tasiorek pisze:
Pozdrow panow specjalistow z polpaku i napisz jaki masz modem i czy przy zmianie lacza zmieniali Ci modem (nie powinni ale sie zdaza). Ja od panow "specjalistow" z polpaku ostatnio dowiedzialem sie, ze interfejs LAN na moim modemie wiesza sie dlatego ze lacze (4Mbit) jest maksymalnie obciazone. Po zmianie modemu jak reka odjal.
Mam mieszane uczucia w rozmowie z nimi, najczęściej jest to "pani z okienka" niezorientowana totalnie a "służąca" do przyjmowania zlecenia. Zdarza się osoba kompetentna i wnosząca coś do tematu. Generalnie określili problem dwukierunkowo:
1.błędy w warstwie logicznej-to problem wysycenia kierunku łącza modem->internet (za dużo userów na danym odcinku szkieletu polpaku i najnormalniej zapycha się ...
2.problem z wysyceniem w kierunku do modemu - błąd z komunikacją zwrotną o danych transmisji (błędy nie resetują sie lecz przyrastają) .
Tak czy owak guzik mnie to interesuje, zamówiłem usługę i jeżeli po zmianie parametru uploadu (przypisanie max na sztywno 480 kbit) problem się rozwiąze każę sobie podnieść transfer z gwarantowanych 512 na wyższe bo problem leży po ich a nie mojej stronie. Na marginesie był taki jeden co twierdził że to wirusy u moich userów.
tasiorek pisze:
PS. Ja mam 2 dsle 4 mbit, jednego przez tydzien testowalem na maksymalnym obciazeniu i cos takiego sie nie dzieje, wiec to nie jest standart.
Mój modem to SpeedStream 5100 (060-E141-A0H) używam go od 9 IV 2004 na 2 Mbit/512 kbit bez problemów od początku września 4 Mbit/512 kbit z problemami jak w topicu. Pozdrawiam.

lepiej być znanym pijakiem
niż anonimowym alkoholikiem ...