Jestem zielony z linuxem, ale zachcialo mi sie postawic serwer, bo wiem ze bede go niedlugo potrzebowac.
Mam stalke z kablowki, z modemu mam 2 wyjscia: lan i usb. Obecnie w chacie mam 2 kompy, ktore w pelni dzialaja w necie. Jeden z lanu, drugi z usb. Ostatnio sprawilem sobie trzeciego kompa i switcha i chce postawic serwer. Mam freesco 0.2.7 easy pl z komputer swiata. W gazecie jest opisana konfiguracja, ale tylko pod neo i sdi. Do rzeczy!
Podlaczam kablem prostym modem kablowki z serwerem (przyszlym), do drugiej sieciowki w serwerze podpinam kablem (tez prostym, wszystkie takie chyba powinny byc) switcha. Ze switcha ida dwa kable do 2 kompow z systemami XP. Na serwerze startuje dyskietke z freesco. Pierwsze logowanie, po chwili setup i pojawiaja sie pierwsze schody: nie wiem ktora opcje wybrac.
e) router ethernetu
czy
b) mostek ethernetu
a moze co innego?
reboot
Pozniej oczywiscie bralem config i ustawilem 4 pierwsze adresy IP:
192.168.1.2
192.168.1.3
192.168.1.4
192.168.1.5
znowu reboot
Probowalem obie opcje. Zadna nie dzialala. Tzn. Wogole to nie wiem jak ustawic kompy z XP na to poloczenie. Jak robilem mostek to przy automatycznym pobieraniu ip wyskakiwal komunikat o braku lub zlum polaczeniu, przy recznym ustawianiu ip bledu nie bylo, ale nie bylo tez netu i nie mozna bylo sie poloczyc przez putty i zajzec na serwer na:
http://192.168.0.1:82/. Jak wybralem router ethernetu i jakos przebrnalem przez gaszcz pytan (nie daje glowy ze odpowiedzialem poprawnie) to przy istawieniu automatycznym net byl tylko na GG, nie szlo stron ogladac, skype nie dzialal ani kontakt z serwerem, praktycznie tylko gg.. niewiem co jest grane..
Polaczylem kiedys dwa kompy kablem crossowanym, a jeden z nich do modemu kablowki i neta mialy oba.. wiec to polaczenie raczej mozna dzielic. Jak teraz pod XP wpisuje ipconfig to jak jestem podlaczony bezposredniu do modemu moje ip to 194.106.214.149. Jednak jak sie na jakas strone wpisuje to mam ip calej kablowki.
Teraz bałwan jestem z kablowki z Ostrowa Wielkopolskiego a za 2 tyg zamierzam przeprowadzic sie do Poznania i tam podlaczyc sie pod kablowke. Jezeli komus to cos mowi i moze pomoc mi przy konfiguracji to bardzo bym byl wdzieczny (chodzi mi o konfiguracje freesco i xp).
Pozdrawiam!