Jezeli u tego ludka masz połacznie 2 mbit to relany przesył jest na poziomie 1 mbit jezlei masz 5,5 to relany jest połowe z tego wiec to nie wina ap tylko samego uroku wlan
jezeli przejdziesz na g to szybkosc wzrosnie ale oczywiscie wymiana kart u wszystkich a to sie wiaze z kosztami nie polecam b/g razem, pozatym g jest słabsze w nadawaniu od b o srednio 3dbi wiec moze predkosc wzrosnie ale tylko na stabilnych linkach

az z tch 54 jak uzyskaz 36 mbit to bedzie wszystko, czyli realny przesył na poziomie 17 mbit
Ja na twoim miejscu zastosował bym mocniejsza natenke + zwykły apek no chyba ze cie stac na jakiegos 100mw = 20 dbi ale liczy sie czułość całego zestawu, nie polecam wzmiacniaczy
a co do linka ja mam kolesia odalonego o 500 metrów i powino smigac ale po drodze lasek pózniej przerwa drugi lasek, i jeszczejeden lasek, moze nie jakis duzy las ale tłumi syganał u kumpla załozyłem parabole na maszcie odalonym od domu 30 metrów (tylko tam łapał sygnał) parabola 85 cm dotego ap i skretka do domu troche to trwało ale opłacalo sie ma połacznie 11 mbit w lecie podczs deszczu 2 mbit ale i tak jestem dumny

walczyłem długo, tak jak muwie ja na g nie przechodze gdyz moc nadajnikow spada sredno o 3 dbi (tych tanszych ) na kartach traci sie równiez, 3 dbi w sumie 6 zainwestuj w antenki

(dobre antenki) nie te z alegro. Moze nie posiadam duzo klijentów radiowych ale wiem jedno ze dobra antena to podstawa najdalszy link mam 3-4 km połacze na poziomie 5,5 -11 mbit Pozdrawiam