Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 5 lipca 2025, 14:56

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Witam, zmieniłem łącze z DSL 2 Mbit/512 kbit na 4 Mbit/512 kbit i o ile z pierwszym nie było problemu to z drugim po ok. 48 godz. następuje zatkanie łącza i spadek transferu do ok. 100 kbit. Po trzech tygodniach walki z POLPAKIEM przekazano mi informacje że to ponoć standard i związane jest to z wysyceniem łącza w kierunku zwrotnym (upload) i generowaniem w związku z tym błędów logicznych przez modem. Moje dotychczasowe lekarstwo to reset modemu po 48 godz. i "0" problemu przez następne , no ale w końcu to nie metoda - płacę za full wypas i tak ma być :lol: . Secjaliści z POLPAKU stwierdzili ze muszę ograniczyć upload o ok. 10% i będzie dobrze. Używam HTB więc w pliku htb.conf ustaliłem max przepustowość dla uploadu na 450 kbit (dla każdego usera w trzech przedziałach godzinowych) , pytanie czy kolejne uploady nie zsumuja sie powodując zatłuczenie bez wzgledu na parametr który ustawiłem ? np. user 1 -200 kbit (nie przekroczył 450) user 2 -350 kbit razem zajmą 550 kbit (teoretycznie bo max to 512) ? W jaki inny sposób zablokować dla HTB transfer na poziomie 450 kbit ? Może ktoś ma podobne problemy i zna inne rozwiązanie ? Pozdrawiam .

lepiej być znanym pijakiem
niż anonimowym alkoholikiem ...

Tytuł:
PGF

Jako że jestem zwolennikiem niceshapera - zainteresuj sie nim

Co do htb niestety nie jestem ci w stanie pomóc bo nie wiem o co Ci chodzi

Tytuł:
Użytkownik

rapsik pisze:
Jako że jestem zwolennikiem niceshapera - zainteresuj sie nim
Co do htb niestety nie jestem ci w stanie pomóc bo nie wiem o co Ci chodzi

Jak każdy (wiekszość) userów NND stanełem przed wyborem niceshaper czy htb. Na ten czas ok. marca htb odpowiadało mi w zupełnosci - mam ustawione przycinanie uploadu/downloadu w godz. 23-7;7-15;15-23 w kbit (by Zciech) i spełnia to moje oczekiwania całkowicie. Nie zamierzam zmieniać htb na nice choć czytałem na temat jego zalet (wad). Jak dostosować obecny konfig do przycięcia łącza dla wsiech ? Wydaje mi się ze problem opisałem wnikliwie ... Chodzi dokładnie o wskazanie NND że łącze ma parametry 4 Mbit/np. 450 kbit ( a nie 512 ). Jeżeli moje zmiany w htb.conf są prawidłowe proszę tylko o potwierzdenie (bądz nie) toku rozumowania. Thx .

Tytuł:
PGF

w konfiguracji w pliku rchtb podaj mniejsza watrosc uploadu:

WANDOWN=4096 # Download w kbit/s
WANUP=480 # Upload w kbit/s
Generalnie htb.conf sluzy do ograniczania userow ja bym im dal 128 ranio, 64 wieczorem i 256 w nocy.

ostatnia wersja z mozliwoscia robienia grup:

http://reliserv.pl/nnd/rchtb/htb_z_grupami/

Obrazek

Tytuł:
MODERATOR

Pozdrow panow specjalistow z polpaku i napisz jaki masz modem i czy przy zmianie lacza zmieniali Ci modem (nie powinni ale sie zdaza). Ja od panow "specjalistow" z polpaku ostatnio dowiedzialem sie, ze interfejs LAN na moim modemie wiesza sie dlatego ze lacze (4Mbit) jest maksymalnie obciazone. Po zmianie modemu jak reka odjal.

PS. Ja mam 2 dsle 4 mbit, jednego przez tydzien testowalem na maksymalnym obciazeniu i cos takiego sie nie dzieje, wiec to nie jest standart.

Tytuł:
Użytkownik

a jakie sa te lepsze modele modemow? czy chodzi o indywidualny egzemlarz?

SpeedStream 4100 ? taki mam jeden na dsl2000
i drugi 5100 (nie jestem pewien tego bo nie mam go w zasiegu zutu kmieniem)

Tytuł:
Użytkownik

zciech pisze:
Generalnie htb.conf sluzy do ograniczania userow ja bym im dal 128 ranio, 64 wieczorem i 256 w nocy.

czy w przypadku gdy 2,3-4 userów uploaduje na raz ich transfery sumują się czy ofraniczają się do max zdefiniowanego dla usera ? jeżeli się sumują, rozumiem że nie przekroczy parametru WANUP=480
zciech pisze:
ostatnia wersja z mozliwoscia robienia grup: http://reliserv.pl/nnd/rchtb/htb_z_grupami/.

zdecydowanie odpowiada mi ta wcześniejsza wersja "dziel i rządź", mam 60 userów i czas aby każdemu dać to co mu sie należy (po tygodniowej obserwacji). Thx za Twoje jak zwykle cenne podpowiedzi (od Frresco po NND), pozdrawiam ...

Tytuł:
Użytkownik

tasiorek pisze:
Pozdrow panow specjalistow z polpaku i napisz jaki masz modem i czy przy zmianie lacza zmieniali Ci modem (nie powinni ale sie zdaza). Ja od panow "specjalistow" z polpaku ostatnio dowiedzialem sie, ze interfejs LAN na moim modemie wiesza sie dlatego ze lacze (4Mbit) jest maksymalnie obciazone. Po zmianie modemu jak reka odjal.
Mam mieszane uczucia w rozmowie z nimi, najczęściej jest to "pani z okienka" niezorientowana totalnie a "służąca" do przyjmowania zlecenia. Zdarza się osoba kompetentna i wnosząca coś do tematu. Generalnie określili problem dwukierunkowo:
1.błędy w warstwie logicznej-to problem wysycenia kierunku łącza modem->internet (za dużo userów na danym odcinku szkieletu polpaku i najnormalniej zapycha się ...
2.problem z wysyceniem w kierunku do modemu - błąd z komunikacją zwrotną o danych transmisji (błędy nie resetują sie lecz przyrastają) .
Tak czy owak guzik mnie to interesuje, zamówiłem usługę i jeżeli po zmianie parametru uploadu (przypisanie max na sztywno 480 kbit) problem się rozwiąze każę sobie podnieść transfer z gwarantowanych 512 na wyższe bo problem leży po ich a nie mojej stronie. Na marginesie był taki jeden co twierdził że to wirusy u moich userów.

tasiorek pisze:
PS. Ja mam 2 dsle 4 mbit, jednego przez tydzien testowalem na maksymalnym obciazeniu i cos takiego sie nie dzieje, wiec to nie jest standart.

Mój modem to SpeedStream 5100 (060-E141-A0H) używam go od 9 IV 2004 na 2 Mbit/512 kbit bez problemów od początku września 4 Mbit/512 kbit z problemami jak w topicu. Pozdrawiam.

Tytuł:
PGF

W ramach maksymalnej wartosci 480kbit/s transfer wszystkich userow sie sumuje.
to co podajesz w htb.conf to maksymalna wartosc jaka moga dostac o ile bedzie wolne lacze (wolne w znaczeniu - niezajęte )

Obrazek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.