Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 25 czerwca 2025, 17:55

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
MODERATOR

Co deweloperzy NND sadza o migracji NND na kernel z serii 2.6? Nie mowie tu o wrzuceniu od razu paczki do oficjalnego repozytorium, ale np. o testowym iso i utworzeniu w repozytoriach osobnych katalogow z pakietami dla 2.6 (tymi, ktore wymagaja ponownej kompilacji). Ze swojej strony oferuje pomoc w kompilacji i testowaniu nowych pakietow.
Uprzedzajac pytanie: po co? napisze, ze nie mam konkretnej odpowiedzi, ale na pewno w przyszlosci wyjdzie wieksza funcjonalnosc tych kerneli, a poza tym trzeba isc z duchem czasu, prawda?
PS. Z tego co zauwazylem, to np. na stronie netfilter.org powoli wycofuja sie z wspierania kerneli serii 2.4

Ostatnio zmieniony wtorek, 20 grudnia 2005, 16:12 przez tasiorek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
PGF

Jeżeli chodzi o pytanie "po co" to jedna z odpowiedzi , tak na szybko : większa biblioteka sterowników do urządzonek .

Tytuł:
MODERATOR

hm po wsadzeniu do NND jaja 2.6.14 spadlo mi zuzycie swapu do 0 dziwne to troche ale zawsze bral swap a teraz nic :) A tak to narazie innych zmian nie widze :)
[root@serwer_www root]# uname -a
Linux serwer_www 2.6.14.4 #1 Sat Dec 17 19:03:01 GMT 2005 i586 unknown unknown GNU/Linux

Tytuł:
Użytkownik

Jakie pakiety oprócz iptables musiałeś od nowa przekompilować?

MODERATOR

tasiorek pisze:
Z tego co zauwazylem, to np. na stronie netfilter.org powoli wycofuja sie z wspierania kerneli serii 2.4

póki co to mógłby być jedyny powód przejścia na 2.6.x. O ile chodzi o sterowniki do urządeń to w zakresie nas interesującym większych zmian nie ma (nie mówię o sata, bo się mało znam, ale o ile wiem są również obsługiwane przez 2.4.x) - po prostu wszystko działa.

IMHO ważniejsze niż zmiana wersji kernela jest uzyskane pełnej stabilności tego co mamy i wypracowanie sprawnych mechanizmówi administracji upgradami i wydawania kolejnych wersji...
Drugim najważniejszym zadaniem powinno być przygotowanie narzędzi konfiguracyjnych.
Na trzecim miejscu postawiłbym dalszą polonizację.

Obawiam się że wprowadzenie, nawet testowo, nowego kernela pogłębiłoby i tak dość duży bałagan - jeden ma czyste nnd, ktoś inny ma 2.6.x, a jeszcze ktoś inny własny kernel... a przecież pozostają jeszcze różne wersje pakieŧow i pakiety z nieoficjalnych źródeł... W przypadku wystąpienia problemu rozwiązania mogą się różnić, a potem ktoś inny nie doczyta, skorzysta z recepty niezgodnej z jego systemem i mamy niezadowolonego usera...
Znów, moim tylko zdaniem, póki nie mamy sprawdzonych metod/narzędzi do zarządzania całym projektem próba przejścia na 2.6.x spowodowałaby więcej złego niż dobrego...
Przecież Freesco nadal dziala na 2.0.x i w swoim zakresie zastosowań ma się całkiem dobrze..

Tytuł:
Użytkownik

Witam ja zacząłem swoją drogę własnie od freesco, ale w miare jedzenia apetyt rośnie. po pewnym czasie ogranicznia związane ze starym jajkiem tego systemu przerosły zalety jakie daje (nie mówie tutaj ze ten system jest zły bo nadal uważam ze to bardzo dobry system dyskietkowy). Natomiast pocz pewenym czasie bałwan jestem freesco na dysk. Pochodzilo to troche w takim zestawie. Nastepnie zaczelo pojawiac sie cos o nnd. Początkowo jako użytkownik obeznany tylko z freesco bałem sie przesiadki ze starego systemu na nowy. Działająca siec uzytkownicy wydzwaniający dlaczego nie ma netu znacie to z autopsji. Natomist po zmianie systemu zauważyłem ogromny skok jakościowy. Nowe jądro masa nowych usług i dużo bardziej wydajna praca nowego jądra bardzo zachęciła mnie do tego systemu. Natomiast po przeszło roku używanani nnd znowu stanąłem nad przepaścią, bo stare jądro 2.4 nie chce obsługiwać juz nawet niezbyt drogiego nowego sprzetu. Ja kroki skierował bym w kierunku jądra 2.6, wiem że spowoduje to nowe problemy ale uważam też ze da sporo nowyh możliwości których nie posiada jądo 2.4. Dodam też ze stabilnośc mojej wersji nnd jest na jak najwyższym poziomie odkąd podłączyłem całość pod Upsa system działa od kilku miesięcy i jeszcze nigdy sie nie zawiesil.Pewnie że sam musiałem z równych powodów go restartować ale co do zażutu kolegi Misia co do niestabilności Nie zgadzam sie. Moim zdaniem ta wersja systemu jest juz bardzo dojżała i zostało w nią włożone mase pracy ,natomiast uważam również że należało by sie poważnie zastanowić nad nowym jądrem.

Tytuł:
MODERATOR

Surfer pisze:
Natomist po zmianie systemu zauważyłem ogromny skok jakościowy. Nowe jądro masa nowych usług i dużo bardziej wydajna praca nowego jądra bardzo zachęciła mnie do tego systemu.

To nie jest tylko zasługa nowego jądra, imho "kopa" dało bardziej globalne podejcie do samej dystrybucji. Gdy powstało NND można było w prosty sposób dodać w zasadzie każdy program i każdą usługę korzystając z pakietów Slackware. Lamer zrobił kupę naprawdę fajnej roboty. Nie ustrzegł się jednak przed pewnymi błędami (glownie był to brak niektórych bibliotek), ale to normalne jak się coś robi samemu. Dlatego też zaproponowałem swoją wersję opartą o kompletny system bazowy. Jednocześnie od razu przygotowane zostało kilkaset pakietów zawierających większosć potrzebnych użytkownikom programów. I wydaje mi się że to wlaśnie jest tym skokiem jakościowym o którym piszesz. Samo jądro jest tylko jednym z elementów tego. Nie wiem zresztą czy najważniejszym. Przy odrobinie dobrej woli daloby się to chyba zrobić na 2.2.x

Surfer pisze:
Natomiast po przeszło roku używanani nnd znowu stanąłem nad przepaścią, bo stare jądro 2.4 nie chce obsługiwać juz nawet niezbyt drogiego nowego sprzetu.

NND w założeniu miało być kontynuacją Freesco. I jako takie miało pozwolić wykorzystać stary sprzęt, który wyszedł z użycia jako sprzęt desktopowy. Wydaje mi się że to zadanie spełnia w 100%.
Ale apetyt w rośnie w miarę jedzenia i dlatego pojawiają się głosy że obsługa tego czy tamtego powinna pojawić się w NND. I tu stajemy przed dwoma problemami, o których już wielokrotnie pisałem - pierwszy to dostęp do takiego sprzętu, drugi to celowość stosowania takiego sprzętu w kilku- bądź kilkunastoosobowej sieci. Osobiście gdybym administrował produkcyjnym systemem zawierającym kilkaset komputerów nie spojrzałbym nawet na NND. I nie dlatego że obsługi sprzętu by nie było... Ale ze względu na brak profesjonalnego supporu, może nawet płatnego. Jako firma nie mógłbym sobie pozwolić na amatorskie rozwiązanie. A NND jest typową amatorszczyzną. I mówię to całkiem swiadomie pomimo poświęcenia temu projektowi ostatnnich 2 lat...
Wracając do tematu - czytałem niedawno dyskusję o obsłudze systemów 64 bitowych. I uczestnicy byli zgodni co do jednego - póki co to fajne, ale w produkcyjnych systemach by tego nie stosowali. Emulacja zaś 32 bitów na 64 bitowym sprzęcie nie ma uzasadnienia ekonomicznego. Czyli dla siebie do domu jako zabawka, system testowy OK, ale poza tym trzymamy się poczciwych 32 bitów bo to działa i niespodzianki nam nie grożą. Oczywiście streszczam i upraszczam wnioski z dyskusji. Dodam tylko, że wypowiadali się doświadczeni administratorzy i użytkownicy.

Surfer pisze:
Ja kroki skierował bym w kierunku jądra 2.6, wiem że spowoduje to nowe problemy ale uważam też ze da sporo nowyh możliwości których nie posiada jądo 2.4.

Pokaż proszę czego to nie obsługuje kernel 2.4.x? Tylko rozgranicz brak obsługi ze względu na braki w kernelu od braku obsługi ze względu na niewłączenie określonej opcji w konfigu dystrybucyjnego kernela NND. Myślę że będziesz zaskoczony wynikiem.

Surfer pisze:
co do zażutu kolegi Misia co do niestabilności Nie zgadzam sie. Moim zdaniem ta wersja systemu jest juz bardzo dojżała i zostało w nią włożone mase pracy ,natomiast uważam również że należało by sie poważnie zastanowić nad nowym jądrem.

O tym że system jest stabilny wiem doskonale, spójrz na mój obrazek z projektu uptime...
To czego się obawiam wynika z dotychczasowego doświadczenia. Moim zdaniem, podkreślam moim, NND powinno wciąż bazować na 2.4.x a cały wysilek powinien być skierowany na optymalizacji tego co już mamy. Powtarzam, system jest amatorski i różne cuda-wianki są nam raczej zbedne. Stabilność i łatwość obsługi i kompletna polonizacja zaś powinny być priorytetem. szczególnie że większosć użytkowników NND miała dotychczas malu kontakt z systemami uniksowymi i czasem zastosowanie podstawowych poleceń sprawia im duży problem...

Podkreślam jeszcze raz ze to tylko moje prywatne zdanie.

Tytuł:
Użytkownik

Uważam że należy zastanowić sie przede wszystkim nad tym czy wprowadzenie nowego jadra da nowe możliwośći i zbytnio nie utrudni rozwoju nnd. Nad 64 bitami to masz racje nei jest niezbędne, tymbardziej ze nawet 64 bitowe procesory wspierają 32 bitowe systemy. Natomiast to co mnie popycha do zmiany kenrela było by wsparcie dla nowego rodzaju sprzetu. Uwazam że NNd przede wszystkim powinno mieć wsparcie dla duzej ilości kart sieciowych (standardowo do wyboru z listy przy konfiguracji a nie w modułach) zarówno kart sieciowych zintegrowanych na starych i troche nowszych płytach jak i tych radiowych. Idąc tym tropem niezbędne było by rónież wsparcie dla noeszych chipsetów które umozliwiają szybszy zapis i odczyt z dysków. Do tego wszystkiego sugerował bym maksymalną ilość kreatorów do wszystkiego (tak zeby ludek który bierze w swoje ręce taki ssytem miał od razu mozliwosc skonfigurowania bez sciagania podstawowych narzedzi) np na sam poczatek zeby zeby bylo zainstalowane cos w rodzju firewalla czerwo (ten standardowy jest troszke ubogi), do tego standardowo zawarty niceshaper odpalany razem z konfiguracją sieci. Jest masa spraw które uwazam ze powinny byc od razu razem z zainstalowanym systemem., natomiast te są podstawowe. Co do kwestii jądra jeszcze raz powiem ze trzeba sie zastanowic co może dać nowe jądro i czy nakłąd pracy jaki będzie musiał zostac włożony w to przedsięwzięcie bedzie usprawiedliwiwał kożyści jakie sie w zamian uzyska.
http://soltysiak.com/linux/post-halloween-2.6.pl.txt
tutaj jest pare spraw związanych z jajkim 2.6 Ja jestem za tym zeby kernel zmodernizować Natomiast widze ze Mis` jest przeciwny.

Mimo tego ze system jest amatorki uwazam ze powinno sie postawic na wsparcie maksymalnej ilosci sprzetu i to nawet mało standardowego tak zeby zrobic z tego system który wspiera maksymalną ilosc urządzen sieciowych bezprzewodowych i przewodowych jak i maksymalną ilosc chipsetów płyt głównych. Do tego niezbedna była by lokalizacja na polskie usługi doatepu do sieci. Ostatnie dwa zdania to jest to co moim zdaniem jest to co powinno byc wspierane i rozijane w nnd. Dużo z tych rzeczy jest juz zrobione ale tez duzo jest do zrobienia. Nie jest niezbędne wprowadzenie nowego jądra z serii 2.6 ale trzeba sie zastanowic czy nie da nowych mozliwosci.
Pewnie sie w niekturych miejscach powtzrzam ale przepraszam za to bo pisze to na kolanie. Czesci z moich mysli nie zawarłem bo pewnie zapomniałem.

Tytuł:
MODERATOR

Nie zgodze sie co do instalowanie firewalla by czerwo. Standardowy firewall jest bardzo dobry, a ze wymaga podstawowej wiedzy na temat iptables, to juz inna sprawa. Nie trzeba przy kazdej zmienie od nowa go generowac, no i wygodniej jest przegladac go w takiej formie, niz w takiej jaka zapisuje sie w iptables.rules. Podobne odczucia mam co do instalowania domyslnie niceshapera. Co z ludzmi, ktorzy wola uzywac htb? Nic na sile... Konfiguratory i spolszczenie owszem, ale bez narzucania nikomu uzywania tego, czy tamtego. Jako pryiorytet dodalbym tez upowszechnienie istniejacych konfiguratorow, bo mimo to, ze adi napisal je dla squida i niceshapera, to na forum dalej pojawiaja sie pytania, jak poprawnie napisac te konfigi.

Tytuł:
Użytkownik

"ale bez narzucania nikomu uzywania tego, czy tamtego. "
Włąsnie z tego powodu uważam ze należy zając sie kernelem któy daje nowe mozliwosci. Nie ma znaczenia czy to bedzie firewall czerwo czy jakis inny moim zdaniem zaimplementowany ma zbyt malo opcji. Ja uważam tak ze jesli pchać sie w firewalla to i w jakis podzial łącza moze to byc htb nie ma znacznia co tym niemniej nie zmiani to faktu ze po zainstalowaniu systemu brakuje od ręki czegos do podzilu łacza. Nie dyskutuje więcej bo widze ze masz wyobione zdanie na temat co i jak bedzie wyglądac w nnd

Tytuł:

ja uwazam ze skoro sam napisales nic na sile to moze zamiast przekonywac innych o kozysciach plynacych z przejscia na inne jajo zrob cos sam przekompiluj sparawdz podziel sie wynikami wszyscy maja jakies propozycje a nikt nic nie robi sam tylko zglasza jest kila osob ktore tworza i pomagaja w powstawaniu tej dystrybucji a reszta tylko czeka na wyniki czyjejs pracy (wystarczyzerknac na wiki). Zapytaj misia czy jak powiedzial z tych ostatnich 2 lat pracy nad nnd ma cos poza satysfakcja nowymi doswiadczeniami i nieprzespanymi nockami .ja proponuje zrob to o co prosisz przetestuj ja chetnie pomoge w testowaniu i jesli bedzie to dobre i stabilne to nie widze problemu aby wydac nowe iso potestuja inni i jesli bedzie wszystko ok to nie bedzie juz problemu aby wydac nowe iso juz oficjalnie.
tylko zastanow sie ile to zajmie czasu to co jest jest juz przetestowane na duzej ilosci maszyn i doszlifowane . a to co ty chcesz zanim doszlifujesz do aktualnego stanu nnd to juz dojdiesz do wnisku ze potrzebne ci nowe jajko i zanim azczniesz dochodzic do jako takiego stanu juz bedziesz kompilowal nowe i nowe przypomina mi to system Microsheet 98-98se -me-2000i tak dalej i tak dalej i co nowszy to mniej dopracowany i bardziej dziurawy a o usb to jakos notorycznie zapominaja a moze wydac SP NND :D
poieram misia w calosci dopracujmy i spolonizujmy nnd w 100% a jajkiem przyjdzie pora sie zajac

Tytuł:
Użytkownik

hmm beta wersje nnd na jajku 2.6.x mozna zrobic potestowac, sam zglaszam sie do testow i jesli cos bede mogl pomoc tez pomoge

Tytuł:
MODERATOR

mielenie siana... jeszcze raz pytam: jakich to urządzeń nie obsluguje kernel 2.4.x, których obsługa jest dodana do 2.6 i są niezbędne/przydatne w systemie będącym routerem/serwerem? Tylko proszę o niepodawanie urządzeń ktorych obsługa jest w konfigu kernela NND wyłączona.
Jak do tej pory padł tylko jeden argument przemawiający za takim przejściem. Reszta to, moim zdaniem, magia cyferek ubrana w mniej lub bardziej ładne zdania.
Dyskutujmy, temat jest jak najbardziej otwarty, używajmy jednak w tej dyskusji konkretów...

Tytuł:
Użytkownik

mimo tego ze mam mało doświadczenia z linuxem to cały czas sie ucze, czytam wasze wypowiedzi i zastanawia mnie jedno:

1)czy polonizacja nnd jest niezbędna do jego funkcjonowania? wg mnie nie.

2)czy nnd wymaga ciagłych uaktualnień - tak.

ja jestem za tym aby rozwijać nnd w kierunku jak najbardziej uniwersalnego systemu niekoniecznie musi byc to system w pełni po polsku.

jesli chodzi o firewalle czy inne konfiguratory. nic nie stoi na przeszkodzie aby zaimplementowac w nnd oba i w trakcie instalacji dać wybór.

np. opcja - konfiguracja firewalla | czerwo - adi | wybierz jeden
konfiguracja obsługi łącza htb - niceshaper

itd wszystko można rozwiązac jest tylko jedno ale..

potrzeba do tego ludzi (jak zwykle) ale zwykły człowieczek który sie dopiero uczy moze byc dobry do testów daj mu cos, niech sprawdzi czy działa, napiszr wyniki.
Co innego z ludźmi którzy mają wiedze zeby cos takiego zrobic. wydaje mi sie ze nie macie co sie spierac co jest lepsze a co gorsze ale powinniście sie wzajemnie wspomagac.

osobiście postawiłem na nnd juz 3 serwery. 2 działają sobie stabilnie juz od dluzszego czasu 3 postawilem teraz w domu do testów w swojej sieci zeby bylo smiejszniej to stawiałem serwery ludziom do ich sieci a swój serwer miałem na mikro$hit 2003 ale do rzeczy. wg mnie brakuje firewalla a'la, czerwo przekierowanie portów jest banalne, podobnie jak i blokada p2p, fakt pojawiają sie błedy ale jest to coś co należało by rozwijać.

niceshaper - bez tego każda sieć gdzie jest ok 10 osób kuleje nawet jesli w sieci jest tylko 2 nałogowych ściagaczy.

generalnie nie wiem po jakim czasie od testów pakiety przechodza do podstawowej wersji ale jak widze mldonkey który jest w podstawowych pakietach nie działa, ipp2p jest stare i nie przycina dobrze łącza mimo tego ze jest juz nowe i sie sprawdza.

być może powinny być jakieś tygodniowe ankiety wysyłane z forum. co przetestowałes nowego z pakietów testowych, co działa zadawalająco, co nie działa, a co należało by poprawić i dzieki temu nnd przy pomocy zwykłych użytkowników mogło by się szybciej rozwijac.

i jeszcze jedno prezczytałem gdzies (chyba misia text) ze nnd jest amatorskim rozwiązaniem czesciowo jest to prawda ale wiem ze ludzie tego uzywają w dość rozbudowanych sieciach (~100 osób - lan + wan) i sobie chwalą wiec np wersja angielska mogla by zainteresowac i inne kraje nie tylko polaków.

tak na koniec jesli były by teksty "za rączke" to ja zgłaszam sie do testów wszelkiego rodzaju :) a mysle ze znajdzie sie i wiecej takich osób które mają dośc ugodowych użytkowników i pare h przerwy w dostawie netu nie sprawi takich problemów.

Pozdrawia pseudoadmin z Kielc :)

Ostatnio zmieniony poniedziałek, 26 grudnia 2005, 20:34 przez muray, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Honorowy Admin

muray pisze:
mimo tego ze mam mało doświadczenia z linuxem to cały czas sie ucze, czytam wasze wypowiedzi i zastanawia mnie jedno

Co?
Cytuj:
czy polonizacja nnd jest niezbędna do jego funkcjonowania? wg mnie nie.

Spora część użytkowników się z tobą nie zgodzi...
Cytuj:
czy nnd wymaga ciagłych uaktualnień - tak.

Jakich? Na domowym serwerku mam Freesco, spełnia wiele zadań, choć oczywiście jest to system przestarzały. Od lat pracuje stabilnie i bezpiecznie, przez cały okres użytkowania mój serwer wyłączony był raptem przez kilkanascie godzin, włączając w to przerwy w dostawie energii i postoje konserwacyjne. Co miałbym tak zawzięcie aktualizować?
W NND też są ważniejsze rzeczy niż gonitwa za kolejnym numerkiem kernela i rekompilacją kilkuset pakietów...
Cytuj:
i jeszcze jedno prezczytałem gdzies (chyba misia text) ze nnd jest amatorskim rozwiązaniem czesciowo jest to prawda ale wiem ze ludzie tego uzywają w dość rozbudowanych sieciach (~100 osób - lan + wan) i sobie chwalą wiec np wersja angielska mogla by zainteresowac i inne kraje nie tylko polaków.

Odradzałbym używanie tego w naprawdę dużych sieciach...
Cytuj:
tak na koniec jesli były by teksty "za rączke" to ja zgłaszam sie do testów wszelkiego rodzaju :) a mysle ze znajdzie sie i wiecej takich osób które mają dośc ugodowych użytkowników i pare h przerwy w dostawie netu nie sprawi takich problemów.

Pozdrawia pseudoadmin z Kielc :)

No i tu jest pozytywny element... mamy jednego do testów :)

Tytuł:
Użytkownik

poprawilem w poprzednim poscie to co ci sie nie spodobalo ale do rzeczy.

generalnie jak to sie mowi mamy dzisiaj pokolenie globalne i naprawde nie uwieze nikomu ze nie potrafi znalezc odpowiedzi na pare pytan np po angielsku ktore zada mu kreator czy tez nie znajdzie osoby ktora mu te pytania przetlumaczy na polski.

poza tym zawsze moze przyjsc na forum i przeczytac bo skoro konfiguruje serwer to dostep do netu juz ma :)

wg mnie jesli ktos juz instaluje linuxa i liczy na to ze nie bedzie problemow to albo jest desperatem albo nie wie co robi :)

jesli chodzi o uaktualnienia. no coz byc moze twoj serwer dziala i ma sie dobrze ale mnie chodzi o dodatkowe funkcje. nie kazdy przeciez zainstaluje mrtg, arpa czy mldonkey ale wg mnie jesli juz to robi to nie powinno mu to sprawic problemow. moj przyklad - robilem wszystko jak opisane na forum z tym ze uzywalem mldonkeya z repozytorium i okazalo sie ze poprostu on nie dziala nie wiem czy tylko u mnie czy generalnie nei dziala. zainstalowalem nowsza wersje z podanego linka i zadzialalo.

jak napisalem jestem nowym uzytkownikiem a z konsola jak dotej pory mialem tyle wspolnego co z dosem :) wiec powinienes wiedziec ze jako nowy powinno mi sie nie chciec tego robic ;P, a akurat to ze nowy kernel spowoduje wiele klopotow wiem, ale trzeba by sie zastanowic czy czesci problemow nie da sie rozwiazac juz na nowym kernelu a nie bawic sie na starym.

generalnie moze zle sei wyrazilem jesli chodzi o ciagle aktualizacje to chodzilo mi wlasnie o pakiety a nie o wersje kernela.

inny przyklad myslalem o zainstalowaniu powloki okienkowej na nnd bo potrzebuje od czasu do czasu siasc na serwie i popatrzec na forum za interesujacymi mnie informacjami ale po tym co napisal mis w innym watku zaczolem czytac i czytac i zainstalowalem linksa w wersji graficznej (tym bardziej ze przyda sie do konfiguracji AP) mysle ze dla ludzi ktorzy uzywaja czegos co trzeba konfigurowac przez przegladarke links w wersji graficznej jest lepszy niz tekstowy ale to moje zdanie, sposobu rozwiazania musialem jednak szukac na forum i innych stronach gdyz to co jest w repozytorum nie dziala jak nalezy.

to sa te rzeczy ktore wg mnie wymagaja aktualizacji

i na koniec jesli ktos uzywa nnd do duzych projektow i nie nazeka na ta dystrybucje to powinniscie sie z tego tylko cieszyc a nie pisac

"duze projekty - nnd nie polecane"

PS. sry za taki oftop.

Tytuł:
MODERATOR

muray pisze:
generalnie nie wiem po jakim czasie od testów pakiety przechodza do podstawowej wersji ale jak widze mldonkey który jest w podstawowych pakietach nie działa, ipp2p jest stare i nie przycina dobrze łącza mimo tego ze jest juz nowe i sie sprawdza.

o wiele za szybko w porównaniu z ilością testerów którzy je sprawdzają

co ci nie działą w mldonkeyu? mi działa pięknie coś zrobiłeś źle.

Tytuł:
Użytkownik

tez tak myslalem dopoki nie zainstalowalem nowszej wersji ktora zadzaialala za 1 razem

jak juz mi cos zadziala to (moze niestety) nie szukam odpowiedzi czemu nie dzialalo (tym bardziej ze to starsza wersja)

byc moze znalazlem opis konfiguracji dla wlasnie tej wersji i opis ten ejst niekompatybilny z wersja donkeya w repozytorium ale wg mnie nnd jest jak kazdy linux jak nie posiedzisz to nie zadziala, ale ma o wiele wieksze mozliwosci niz windows. dla mnie liczylo sie tylko to zeby zadzialalo :)

PS. ekg2 tez wyzucalo mi bledy za to ekg z czyjegos opisu na forum zadzialalo za pierwszym razem.
PS2. kolega przedstawil mi ciekawe rozwiazanie zastosowania ekg jako "administratora Acces pointow" - jak AP nie daje odpowiedzi serwer wysyla wiadomosc na gg do admina - do tego tego potrzebowalem.zeby nie bylo ze to znowu zbedny dodatek na serwerze.

Tytuł:
MODERATOR

brombal pisze:
ja uwazam ze skoro sam napisales nic na sile to moze zamiast przekonywac innych o kozysciach plynacych z przejscia na inne jajo zrob cos sam przekompiluj sparawdz podziel sie wynikami wszyscy maja jakies propozycje a nikt nic nie robi sam tylko zglasza

Jak juz napisalem, moge pomoc w kompilacji i testowaniu. Czuje sie za cienki, zeby walczyc nad tym sam. Wracajac do tematu, to rozmowe przejsciu na wyzszy kernel uwazam narazie za zakonczona. Mis wyzej opisal co trzeba zrobic wczesniej.

Tytuł:
Użytkownik

Ja uwazam ze należy modernizowac z głową zgdadzam sie ze polonizacja nie jest warunkiem niezbędnym. Jak też zauważyłem ze Mis` jest w pelni usatysfakcjonowany wersją freesco nie do konca to rozumiem n ale to nie jest wazne. Co do polonizacji to chyba nie specjalnie jest takaz wazna wszakze tacy administratoży jak ja radzą sobie z tym od pewnego czasu i nie sprawia to wiekszego problemu. Co do tego czy jest niezbędne aktualizacja do jajka 2.6 takj jak mówilem trzeba sie zastanowic co i jak czy warto napewno nie robic tego za wszelką cene jesli nie teraz to i tak przyjdzie czas ze bedzie trzeba to zrobic. Ja od dluzego zasu mialem podejscie takie jak mis ze jak cos dobrze chodzi to po co to zmianiac. No ale zauważyłem tez ze nowe sprawy dają nowe mozliwosci tutaj trzeba to przemyslec dokladnie. Procesory 64 bit napewno nie są sprawą pilną i bylo by to nezbędne tylko do werji na kilka serwerów. Natomiast co do wspieranych użądzen trzeba by zobaczyc co dokladnie nowego daje nowe jajko Poprosil bym jesli znajdzie sie jakas osoba która ma czas na wylistowanie za no i moze przeciw co nowego daje a co utrudnia ... Natomiast jesli robimy system dla kazdego to napewno wiecej kreatorów które bedą odpalane jak konfiguracja mrtg z poziomu nndconfa i moze faktycznie przy instalacj dodac mozliwosc wyboru czy instalowac jakis pakiet typu firewalall czy htb czy tez nie a moze pojsc w calkiem odmiennym kierunku moze nie uodparniac systemu na uzytkowników tylko dodawac nowe pakiety poprawiac stare i aktualizowac do noweszych wersji. Natomisat jedno jest pewne trzeba by otworzyc jakąś nową dyskusje na temat czego oczekują administratorzy nnd. Czy poziom skomplikowania instalacji pakietów tytpu samba nastepnie ich recznej konfiguracji jest zbyt wysoki czy robic do wszystkiego kreatory. Jesli tak to jestem sklonny pomów w pisaniu jako ze zawodowo zajmuje sie programowaniem (podeslijcie mi tylko jakis skrypcik zebbym mógł zobaczyc co i jak w tym calym baschu). WSZYSTKO POZOSTAJE W NASZYCH REKACH Z jedenj strony są młodzi uzytkownicy którzy chcą nowego jądra ... faktyczne moze jeszce prez pół roku czy dłuzej nawet starczy jądro 2.4 moze tak moze nie. To sie wszystko okaze i tzreba dobrze przemyslec co daje jedno i co daje drugie. Konfiguratorki są fajne ale czy niezbedne no i przede wszsytkim trzeba okreslic grupe docelową administratorów freesco czy beda to sieci 10 osobowe czy moze 20 czy ma to byc serwer dla ludzi którzy włożą płyte i zaczyna im dzialac internet od reki czy moze chcemy cos wiecej.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.