Nowe NND.
Instaluje mysqla z paczki pacman -S mysql .
Nastepnie komenda # /usr/bin/mysql_install_db
...
Teraz wypadalo by odpalic mysqla....
cd /usr ; /usr/bin/mysqld_safe &
no i oto efekt :
Cytuj:
]# cd /usr ; /usr/bin/mysqld_safe &
[1] 7541
[root@router_nnd usr]# Starting mysqld daemon with databases from /var/lib/mysql
050420 15:35:01 mysqld ended
A wiec lipa. No ale przeszukiwalem mocno forum liczac ze znajde jakas konkretna odpowiedz... No i jakies madre dusze pisaly ze trzeba uruchamiac z rc.d (co jak mi sie wydaje wydaje te sama komende tylko ze jest to skryt bash... ale kto wie, moze sie myle)
Cytuj:
# /etc/rc.d/mysqld start
httpd (pid 6523) already running
NND: Starting MySQL [Wykonane]
No wiec patrze #ps auxw i co widze ? Cimenosc widze. MySQLa nie ma.
Spoko mysle, poczytam logi... # cd /var/log/mysql
i co widze... pusto.
Czytalem oczywiscie na stronie glownej cos takiego :
Cytuj:
Niezbędnym elementem dla zaawansowanych aplikacji webmasterskich jest baza danych MySQL. W NND instalujemy ją poleceniem pacman -S mysql.
Po instalacji należy dokonać pierwszego uruchomienia, które automatycznie założy podstawowe wpisy w bazie i wyświetli następujący komunikat na ekranie (cytuje tylko niezbędne fragmenty).
Ciekawi mnie bardzo co Pan mial na mysli piszac "pierwsze uruchomienie" Bo o tym zapomniano napisac. Ale moze to odnosi sie do starego NND.
Wracajac do MySQLa postanowilem ze skompiluje go ze zrodel co tez zrobilem... No i dzialal, tyle tylko ze zle wspolpracowal z obecnie skompilowanym apachem, a raczej PHP.
Czy ktos mi moze wytlumaczyc dlaczego MySQL z paczki, nie dziala po instalacji, i dlaczego nie robi logow ?
Czyz nie latwiej by bylo gdyby mysql uzywal swojego konkretnego folderu zamiast robic zamieszanie i "rozwalac sie" po systemie ?
Jak to niby mam uruchomic skoro nie dziala i nie robi logow ? jak diagnozowac ?
Tak zauwazylem ze.. Po instalacji z paczek Apacha oraz PHP musialem zarowno PHP jak i apacha konfigurowac bo w zasadzie w domyslnym stanie do niczego sie nie nadawaly.
Teraz problemy z MySQLem. Jezeli rzeczywiscie autorom paczek nie zalezy na tym, aby byly wykorzystywane, to po co je robic ? skoro i tak sie do niczego nie nadaja ?
Naprawde, bardzo prosze o przemyslenie sprawy robienia paczek, czy maja one tworzyc problemy, aby pisali pozniej ludzie na forum, czy maja sluzyc do dzialania

Prosilbym tez o polozenie nacisku przy ich tworzeniu na to, aby dzialaly, aby aplikacje robily LOGi, aby nadawaly sie do wykorzystania
Pozdrawiam