Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 11 lipca 2025, 15:45

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Witam prosze o pomoc kogos kto cos podobnego zrobił iew wie jak to na nnd zrobić. Do rzeczy Problem polega na tym że operator od kturego zakupuje internet zmienił zasady i zabronił dzielenia łącza nawet w obrębie tego samego lokalu mozna natomiast kupić u nich ruter asmaxa za 1200zł nie dociera do gości ze nozna miec dwa komputery w domu ,autoryzacja po mac kart .TTL1 .Jak to podzielić przy pomocy nnd bo nie chcę bałwan jestem z winproxy jak dotychczas bo ciągłe zwisy a linux to linux pozatym oszczednośc energii Lacze ma stałą przypisana prędkośc 128kb więc nie chodzi o nic innego jak możliwośc bałwan jestem z laptopa .

Ostatnio zmieniony piątek, 24 czerwca 2005, 15:56 przez amix, łącznie zmieniany 1 raz

MODERATOR

amix pisze:
Witam prosze o pomoc kogos kto cos podobnego zrobił iew wie jak to na nnd zrobić. Do rzeczy Problem polega na tym że operator od kturego zakupuje internet zmienił zasady i zabronił dzielenia łącza nawet w obrębie tego samego lokalu nie dociera do gości ze nozna miec dwa komputery w domu ,autoryzacja po mac kart .TTL1 .Jak to podzielić przy pomocy nnd bo nie chcę bałwan jestem z winproxy jak dotychczas bo ciągłe zwisy a linux to linux

Jest jedno rozwiązanie - dogadać się z providerem.
Na inną odpowiedź raczej na tym forum bym nie liczył. Większość z nas jest providerami i nie chcemy wskazywać sposobów jak nas oszukać.

Tytuł:
Użytkownik

Bardzo motywująca odpowiedz szczerze mówiąc takiej się spodziewałem!!! To nie zostaje nic innego jak dalsze bałwan jestem z winproxy lub płacenie dodatkowych 200 zł miesięcznie za wątpliwej jakości 128kb z zablokowanymi portami do większości usłóg tylko dletego Że ktoś zmienił zasady i że mieszka się w pipidówce gdzie nie ma możliwości założenie innego łącza. Ps tu nie chodzi o złodziejstwo bo na przydzieliny adras ip jest przypisane pasmo wię co komu do tego czy ja sobie to w swoim lokalu podzielę na dwa kompy????? i tak wiecej nie pociągnę.Po drugie Admin powiedział ze nie ma możliwości przypisania 2 mac adresów do jednego uzytkownika .POZOSTAWIAM DO PRZEMYŚLENIA!!!!!

Tytuł:
MODERATOR

amix pisze:
Bardzo motywująca odpowiedz szczerze mówiąc takiej się spodziewałem!!! To nie zostaje nic innego jak dalsze bałwan jestem z winproxy lub płacenie dodatkowych 200 zł miesięcznie za wątpliwej jakości 128kb z zablokowanymi portami do większości usłóg tylko dletego Że ktoś zmienił zasady i że mieszka się w pipidówce gdzie nie ma możliwości założenie innego łącza. Ps tu nie chodzi o złodziejstwo bo na przydzieliny adras ip jest przypisane pasmo wię co komu do tego czy ja sobie to w swoim lokalu podzielę na dwa kompy????? i tak wiecej nie pociągnę.Po drugie Admin powiedział ze nie ma możliwości przypisania 2 mac adresów do jednego uzytkownika .POZOSTAWIAM DO PRZEMYŚLENIA!!!!!

Tu nie ma nic do przemyślenia. Świetnie nam wyłuszczyłeś argumenty przeciw tego typu ograniczeniom. Tyle tylko że wydaje mi sie, że adresatem tej argumentacji powinien być provider. Jeśli, jak piszesz dla każdego ip jest przypisany ściśle określony transfer nie ma żadnych przeciwskazań żeby mozna było uzywać więcej niż jednego komputera. Jeśli provider tego nie rozumie to może warto pomyśleć o konkurencji... albo jeśli takowej nie ma to może ją stworzyć. Z normalnymi. sensownymi zasadami przyłączania kolejnych użytkowników...
Poza tym zwróć uwagę, że nie potrzebujesz dwóch (lub więcej) adresów więc argument że nie można przypisać do jednego IP więcej niż jednego adresu MAC jest niepoważny i świadczy tylko o ignorancji providera. Lub o traktowaniu użytkowników jak idiotów... dla mnie wystarczający powód żeby się z takim providerem rozstać. Choćby za cenę uruchomienia własnej sieci - w końcu skądś on to łącze bierze. Więc dlaczego nie ty?
Radzę to również przemyślec...

Użytkownik

Witam. szanowny kolego PO 1wsze gdybym miał możliwosc to napewno nie bałwan jestem bym z takiego operatora ale mieszkam 30km od najbliższej centrali więc żadna z usług typu sdi.neostrada lub dsl jest nie do załatwienia. Po 2gie wydałem 900zł na instalację internetu i nawet gdybym zrezygnował to ta suma przepada. Po3cie płacę 220zł za 128kb bo nie mam innej alternatytwy<poza tym że /można zrezygnować jak komus nie pasuje/ tu cytuję admina.Po 4 mozna nabyc u nich ruter asmaxa za jedyne 1200zł który sprawe podziłu łącza załatwia .Moje Pytanie było skierowane w celu uniknięcia tych kosztów Skoro winproxy radzi sobie z tym zupełnie dobrze to po co zmieniać?? a więc po to że komp p2 z prockiem 233 zeżre duzo mniej prądu niz p4 z 4ma dyskami .
I na przyszłosc prosze sie zastanowic zanim przypiszesz komuś łatkę złodzieja .Liczę na odpowiedz na zadane pytanie może ktos rozsądny się znajdzie. Pozdrawiem
andrzej molicki.

MODERATOR

amix pisze:
Witam. szanowny kolego PO 1wsze
[ciach reszta]

Odpowiedź poszła na PW

Tytuł: Koniec tematu:(
Użytkownik

Bez Urazy
Weieeeelkie dzieki wszystkim w szczególności tym którzy udzieli mi wyczerpującej odpowiedzi na zadane pytanie .W sumie po co sobie zawracac głowę jakimś linuxem i wysłuchiwac morałów ?/?/??? Wracam do starego sposobu win 98se i winproxy 5 Jeszcze raz wielkie dzieki. To potrafi podzielic łącze z TTl 1 natomiast linux nie bardzo potrafi sobie z tym poradzic.??

Tytuł:
PGF

Proponuje zamknac ten temat :roll:

Tytuł:
PGF

http://www.linuxfan.pl/dyskusje/pcol.20 ... /4252.php3 :lol:

Obrazek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.