Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 11 lipca 2025, 22:22

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
MODERATOR

Jednez rzeczy nie rozumiem przeciez instalacja nnd odbywa sie po wpisaniu uzytkownika nastepnie haslo pozniej trzeba wpisac install_nnd wszystko robi sam pozniej haslo dla roota, nazwa uzytkownika i haslo to jest raptem pare czynnosci moim zdaniem prosciej sie nie da. Pozniej odpalamy net_conf jest troche grafiki wybieramy lacze zakres adresow, dnsy robimy reboot i chodzi wiec w czym tu problem?? Jezeli ktos najwiekszym lamerem to to skonfiguruje no chyba ze ktos jest dyslektyk, dysortograf, dysmuzg i nie umie czytac no to nic mu nie pomorze.
To moze Mis' bedziesz przyjmowal zamowienia, ludzie beda do ciebie pisac e-maile z interfejsem jaki laczy ich z netem, wszystkie hasla, co ma byc zainstalowane i jakie adresy a ty bedziesz wysylal gotowa instalke :)
Po co interfejs graficzny na serwerze?? Siedze na MDK (Linux Mandrake) i jak tylko chce cos zrobic to otwieram konsole. Przeciez to jest bardzo wygodne i nieskomplikowane, trzeba znac pare podstawowych komend i tyle. A przeciez nawet ja sie ma interfejs graficzny i trzeba edytowac jakis plik to co za roznica czy to jest otawrte w mc czy emacu czy KWrite (sory za literowki jezeli zrobilem). Ja nie widze najmniejszego sensu zeby tam byl interfejs graficzny, zreszta po poprawnym skonfigurowaniu serwera mozna go zamorowac i do niego nie podchodzic serwer mi buja juz ponad tydzien a tylko tydzien poniewaz co chwile cos kombinuje i restartuje go, albo prad wylatuje.
Mis' pisal ze troche ludzi ma postawione serwery na P133 i 64ramu. Z tego co widze i slysze wiekszosc ludzi ma serwer na takim sprzecie najczesciej jest to jakis P133/166/233 i 64ramu na takim sprzecie przy odpalonym mrtg, sambie, CommuniGate, i jeszcze apachu na serwerze brakuje pamieci procesor jest ale np ja sie odpala mrtg to procesora nie ma wiec napewno nie ma miejsca na jakikolwiek interfejs graficzny.
NND mailo byc kontynuacja freesco jak wszyscy wiedza tam interfejsu graficznego tez nie ma, nie bedzie i w NND nie ma i nie bedzie koniec kropka starczy tych wypocin.

Tytuł:
Użytkownik

AMEN

Tytuł:

A moze drodzy panowie chodzi o cos podobnego do Setup znanego z Freesco? a nie o okienka.

Tytuł:
MODERATOR

a net_conf?? To wlasciwie ten setup caly z freesco :)

Tytuł:

ok ok czytam i czytam i sam sobie nie wierze jestem totalna lama to po pierwsze linuxem bawie sie od 4 dni zainstalowalem suse 9.3 ale muli mi sprzeta niesamowicie wiec znalazlem ndd instalacja miodzio ale co potem ? zainstalowalem ten mrtg bo wyczytalem ze to statystyki ale nie ma nigdzie opisu jak do nich wejsc jak pokonfigurowac wy tu sie miesem obrzucacie a ja mam KLOPOT poprosze o jakies wskazowki co dalej w X faktycznie jest duzo latwiej skrzywienie windowsowe lubie czytac i chetnie sie ucze ale jak wpisuje w google ndd to mi wywala norton disk doktor grr co mnie drazni samo odnalezienie stron z opisami ndd zajmuje duzo czasu owszem instalacja pakiety sa poopisywane latwo sie insaluja ale jezeli cos bardziej ambitnego chcialby ktos zrobic ? taki jak ja odmuzdzony windowsowiec gdzie sie doksztalcic prosze o jakies linki lub sugestie co mozna z tym zrobic potrzebuje routerka dla 6 maszyn po lokalu nic pozatym statystyki i dzielenie lacza jakies dynamiczne nie skazujcie mnie znowu na winde i ccproxy HEEEEELP kosmici sa wsrod was a wy tego nie zauwazacie to ze jestem skaleczony przez bila gatsa to nie oznacza ze tak ma mi pozostac ja naprawde bałwan jestem sie zmienic :lol:

-- :)
Dostawa hurtowa brakujących znaków przestankowych
.............................................,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
;;;;

Tytuł:
MODERATOR

roxman pisze:
ok ok czytam i czytam i sam sobie nie wierze jestem

ja też czytam i nie wierzę że można napisać taki tekst bez jednej kropki, przecinka... Ja rozumiem, że na Podlasiu trudno się żyje, ale żeby wszystkie znaki przestankowe już ukradli?? Toś mnie bracie zasmucił.
Weź to napisz jakoś po polsku, bo mnie dziś głowa boli.

Tytuł:
roxman pisze:
jak wpisuje w google ndd to mi wywala norton disk doktor grr

nie dziwie CI się jak CI to znajduje :) bo ta dystrybucja do NND ;)

Tytuł:
Użytkownik

roxman pisze:
...ale jak wpisuje w google ndd to mi wywala norton disk doktor grr co mnie drazni samo odnalezienie stron z opisami ndd...

wybacz że sie czepiam ale NDD to nie to samo co NND
NDD ->Norton Disk Doctor
NND -> Nasz Nowa Dystrybucja

Tytuł:

wydaje mi się że pisząc o interfejsie graficznym chodziło autorowi o takie rozwiązanie jak MikroTik i jego nakładka Winbox tool

http://www.mikrotik.com/

Tytuł:

Cytuj:
wydaje mi się że pisząc o interfejsie graficznym chodziło autorowi o takie rozwiązanie jak MikroTik i jego nakładka Winbox tool
http://www.mikrotik.com/

niezłe, narzędzie pełny wypas 8O

Tytuł:
Użytkownik

mam pytanie... wiem że jest kosmiczne.... ale czy jest możliwe zrobić coś takiego jak w MikroTiku?? Chodzi o te narzędzie Winbox??
Wiem że to już jest wyższa szkoła jazdy (trzeba taki winbox do NND napisać i takie tam...)
ale ogólnie chodzi mi o to czy jest to możliwe i czy są jakieś plany na przyszłość w tym kierunku?

Tytuł:
Winbox z Mikrotika jest conajmniej "ubogi" w porównaniu z SSH i tym co możesz zrobić zdalnie na swojej maszynie.
Mikrotik jest płatny od tego trzeba zacząć, pewnie gdyby każdy zapłacił za NND tyle i le kosztuje licencja Mikrotika (level5 300pln) ze wsparcie uprade tylko na jeden rok to z telefonu komórkowego mógłbyś tym zarządzać.

Jak jesteś leniwy i lubisz "klikane" zainstaluj sobie webmin'a czy coś podobnego.

Pozdrawiam
Sun

Tytuł:
Witam.
Jestem zainteresowany srodowiskiem graficznym do NND. Na razie wertuje tematy i ktos napisal ze dodanie jest proste.
Pytacie pewnie po co? otoz po to ze czasami trzeba cos poustawiac na serwerze, przeczytac chociazby to forum majac do dyspozycji tylko serwer. Administruje pewna siec. Do tej pory dzialala na PLD ale z powodu niewyjasnionych bledow przesiadlem sie na NND. Dystrybucja super. INstalacja ekspresowa. Ale przydalby sie jeszcze jakis XServer.
Co prawda moge jezdzic z drugim komputerem z Knopixem i odpalac go na monitorze serwera i podlaczac sie przez SSH, albo w koncu odpalic DynDns w koncu, ale czasami lepiej jest recznie to wszystko konfigurowac i do tego wlasnie potrzebne jest srodowisko graficzne z prosta przegladarka www.
Po ustawieniu wszystkiego wylogowuje sie z X i mam dalej zwykly tekstowy serwerek.
Moze osoba ktosa napisala ze postawienie XServera jest proste niech da jakies wskazowki jak to zrobic? Dobrze wiedziec ze ktos juz cos zrobil w tym temacie.
Dzieki

Tytuł:
MODERATOR

iwi pisze:
Ale przydalby sie jeszcze jakis XServer.

do czego niby? poza tym przeglądarka www jest, i to niejedna. Nawet z obsługą grafiki...

Ludzie uświadmocie sobie w końcu, że dodanie środowiska graficznego nic nie zmieni. X-serwer nie pomoże w żaden sposób administrować NND. Do tego trzeba by mieć oprogramowanie uwzględniające specyficzne cechy NND. Jak wiadomo, póki to forum jest jedynym miejscem gdzie się mówi o NND, póty będzie to dystrybucja o wiele mniej popularna niż redHat czy Suse... i nikt nam takiego oprogramowania nie napisze.
Używałem, pardon, miałem zainstalowanego Webmina, przez dość długo... a i tak jakiekolwiek czynności administracyjne wykonywałem z konsoli - wygodniej i szybciej, a przede wszystkim wpisując polecenia ręcznie mam to co chciałem uzyskać a nie to co przygotował mi autor programu. Widziałem kilka takich systemów administracji, niektóre przez www, inne działające w okienkach. Jednak żaden nie obejmował wszystkich możliwości. I, o ironio, zazwyczaj to czego potrzebowałem akurat nie było zaimplementowane, czyli i tak wracałem do konsoli.

Tytuł:
w takim razie to jaka przegladarke www moge uruchomic na NND?
Napisalem ze nie potrzebuje z trybu graficznego zarzadzac systemem. Z konsoli wystarczajaco to sie robi i szybko. Potrzeba tylko odpalic strone www gdzie ten opis jest wykonany. A lynx tekstowy jest niewystarczajacy. A nie slyszalem ze jest jakas przegladarka ktora mozna odpalic w trybie tekstowym a dziala podobnie jak w okienkach (no i dziala myszka na niej)

Tytuł:
MODERATOR

linx graph

Tytuł:
MODERATOR

iwi pisze:
w takim razie to jaka przegladarke www moge uruchomic na NND?

lynx, links, elinks. Links może działać w trybie graficznym,

iwi pisze:
Napisalem ze nie potrzebuje z trybu graficznego zarzadzac systemem.

Napisałeś że jesteś zainteresowany środowiskiem graficznym.

iwi pisze:
Potrzeba tylko odpalic strone www gdzie ten opis jest wykonany. A lynx tekstowy jest niewystarczajacy. A nie slyszalem ze jest jakas przegladarka ktora mozna odpalic w trybie tekstowym a dziala podobnie jak w okienkach (no i dziala myszka na niej)

mało słyszałeś, myszka działa, Linksa da się odpalić w trybie graficznym
Pochwal się może jakiego to softu używasz, bo jak znam NND to póki co powstał jeden panel (oparty na flashu) ale coś chyba z nim nie tak, bo już dawno o nim na forum nie było...

Tytuł:
MODERATOR

Cos mi sie wydaje, ze iwiemu nie jest potrzebna mozliwosc zarzadzania nnd przez strone, tylko mozliwosc przegladania stron www w trybie graficznym. Jednak nie widze takiej potrzeby. Jak Ci padnie siec to konfigurujesz ja recznie net_confem, albo na upartego przywracasz system z obrazu, a jak siec nie pada, to masz ssh.

Tytuł:
ja mam SuSE na desktopie, i jak coś potrzebuje zrobić to nawet nie łapie się na szukanie tego po całył systemie i klikanie myszką...odpalam konsole bo i tak właśnie prościej i szybciej :)

tak samo właśnie jest w NND, jeżeli kiedyś by powstał tryb graficzny to i tak bym go nie instalował, bo:
1. po co obciążać system skoro to i tak tylko pełni rolę serwera
2. strony www i inne oglądać można na innym kompie podłączonym do sieci
3. jak coś pada to pierwsze co zerkam w logi i to na konsoli bo tak lepiej, szybciej i łatwiej

jeszcze pewnie mase najprzeróżniejszych rzeczy by sie znalazło...

Tytuł:
MODERATOR

a ja zawsze mowie jak pada net to serwer tez go nie ma ;D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.