Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 11 lipca 2025, 15:20

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Użytkownik

http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?p=37909#37909

Nie reklamowałem tam was ale te stwierdzenia co tam padają troszkę mnie .................... 8O i :evil: :!: :!:

MODERATOR

koms pisze:
http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?p=37909#37909

Nie reklamowałem tam was ale te stwierdzenia co tam padają troszkę mnie .................... 8O i :evil: :!: :!:

nie rozumiem dlaczego cię to dotknęło... tam jest 100% prawdy - NND jest niedopracowana, ma przestarzałe pakiety, nie ma prawie nic, czego by nie było w Slacku/RedHacie/PLD/whatever else...
To wszystko prawda. I nie ma powodu żeby temu zaprzeczać.

Jedyną rzeczą na jaką należy zwrócić uwagę mówiąc o NND jest jej "target".
Oczywiste jest, że żaden doświadczony administrator nie użyje NND, chyba że, jak pisano w tamtym wątku, na chwilę, jak nic innego nie ma pod ręką. A i w takiej sytuacji, myslę że, kilka razy najpierw się zastanowi...
NND jest skierowana do uzytkownika mającego małe doświadczenie (i co zazwyczaj idzie w parze małe potrzeby). Na takim założeniu właśnie bazuje net_conf - najważniejsza chyba cześć NND. Prowadzący za rączkę script pozwalający skonfiguowac łacze w kilka minut bez potrzeby wnikania we wszystkie tajniki i czary-mary sieciowe. Z takiego również założenia wyszedłem pisząc nndconf - dać możliwość maksymalnie łatwego skonfigurowania różnych rzeczy w systemie. Póki co mało jest jeszcze konfiguratoów współpracujących z nndconfem jednak mam nadzieję, że wcześniej czy później większość konfiguracji NND będzie można przeprowadzić własnie poprzez net_conf o nndconf. Taki przynajmniej jest plan.

Jest jeszcze jeden powód dla którego NND jest w takim stadium w jakim jest - brak ludzi chcących realizować założenia NND. Na ten temat jednak nie chcę się wypowiadać na razie.

Tytuł:
MODERATOR

Przeczytałem cały wątek...
Początek przypomina mi wczesne dyskusje w gronie PGF o nowej dystrybucji.
Dalej niejaki dozzie prezentuje swoją wersję distro. Jest przy tym ślepo zapatrzony w swoje dziecko i bez sprawdzenie faktów krytykuje NND (trochę racji oczywiście ma). Niestety na stronie jego projektu (w większej części nie działała) nie znalazłem założeń dystrybucji więc trudno ocenić czy NND i jego OS są zbieżne w "targecie" jak to zwięźle Mis' ujął...
Zresztą swoje 3 grosze wtrącił też moderator mina86 i to chyba zamyka temat.

Tytuł:
Honorowy Admin

Dodam swoje trzy grosze.
W sumie to trzeba powiedzieć, że pomysł slackowego serwera nie jest zły, ale chyba autor nie trafił w dziesiątkę jeśli chodzi o grono odbiorów. Zakładając, że byłbym zaawansowanym adminem, to poradziłbym sobie ze slackiem sam, dopasowałbym go do swoich wymagań. Zapewne zrobiłbym paczki i miał w swoim własnym zbiorze na wypadek instalacji kolejnego serwera. Jeśli zaś byłbym początkujący, to co mi z dopracowanych paczek, nad którymi biedziłbym się tygodniami nie potrafiąc skonfigurować programów. Przykładowo exim jest bezpieczny lub nie w dużej mierze dzięki konfiguracji. BTW to kiedyś szukając paczek binarnych zauważyłem, że najbardziej badziewne zrobione były właśnie dla slacka. Zatem podstawową sprawą pozostaje kwestia: dla kogo ta dystrybucja? Nota bene strona z "internal errorami" nie daje podstaw do zaufania :D
W przypadku NND założenie było oczywiste. Dystrybucja zastępująca Freesco, tam gdzie to jest potrzebne, przeznaczona dla początkujących. Wyszło trochę trudniejsze niż zamierzaliśmy, ale cóż, jest to i tak dużo prostsze niż postawienie porządnego serwera na jakiejkolwiek innej dystrybucji.
A faktem jest, że stanęło trochę, bo brak ludzi.. sam ostatnio odpadłem nieco z powodu spiętrzenia zajęć w pracy. Może w czasie wakacji coś się ruszy, może jak zwykle po zjeździe będzie nowy zapał do pracy.. mam nadzieję :)
Z drugiej strony nieprzesadzałbym z tym dążeniem do coraz nowszych pakietów. Wolę mieć starszy ale sprawdzony :)

Tytuł:
Użytkownik

Serdecznie dziękuję za komentarz.

Czekam jak wiele innych NND-owców na nowe i ciekawe rzeczy związane z tym projektem myślę ze "target" jest jeszcze nieosiągnięty i trzeba wiele zrobić. Żałuje że nie jestem doświadczonym w pisaniu podobnych rzeczy, bo bardzo chętnie bym pomógł, ale jeżeli jest coś, co można zrobić to chętnie (bardzo) się przyłącze. Czekam na jakieś zadanie
:wink:

Pozdrawiam All !!!

Tytuł:
MODERATOR

koms pisze:
myślę ze "target" jest jeszcze nieosiągnięty i trzeba wiele zrobić. Żałuje że nie jestem doświadczonym w pisaniu podobnych rzeczy, bo bardzo chętnie bym pomógł

To trochę nie tak... zazwyczaj "pisanie podobnych rzeczy" jest jednym z mniejszych problemów. Potrzeba tylko trochę czasu i czegoś żeby zachęcić do pisania.
Prawdziwym problemem jest utrzymywanie dystrybucji "up to date", śledzenie zmian w programach, analiza czy i dlaczego warto/nie należy wprodzać je do NND. Jak wielokrotnie pisałem mamy teraz ponad 450 pakietów - czyli mamy spakietowane gdzieś pomiędzy 250 a 300 programów. Większa część z nich to robione automatem pakiety w wersjach sprzed prawie półtora roku. Tylko niewielka część pakietów została po drodze uaktualniona. Ani ja ani nikt inny nie jest w stanie śledzić rozwoju każdego programu. Przerasta to po prostu fizyczne możliwości człowieka mającego normalne życie osobiste i zawodowe.
Dalatego też wielokrotnie prosiłem o deklaracje użytkowników: "będę pilnował programu XYZ i informował o zmianach". Takie informacje z krótkim opisem co zmieniono, poprawiono pozwolą mnie lub komuś innemu na przygotowanie pakietu. I tylko w taki sposób można zagwarantować że NND będzie aktualne.
Takie rozwiązanie pozwoli developerom na poświęcenie większej ilości czasu na pisanie/wyszukiwanie i adaptowanie narzędzi ułatwiających konfiguracje systemu i działąjących usłag.
Jest jeszcze trzeci aspekt takiego rozwiązania - w krótkim czasie wyłoni się grupa użytkowników doskonale znających system i mogących współtworzyć NND. A stworzenie aktywnej grupy developerów powinno być pierwszym doraźnym celem, ponieważ tylko wtedy będą oni w stanie zagwarantować ze jakikolwiek rozwój NND w ogóle nastąpi...

Tytuł:
Użytkownik

Mis' pisze:
koms pisze:
myślę ze "target" jest jeszcze nieosiągnięty i trzeba wiele zrobić. Żałuje że nie jestem doświadczonym w pisaniu podobnych rzeczy, bo bardzo chętnie bym pomógł

To trochę nie tak... zazwyczaj "pisanie podobnych rzeczy" jest jednym z mniejszych problemów. Potrzeba tylko trochę czasu i czegoś żeby zachęcić do pisania.
Prawdziwym problemem jest utrzymywanie dystrybucji "up to date", śledzenie zmian w programach, analiza czy i dlaczego warto/nie należy wprodzać je do NND. Jak wielokrotnie pisałem mamy teraz ponad 450 pakietów - czyli mamy spakietowane gdzieś pomiędzy 250 a 300 programów. Większa część z nich to robione automatem pakiety w wersjach sprzed prawie półtora roku. Tylko niewielka część pakietów została po drodze uaktualniona. Ani ja ani nikt inny nie jest w stanie śledzić rozwoju każdego programu. Przerasta to po prostu fizyczne możliwości człowieka mającego normalne życie osobiste i zawodowe.
Dalatego też wielokrotnie prosiłem o deklaracje użytkowników: "będę pilnował programu XYZ i informował o zmianach". Takie informacje z krótkim opisem co zmieniono, poprawiono pozwolą mnie lub komuś innemu na przygotowanie pakietu. I tylko w taki sposób można zagwarantować że NND będzie aktualne.
Takie rozwiązanie pozwoli developerom na poświęcenie większej ilości czasu na pisanie/wyszukiwanie i adaptowanie narzędzi ułatwiających konfiguracje systemu i działąjących usłag.
Jest jeszcze trzeci aspekt takiego rozwiązania - w krótkim czasie wyłoni się grupa użytkowników doskonale znających system i mogących współtworzyć NND. A stworzenie aktywnej grupy developerów powinno być pierwszym doraźnym celem, ponieważ tylko wtedy będą oni w stanie zagwarantować ze jakikolwiek rozwój NND w ogóle nastąpi...

Alleluja!

PS. Jak się jeszcze troszkę podszkolę w Linux-ie to postram sie poprowadzić jakiś pakiet (program) za rączkę, ale narazie ciężko mi powiedzieć kiedy to nastąpi bo moja wiedza jest jeszcze skormonma mimo długiego stażu przy Freesco i NND.

Pozdrawiam :-)

Tytuł:
Użytkownik

Witam !!!!

Mis czy jest, coś prostego jakiś pakiet, który mógłbym śledzić jego zmiany itp.
Myślę o czymś banalnym i zdaje się na twoją wiedzę chce spróbować a może to zaowocuje czymś szczególnym.

Podpowiedz a ja postaram się tym zając. ( na co zwracać uwagę i gdzie szukać hmm ni i czego ) :wink:

Pozdrawiam !!!
PG

Tytuł:
MODERATOR

Litości!!!! Nie jestem w stanie (prawdopodobnie nikt inny też nie) nikomu wskazać programu którego będzie pilnował... taki wybór należy podjąć samemu. Na podstawie własnych zainteresowań/wiedzy/potrzeb/aktualnego położenia gwiazd...
Dalej, doskonała znajomość Linuksa nie jest warunkiem koniecznym(*), przydaje się, nie powiem, ale bez przesady. Ważniejsza wydaje mi się znajomość języka angielskiego (większość programów niestety nie była pisana przez naszych rodaków), umiejętność analizy czytanego tekstu, wyobraźnia i chęć nauczenia się czegoś. A także trochę dyscypliny wewnętrznej, aby konsekwentnie realizować podjęte zobowiązanie...

(*)czy w ogóle jest ktoś kto zna cokolwiek w stopniu doskonałym?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.