Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 29 czerwca 2025, 01:35

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość

Witam.
Mam NND postawione u siebie, 2mbit neo, nice, arp, mrtg, fire Czerwo,itp.
Mam takze AP'ka 1963A i antene 12dB dookolna z ktorej pobieraja mi sasiedzi sygnal na dwoch AP'kach 1965. Zauwazylem, ze mimo to, ze mam ludka w opcji 2mbit (w nice jest ustawiony na niego dl_ceil 190kbps), to najszybsza predkosc ktora uzyskuje jest 1mbit, i nie zmienia sie nawet jak nice wylacze. Tak sobie pomyslalem czy to moze byc spowodowane nie wydolnym AP'kiem u mnie( jest to 11mbit WLAN).
I tu pytanko do adminow, ktorzy maja siec na AP'kach:
Czy pomoze wymiana AP'kow na inna firme i szybkosc? (np. WAP 4000 54/102mbit, ew. jakis Linksys, czy Dlink).
Dodam, ze na jednym AP kliencie (z Babu Yagi 14dB), ktory jest od bazy oddalony jakies 40 m, "siedzi" 5 osób, na drugim AP'kliencie (z millenium 15dB)siedzi 2 ludkow, a pingi 32 bajtowe do AP'kow lecą w zakresie od 2,4 do 10 ms.
Na obu predkosc netu spada z dwoch do 1mbita.
Dodam równiez, ze gdy ssaja cos po lanie z ftp, to w logach widze ze sciaganie tez jest nieciekawe, np: "... (192.168.1.9) > finished downloading 'E:\ftp\^^^^^ filmy ^^^^^\plan lotu\Flightplan.TC.XviD-ASTEROiDS.(osloskop.net).avi' - (00:27:57 - 716810,000 KB - 427,436 KBytes/s) ..."
Bardzo prosze o porady mądrych głów, gdzie siedzi diabeł??
PS: Na drodze z AP'ka do jednego AP klienta przechodzi elektryczna linia napowietrzna. Nie wiem w jakim stopniu moze byc przyczyna zaklocenia sygnalu (dodam, ze na jakies 30 pingow, 5-8 wraca z duplikatem.)

Tytuł:
Użytkownik

Jezeli u tego ludka masz połacznie 2 mbit to relany przesył jest na poziomie 1 mbit jezlei masz 5,5 to relany jest połowe z tego wiec to nie wina ap tylko samego uroku wlan :)

jezeli przejdziesz na g to szybkosc wzrosnie ale oczywiscie wymiana kart u wszystkich a to sie wiaze z kosztami nie polecam b/g razem, pozatym g jest słabsze w nadawaniu od b o srednio 3dbi wiec moze predkosc wzrosnie ale tylko na stabilnych linkach :wink: az z tch 54 jak uzyskaz 36 mbit to bedzie wszystko, czyli realny przesył na poziomie 17 mbit

Ja na twoim miejscu zastosował bym mocniejsza natenke + zwykły apek no chyba ze cie stac na jakiegos 100mw = 20 dbi ale liczy sie czułość całego zestawu, nie polecam wzmiacniaczy :!:

a co do linka ja mam kolesia odalonego o 500 metrów i powino smigac ale po drodze lasek pózniej przerwa drugi lasek, i jeszczejeden lasek, moze nie jakis duzy las ale tłumi syganał u kumpla załozyłem parabole na maszcie odalonym od domu 30 metrów (tylko tam łapał sygnał) parabola 85 cm dotego ap i skretka do domu troche to trwało ale opłacalo sie ma połacznie 11 mbit w lecie podczs deszczu 2 mbit ale i tak jestem dumny :) walczyłem długo, tak jak muwie ja na g nie przechodze gdyz moc nadajnikow spada sredno o 3 dbi (tych tanszych ) na kartach traci sie równiez, 3 dbi w sumie 6 zainwestuj w antenki :!: (dobre antenki) nie te z alegro. Moze nie posiadam duzo klijentów radiowych ale wiem jedno ze dobra antena to podstawa najdalszy link mam 3-4 km połacze na poziomie 5,5 -11 mbit Pozdrawiam

Tytuł:
Użytkownik

Najlepsze antenki to samorobne -na serio 8) , bo jak kupisz coś w sklepie to też nie wiadomo co to jest a dużo sklepów również "wrzuca się" na allegro.
U siebie mam tylko samoróbki -panele, szczelinówka i wszystko śmiga jak trza.
W sieci jest dużo opisów a zabawa przy budowie i montażu szczególnie w deszcz albo zimą po zmroku przednia :lol:
POLECAM :lol:

Cytuj:
Flightplan.TC.XviD-ASTEROiDS.(osloskop.net).avi
też to 427,436 KBytes/s to nie jest zła prędkość a poza tym prędkość zależy też od kompów, np z mojego PII 400 MHz szybciej niż 1,12 MB na DC++ po LANie nie pójdzie :(

Co do sprzętu ładnie mi chodzą Planet 1966 i nie maskuja MACów.

Pozdro
Adam

Tytuł:
Użytkownik

Na 40 m dajesz anteny zewnetrzne ?
Moze dowal parabole, wzmacniacz i antene sektorowa crevice albo inne gowno to uniemozliwisz sobie i innym korzystanie z wlana w promieniu paru kilometrow.Lepiej przyjzyj sie zlacza czy nie sa zamokniete, zle zarobione lub niedokrecone.

A teraz rada do 100 m wlan dziala doskonale na wbudowanych antenach (patykach).
Wystaw w hermetycznych puszkach AP na zewnatrz tak by sie widzialy (zadnych przeszkod po drodze nawet typu szyba a sukces gwarantowany.

Acha a sprawdziles czy nie ma strat pakietow albo czy niewidac innych sieci radiowych w okolicy ?

Tytuł:

wlasnie ze jest pelno innych nadajnikow, i po "site survey" zglasza mi sie z 10 roznych punktow(wiem ze chodza na dopalkach; dwie duze sieci walcza na sygnal, a ja ma az 9 userow)

Tytuł:
Użytkownik

komati pisze:
wlasnie ze jest pelno innych nadajnikow, i po "site survey" zglasza mi sie z 10 roznych punktow(wiem ze chodza na dopalkach; dwie duze sieci walcza na sygnal, a ja ma az 9 userow)

Pokombinuj ze zmiana kanalow i testuj na kazdym:

pod linuxem: ping -s 1400 adres_Ip_klijenta
pod windows: ping -t -l 1400 adres_Ip_klijenta

im mniej strat tym lepiej

jesli nie pomoze zdemontuj antene dookolna i na jej miejsce wstaw AP na antenkach patykowych bedzie mniej smiecia z okolicy zbieral.
Normalni ISP w skrajnych przypadkach (krertyni z dopalkami) wlasnie tak postepuja silne anteny u klijentow a na punktach bazowych AP bez dodatkowych anten).

Ostatnio zmieniony poniedziałek, 31 października 2005, 13:01 przez 2jarek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:

mam AP i AP klientow na 13 kanale, na AP mam ustawiony LONG PREAMBULE, a na klientach SHORT( tak najlepiej mi odpowiadaly pingi).
Jeżeli chodzi o pakiety, to przy 1400, pingi wachaja sie od 10 do 50ms. Nie wiem czy to jest optymalny czas, czy powinno leciec szybciej.

Tytuł:
Użytkownik

komati pisze:
mam AP i AP klientow na 13 kanale, na AP mam ustawiony LONG PREAMBULE, a na klientach SHORT( tak najlepiej mi odpowiadaly pingi).
Jeżeli chodzi o pakiety, to przy 1400, pingi wachaja sie od 10 do 50ms. Nie wiem czy to jest optymalny czas, czy powinno leciec szybciej.

Najwazniejsze by niebylo strat w pakietach jesli czasem wyskoczy troszke wyzszy ping to coz takie sa uroki radia.

Powinno ustawiac sie zawsze long preamble na wszystkich uzadzeniach chyba ze dystans miedzy nimi jest naprawde niewielki.

Tytuł:

najpierw sprawdz czy na ap-ekach nie masz ustawionego transferu 1mb, ja mam takiego samego ap-eka na 12 klientach i zapieprza az miło

Tytuł:
Użytkownik

preisman pisze:
najpierw sprawdz czy na ap-ekach nie masz ustawionego transferu 1mb, ja mam takiego samego ap-eka na 12 klientach i zapieprza az miło

Tzn, że ma byc 1mb czy ma być ustawione więcej :?:
Jak próbowałem u siebie z wyższymi wartościami (22mb) to gorzej chodziło chociaż pinga mam 1-3 ms.

Pozdro
Adam

Tytuł:
Odezwij się na GG to może coś Ci poradzę.

Tytuł:
PGF

Generalnie należy zmierzac do ustawienia krótkiej preambuły - transfer jest większy , ale fizycznie musza być dobre anteny itp , dlatego ustawia się długą preambułe - dla bezpieczeństwa , i co ważne i u klienta i na AP musi być ta sama preambuła .

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.