Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 1 lipca 2025, 01:24

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Nowe NND.
Instaluje mysqla z paczki pacman -S mysql .
Nastepnie komenda # /usr/bin/mysql_install_db
...
Teraz wypadalo by odpalic mysqla....
cd /usr ; /usr/bin/mysqld_safe &
no i oto efekt :
Cytuj:
]# cd /usr ; /usr/bin/mysqld_safe &
[1] 7541
[root@router_nnd usr]# Starting mysqld daemon with databases from /var/lib/mysql
050420 15:35:01 mysqld ended

A wiec lipa. No ale przeszukiwalem mocno forum liczac ze znajde jakas konkretna odpowiedz... No i jakies madre dusze pisaly ze trzeba uruchamiac z rc.d (co jak mi sie wydaje wydaje te sama komende tylko ze jest to skryt bash... ale kto wie, moze sie myle)
Cytuj:
# /etc/rc.d/mysqld start
httpd (pid 6523) already running
NND: Starting MySQL [Wykonane]

No wiec patrze #ps auxw i co widze ? Cimenosc widze. MySQLa nie ma.
Spoko mysle, poczytam logi... # cd /var/log/mysql
i co widze... pusto.

Czytalem oczywiscie na stronie glownej cos takiego :
Cytuj:
Niezbędnym elementem dla zaawansowanych aplikacji webmasterskich jest baza danych MySQL. W NND instalujemy ją poleceniem pacman -S mysql.

Po instalacji należy dokonać pierwszego uruchomienia, które automatycznie założy podstawowe wpisy w bazie i wyświetli następujący komunikat na ekranie (cytuje tylko niezbędne fragmenty).

Ciekawi mnie bardzo co Pan mial na mysli piszac "pierwsze uruchomienie" Bo o tym zapomniano napisac. Ale moze to odnosi sie do starego NND.

Wracajac do MySQLa postanowilem ze skompiluje go ze zrodel co tez zrobilem... No i dzialal, tyle tylko ze zle wspolpracowal z obecnie skompilowanym apachem, a raczej PHP.

Czy ktos mi moze wytlumaczyc dlaczego MySQL z paczki, nie dziala po instalacji, i dlaczego nie robi logow ?
Czyz nie latwiej by bylo gdyby mysql uzywal swojego konkretnego folderu zamiast robic zamieszanie i "rozwalac sie" po systemie ?
Jak to niby mam uruchomic skoro nie dziala i nie robi logow ? jak diagnozowac ?

Tak zauwazylem ze.. Po instalacji z paczek Apacha oraz PHP musialem zarowno PHP jak i apacha konfigurowac bo w zasadzie w domyslnym stanie do niczego sie nie nadawaly.
Teraz problemy z MySQLem. Jezeli rzeczywiscie autorom paczek nie zalezy na tym, aby byly wykorzystywane, to po co je robic ? skoro i tak sie do niczego nie nadaja ?
Naprawde, bardzo prosze o przemyslenie sprawy robienia paczek, czy maja one tworzyc problemy, aby pisali pozniej ludzie na forum, czy maja sluzyc do dzialania :) Prosilbym tez o polozenie nacisku przy ich tworzeniu na to, aby dzialaly, aby aplikacje robily LOGi, aby nadawaly sie do wykorzystania :)

Pozdrawiam

Tytuł:
Honorowy Admin

Podsumuję to krótko, nie zadałeś sobie trudu, żeby przeczytać krótkie opisy na nnd.freesco.pl.
Własnie dla sprawdzenia zainstalowałem mysql na czystym systemie. Oczywiście według opisu. Ruszyło z palca.
Co do apacza i php, powstały co prawda pomysły zrobienia konfiguratorów, ale moim zdaniem dopiero wtedy zaczną się schody. Serwey wymagają zawsze ręcznej interwencji w plikach konfiguracyjnych.
Dla przykładu, do paczki exima dołączyłem swój plik konfiguracyjny, jako zaawansowany i bezpieczny. Wystarczyło w nim zmienić domenę na swoją. Rezultat jest taki, że obecnie mam na firewalu zablokowanych około 10 domen, których admini nie pofatygowali się po instalacji, żeby ten jeden wpis zmienić. Zapewne za to podobnie jak ty na forum płakali, że im nie działa.

Tytuł:

Lokalizacja: Warmia RuleZzz Muza: Techno RuleZzz Porfolio: in progress
wiesz jak prawidlowo powinienes zrobic !!
: [/] [] ()
pacman -S mysql

jak sie zainstaluje to potem
/etc/rc.d/mysqld start

i po problemie musi działa i przy starcie automatycznie utworzy ci baze :P a jak chces zarzadzac mysql to zpaodaj phpmyadmin ;)

Tytuł:
Panie moderatorze, pragne zwrocic uwage iz :
http://nnd.freesco.pl/search.php?querybox=MySQL

I to przeczytalem, tyle zostalo znalezione, i to nie zagwarantowalo dzialania aplikacji. A przepuszczam ze wiecej znalezc sie nie da, wiec co niby przeoczylem. Strone NND znam juz prawie na pamiec z reszta.

Sprawa druga ze paczki sluza do dzialania, nie do odsylania do czytania stron WWW. Gdyby chodzilo mi oto, to napisal bym o tym zamiast opisywac problem.

Sprawa trzecia, wiadomo ze system na ktorym to robie co napisalem a)czysty niej est b) nie moze byc systemem czystym poniewaz sluzy do dzialania.

Jezeli komus cos nie dziala, to nie odpowiadam mu ze u mnie dziala, bo to nie rozwiaze jego problemu... Taka uwaga na przyszlosc. Zadalem pytanie jak to zdiagnozowac ale widze ze tez sie nie dowiem.

pawl00: niestety takie kroki jzu probowalem wielokrotnie i one nie daja mi zadnych rezultatow. Dalej to samo.

Prosze wiec jakies inne osoby, ktore sie na tym znaja co z tym zrobic ?

Tytuł:
Honorowy Admin

Czego nie rozumiesz?
Cytuj:
Niezbędnym elementem dla zaawansowanych aplikacji webmasterskich jest baza danych MySQL. W NND instalujemy ją poleceniem pacman -S mysql.

Po instalacji należy dokonać pierwszego uruchomienia, które automatycznie założy podstawowe wpisy w bazie i wyświetli następujący komunikat na ekranie (cytuje tylko niezbędne fragmenty).

PLEASE REMEMBER TO SET A PASSWORD FOR THE MySQL root USER !
To do so, start the server, then issue the following commands:
/usr/bin/mysqladmin -u root password 'new-password'
/usr/bin/mysqladmin -u root -h nazwa_serwera password 'new-password'

Należy wówczas wykonać sugerowane polecenie nadając hasła użytkownikowi.
Pozostałe czynności konfiguracyjne można wykonać używając powszechnie znanej aplikacji phpMyAdmin, którą ściągniemy z http://www.phpmyadmin.net/home_page/. Spakowane archiwum należy rozpakować do /home/httpd/html (o ile nie zmieniliśmy ścieżek w konfiguracji apache), następnie wyedytować plik config.inc.php (w linii 85 wpisać wybrane wcześniej hasło).
Nazwę katalogu mozemy zmienić na swoją własną i obowiązkowo zabezpieczyć katalog plikiem .htaccess.
Jeśli ktoś potrzebuje zaawansowanych ustawień dla MySQL, jak np. korzystanie z bazy danych z innych serwerów, należy dodać odpowiednich użytkowników i hosty do bazy mysql. Dodatkowe informacje zapewne znajdziemy na stronie domowej http://www.mysql.com.

W. Trąmpczyński (Maciek)

Po przeczytaniu twojego postu zrobiłem tak:
[root@router_nnd root]# pacman -S mysql

Targets: mysql-4.0.20-2nnd

Total Package Size:   3.2 MB

Proceed with upgrade? [Y/n] y

:: Retrieving packages from reszta...
 mysql-4.0.20-2nnd        [########] 100%    3317K    26.4K/s  00:02:05

checking package integrity... done.
loading package data... done.
checking for file conflicts... done.
installing mysql... done.

Zainstalowało się. No to dalej...
[root@router_nnd root]# /etc/rc.d/mysqld start
NND: Adding mysql user                                                                      [Wykonane]
Preparing db table
Preparing host table
Preparing user table
Preparing func table
Preparing tables_priv table
Preparing columns_priv table
Installing all prepared tables
050420 16:14:19  /usr/sbin/mysqld: Shutdown Complete

To start mysqld at boot time you have to copy support-files/mysql.server
to the right place for your system

PLEASE REMEMBER TO SET A PASSWORD FOR THE MySQL root USER !
To do so, start the server, then issue the following commands:
/usr/bin/mysqladmin -u root password 'new-password'
/usr/bin/mysqladmin -u root -h router_nnd password 'new-password'
See the manual for more instructions.

You can start the MySQL daemon with:

You can test the MySQL daemon with the benchmarks in the 'sql-bench' directory:
cd sql-bench ; perl run-all-tests

Please report any problems with the /usr/bin/mysqlbug script!

The latest information about MySQL is available on the web at
http://www.mysql.com
Support MySQL by buying support/licenses at https://order.mysql.com

NND: Starting MySQL                                                                              [Wykonane]

No poszło... działa, to czytam opis dalej i robię to co nakazali...
[root@router_nnd root]# /usr/bin/mysqladmin -u root password 'xxxx'
[root@router_nnd root]# /usr/bin/mysqladmin -u root -h router_nnd password 'xxxx'
[root@router_nnd root]#

No i działa, mam już działający MySQL, teraz jeszcze ściągam sobie phpMyAdmin (no muszę mieć apacza, ale to już zrobiłem...), rozpakowuję do katalogu www. W pliku konfiguracyjnym wpisuję to swoje hasełko w odpowiednim miejscu pliku. Teraz otwieram swoją ulubioną przeglądarkę internetową w swoim ulubionym systemie operacyjnym na swoim ulubionym desktopie... :P (nie jest to XP)
Wpisuję http://adres_mojego_serwera/phpMyAdmin i już mogę sobie poszaleć, bazy pozakładać, userów pododawać, potem phpNuke uruchomić...
Więc co tu jest w końcu trudnego?? Toż to jest prostsze niż robienie dzieci, szybciej idzie i się tak nie spocisz!
PS. Twój błąd zdiagnozowałem już w pierwszej odpowiedzi. Twierdzę, że nie przeczytałeś i nie zrobiłeś nakazanych czynności!!!

Tytuł:
Panie, nakazac to sobie mozesz niewolnikom nie mi :) Nie no spodobal mi sie ten zwrot heheheheheh :)
A czy zwrociles uwage na czynnosci jakie wykonuje. W cytatach ?
Moze przypomne :
Cytuj:
[root@router_nnd root]# pacman -S mysql

Targets: mysql-4.0.20-2nnd

Total Package Size: 3.2 MB

Proceed with upgrade? [Y/n]

checking package integrity... done.
loading package data... done.
checking for file conflicts... done.
installing mysql... done.
[root@router_nnd root]#

Jak widac nie dziala prawda ? I jak zdiagnozowac moge sobie (JA zdiagnozowac przyczyne u siebie, nie na forum) ? Logi sa puste... czemu ?

Tytuł:
Honorowy Admin

Myślę sobie, że jesteś trollem i po prostu lubisz się kłócić, za to bardzo nie lubisz się przyznawać do swoich błędów.
Druga możliwość, to jesteś funkcjonalnym analfabetą i czytać nie umiesz.
Pokazałem ci krok po kroku, jak zainstalowałem i uruchomiłem MySQL, ty zaś zamiast powtórzyć te czynności grzecznie i potulnie, po to aby to wreszcie zaczęło działać, dlaje chrzanisz głopoty i cytujesz fragmenty świadczące o tym, że zrobiłeś źle!
Na dodatek podsyłasz fałszywkę, bo taki listing, jak ten poniżej nie może zaistnieć.
[root@router_nnd root]#

Skąd ci się tam wzięlo httpd? Gdzie są komunikaty prawdziwe? Zamiast więc się wymądrzać, zrób dokładnie, to co napisałem albo postaw sobie serwer na Windowsie i idź denerwować speców z innego forum.
PS. I słowo daję, nie wkurzaj mnie już więcej, bo się to źle skończy.

Tytuł:
MODERATOR

Maciek pisze:
PS. I słowo daję, nie wkurzaj mnie już więcej, bo się to źle skończy.

Maciek, szkoda twojej klawiatury... przecież już pierwszym postem udowodnił, że nie "cytaty"

Tytuł:
Bardzo prosze o spokuj. Jezeli Pan moderator uwaza ze sobie te swoje cytaty wymyslilem to nie moj problem. Niech Pan poczyta sobie inne posty i tam pomarudzi. Ja czekam na sugestie od osob, ktore cokolwiek wiedza, i spotkaly sie z podobnym zachowaniem systemu.

Tytuł:

Lokalizacja: Warmia RuleZzz Muza: Techno RuleZzz Porfolio: in progress
Nicrame szkoda słow przeciez to jest takie proste ze ho ho ho konfiguracja tego trwa dosłownie jedna miniute jesli naprawde nie potrafisz zglos sie domnie na gg 2615036 ;)

Tytuł:
PGF

Cytuj:
Nowe NND.
Instaluje mysqla z paczki pacman -S mysql .
Nastepnie komenda # /usr/bin/mysql_install_db
...
Teraz wypadalo by odpalic mysqla....
no i oto efekt :

Widzisz Maciek meczysz sie piszesz skrypty, opisy konfiguracji, ale user wie lepiej jak sie uruchamia, a potem - pomocy nie dziala mi :).

moja rada to wyrwac tego mysqula z systemu razem z korzeniami zeby sladu po nim nie bylo i zainstalowac jeszcze raz tak jak jest w opisie.

Niestety nie mam nowego nnd i jak odinstalowac pakiet nie wiem.
pewnie pecmam -costam mysql

Obrazek

Tytuł:
MODERATOR

Nie sztuka jest napisac system, sztuka jest zabezpieczyc go przed glupota usera ;D

Tytuł:
Honorowy Admin

Jak?
Żeby nieprawidłowe wywołanie powodowało rm -fr /?
Kompletny kretyn zawsze coś schrzani. Możesz mu tłumaczyć jak krowie na rowie i on dalej to samo.
Cytuj:
Ja czekam na sugestie od osob, ktore cokolwiek wiedza, i spotkaly sie z podobnym zachowaniem systemu.

To znaczy czeka na sugestie od osób, którym też udało się spieprzyć instalację MySQL. Tylko jak to ma zacząć działać to sobie nie wyobrażam. Czary mary i kliknięcie myszką?
Najciekawsze, że nawet nie spróbował zrobić tego tak jak trzeba, a wystarczy skilować proces mysqla i uruchomić prawidłową procedurę. Tylko uparcie powtarza swoje, jak jakąś mantrę.
Ale słowo daję, jeszcze jeden durny post i będzie to post ostatni.

Tytuł:
Po pierwsze, usunalem mysqla (pacman -R mysql) po czym usunalem recznie (rm -rf) katalogi jakie tworzy pakiet. Reinstalacja zgodnie z opisami czyli pacman -S mysql ; /etc/rc.d/mysql start i efektem jest brak dzialania. Dla pewnosci pozwolilem na dostep Panu pwlo00, ktory zostawil swoj numerek GG... Efekt ? Stwierdzil ze nie wie co jest zepsute, sam postepowal zgodnie z zasadmi, i moze potwierdzic to co opisuje, czego nie sa w stanie dopuscic do siebie moderatorzy. Po prostu cos jest spieprzone, a nikt nie wpadnie na to zeby pomyslec co, tylko pieprzom Panowie jak to user umie zepsuc. Takie opinie mnie nie interesuja, bo teraz jestem w 100% pewny ze cos jest z systemem nie tak, nie z moim (i pwl00) postepowaniem.

W kazdymr azie dziekuje za mila dyskusje :) Moderka wykazal;a sie inteligencja, naprawde zazdroszcze :)

Moja propozycja dla wlasciciela serwera (jak gdzies pisalem, nie mam do niego dostepu, jest kolo 500km od miejsca mojego zamieszkania) bedzie taka aby wyjebac ten system, bo nie nadaje sie4 on do niczego, a jego rzekomy support poprzez tof orum jest zerowy. Moderka sie wymadrza a nie potrafi przeczytac tego co napisalem.

Zycze milej pracy nad systemem.
Pozdrawiam

Tytuł:
Honorowy Admin

W zasadzie należałoby usunąć wątek, jednak ze względu na opisany przebieg instalacji, pozostanie. Niech będzie również przestrogą dla potencjalnych użytkowników, że lepiej najpierw poczytać, a dopiero potem instalować.
Zaś inicjator tego wątku został przeze mnie "zbanowany", nie za to, że wykazał irytujący brak szacunku i pomimo pokazania mu prawidłowej instalacji, upierał się dalej. Został zbanowany za głupotę i jest to pierwszy przypadek w dziejach tego forum.
Temat zamykam.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.