Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 17 czerwca 2025, 20:58

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
Jestem zielony z linuxem, ale zachcialo mi sie postawic serwer, bo wiem ze bede go niedlugo potrzebowac.

Mam stalke z kablowki, z modemu mam 2 wyjscia: lan i usb. Obecnie w chacie mam 2 kompy, ktore w pelni dzialaja w necie. Jeden z lanu, drugi z usb. Ostatnio sprawilem sobie trzeciego kompa i switcha i chce postawic serwer. Mam freesco 0.2.7 easy pl z komputer swiata. W gazecie jest opisana konfiguracja, ale tylko pod neo i sdi. Do rzeczy!

Podlaczam kablem prostym modem kablowki z serwerem (przyszlym), do drugiej sieciowki w serwerze podpinam kablem (tez prostym, wszystkie takie chyba powinny byc) switcha. Ze switcha ida dwa kable do 2 kompow z systemami XP. Na serwerze startuje dyskietke z freesco. Pierwsze logowanie, po chwili setup i pojawiaja sie pierwsze schody: nie wiem ktora opcje wybrac.
e) router ethernetu
czy
b) mostek ethernetu
a moze co innego?

reboot
Pozniej oczywiscie bralem config i ustawilem 4 pierwsze adresy IP:
192.168.1.2
192.168.1.3
192.168.1.4
192.168.1.5
znowu reboot

Probowalem obie opcje. Zadna nie dzialala. Tzn. Wogole to nie wiem jak ustawic kompy z XP na to poloczenie. Jak robilem mostek to przy automatycznym pobieraniu ip wyskakiwal komunikat o braku lub zlum polaczeniu, przy recznym ustawianiu ip bledu nie bylo, ale nie bylo tez netu i nie mozna bylo sie poloczyc przez putty i zajzec na serwer na: http://192.168.0.1:82/. Jak wybralem router ethernetu i jakos przebrnalem przez gaszcz pytan (nie daje glowy ze odpowiedzialem poprawnie) to przy istawieniu automatycznym net byl tylko na GG, nie szlo stron ogladac, skype nie dzialal ani kontakt z serwerem, praktycznie tylko gg.. niewiem co jest grane..

Polaczylem kiedys dwa kompy kablem crossowanym, a jeden z nich do modemu kablowki i neta mialy oba.. wiec to polaczenie raczej mozna dzielic. Jak teraz pod XP wpisuje ipconfig to jak jestem podlaczony bezposredniu do modemu moje ip to 194.106.214.149. Jednak jak sie na jakas strone wpisuje to mam ip calej kablowki.

Teraz bałwan jestem z kablowki z Ostrowa Wielkopolskiego a za 2 tyg zamierzam przeprowadzic sie do Poznania i tam podlaczyc sie pod kablowke. Jezeli komus to cos mowi i moze pomoc mi przy konfiguracji to bardzo bym byl wdzieczny (chodzi mi o konfiguracje freesco i xp).

Pozdrawiam!

Tytuł:
Honorowy Admin

W KS opisana jest konfiguracja dla DSL (dla neo i sdi również, ale tylko skrótowo). Z tego co piszesz wynika, że w twoim przypadku powinna to być konfiguracja taka jak dla DSL. Zapewne masz jakieś dane odnośnie tego jaki IP itd. powinien być na tej karcie, która kablem sieciowym łączy się z modemem. Zwracam uwagę, że przy wersji easy nie można np. pominąć skryptu "config" bo komputery klienckie nie będą miały netu. Zwracam też uwagę, że wpisując numery klientów wpisujemy tylko ostatnią liczbę (np z 192.168.1.4 tylko 4).

Tytuł:
moja kablowka nie blokuje dzielenia, dzisiaj dzwonilem i sie dowiedzialem. Ale nie przypisuje tez stalego adresu ip. Adres jest przypisywany na podlaczenie modemu do pradu, jak wyjme zasilanie modemu i wloze znowu to juz mam inny adres. Wczoraj udalo mi sie polaczyc kompa z xp do routera, ale na www routera wyskoczyl napis ze admin zablokowal mi dostep do internetu. Pogrzebalem cos w konfig i przestalo dzialac. Grzebalem przez putty, ale po reboot tez przestalo dzialac. W KS jest cos o DHCP, ale nie wiem co w sumie mam z tym zrobic. Odecnie jest tak ze serwer jednak nie dziala- nie ma lacznosci z komputerami klienckimi (lacznosc po kablu niby jest- nie ma bledow, ale nie mozna nie w zaden sposob zalogowac).

Musialem wlaczyc DHCP dla eth0.. i routher ethernetu. Moge wejsc na serwer z klienta przez telnet. Moge otworzyc strone administratora http://192.168.1.1:82/admin.htm. Widze tam mase informacji. Ale najciekawsze wydalo mi sie to ze po lewo na dole, pod "menu" sa takie linki: reboot, ethernet, dialup i sdi. U mnie zaznaczony jest dialup, a wydaje mi sie ze powinien byc ethernet. Wybieram i wyskakuje mi komunikat ze zmiany zostana wprowadzone za kilka sekund. Restartuje, patrze a ustawienie znowu jest na dialup. Efekt jest taki ze nie mam poloczenia z internetem na komputerze klienta. Niby wybralem w setup opcje router ethernetu i ustawilem adresy ip ktore maja dostep, i kompa klienta tez skonfigurowalem na poprawne ip.. ale cos ciagle nie gra. Pomocy!

Tytuł:
Honorowy Admin

Skoro masz wersję z KS, to wybierz tą dla DSL i zgodnie z instrukcją setupu postępuj. Jednyna różnica to ta, że musisz zamiast stałego IP wybrać opcję uruchomienia dhcp client.

Tytuł:
no ja juz nie moge!! znam wszyskie napisy z monitora na pamiec! i nie dziala. probowalem najrozniejszych ustawien i konfiguracji. duskietke nagrywalem chyba ze 20 razy, zeby pozniej konfigurowac na czystym i nie miec smieci. i nic!! az mi sie przeklinac. siedze nad tym od tygodnia! router ma kontakt z siecia zewnetrzna (kablowka), nawet jak mu ustawie ip i wylacze dhcp (okazalo sie ze w kablowce jest taka opcja). jak system startuje to widze gdzies tak adres ip przydzielony do eth0. co wiecej, rtouter ma kontakt z klientem, bo moge telnetowac, i odwiedzac 192.168.1.1:82/admin.htm. ale jak w IE wpisze samo http://192.168.1.1:82/ to wyskakuja biale literki na niebieskim tle i napis:
FREESCO
Informacja

UWAGA!
Dostęp do Internetu został zablokowany przez administratora sieci.
W celu odblokowania skontaktuj się z administratorem.
(ble, ble, ble)

no ale przeciez klient ma adres IP taki jak odblokowalem w poleceniu config.

robie dokladnie tak jak w KS, co do slowa i nie ma efektow, moze ja mam cos w XP? ale na drugim kompie klienckim mam to samo.

Prosze, pomocy, zadajcie jakies pytania, to moze jak odpowiem to wyjdzie blad.

Tytuł:
Honorowy Admin

No więc - Freesco easy musi być oszczędne, stąd adres 192.168.1.1:82 pokazuje się ludziom zablokowanym. Strona http://192.168.1.1:82/panel.html pokazuje userów w sieci... i ewentualne wskazania justice, zaś admin.htm to wejście do administracji.
Pokaż lepiej co ci mówi polecenie ipfwadm -Il i zobaczymy czy masz wszystko ustawione ok, sprawdź czy z serwerka możesz pingować zewnętrzne adresy po nazwach np. www.wp.pl a jeśli nie, czy pinguje się coś po IP. Może dnsy są nieprawidłowe, Freesco easy ma predefinowane te z tepsy.

Tytuł:
dzwonilem do mojego operatora kablowki, powiedzieli mi ze mam stale IP, ale oni mi go tak od razu nie podadza.. a w umowie tez go nie ma. zrobilem tak jak mi facet poradzil. podlaczylem kompa z xp do modemu i wywolalem ip config. gosc powiedzial ze to wszystko co mi sie wyswietli musi wystarczyc. mam wiec IP, maske podsieci i brame domyslna. wpisalem to do freesco ale tez nic nie podzialalo. tak sobie mysle.. w parametrach widze ze obie moje karty sieciowe maja chyba ta sama nazwe. albo dzialaja na tym samym chipsecie. jedna jest starsza, a druga kupilem 2 tyg temu i jak wkladalem to na pewno troche sie rozmiarami roznily. to chyba nie bedzie to, co nie? w sumie to do obu mam stery na dyskietkach, da sie to dograc i jak?
zrobilem tez to co kazales:

[Linux] ipfwadm -Il
IP firewall input rules, default policy: reject
type prot source destination ports
acc all 192.168.1.3 anywhere n/a
acc all 192.168.1.2 anywhere n/a
acc all 192.168.1.5 anywhere n/a
acc all 192.168.1.4 anywhere n/a
acc all 192.168.1.2 anywhere n/a
deny all 192.168.1.0/24 anywhere n/a
acc all anywhere anywhere n/a
acc all anywhere all-in-one n/a
acc all 192.168.1.0/24 anywhere n/a
acc all 192.168.1.0/24 anywhere n/a
rej all 192.168.1.0/24 anywhere n/a
acc tcp 10.0.0.12 anywhere domain -> any
acc udp 10.0.0.12 anywhere domain -> any
acc tcp 10.0.0.13 anywhere domain -> any
acc udp 10.0.0.13 anywhere domain -> any
rej tcp anywhere anywhere any -> domain
rej udp anywhere anywhere any -> domain
rej tcp anywhere anywhere any -> telnet
rej tcp anywhere anywhere any -> http
rej tcp anywhere anywhere any -> 82
rej udp anywhere anywhere any -> bootps:bootpc
rej udp anywhere anywhere any -> syslog
rej all anywhere 192.168.1.0/24 n/a
rej all 192.168.1.0/24 anywhere n/a
rej all anywhere 10.168.1.55 n/a
rej all 10.168.1.55 anywhere n/a
rej all anywhere 192.168.168.3 n/a
rej all 192.168.168.3 anywhere n/a

zaraz znowu chyba robie wszystko od nowa zeby starych smieci nie ciagnac. ale jakby ktos cos znalazl, to chetnie sie zastosuje :]
pozdro!

Tytuł:
Honorowy Admin

Ipfwadm wskazuje na to, że chyba ustawienia są ok.
Natomiast sugeruję:
1. Sprawdzić prawidłowość kabelków w kartach, czy zewnętrzna jest podłączona tam - gdzie trzeba. Powinien dać się wykonać z serwera ping do wp.pl lub choć cyfrowo do 212.77.100.101. Jeśli to pójdzie to już jesteśmy na dobrej drodze.
W przypadku pingów po IP a braku po nazwie trzeba będzie ustawić prawidłowe serwery DNS. Jeśli pingi po nazwach idą, to mamy połączenie.
W takim przypadku wykonać punkt 2. Jeżeli zaś netu na serwerze nie będzie, to trzeba znaleźć najpierw przyczynę, będzie to kwestia konfiguracji.
2. Sprawdzić z klienta ping do serwera - 192.168.1.1, sprawdzić czy na kliencie jest prawidłowy IP z zakresu od 2 do 5 (masz niepotrzebnie wpisane te kompy podwójnie - zapewne w wyniku powtarzania procedury, ale to nie przeszkadza).
Jeśli nie ma to zastanowić się dlaczego, wyeliminować przyczyny sprzętowe. Jeśli jest, to sprawdzić w IE wirtualną polskę po IP, być może trzeba na klientach prawidłowe DNSy wpisać.

PS. Staraj się pisać z większym szacunkiem dla gramatyki polskiej, będzie łatwiej czytać.

Tytuł:
Z całym szacunkiem, dziekuje za pomoc. Okazało sie że kiedy pobieralem adres przez dhcp, to jednak musialem skonfigurowac jeszcze poprawnie dns. A informatycy z mojej kablówki, bo jest ich 2 i gadałem raz z jednym a raz z drugim, to mówili na zmianę, że mam stałe, albo że mam zmienne ip. Serwer działa jak należy, musiałem jeszcze pod XP (klientem) ustawić brame i DNS na adres serwera (192.168.1.1). I wsio gra. Ale np nadal nie działa ten adres: 213.25.209.192:82, a na 192.168.1.1:82 nadal wyświetla, że nie mam uprawnień do internetu. Ale poza tym wszystko gra i świeci.

No może poza jednym:
Chciałem całość przenieść na dysk twardy. Skorzystałem z pliku INSTALACJA FREESCO NA HDD - ściągnąłem z którejś z tutejszych stron. Partycje zrobiłęm sam w programie part, a z pomocy korzystałem tylko przy instalacji syslinux.gz. Od ściągnięcia z serwera, aż do halt. Po restarcie okazało sie, że system nie załapał. Wyświetliło mi się jakieś:
GRUB version 0.98
[Minimal bash-....
.... ]

grub>

nie wiem co z tym dalej zrobić. Nie moge/umiem z tego poziomu wywołać pliku router.bat. Stoję w miejscu, a chwilowo ciągle będę jechać z dyskietki.
Pozdro!

PS, o co z tą gramatyką chodzi? Aż tak nieskładnie piszę? ;)

Tytuł:
/aha, i jeszcze się coś zgrzebało: nie działa serwer www. Po wywołaniu w IE http://192.168.1.1/ pokazuje się pusta, biała strona, a powinien być napis strona testowa.

Tytuł:
Honorowy Admin

Popatrz na moją odpowiedź dwa posty wyżej, o tym, co trzeba wpisać, żeby był panel administracyjny. Napisałem ci to dokładnie. tylko teraz jeszcze trzeba to przeczytać.
Co do przeniesienia na dysk. Jeśli chcesz to robić bez dosa, to musisz się dokłądnie trzymać opisu. Opis na www.freesco.pl jest nieco starszy i zakłada zrobienie partycji windowsowym fdiskiem. Partycja musi być aktywna. Używanie innego oprogramowania może mieć rozmaite efekty i zapewne może się zdarzyć, że nikt nie będzie wiedział o co chodzi. Najdokładniejszy opis znajduje się w pliku pdf na http://miniwebportal.one.pl i z niego radzę skorzystać.

Tytuł:
Użytkownik

sorki że się wcinam !!
przed przeniesieniem freesco na twardziela "bez dos'a" radzę wcześniej uruchomić komputer z dyskietki z dosem i wykonać polecenie :
fdisk /mbr
uchroni cie to przed późniejszym zdenerwowaniem i zastanawianiem sie w stylu " co zrobiłem źle " !!
dalej pójdzie jak po maśle !!

Tytuł:
Honorowy Admin

Nie jest to konieczne, linuksowy fdisk też ma opcję ustawiania aktywnej partycji, dlatego jest możliwe zrobienie tego BEZ narzędzi microsoftu.

Tytuł:
bardzo chetnie sie zastosuje do tego poradnika, tylko ze nie wiem jak.. liki do pobrania chyba nie mieszcza juz sie na dyskietce, probowalem wsadzic czysta dyskietke z samym plikiem, ale calu czas pokazuje stare pliki dyskietki z freesco

Tytuł:
znowu sorki, napisalem na forum, zrestartowalem, sprobowalem raz jeszcze.. i cos sie robi :)

Tytuł: FDISK /MBR
Użytkownik

fdisk /mbr
jest konieczny (o ile mi wiadomo) ta komenda powoduje wyczyszczenie tzw obszaru master boot sector , jezeli tam zapisane są głupoty to nie da rady po zainstalowaniu odpalić ŻADNEGO systemu ( a zazwyczaj too sie zdaża w najbardziej nieoczekiwanym momencie), system sie instaluje wszystko wygląda ok , ale potem dysk zachowuje sie jak uszkodzony , przerabiałem to dwa razy !!, i proponuję to wykonać "dla świętego spokoju" co do linuksowego fdiska , napewno jest doskonały , ale cięzko jest znaleźć szczegóły odnośnie "wyzszej szkoły jazdy" :lol:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.