Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 28 czerwca 2025, 07:29

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Serwer X-ow

Witam,
chcialbym na moim NND uruchomic X-y jednak jesli chodzi o LINUX to dopiero raczkuje, a widze ze sprawa nie jest taka prosta, moze ktos pomoc ?

Pozdrawiam

Tytuł: Re: Serwer X-ow
MODERATOR

simpo pisze:
Witam,
chcialbym na moim NND uruchomic X-y jednak jesli chodzi o LINUX to dopiero raczkuje, a widze ze sprawa nie jest taka prosta, moze ktos pomoc ?

Pozdrawiam

nie.

Mis' pisze:
nie.

??? 8O

Komputer stoi w publicznym miejscu u mnie w mieszkaniu i chcialbym umozliwic mieszkanca koszystanie z WWW na tym wlasnie komputerze...

MODERATOR

simpo pisze:
Mis' pisze:
nie.

??? 8O

Komputer stoi w publicznym miejscu u mnie w mieszkaniu i chcialbym umozliwic mieszkanca koszystanie z WWW na tym wlasnie komputerze...

cóż, to twój problem... jakbyś poszukał na forum to znalazłbyś rozwiązanie bez użycia X-ów... ale skoro ci się nie chce to nie widze powodu żeby ktoś miał sobie zawracać tym głowę.
A X-ów w NND nie będzie.

Mis' pisze:
cóż, to twój problem... jakbyś poszukał na forum to znalazłbyś rozwiązanie bez użycia X-ów...

Wiem, wiem lynx lub linx jednak musisz przyznac kolego Mis', ze takie rozwiazanie jest dalekie od wygody, a poza tym raczej ludzie ktorzy nie siedza 16h/dobe przy monitorze sklonni do korzystania z czegos tak "brzydkiego", a dla takich ludzi wlasnie wspomniane rozwiazanie jest adresowane...

Mis' pisze:
A X-ów w NND nie będzie.

Ktos sie uparl i koniec !? Naprawde wiele czasu zajeloby napisanie w jaki sposob je uruchomic (czytalem ze ktos korzysta z XFree z Zipslack'a) ?

Co ja robie z moim kompem to moja sprawa ;), wiem instalacja Xow na serwerach jest pomyslem co najmniej "idiotycznym", jednak tego ode mne wymaga aktualnie sytuacja. Owszem moge zainstalowac np. Slacka z jakims prostym mendzerem okien (np flushbox) jednak, nie mam teraz czasu, aby przez dluuuuugi czas konfigurowac ten system, aby osiagnac uzytecznosc jaka ma po 10 min. od instalacji NND, prosze przynajmniej o jakis wskazowki ...

MODERATOR

simpo pisze:
Mis' pisze:
cóż, to twój problem... jakbyś poszukał na forum to znalazłbyś rozwiązanie bez użycia X-ów...

Wiem, wiem lynx lub linx jednak musisz przyznac kolego Mis',
Cytuj:

nie wiem co to jest linx ale na przykład links, działa w trybie graficznym, obsługuje myszkę ma jeszcze parę innych fajnych funkcji
a przy okazji - jakiś konkretny powód pogrubienia mojego nicka?

simpo pisze:
ze takie rozwiazanie jest dalekie od wygody,

mnie pasuje, tobie nie? cóż, rzecz gustu.

simpo pisze:
a poza tym raczej ludzie ktorzy nie siedza 16h/dobe przy monitorze sklonni do korzystania z czegos tak "brzydkiego", a dla takich ludzi wlasnie wspomniane rozwiazanie jest adresowane...

nie wiem o czym brzydkim mówisz, ale jesli, jak mówisz nie jest to przeznaczone do długich posiedzeń to można użyć dowolnego narzędzia

simpo pisze:
Mis' pisze:
A X-ów w NND nie będzie.

Ktos sie uparl i koniec !? Naprawde wiele czasu zajeloby napisanie w jaki sposob je uruchomic (czytalem ze ktos korzysta z XFree z Zipslack'a) ?

planując NND na wstępie odzruciliśmy X-y i nie ma powodu żeby to zmieniać. Dla NND środowisko graficzne nic nie wniesie, a problemów może przysporzyć. A już na pewno dodatkowej niepotrzebnej pracy. Tak, biorąc pod uwagę powyższe to ktoś się uparł - grupa, która tę dystrybucję tworzy...

simpo pisze:
Co ja robie z moim kompem to moja sprawa ;),

święte słowa, to twoja sprawa...

simpo pisze:
wiem instalacja Xow na serwerach jest pomyslem co najmniej "idiotycznym", jednak tego ode mne wymaga aktualnie sytuacja. Owszem moge zainstalowac np. Slacka z jakims prostym mendzerem okien (np flushbox) jednak, nie mam teraz czasu, aby przez dluuuuugi czas konfigurowac ten system, aby osiagnac uzytecznosc jaka ma po 10 min. od instalacji NND, prosze przynajmniej o jakis wskazowki ...

fajne... a jak myślisz, skąd się bierze tan łatwość konfiguracji NND? pomyslałeś kiedyś ile czasu zajeło napisanie net_confa? Ty nie masz czasu ale my powinniśmy go znaleźć żeby przygotować ci opis prowadzący za raczkę...
mam niejakie wrażenie, że trolujesz...

Mis' pisze:
a przy okazji - jakiś konkretny powód pogrubienia mojego nicka?

Nic konkretnego, po prostu nawyki z innego forum, przepraszam...

Mis' pisze:
mnie pasuje, tobie nie? cóż, rzecz gustu. [...]
nie wiem o czym brzydkim mówisz, ale jesli, jak mówisz nie jest to przeznaczone do długich posiedzeń to można użyć dowolnego narzędzia

Jak pisalem chodzi o ludzi, ktorzy jak nie maja kursora na ekranie to naciskaja reset, bo mysla ze sie system zawiesil :/

Mis' pisze:
A X-ów w NND nie będzie.

Ale ja nie chce Xow w dystrybujcji NND, jak nie chce sie mieszac zalozenia dystrybucji, po prostu zadalem pytanie jak zainstalowac Xy w moim systemie i licze, ze znajdzie sie ktos kto chociaz da jakies wskazowki, a nie zacznie od razu krytykowac :/

Mis' pisze:
simpo pisze:
Co ja robie z moim kompem to moja sprawa ;),

święte słowa, to twoja sprawa...

No wiec prosze o mala pomoc pt. "Jak popsuc swoj routerek !?"

Mis' pisze:
fajne... a jak myślisz, skąd się bierze tan łatwość konfiguracji NND? pomyslałeś kiedyś ile czasu zajeło napisanie net_confa?

Zdaje sobie sprawe ze tworzenie nawet tak "prymitywnej" dystrybucji jak NND nie jest sprawa prosta, ale jak widze takie podejscie to zastanawiam sie po co tak wlasciwie to robisz !?

Mis' pisze:
Ty nie masz czasu ale my powinniśmy go znaleźć żeby przygotować ci opis prowadzący za raczkę...

"My", czyli kto !? 3353 zarejestrowanych w momencie pisania postu użytkowników w jednej osobie, kryjacej sie pod nickiem Mis' !? Moze mi kolega napisac na jakim forum mialem zadac to pytanie jesli nie tutaj !? Przeciez ktos z tych ludzi mogl (a raczej na pewno) probowac uruchomic Xy na NND, skoro nie chce kolega napisac to w porzadku, ale prosze nie wyzywac mnie tu od TROLLi tylko dlatego, ze poruszylem jak widze temat tabu na tym forum :/

Tytuł:
MODERATOR

Xów na NND nie będzie. simpo spokojnie nie wszczynaj awantury. Xów nie ma na NND i a pakiety z innej dystrybucji raczej nie pomogą.

Możesz użyć links'a graficznego pod framebufferem na pewno znajdziesz coś na forum.

Tytuł:

MAC!EK pisze:
Xów nie ma na NND i a pakiety z innej dystrybucji raczej nie pomogą.

Dzieki wielkie za odpowiedz, a jesli samemu skompilowalbym odpowiednie biblioteki to jest jakas szansa, ze udaloby mi sie te "nieszczesne" Xy uruchomic !?

MAC!EK pisze:
Możesz użyć links'a graficznego pod framebufferem na pewno znajdziesz coś na forum.

Zaraz zobacze, musze troche doczytac, bo "zawsze" wydawalo mi sie ze "graficzny" = Xy ;)

Tytuł:

A co z http://archlinux.org/packages.php czytalem gdzies na tym forum ze pakiety z tamtej dystrybucji da sie zainstalowac w NND, uda sie tym sposobem !?

MODERATOR

simpo pisze:
Mis' pisze:
mnie pasuje, tobie nie? cóż, rzecz gustu. [...]

Jak pisalem chodzi o ludzi, ktorzy jak nie maja kursora na ekranie to naciskaja reset, bo mysla ze sie system zawiesil :/

po co kontynuujesz ten wątek jeśli nawet nie czytasz odpoweidzi - przecież napsiałem ci ze links działa w trybie graficznym, i ma obsługę myszki? jak w takiej sytuacji mozesz mówić o "nie widzeniu kursora"????

simpo pisze:
Mis' pisze:
A X-ów w NND nie będzie.

Ale ja nie chce Xow w dystrybujcji NND, jak nie chce sie mieszac zalozenia dystrybucji, po prostu zadalem pytanie jak zainstalowac Xy w moim systemie i licze, ze znajdzie sie ktos kto chociaz da jakies wskazowki, a nie zacznie od razu krytykowac :/

a ja ci odpowiedziałem że nie potrzba X-ów żeby używać przeglądarki www. A jak zainstalować? ściągnąć źródła, przeczytać plik INSTALL i postępować tak jak tam jest opisane. Wszystko.

simpo pisze:
No wiec prosze o mala pomoc pt. "Jak popsuc swoj routerek !?"

patrz akapit wyżej

simpo pisze:
Zdaje sobie sprawe ze tworzenie nawet tak "prymitywnej" dystrybucji jak NND nie jest sprawa prosta, ale jak widze takie podejscie to zastanawiam sie po co tak wlasciwie to robisz !?

po pierwsze - jakie podejście? po drugie ja też się zastanawiam... i sensu widzę jakby mniej po kazdym takim wątku jak ten.

simpo pisze:
"My", czyli kto !? 3353 zarejestrowanych w momencie pisania postu użytkowników w jednej osobie, kryjacej sie pod nickiem Mis' !?

a jednak pomimo 3353 osób zarejestrowanych nikt specjanie się pcha z odpowiedziami na twoje pytanie...

simpo pisze:
Przeciez ktos z tych ludzi mogl (a raczej na pewno) probowac uruchomic Xy na NND,

patrz akapit wyżej...

simpo pisze:
skoro nie chce kolega napisac to w porzadku, ale prosze nie wyzywac mnie tu od TROLLi tylko dlatego, ze poruszylem jak widze temat tabu na tym forum :/

po pierwsze nie wyzywam - napisałem "mam wrażenie". Po drugie dyskusja o środowisku graficznym w NND już była niejedna, nie jest to więc temat tabu. Po trzecie dyskusja jest bezprzedmiotowa bo odpowiedź jest na forum. Poniżej masz jej skróconą wersję:

1. zainstalować narzędzia developerskie
2. ściągnąć źródła Xfree86 lub Xorg
3. przeczytać dokumentację
4. robić to co w dokumentacji napisano

P.S. powyższe jest prawdziwe dla każdego programu - wystarczy podmienić Xfree86 lub Xorg na odpowiednią nazwę.

Tytuł:
Honorowy Admin

A skoro Iksy są takie ważne, dlaczego nie zainstalujesz czegoś innego - dystrybucji jest od cholery...

Tytuł:

Mis'u drogi prosze Cie skoro tak cie zdenerwowalo moje pytania, skoro jestem idiota, ktory na sile chce popsoc swoje nnd, skoro wszystko jest takie banalne, proste i ogolnie wszyscy na tym forum wszystko wiedza ...
To po co odpisywales na moj post !? Nie chce mi sie juz kopiowac, wklejac i quotowac, prosze zapomnij o istnieniu tego tematu i zajmij sie czyms bardziej produktywnym niz odpisywaniem na pytania takich debili jak ja, gdzyz wprowadzasz tylko niepotrzebne zamieszanie, ktore nie przybliza mnie fo rozwiazani tego problemu... Chcesz koniecznie z ludzmi poklocic to zaloz temat "Linux jest lepszy od Windowsa" na stronie np. http://windows.home.pl/forum/ :P

Tytuł:

Maciek pisze:
A skoro Iksy są takie ważne, dlaczego nie zainstalujesz czegoś innego - dystrybucji jest od cholery...

Szczerze to jest tak jak napisalem, NND zaisntalowane od miesiaca, chodzi bez wiekszych problemow ludzie zadowoleni, a instalacja innego systemu i jego konfiguracja to przynajmniej dzien bez netu,a to nie przejdzie (ludzie mnie zabija), dlatego wole poswiecic kilka godzin na zaisntalowanie xow na dzialajacym juz NND... :/

Tytuł:
Honorowy Admin

No coż, NND się do tego nie nadaje. Sorry, ale to zdaje się już macieks napisał :)

Tytuł:

Czekam teraz na montor powienien dotrzec wieczorem i wtedy zobacze jeszcze tego linksa w graficznym.

Maciek pisze:
No coż, NND się do tego nie nadaje. Sorry, ale to zdaje się już macieks napisał :)

W takim raziem, wiem ze to forum NND (freesco) i zadawanie takich pytan jest "srednio" na miejscu ;), ale jaki inny system polecacie ? Stosunkowo latwa konfiguracja (wiem ze NND to nie bedzie, ale chociaz zebym tygodnia nie stracil :/ ), stabiliny i "troche" bezpieczny ;) Pytam, gdzyz jedymy moj kontkt z linuxem to... NND zainstalowane miesiac temu, a koledzy sa 'troche" bardziej wtajemniczeni ;)

Zalezy mi na najprostszymi okienkami (np flushbox).
Komp:
P166; ~196 mb RAMul; dysk 2 GB;

Tytuł:
simpo pisze:

Zalezy mi na najprostszymi okienkami (np flushbox).
Komp:
P166; ~196 mb RAMul; dysk 2 GB;

na takim kompie to ciezko bedzie z uruchamianiem jakichkolwiek dystrybucji wraz z trybem graficznym. Za malo ramu oraz procesor sie gotowac bedzie niestety. Przynajmniej ja tak mysle.

Tytuł:

widget pisze:
na takim kompie to ciezko bedzie z uruchamianiem jakichkolwiek dystrybucji wraz z trybem graficznym. Za malo ramu oraz procesor sie gotowac bedzie niestety. Przynajmniej ja tak mysle.

Czyli podmiana plyty i procesora na 200MMX za duzo tez nie pomoze ?

Tytuł:
MODERATOR

simpo pisze:
Mis'u drogi prosze Cie skoro tak cie zdenerwowalo moje pytania,

nie wiem na jakiej podstawie tak twierdzisz... niemniej jaka by ona nie była nadinterpretujesz...

simpo pisze:
skoro jestem idiota,

znów nadinterpretujesz albo masz kompleksy. Nigdy nic takiego nie powiedziałem.

simpo pisze:
ktory na sile chce popsoc swoje nnd,

to twoja sprawa i mnie nic do tego... ja mówiłem o NND i dlaczego w NND X-ów nie będzie.

simpo pisze:
skoro wszystko jest takie banalne, proste i ogolnie wszyscy na tym forum wszystko wiedza ...

to, to już nie jest nadinterpretacja a zwykła fantazja (żeby nie użyć innego słowa). Pokaż cytat gdzie coś takiego powiedziałem...

simpo pisze:

To po co odpisywales na moj post !?

odpisałem jednym słowem, i zapewniam cię że nie bez powodów.

simpo pisze:
Nie chce mi sie juz kopiowac, wklejac i quotowac, prosze zapomnij o istnieniu tego tematu i zajmij sie czyms bardziej produktywnym niz odpisywaniem na pytania takich debili jak ja, gdzyz wprowadzasz tylko niepotrzebne zamieszanie, ktore nie przybliza mnie fo rozwiazani tego problemu...

a to jakiś obowiązek jest żeby cię zbliżyć do rozwiazania problemu? powtarzam - nie dość że odpowiedziałem ci w pierwszym poście że nikt ci nie pomoże, to potem dałem ci odpowiedź jak pomimo to możesz mieć tę funkcjonalność o którą ci chodzi... na koniec napisałem ci co możesz zrobić żeby te X-y mieć... to powiedz, czego ty w końcu oczekujesz? że ci ktoś powie "tak zrobiłem, tu masz pakiety:..."

simpo pisze:
Chcesz koniecznie z ludzmi poklocic to zaloz temat "Linux jest lepszy od Windowsa" na stronie np. http://windows.home.pl/forum/ :P

Ty masz naprawdę problemy... skąd ci w tym wątku windows się wzial???? Po raz kolejny przypominam - moja odpowiedź zawierała początkowo jedno słowo. To ty dalej drążyłeś temat, a że mnie kiedyś dobrze wychowano to ci odpowiadałem...

dla mnie OT.

Tytuł:

:arrow: Mis'
Dobra ku...cokolwiek nie powiesz masz racje, jestes za... wychowany i wszystko ogolnie jest za.... Juz napisalem jestem debile ty masz racje, czego jeszcze chcesz ?!

Mozesz zamknac/usunac temat, gdzyz jestes moderatorem, chociaz przegladajac pozostale twoje "dobre rady" na tym forum to takiz ciebie moderator jak z koziej d... trobka.

Nie da sie normalnie, zrozum do ku... jasnej ze jak ja pisze temat na forum, szukajac pomocy to nie wiem jakie byly zalozeniia projektu NND i co ty miales na mysli ustalajac jakies tam zasad... ZADALEM NORMALNE pytanie i otrzymalem NIEnormalna odpowiedz, ktore oczywiscie jako ze jestes dobrze wychowany byla napisana konketnie, fachowo i z szacunkiem dla mnie, czyli kogos kto jest nowym na tym forum.

Ktos zaczynajacy uzywanie tego forum na poczatku wie ze jest tylko g... bo na postawione pytanie WIELKI MODERATOR I CODER MIS odpowiada 3ema literkami :/, ktore oczywiscie tylko debil nie wywnioskuje co tak naprawde znacza, przeciez wiadomo ze Mis "ma swoje powody"...

Czlowieku ty powinienes qrwa conajmniej w Blekitnej Infolinii TP pracowac z takim traktowaniem ludzi "mniej doinformowanych", a jesli znowu nie rozumiesz o co chodzi to zadzwon 9393 i sie dowiesz :/

Zauwaz, ze jakos inni uzytkownicy tego forum (nawet inni moderatorzy) zrozumieli o co mi chodzi i potrafili udzielic normalnej odpowiedzi.

Pozdrawiam wszystkich i dziekuje za pomoc, a kolege Mis'ka przepraszam ze odwazylem sie zapytac

Prosze jeszcze raz o zamkniecie/usuniecie tematu.

simpo

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.