koms pisze:
http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?p=37909#37909
Nie reklamowałem tam was ale te stwierdzenia co tam padają troszkę mnie ....................

i

nie rozumiem dlaczego cię to dotknęło... tam jest 100% prawdy - NND jest niedopracowana, ma przestarzałe pakiety, nie ma prawie nic, czego by nie było w Slacku/RedHacie/PLD/whatever else...
To wszystko prawda. I nie ma powodu żeby temu zaprzeczać.
Jedyną rzeczą na jaką należy zwrócić uwagę mówiąc o NND jest jej "target".
Oczywiste jest, że żaden doświadczony administrator nie użyje NND, chyba że, jak pisano w tamtym wątku, na chwilę, jak nic innego nie ma pod ręką. A i w takiej sytuacji, myslę że, kilka razy najpierw się zastanowi...
NND jest skierowana do uzytkownika mającego małe doświadczenie (i co zazwyczaj idzie w parze małe potrzeby). Na takim założeniu właśnie bazuje net_conf - najważniejsza chyba cześć NND. Prowadzący za rączkę script pozwalający skonfiguowac łacze w kilka minut bez potrzeby wnikania we wszystkie tajniki i czary-mary sieciowe. Z takiego również założenia wyszedłem pisząc nndconf - dać możliwość maksymalnie łatwego skonfigurowania różnych rzeczy w systemie. Póki co mało jest jeszcze konfiguratoów współpracujących z nndconfem jednak mam nadzieję, że wcześniej czy później większość konfiguracji NND będzie można przeprowadzić własnie poprzez net_conf o nndconf. Taki przynajmniej jest plan.
Jest jeszcze jeden powód dla którego NND jest w takim stadium w jakim jest - brak ludzi chcących realizować założenia NND. Na ten temat jednak nie chcę się wypowiadać na razie.