Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 18 lipca 2025, 06:02

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Witam!

Dziś wróciłem ze szkoły i serwer działał bez zarzutu. Nie było żadnych dziwnych wpisów w log kernela. Co zrobiłem?

Wyłączyłem NICESHAPER'a!

Dlatego mam pytanie w związku z tym:
Czy mógłby ktoś mi pomóc ze skryptem rc.htb wygenerowanego przez konfigurator PriSM'a? Problem jest w tym, że mam bardzo niski transfer liczony w bajtach... Nie wiem dokładnie gdzie tkwi błąd w tym skrypcie.

Mam nadzieję, że na regułkach TC będzie już dobrze i serwerek będzie pracował jak ta lala! :)

BTW: Zasilacz mam nowiuśki 350W i ograniczenie ilości połączeń też jest aktywne.

Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie... ;)

Tytuł:
Tak pomyślałem, że podam może jeden przykład konfiguracji tego samego gościa:

Limit dla DL:
: [/] [] ()
tc class add dev eth1 parent 1:2 classid 1:21 htb rate 119kbit ceil 1500kbit prio 2 quantum 1500
tc qdisc add dev eth1 parent 1:21 esfq perturb 10 hash dst
tc filter add dev eth1 protocol ip prio 5 parent 1:0 u32 match ip dst 10.0.0.19 flowid 1:21

Limit dla UL:
tc class add dev eth0 parent 2:1 classid 2:12 htb rate 14kbit ceil 90kbit prio 2 quantum 1500
tc qdisc add dev eth0 parent 2:12 esfq perturb 10 hash dst
tc filter add dev eth0 parent 2:0 protocol ip prio 5 handle 2 fw flowid 2:12

Zastanawia mnie skąd system ma wiedzieć kogo dotyczy upload, bo w przypadku DL jest wyraźna identyfikacja po IP. Czy ktoś wie czy to jest poprawny wpis??

Proszę o odpowiedź biegłych w regułkach HTB.

Pozdrawiam...

Tytuł:
Touldie pisze:
tc class add dev eth0 parent 2:1 classid 2:12 htb rate 14kbit ceil 90kbit prio 2 quantum 1500
tc qdisc add dev eth0 parent 2:12 esfq perturb 10 hash dst
tc filter add dev eth0 parent 2:0 protocol ip prio 5 handle 2 fw flowid 2:12

wiesz po tym ze:

2 linia -> parent 2:12 (wlasnie o to 12 chodzi)

wylapuje znakowany pakiet....zobacz sobie do pliku fwmarks.htb

tak samo w 3 linii

Tytuł:
Teraz jasne :) Hmm.... A te niskie transfery co mogą oznaczać?

Czytałem o tym markowaniu, że to nie działa i trzeba robić patch na iptables. Zrobiłem... ale nie wiem czy mi wyszło. IPTABLES pokazuje mi wersję 1.3.1, a z tego co kojarzę... to pownno być 1.3.3 albo 1.3.7... już nie pamiętam dokładnie. Problem ten był chyba omawiany przy programie OBWMAN.

Więc wychodziłoby na to, że może te markowanie nie działa?

Pozdrawiam...

Tytuł:
Touldie pisze:
Teraz jasne :) Hmm.... A te niskie transfery co mogą oznaczać?

Czytałem o tym markowaniu, że to nie działa i trzeba robić patch na iptables. Zrobiłem... ale nie wiem czy mi wyszło. IPTABLES pokazuje mi wersję 1.3.1, a z tego co kojarzę... to pownno być 1.3.3 albo 1.3.7... już nie pamiętam dokładnie. Problem ten był chyba omawiany przy programie OBWMAN.

Więc wychodziłoby na to, że może te markowanie nie działa?

Pozdrawiam...

ja mam tez wersje 1.3.1 i mi wszystko dziala. jajko mam 2.4.31.

a co masz na mysli mowiac niskie transfery ? widac ze masz skonfigurowane w kbit a przypominam zeby bylo w kB/s to trzeba podzielic wartosc na 8 !!

czyli w Twoim przypadku wartosci downloadu:
- 14kB/s - wartosc minimalna (rate)
- 187,5kB/s - wartosc maksymalna/do podzialu (ceil)

upload'u:
- 1,75kB/s - wartosc minimalna (rate)
- 11,25kB/s - j.w.

a jak tworzyles te bałwan jestem..ja uzywam konfiguratora Zciech'a lecz lekko szczerze mowiac zmodernizowanego przeze mnei ;)

Tytuł:
Jajco pewnie mam to samo... wartości są w sam raz, czyli takie jak być powinny ;)

Korzystałem z konfikuratora PriSM'a - tak dokładnie jest napisane we wnątrz skryptu, na samym początku. A przez 'wolny transfer' mam na myśli to, że jak cicałem załadować stronkę Onet'u, to wczytywał mi ją z średnim transferem ~300 B/s!!!

Sprawdziłem IPTRAF'em... i UL był duży około 29 kB/s, zaś DL bardzo mały... na 17 kompów około 20 kB/s w tym 3-4 z P2P.

Gdybyś rzucił okiem na konfigi byłbyś w stanie powiedzieć co dokładnie jest nie tak? ciekawy jestem czy konfiguratory PriSM'a i Zciech'a są te same czy inne...

Pozdrawiam...

Tytuł:
Widziałem oba skrypty i są bardzo podobne. Ostatecznie opierając się na nich zacząłem dodawać kolejne regułki i póki co mam ustawionych 3-ech klientów. Zobaczę na MRTG co z tego wyjdzie...

Także jestem w fazie sprawdzania regułek... :)

Pozdrawiam...

Tytuł:
Witam czytających!

Serwer padł po kilku godzinach pracy... Wniosek nasuwa się taki, że pady serwera nie były spowodowane przez NICESHAPER'a jako takiego, tylko przez COŚ, co ma związek z HTB... Bez regułek śmiga aż miło, z regułkami dzieją się właśnie takie niedobre rzeczy...

Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym?? A w między czasie... buduję drugiego kompa na chip'ie Intela... Cholewa, że też musiałem mieć tego pecha... Ech.

Pozdrawiam...

Tytuł:
Już nie mam siły... postawiłem drugi serwer, na zupełnie innych częściach, sprawdzonych i co?....

G.....NO! NIE DZIAŁA! Zwiechy... ciągłe zwiechy... i niech mnie ktoś przekona, że NND jest NORMALNYM system w standardowym zrozumieniu znaczenia tego słowa.... Dodam, że tym razem, to nawet w logach kernela nic nie widać. TO JEST CHORE.

Nie wiem czy ta dystrybucja jest do bani, czy może jeszcze coś innego. W każdym bądź razie jest to patologiczna sytuacja!! Bez dwóch zdań... Bo jeśli coś nie działa tak jak powinno w podstawowej konfiguracji, to po co coś wychodzi na światło dzienne?? Niech wyjdzie 3 miesiące później, ale niech zostanie chociaż w tej podstawowej konfiguracji sprawdzone na 5 różnych konfiguracjach.

Rezygnuję z NND i sprawdzę inną dystrybucję linux'a, bo dla mnie jest to nie do pomyślenia... Tyle czasu stracić i z jakim efektem?

JESTEM W PUNKCIE WYJŚCIA

Tytuł:
powiem Ci ze jestes jedynym ktory ma takie problemy....

Tytuł:

proponuje slackware 10.2 moge pomoc z konfiguracja i dac gotowe ustawienia :> gg: 3824568 bardzo stablilny system i podobny do NND jezeli chodzi o ustawienia i konfiguracje

Tytuł:
Jeszcze się nie poddałem... znalazłem drugą identyczną płytę główną i zamonotwałem... Oczekuję w niepokoju co będzie dalej z tym fantem. To jest trzecia, bo druga okazała się być walnięta...

Jeśli to nie pomoże, to pomyślę o slackware, jeśli jesteś chętny pomóc mi, to fajnie :) Na pewno odezwę się gdybym potrzebował pomocy! Dzięki :)

A na razie czekam...

Tytuł:
MODERATOR

Jeśli masz takie problemy. Może spróbuj NN (to stare NND na slakware właśnie).

Jeśli nie chcesz na razie zmieniać systemu. Wgraj sobie firewalla i HTB Zciecha oraz w razie problemów poproś go o pomoc przez gg. Z tego co piszesz wnioskuję, że możesz mieć jakiegoś wirusa w sieci blokujacego HTB/NICESHAPERA, a mogłeś mieć źle ustawiony dostęp po 22 i nie mogłeś tego zobaczyć.
Ja wykrywam wirusy podobnie jak u Zciecha jest wykrywany Saser w firewallu.
Dodatkowo przyblokowane ilości połaczeń po TCP i UDP (co poniektórym).
Mam tez mrtg i patrzę co sie u kogo dzieje.

Oczywiście zakładam, że sprawdziłeś te kompy co najmniej Memtest86.

Tytuł:
Wiecie co... wiecie, że wychodzi na to, że problemem była płyta główna! Na tej podmienionej chodzi już 28h, wszystkie usługi odpalone, a w logach... pusto! tzn. procesy nie są kilowane przez system!!!

Normalnie jak tak dalej pójdzie... to będę krzyczał HURRRRAAA! :D Na początku podejrzewałem, że to może być wina sprzętu i dobrze mówili Ci ludzie (tu chylę czoła przed ich mądrością), że linux nie wiesza się

Dało mi dużo do myślenia to co Widget kiedyś powiedział, że chyba jestem jedyny, który ma takie problemy... Wykluczyłem więc system z tej rozgrywki i chyba był to strzał w 10 :)

Mówię Wam, ludzie... jeśli się to potwierdzi, to wszystkich śledzących ten wątek zapraszam na piwo!! ;) Byłoby to zapewne BIG PARTY!! :D Mam nadzieję, że operacja zakończy się sukcesem, bo powiem Wam szczerze, że już ze dwa dni chodzę zbity jak pies i przygnębiony jak bies... Zobaczę co dalej. To tyle póki co :)

Sie ma ALL i dodam jeszcze...
iptables -t nat -I POSTROUTING -s duzo_piwa -d tym_co_pomogli -j SNAT --to TP_SA (chociaż raz niech na coś się przyda ;) )

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+2godz.