Mis' pisze:
czy problem występuje bezpośrednio po instalacji, czy jakiś czas wszystko działa?
praktycznie bezpośrednio - instaluję NND , następnie niceshapera ( lub htb - nie ma to żadnego znaczenia bo i na tym i na tym sie wiesza ) , hosts , tablicę ARP no i wszystko . Od długiego czasu nie ładuję części modułów bo spowalniały internet , w firewallu wyłączyłem logowanie wirusów i innych "dodatków" aby nie zgonić na przeciążenie ( w sumie ciężko jest przeciążyć P42Ghz

) , swap jest cały czas pusty .
Cytuj:
Na moim laptopie chodzi od prawie roku, wszystko na tym skompilowałem, od kilku miesięcy laptopa nawet nie wyłączam. I zero problemów,
Moje poprzednie serwery to procesory serii PII/PIII , SDRAM i płyty Intel - najczęściej BXy lub pochodne . NIGDY nie było takiego zawieszania . Jeżeli Twój laptop to coś podobnego to raczej nie uświadczysz zawiech ( tego życzę ) .
Cytuj:
Spróbuj zainstalować tylko to co z płyty i obserwuj, jak pochodzi jakiś czas bez problemu to dodaj jeden pakiet i znów patrz co się dzieje... i tak dalej. Rzeczywiście, jeśli, jak mówisz, kolejne instalacje nie mają wspólnych elementów to musi być coś w ustawieniach lub zgoła w strukturze... I ja bym bardzo chciał to znaleźć.
Dokładnie tak robię , ale to raz stało się na zupełnie "czystym" systemie - po tym jak mi padł dysk był podmieniony nowy i szybko puściłem instalację NND a resztę chciałem zrobić już zdalnie . Wróciłem do domciu , przekopiowałem z podpiętego dysku ( dało się odzyskac dane z tego padniętego , ale za żadne skarby nie udało się odpalić z niego systemu ) i tak zostawiłem na chwilkę - wylogowałem się i klęska . Już jechałem kopnąć go w reset. Zauważyłem dwoje okoliczności ( przestudiowałem logi - linia po linii - nawet z poprzedniego dysku ) : serwer wiesza się zaraz po wylogowaniu z SSH albo podczas restaru niektórych usług , co oznaczało by ,że jest to związane z dyskiem .