Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 4 lipca 2025, 13:42

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Gdzieś jakoś wyczytałem że pamięć SWAP na jedna partycję może mieć tylko 128Mb gdyż tylko tyle jest wykorzystywane na partycję. I w sumie to by była racja bo u mnie troszke dyskiem mieli czasem (w mrtg pokazuje że maksymalne użycie 108Mb) a swapu ma dużo gdyż aż 1GB partycję (512Mb RAM jest w tym sprzęcie).

Czy to tak faktycznie jest czy tylko coś źle doczytałem? Było to na liście mailowej DEBIANA.

Tytuł:
MODERATOR

a po co ici az tyle swapu przeciez swap jest wykorzystywany dopiero jak braknie ramu!!! wiec po co robic tak duzy swap ja na mdk 10.1 512ramu swapu wogole nie wykorzystuje!!

Tytuł:
MODERATOR

Ja traktuję to tak :
Tworzę partycję swap 'na wszelki wypadek', gdy cos się stanioe na serwerze to zacznie go wykorzystywać zamias się 'walić'. Traktuję też swap jako czujnik za małej ilości pamięci - jak zaczyna 'swapować' to znaczy dołożyć RAM ( w końcu nie jest tak drogi).

IMHO swap w podwójnej wielkość RAM wynika tylko z zapotrzebowanie na pamięć w momencie 'hibernacji' kompa; czyli wtedy gdy komp jest wyłączany a cała zawartość RAM jest zapamiętywana na dysku - na swapie właśnie.
Jeśli bedziesz traktował jak ja swap jako czujnik braku RAMu to jego wielkość jest nieistotna. Nie ma też znaczenia na dużym dysku (40GB lub więcej) cz tego swapu będzie 1GB czy nawet 2GB. Chyba, że masz też serwer plików , wtedy każdy Megabajt może mieć znaczenie.

Tytuł:
no wlasnie o to chodzi ze wykorzystuje serwer jako

- serwer plikow
-serwer MySQL
- serwer WWW
- serwer FTP
- serwer poczty

i nie wiem teraz jak to traktowac...swapu mam jako podwojna wielkosc ramu bo czytalem ze tak sie wlasnie robi....

czyli sadzisz ze lepiej dolozyc ramu tak ?

Tytuł:
MODERATOR

tak sie robi pod windowsami :P a nie pod linuxem jeseli masz ramu za tyle to wsumie nawet bys nie musial miec swapa ;P
Polecenie free pokauje ci zuzycie swapa

Tytuł:
Użytkownik

No z ta 2x ram to przesada, zalezy co robisz na tym sprzecie.
Generalnie do swap'a badzie wrzucane cos co jest nie uzywane i siedzi bezczynnie w pamieci no i jak juz zaczyna brakowac na nowe progsy to oczywiscie tez powywala do swapa.
Uzycie swapa nie oznacza na 100%, ze musimy rozszerzac pamiec.
Dasz 1GB ram'u + iles tam swapa i jak bedzie siedzial soft w pamieci uzywany przez system od swieta to tez go swapa wrzuci bo po co ma sie marnowac pamiec jak na bufory dyskowe mozna to miejsce przeznaczyc itd. itp.

Tytuł:
czerwo pisze:
tak sie robi pod windowsami :P a nie pod linuxem jeseli masz ramu za tyle to wsumie nawet bys nie musial miec swapa ;P
Polecenie free pokauje ci zuzycie swapa

o tym to ja wiem ale rowniez mam do tego statystyki korzystajace wlasnie z tego polecenia :P

Tytuł:
prg080 pisze:
No z ta 2x ram to przesada, zalezy co robisz na tym sprzecie.

w sumie to już teraz zgłupiałem. we wszystkich mądrych księgach oraz opisach w necie znalazłem tylko że powinno się przeznaczać na swap 2x ilość ramu

prg080 pisze:
Generalnie do swap'a badzie wrzucane cos co jest nie uzywane i siedzi bezczynnie w pamieci no i jak juz zaczyna brakowac na nowe progsy to oczywiscie tez powywala do swapa.

to to wiem ;) ale jak już zaczyna korzystać ze swapa to chyba zaczyna ramu brakować czy źle rozumiem ?

prg080 pisze:
Uzycie swapa nie oznacza na 100%, ze musimy rozszerzac pamiec.
Dasz 1GB ram'u + iles tam swapa i jak bedzie siedzial soft w pamieci uzywany przez system od swieta to tez go swapa wrzuci bo po co ma sie marnowac pamiec jak na bufory dyskowe mozna to miejsce przeznaczyc itd. itp.

w sumie to masz racje, ale może ktoś wreszcie to wytłumaczy "laikowi" dlaczego w większości artykułów właśnie jest że trzbea na swap przeznaczyć 2xRAM ??

A ile wy macie ?

Tytuł:

: [/] [] ()
free
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:        320976     176920     144056          0      48904      62824
-/+ buffers/cache:      65192     255784
Swap:        32756          0      32756

Tytuł:
Użytkownik

widget pisze:
w sumie to masz racje, ale może ktoś wreszcie to wytłumaczy "laikowi" dlaczego w większości artykułów właśnie jest że trzbea na swap przeznaczyć 2xRAM ??

A ile wy macie ?

Bierze sie z tad, ze wszystkie opisy dotycza windowsa i starych czasow gdy kompy mialy po 64-128MB. W win... tez trzeba myslec jak sie swapa ustawia, szary uzytkownik co uzywa IE, OE jakas prosta gierke, moze nie miec swapa. Grafik pracujacy na ~200MB plikach bedzie potrzebowal 2GB swapa itd.

W nnd mam 256MB ramu + 50MB swap.

Tytuł:
MODERATOR

prg080 pisze:
...
Bierze sie stąd, ze wszystkie opisy dotycza windowsa ...

IMHO nie jest tak i chyba wprowadzasz w błąd zagubionego admina :-(
Moje skromne zdanie w moim poście wyżej.
Porównaj artykuł o hibernacji w jednym z ostatnich numerów Linux-Magazin :-)

Tytuł:
Użytkownik

Swap wykorzystywany do hibernacji ? Wszystko mozliwe, ja sie hibernacja nie bawilem, ale te "zalecenia" 2x ram to i byly jak o hibernacji nikt nie slyszal. Mi to wszystko jedno :), robcie sobie swapy jakie chcecie.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.