Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 29 czerwca 2025, 18:46

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Czy czasami u siebie na serwerkach nie zauwazyliscie dziwnej rzeczy? U mnie po jakims czasie logi FreshClam (daemon'a aktualizacji bazy danych wirusow ClamAv) sa puste a w listach procesow nie ma daemona freshclam.

To jest o tyle dziwniejsze ze nic w logach nie jest zapisane ze daemon takowy zostal zakonczony lub zostal zmuszony do zamkniecia. Po prostu sie zamknal i nie funkcjonuje. Ale wystarczy ze odpale go ponownie i dziala az do czasu kolejnego takiego manewru....macie moze jakis pomysl na to ?

Dodam ze mam najnowsza wersje 0.87.1 ale i na wczesniejszych dzialy sie podobne rzeczy....nie wiedziec czemu.

Użytkownik

widget pisze:
Czy czasami u siebie na serwerkach nie zauwazyliscie dziwnej rzeczy? U mnie po jakims czasie logi FreshClam (daemon'a aktualizacji bazy danych wirusow ClamAv) sa puste a w listach procesow nie ma daemona freshclam.

To jest o tyle dziwniejsze ze nic w logach nie jest zapisane ze daemon takowy zostal zakonczony lub zostal zmuszony do zamkniecia. Po prostu sie zamknal i nie funkcjonuje. Ale wystarczy ze odpale go ponownie i dziala az do czasu kolejnego takiego manewru....macie moze jakis pomysl na to ?

Dodam ze mam najnowsza wersje 0.87.1 ale i na wczesniejszych dzialy sie podobne rzeczy....nie wiedziec czemu.

A zauważyliście of course i jeśli pamięć mnie nie myli to już zwracałem na to uwagę. Ja obszedłem to w ten sposób, że dopisałem w /etc/logrotate.d plik freshclam

: [/] [] ()
/var/log/clamav/freshclam.log {
 create 644 clamav clamav
 postrotate
 /bin/kill -HUP `cat /var/run/freshclam/freshclam.pid 2>/dev/null` 2> /dev/null || true
 endscript
}

Dodatkowo w pliku freshclam.conf uaktywniłem wpis dotyczący identyfikatora procesu:

PidFile /var/run/freshclam/freshclam.pid

Wymagało to utworzenia katalogu /var/run/freshclam z uprawnieniami użytkownika i grupy clamav.
Oczywiście w pliku rotacji logów dla clamav-a usuwamy wszystko co dotyczy freshclam-a. U mnie działa :)

pozdro

uptime-project.net

Tytuł:
szczerze to tez na swoje zmienilem lekkawo pliki logrotate.d i tez mam to w osobnych daemonach (w wersji instalacyjnej clamav jest w jednym daemonie a ja podzielilem na dwa - czyli twoj sposob) ale na niewiele mi sie to zdalo....moze faktycznie warto uzyc kill -HUP `cat.....` anizeli killall -HUP freshclam

zobaczymy na ile to sie zda, ale dzieki za informacje :)

Tytuł:
Użytkownik

Ważne jest, żeby w /var/run stworzyć dodatkowy katalog fresclam (czy jak go nazwiesz) ale z właścicielem i grupą clamav. Bo z takim użytkownikiem uruchamiany jest freshclam. Jak tego nie będzie to plik .pid się nie zapisze i działać nie będzie.

pozdro

uptime-project.net

Tytuł:
provayder pisze:
Ważne jest, żeby w /var/run stworzyć dodatkowy katalog fresclam (czy jak go nazwiesz) ale z właścicielem i grupą clamav. Bo z takim użytkownikiem uruchamiany jest freshclam. Jak tego nie będzie to plik .pid się nie zapisze i działać nie będzie.

pozdro

ja to wiem...ale czy czasem freshclama nie mozna uruchomic z uzytkownikiem root? jakos mi sie wydaje ze chyba mozna hehe

Tytuł:
Użytkownik

widget pisze:
ja to wiem...ale czy czasem freshclama nie mozna uruchomic z uzytkownikiem root? jakos mi sie wydaje ze chyba mozna hehe

Może i można - ja poszedłem po najmniejszej linii oporu :)

uptime-project.net

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.