy - ludzie do pracy, nauki itd. ja sam musze wysylac duze pliki na serwer (po ok. 30MB, calosc do 1GB)
Z tego co wiem DSL od TPSA dziala w miare stabilnie i szybko.. noi tu pojawil sie pomysl a raczej powstal juz dawno temu a ja go troche "dopiescilem"...
Mam tez siec lokalna (osiedle) ktora powstala pierwotnie wlasnie na potrzeby DSL/NEO.. ale skusilismy sie na dostawce ktory sie tu zareklamowal. Bylo dobrze. Do czasu.. teraz sie tlumacza ze konkurencja im wlazla na kanal (mam internet przez radiowke, oczywiscie schemat tej sieci wyglada tak: moj komp [LAN na skretce od dostawcy] > serwer na klatce > antena na dachu > antena pare km. dalej itd.) i ze maja teraz duze pingi.. no to ok. to im powiemy NARA
A pomysl jest taki.. napisze poprostu czego potrzebuje:
1.router > ma za zadanie udostepniac interne na 3 sieciowki - dwie zwykle 100mbit (u mnie w domu - szkoda mi kasy na router ;P) a trzecia WI-FI (standard b lub b+, jeszcze jej nie kupilem

) dla innych osob (nie wiem ile ich bedzie, do

, przydzial dynamiczny predkosci (jakbym chcial limity np. w dzien moze byc limit, w nocy bez limitow - to ewentualnie jak sie to ustawia???) no i oczywiscie otwarte porty (gry

)
2. SAMBE i udostepnianie plikow dla Windows - i tu uwaga bo kat. /home planuje umiescic na RAID0.. (kupic 2 dyski) i chcialbym najlepiej ODRAZU zainstalowac linuxa na RAID0... poeniwaz bedzie z niego korzystac duzo osob jednoczesnie i bedzie mial wieksza wydajnosc przy zapisie (wazne!), prawdopodobnie postawie tez serwer FTP dla tej sieci
aha - jak przydzielic miejsce na hdd dla uzytokwnikow Windowsow? pozostala czesc systemu na RAID1 (skoro i tak bede mial 2 dyski nawet jak /home padnie nic sie nie stanie.. chodzi o czesta wymiane danych)
3. w jaki sposob z tego serwera ustawic system informowania uzytokwnikow?? nie mail, www - ale tylko lokalnie? jak to zrobic?? np. oni sobie w przegladarce wpisza adres ip serwera i im wyskocza statystyki miesieczne samby, internetu oraz info dla nich.. (planuje siec rozbudowac)
4. co jeszcze? hmm.. przykladowo chce sciagnac obraz ISO z HTTP albo FTP lub inny duzy plik pobierany z HTTP/FTP -> co mam zrobic zeby serwer przejal to zadanie i zapisal na swoim dysku a ja rano to odbiore? (chce poprostu tylko odebrac ten plik po zalogowaniu sie na swoj login na serwerze) - czy da sie tak zrobic? czy musialbym to robic recznie??
5. prywatne konta uzytkownikow (hasla, przydzialy miejsca w /home)
6. Aha to co mam w tej chwili to (obrazy lub juz ponagrywane) :
Red Hat 7.0 i 7.2
Mandrake 8.1
Debian 3.x (nie pamietam dokladnie ale staroc)
Fedora Core 3
NND wlasnie sie sciagnal nowy i OpenBSD (iso)
oraz pare dystrybucji typu Live! jak Knoppix 3.4 i jednodyskietkowych (Freesco) - ale to sa wszystko starocie i raczej mi sie to nie przyda... musze zaczac od nowa..
Sprzet ktory chec wykorzystac to Celeron 333 + 128MB SDRAM + plyta na BXie noi sieciowki standardowe 100mbit + jakas (jeszcze nie kupiona - bo nie wiem ktora bedzie najlepsza...) dla radiowki - standard b lub b+) + 2 x 20GB prawdopodobnie Seagate
ps. skad moge obrac CD4 Mandrake 10.0 ?? linki ktore sa na forach sa "martwe".... ;(