Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 17 lipca 2025, 01:49

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PGF

Od czasu kiedy zmieniłem sprzęt na serwerze dzieją się dziwne rzeczy : serwer się wiesza a z klawiatury robi się "kolorofon" - miga regularnie. Pomaga tylko twardy reset . W logach nic nie ma . Wiem ,że wnioski nasuwają się same , ale napiszę Wam coś innego : bez względu na to co to za sprzęt - pod warunkiem ,że jest bardzo szybki i wydajny to NND na każdym z testowanych przeze mnie sprzętów ( athlony , P4 , celerony ) po prostu wiesza się i to zawsze w taki sam sposób. Ostatnio miałem zainstalowane NND na szybkim dysku 40GB/7200 i kilka dni temu dysk diabli wzięli - sprzętowo nie ma żadnych wad , programowo natomiast jest nie do naprawy . NND uruchamiało się do momentu "sprawdzam partcję czy nie jest tylko do odczytu..." ( czy jakoś tak :) ) , właczało się fsck i za każdym razem ten sam komunikat : nie można naprawić . Pokazuje się konsola logowania - można się zalogować ale każde ręczne naprawienie kończy się komunikatem , że błąd systemu jest nie do naprawy . Odpalenie fsck z dowolnymi parametrami nie pomaga. Pomogło dopiero usunięcie partycji . Oczywiście program do wykrywania sprzętowych badów nie wykazał nic. Ten dysk teraz ma WinXP zainstalowane i działa stabilnie. Podejrzewam ,że jest to efekt błędnego zapisu na dysk , ale dla czego ? Czy trzeba by dorzucić jakieś sterowniki do kontrolerów dysku ? Jestem na 90% przekonany , że prolem rozbija się o zapis na dysk. Ma ktoś jakieś sugestie ?

Tytuł:
Użytkownik

A jaką masz konfigurację, tzn - płyta przede wszystkim, czy w NND doinstalowujesz coś dodakowego, jakieś parametry dot. dysku np. ?? Zastanów się czy masz jakiś sprzęt, który zawsze jest taki sam. Może np masz tą samą obudowę - i masz problem ze stabilizacją zasilania.

Tytuł:
PGF

adi pisze:
A jaką masz konfigurację, tzn - płyta przede wszystkim, czy w NND doinstalowujesz coś dodakowego, jakieś parametry dot. dysku np. ?? Zastanów się czy masz jakiś sprzęt, który zawsze jest taki sam. Może np masz tą samą obudowę - i masz problem ze stabilizacją zasilania.

Dokładnie wszystko ulega zmianie - każdy podzespół. NND instaluję standardowo - bez żadnych dodatków . W tej chwili mam proca P4 2Ghz , 256MB RAM DDR , płyta główna Na INTELu (Prescott) , dysk wymieniony ( nowa 40tka pokazywała błędy programowe :roll: nie do naprawienia ) teraz jest 4,3GB starej generacji i sprawuje się lepiej niż ta nowa 40tka - to mnie właśnie zadziwiło . Pracuję ze sprzętem już długo - od kilku lat nawet mam sklep komputerowy z serwisem - ale jest to dla mnie rebus. Sprzętowo nie ma żadnych konfliktów.

Tytuł:
MODERATOR

Albercik pisze:
Dokładnie wszystko ulega zmianie - każdy podzespół. NND instaluję standardowo - bez żadnych dodatków .

czy problem występuje bezpośrednio po instalacji, czy jakiś czas wszystko działa? Pokaż log z instalacji (jak byś jeszcze raz robił), jak wyglądają ustewienia hdparm?

Na moim laptopie chodzi od prawie roku, wszystko na tym skompilowałem, od kilku miesięcy laptopa nawet nie wyłączam. I zero problemów,
Spróbuj zainstalować tylko to co z płyty i obserwuj, jak pochodzi jakiś czas bez problemu to dodaj jeden pakiet i znów patrz co się dzieje... i tak dalej. Rzeczywiście, jeśli, jak mówisz, kolejne instalacje nie mają wspólnych elementów to musi być coś w ustawieniach lub zgoła w strukturze... I ja bym bardzo chciał to znaleźć.

Tytuł:
PGF

Mis' pisze:
czy problem występuje bezpośrednio po instalacji, czy jakiś czas wszystko działa?

praktycznie bezpośrednio - instaluję NND , następnie niceshapera ( lub htb - nie ma to żadnego znaczenia bo i na tym i na tym sie wiesza ) , hosts , tablicę ARP no i wszystko . Od długiego czasu nie ładuję części modułów bo spowalniały internet , w firewallu wyłączyłem logowanie wirusów i innych "dodatków" aby nie zgonić na przeciążenie ( w sumie ciężko jest przeciążyć P42Ghz :wink: ) , swap jest cały czas pusty .

Cytuj:
Na moim laptopie chodzi od prawie roku, wszystko na tym skompilowałem, od kilku miesięcy laptopa nawet nie wyłączam. I zero problemów,

Moje poprzednie serwery to procesory serii PII/PIII , SDRAM i płyty Intel - najczęściej BXy lub pochodne . NIGDY nie było takiego zawieszania . Jeżeli Twój laptop to coś podobnego to raczej nie uświadczysz zawiech ( tego życzę ) .

Cytuj:
Spróbuj zainstalować tylko to co z płyty i obserwuj, jak pochodzi jakiś czas bez problemu to dodaj jeden pakiet i znów patrz co się dzieje... i tak dalej. Rzeczywiście, jeśli, jak mówisz, kolejne instalacje nie mają wspólnych elementów to musi być coś w ustawieniach lub zgoła w strukturze... I ja bym bardzo chciał to znaleźć.

Dokładnie tak robię , ale to raz stało się na zupełnie "czystym" systemie - po tym jak mi padł dysk był podmieniony nowy i szybko puściłem instalację NND a resztę chciałem zrobić już zdalnie . Wróciłem do domciu , przekopiowałem z podpiętego dysku ( dało się odzyskac dane z tego padniętego , ale za żadne skarby nie udało się odpalić z niego systemu ) i tak zostawiłem na chwilkę - wylogowałem się i klęska . Już jechałem kopnąć go w reset. Zauważyłem dwoje okoliczności ( przestudiowałem logi - linia po linii - nawet z poprzedniego dysku ) : serwer wiesza się zaraz po wylogowaniu z SSH albo podczas restaru niektórych usług , co oznaczało by ,że jest to związane z dyskiem .

Tytuł:
MODERATOR

jak rozumiem po instalacji nie włączyłeś obsługi dma, prawda? a o ile się na złomie wyznaję to wszystkie płyty do p4 już tylko takie kontrolery mają(*)... może spróbuj bezpośrednio po instalacji usunąć linie append="ide=nodma" z lilo.conf przeładuj lilo, zainstaluj hdparm i włącz obsługę dma.

(*)Może właśnie odkryłeś buga w obsłudze starych protokołów przez nowy hardware ;-)

Tytuł:
Użytkownik

ja tez mam problemy ze swoim routerkiem na dosc starym sprzecie (podpis). niestety na dzien dzisiejszy nie znam wiecej danych (tj konkretnie modeli kazdego podzespolu). bylo tak ze chodzilo ok 7-10 dni i zwis, czasami krocej i zwis. ostatnio cos mi sie sypnelo mrtg czyli router przez ten caly czas praktycznie nie korzystal z dysku (logi tylko sie zapisywaly) i sprzet wtedy chodzil ponad 16 dni tylko pradu braklo potem pochodzil kilka godzin i zwis, narazie chodzi tylko nie wiem na jak dlugo. niestety server nie stoi u mnie a cos sie przez ssh nie moge wbic, pewnie znowu sie cos wysypalo choc net jest bo qmpla widze na GG (sam nie jestem w tej sieci). kiedys przegladalem logi ale nic w nich nie bylo...
dziwi mnie to ze wczesniej (tj jakies 3-4 dni temu gdy mrtg nie dzialalo) mrtg nie chcialo dzialac bo jakiegos pliku nie moze zaladowac, a po resecie dziala dosc sprawnie (http://ravel.dyn.pl/mrtg/).
dysk jak i plyta dosc archaiczne wiec raczej dma nie ma, przy instalacji nie kombinowalem nic z dma, na routerku raczej tylko podstawowe pakiety (NS+mrtg+kilka innych). usb na pci, AT, no i tyle pamietam. obciazenia nie ma zbyt duzego bo to tylko 3 osoby. dysk raczej jest OK, bo jak byl w kompie z c466 i 300 cos ramu chodzilo nawet miesiac (wtedy na windowsie :P ). jeszcze bede sprzet spradzal ale nie bardzo wiem co moze byc nie tak. wymienie tez dysk, moze cos pomoze.

Tytuł:
PGF

Mis' pisze:
jak rozumiem po instalacji nie włączyłeś obsługi dma, prawda? a o ile się na złomie wyznaję to wszystkie płyty do p4 już tylko takie kontrolery mają(*)... może spróbuj bezpośrednio po instalacji usunąć linie append="ide=nodma" z lilo.conf przeładuj lilo, zainstaluj hdparm i włącz obsługę dma.

(*)Może właśnie odkryłeś buga w obsłudze starych protokołów przez nowy hardware ;-)

DMA włączone w biosie , NND ustawienia standardowe - na BXach też było DMA włączone , ale nie UDMA :) więc może o to się rozchodzi .

ps. Włączyłem hdparm , ustawłem odpowiednie flagi i ...sam jestem zdziwiony ile można ze starego 4.3GB dysku wycisnąć :

przed : Timing buffered disk reads: 8 MB in 3.25 seconds = 2.46 MB/sec
po : Timing buffered disk reads: 32 MB in 3.22 seconds = 9.94 MB/sec

ps. jestem pod wrażeniem :
po przeładowaniu serwerka : Timing buffered disk reads: 38 MB in 3.09 seconds = 12.30 MB/sec
oraz : Timing buffered disk reads: 52 MB in 3.15 seconds = 16.51 MB/sec

zobaczymy , czy to coś zmieni .....

Tytuł:
MODERATOR

Miałem DWA podobne przypadki.
Wszystko dotyczy NN (stare NND) .
Chodziło kilkanaście dni bezawaryjnie ale któregoś dnia widzę na mrtg, że :
zmieniła się pojemność dysku (opadła z 10% linia na hdd). Przejżałem routerek - nic specjalnego nie widać, ani w logach ani w konfiguracji.
Postanowiłem go zrestartowac i wtedy zaczęły się schody podobnie jak w Albercika. Nie dały rezultaty fsck i inne próby uaktywnienia partycji. Skończyło się na partycjonowaniu i stawianiu linuksa od nowa.

IMHO jest to wina sprzętu, tzn dysk lub kontroler dyskowy traci informacje gdzie zapisać dane i pakuje je na 0,1 i kolejne sektory dysku niszcząc informacje tam zapisane. Formatowanie i partycjonowanie dysku załatwiło sprawę. Komputer bez zmian chodził jeszcze z miesiąć bez podobnych ekscesów, choć nie ciągle (restarty administracyjne) potem do rozbiórki.

Uważam, że to nie oprogramowanie bo :
- u mnie sprawa dotyczy NN a u Albercika chyba NND,
- ktoś też opisywał podobny przypadek z tym, że udało mu się odzyskać 'partycje' fsck,
- na NN inny komputer chodzi już ze 30 dni w podobnej choć trochę mniejszej konfiguracji,

Tytuł:
PGF

Po zabawie z hdparm i opcjami lilo jak na razie ( nie chcę zapeszać ) , ale nie widzę żadnych objawów choćby zająknięcia . Pożyjemy - zobaczymy 8)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.